Integrovaná zvuková vs zvuková karta

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Kimkong3 1. 5. 2025 10:23

Jsem v tomto úplný amatér.
Mám sluchátka SteelSeries Arctis Nova 7. Plánuji si postavit nový PC je mně doporučována základní deska kvůli integrované zvukovce https://www.alza.cz/asus-rog-strix-b650 ... 456369.htm.
Sluchátka používám bezdrátově. Měl by být n :twisted: ějaký rozdíl v poslechu s SupremeFX ALC4080 nebo třeba jen Realtek ALC1220P u ASUS TUF GAMING B850-PLUS WIFI?
Nebo případně integrovanou zvukovku neřešit a třeba Creative Sound BlasterX AE-5 Plus nebo něco takového bude výrazně lepší?
Pozná se rozdíl v bezdrátovém připojení, nebo jsou rozdíly jen pro připojení sluchátek kabelem?
Kimkong3
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod gondek 1. 5. 2025 16:03

Pokud budete pouzivat ta sluchatka bezdratove, tak je uplne jedno, jakou zvukovou kartu budete mit. Ta sluchatka maji vlastni 2.4GHz dongle a pres ten je nejspis budete pripojovat, takze zvukova karta uvnitr pocitace nebude pouzita.
Rozdil pri pripojeni kabelem muze byt, ale vzhledem k tomu, ze se jedna o primarne herni sluchatka, tak kvalita zvuku nebude tak rozdilna. Plus je vzdy lepsi pouzit externi zvukovou kartu pro pripojeni sluchatek.
gondek
Junior

Odeslat příspěvekod Kimkong3 1. 5. 2025 16:21

Jsou ty zvukové karty velký rozdíl třeba při hraní her nebo sledování filmů? Jsou ty rozdíly v integrovaných kartách rozpoznatelné?
Kimkong3
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 1. 5. 2025 23:26

Dnes už u většiny MB splňují integrované čipy kategorii "dostatečné pro běžného uživatele". Nemá tedy moc smysl kvalitu čipu řešit a hlavně za něj připlácet. I to nejlepší integrované řešení je stále v nevýhodě proti jakémukoliv D/A převodníku mimo PC (externě na USB).

Kimkong3 píše:... rozdíl ALC4080 a ALC1220P ...

Protože jde praktick o totožné čipy, pak zásadní rozdíl bude jen v jejich zapojení. ALC1220 je standardní Intel HD Audio s přímým napojením čipové sady a ALC4080 je připojen interně jako USB zařízení, tedy potenciálně náchylné k rušení.
Pokud bych se rozhodoval mezi těmi čipy, pak se ALC4080 vyhnu právě kvůli horší (často i dražší) implementaci.

Pokud opravdu chcete dobré a levné řešení pro kabelový poslech, pak FIIO (JadeAudio) JA11 za pár stovek sežere jakékoliv integrované řešení i s obalem :)
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod dj.kure 5. 5. 2025 00:47

Tím Sound Blasterem chybu určitě neuděláš, akorát se jednoho zbavuju na Aukru, protože jsem přešel na Mac Mini a zvukovku řeším přes USB (obyčejný iFi Go Link Max). U SB máš skvělou podporu EAXu a všech možných akcelerací. DAC je taky perfektní (nelze srovnávat s integrovanýma, to je nebe a dudy už jen v šumu a rušení, co kolikrát z těch integrovaných vychází). Čili ano, šel bych do interní nebo externí zvukovky a samozřejmě poslouchal “po kabelu”.
dj.kure
Kolemjdoucí