Dac dongle k Audiosense T800

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Lukaso1981 11. 6. 2025 20:47

Zdravím

Pořídil jsem si zde na inzerci iem Audiosense T800 a rád bych k nim ještě nějaký USB dac dongle.
Výběr je vcelku pestrý a uvítal bych radu, který by byl k těmto sluchátkům vhodný partner.

Aktuálně mám přenosný Dacamp Topping NX4 dsd, ale chtěl bych něco víc praktického a menšího, bez nutnosti nabíjení.

Jako zdroj bude použitý telefon s androidem, Xiaomi redmi note 14pro, který mám čistě jen jako hudební přehrávač, hlavně na TIDAL,bez SIM karty s použitím na WiFi, a venku mu dávám jen data přes hotspot z druhého telefonu.

Co jsem tak zběžně našel na našich e-shopech

Tempotec Sonata BHD Pro
iBasso DC04PRO
iBasso DC06PRO
HiBy FC5
Shanling UA4
FiiO KA5

Preferuji zábavný přednes s lehce výraznějšími okraji spodních i vyšších pásem.
Převážně elektrifikované žánry.
Který dac z výše uvedených by jste doporučili, případně uvítám i tip na nějaký jiný kousek.
Klidně i návrh, co by stálo za nákup třeba i na Aliexpress.
Nebráním se ani nákupu z druhé ruky, tak pokud se někomu z vás doma v šuplíku válí vhodný kousek, rád příjmu nabídku.

Předem děkuji za váš čas a příspěvky s nasměrováním, co vhodného ke sluchátkům pořídit.
Lukaso1981
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 12. 6. 2025 00:03

Na začátek, než začnete koukat po zbytečně drahých řešeních, bych doporučil FiiO JA11. Hraje čistě a má PEQ (Parametric Equalizer). S Vašimi sluchátky si hravě poradí a zvukově ho přehrají až výrazně dražší řešení.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod martas38 12. 6. 2025 00:40

Za mě nejlepší dongle co jsem kdy měl (teda mám) Lotoo Paw S1. Pravda už se nevyrábí, ale dělá se vylepšená verze Lotoo Paw S2. Lotoo je čínská firma, která dělá luxusní elektroniku, čemuž odpovídá jak kvalita, tak bohužel i cena. Je to pro mě naprosto vyhovující partner k IEM Campfire Solaris, která jsou na zdroj víc než vybíravá. Mimochodem na Solaris jsem přešel právě z T800, což jsou super sluchátka, výtky jsem měl jen k basu.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Michall35 12. 6. 2025 08:14

Já teď zažívám podobný výběr a zatím u mně vede fosi audio ds2...
Michall35
Junior

Odeslat příspěvekod Lukaso1981 12. 6. 2025 13:21

Hezký den všem
Děkuji za vaše příspěvky.
Musím uznat, že sluchátka jsou opravdu skvělé. Zatím nejlepší iem které jsem slyšel.
Mám tu ještě KZ zs10 a CCA trio, ale Audiosense jsou zvukem mnohem dál.

Dnes mi kamarád přinesl na vyzkoušení něco na styl navrhovaného FIiO JA11
Je to dac z Aliexpress, pod názvem
HI-MAX audio Walk play.
Má taktéž vlastní aplikaci na různé nastavení a se zvukem se dá pěkně vyhrát. Zajímavá věcička

Jestli by to FiiO JA11 udělalo stejnou službu, tak není co řešit a popravdě bych se spokojil i s tímto jednoduchým řešením.

Pak je tu ještě jedna věc a to, že ke sluchátkům je ještě další vícežilový(hrubší)kabel s konektorem 2.2 a redukci na 4.4
Ten nemám aktuálně jak vyzkoušet a netuším, zda by byl s tímto kabelem ještě nějaký přínos ve zvuku, jelikož mám k dispozici všechna zařízení pouze s 3.5mm Jack.
Lukaso1981
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod encroft 12. 6. 2025 17:17

Lukaso1981 píše:Nebráním se ani nákupu z druhé ruky, tak pokud se někomu z vás doma v šuplíku válí vhodný kousek, rád příjmu nabídku.

iBasso DC06PRO je velmi dobré a odpovídá požadavku "Preferuji zábavný přednes s lehce výraznějšími okraji spodních i vyšších pásem."
Jinak v šuplíku se mi válí téměř nepoužívaný Cayin RU7, kdyby byl zájem. Ten je min. o třídu výš, než ty uvedené, ale taky dražší.
encroft
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 12. 6. 2025 17:56

Ono záleží, co od toho člověk čeká. Ale podle mě je T800 chi-fi s naprosto špičkovým poměrem cena/výkon, a zadupe do země většinu tradičních výrobců IEM až na naprostou špičku a hraje minimálně jako IEM za 20 tisíc. A je škoda to pak zabíjet donglem za 290Kč.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 12. 6. 2025 21:15

"Zabíjet" je docela silný termín. Klidně si ho na zkoušku kupte (není to zase tak šílená částka). Věřím, že Vás překvapí. Aktuální FW už netrpí neduhy, které zmiňují v některých recenzích.
Nastavení PEQ (a hlasitosti) lze uložit přímo do DAC, tedy není vázáno na zařízení či OS. Pro Android je aplikace, pro PC/Mac pak online FiiO Control i s knihovnou pro vlastní nastavení a dalšími přednastavenými profily pro konkrétní sluchátka.
Nevýhodou je nízký výstupní výkon (což zde nevadí) a menší počet PEQ pásem - "jen" 5. Bonusem je pak podpora mikrofonního vstupu (4 póly).
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod martas38 12. 6. 2025 22:20

IEM jsem se víc než intenzivně zaobíral řekněme 15 let a stejně jsem nakonec dospěl k dongle za 5000Kč, nebo kolik to Lotoo tehdy stálo. Pravda nebylo to k IEM za 200USD, ale k velice vybíravým špuntům na zdroj zvuku za desetinásobek, Je to lepší, než třeba modrý, nebo červený AQ DragonFly. Za mě je to zvukově i lepší, než Chord Mojo první generace, což už je trošku jiná váhová třída jak výkonově tak cenově. Mojo první generace bohužel s citlivými IEM dost šumí a to tak, že je to pro mě neposlouchatelné. Druhá generace by na tom měla být líp.
Co se týče T800, je tam jedna drobná komplikace. Extrémně nízká impedance, tuším 9Ω. Což na spoustě zesilovačů způsobuje silné zkreslování basu. Takže i T800 jsou poměrně vybíravá. Na druhou stranu musím říct, že hrála dobře i s tou tkaničkou k iPhone, která nemá vůbec špatný zvuk. Tuším tomu říkají redukce lightning to 3,5mm, ale je to regulerní převodník.
Každopádně vím, že v dobách, kdy jsem tohle aktivně sledoval hrálo prim právě Lotoo a asi nejlepší bylo Luxury & Precision tuším W4. Ale to taky není za 290Kč, ale za 450USD.
Jak říkám, je to na každém, pro někoho investice do budoucna, protože kdo kupuje chi-fi za 5000Kč obvykle za pár let končí u značek jako je Noble, Campfire, nebo 64Audio, kde to pak ocení. Každopádně jako u všeho co hraje je nejlepší si to vyzkoušet na vlastní uši, pokud to jde. S tím zabíjením jsem to myslel tak, že jsou lidi, co si koupí sluchátka třeba za sto tisíc, ale k nim zesilovač za tři tisíce, protože je jim líto utrácet za takovou ptákovinu, jako je zesilovač. No ono to pak nehraje jako sluchátka za sto litrů, ale hůř než sluchátka za míň jak desetinu, protože laciný zesilovač z nich nedostane jejich potenciál. No apk jsou lidi buď rozčarovaní, že ty sluchátka špatně hrají a nebo žijí v blažené nevědomosti, že takhle to má hrát. Tohle je častý problém u náhlavních magentoplanárních sluchátek například, typicky od značky Hifiman, nebo Audeze. Takže za mě by měli všechny články audiořetězce tak nějak odpovídat ceně sluchátek, protože to hraje tak, jak hraje nejslabší článek řetězce. Tolik moje vlastní zkušenosti.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Lukaso1981 13. 6. 2025 00:44

Moc si vážím poznatků, které se zde dočítám.
Ten čínský dac na zkoušku, hrál oproti čistému výstupu z mobilu znatelně lépe, ale jeho lazení šlo poznat spíše do ostřejšího projevu, takový moc technický, sterilní.

To FiiO JA11 jsem už jen ze zvědavosti objednal. Na Alze mám od spořitelny benefit, tak vyšlo jen na 231kč, což je opravdu zanedbatelná částka.
Nechal bych si jej pro ty CCA trio, které si občas dávám v práci, když se mi zrovna nabíjí bezdrátové Denon Pearl pro.
Každopádně s tím Topping NX4 dsd hrají T800 pro mě naprosto fantasticky. Zvukově mě baví víc, než třeba náhlavní Meze 99classics, nebo Beyerdynamic DT 990pro, které mám doma.
Vyzkoušel jsem je i na stolním dacampu Loxjie D30, který mám ke stereo zesilovači a taktéž moc příjemný zážitek.
O víkendu budu mít možnost si poslechnout FiiO KA5, tak vyzkouším i ten druhý kabel s konektorem 4,4 který FiiO má.

encroft: děkuji za nabídku na Cayin
To už je určitě hodně dobrý převodník. Netuším, zda by to moje uši dokázály tolik ocenit a zda bych i poznal rozdíl, oproti něčemu levnějšímu, ale popřemýšlím o tom.
Přeci jen se stále u audia pohybuju v těch levnějších vodách a zároveň nemám ani tolik naposloucháno, jako mnozí z vás tady na fóru.
Další věc je i ta, jestli bych to i celkově ocenil, když zhruba 80% času poslouchám hudbu zaměřenou na styl elektro.
Jako trochu odlišný příklad dám, že když jsem měl možnost slyšet stereo sestavu v ceně, jako mě stál můj VW Golf 7,5, tak mě to vůbec nebavilo poslouchat.
Moc nudný, nezáživný a přetechnizovaný zvuk, ze kterého mě po zhruba hodině bolela hlava.
Repro to byly nějaké ATC sloupy a k nim zesilovač Norma a streamer Lumin
Majitel si chrochtal blahem a já si v tu chvíli říkal, že už by to mohl vypnout.
Když jsem dojel domů a pustil si své stereo za pár kaček Rotel RA-1520 a sloupky Wilson exclusive line EL7 , řekl jsem si, že bych neměnil i když je tam tak obrovský cenový rozdíl, že to není nic pro mě.
Možná špatný příklad, ale takto bych si to dovedl i představit a odvodit u sluchátkového poslechu.
Ale třeba se mýlím, jen protože nemám zkušenosti a že třeba i dražší audio jde vyladit do zábavna.
V mém okolí do těchto věcí moc známí nefičí a každý se doma spokojí se soudbarem a bezdrátovými špunty za pár kaček a jsou spokojeni.
Já jsem spíš pro ně takový exot aFanda Hájek, co utrácí za zbytečnosti v audiu na doma i Autohifi.
Ale každý máme jiné preference a koníčky.
Já si tu cestičku ohledně audia, tak nějak postupně vyšlapávám a pořád se mám co učit.
Lukaso1981
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 13. 6. 2025 20:35

martas38 píše:Tolik moje vlastní zkušenosti.

Naprosto souhlasím. Ale také je třeba brát v potaz technologický vývoj, sílu množství a dravost konkurence. Osobně mne levné a základní FiiO překvapilo, jinak bych ho nedoporučil.

Lukaso1981 píše:...jeho lazení šlo poznat spíše do ostřejšího projevu, takový moc technický, sterilní.

Ano, to je víceméně přesný popis interního čipu CB1200AU, který v tom DAC je. JA11 je v základu více zábavnější a má zřetelnější (ale ne akcentované) spodní pásmo. Plus samozřejmě dále můžete ladit přes PEQ.
Nemyslím si, že by JA11 byl nějaký zlatý grál, ale je to solidní převodník/amp a dobrá výchozí pozice pro výběr něčeho dražšího - bude-li časem potřeba.

Napište pak dojmy.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod SSakul 14. 6. 2025 15:52

Ahoj, T800 jsem delší dobu vlastnil jako hromadu dalších donglů a dac amp. Měl jsem k nim např zmíněné Lotoo S1, Lotoo S2, Ifi GOLD bar, a zrovna k T800 absolutně nejvíc zvukově seděla e1da 9038S. T800 jsou 4ohmove s relativně nízkou citlivostí a e1da měla absolutně nejlepší kontrolu basu ze všech nebateriových donglů. Ale pouze 2.5mm S verze. Taky si celkově sedl k sobě jejich charakter.. ale je pravda, že lotoo má mnohem příjemnější ovládání.. kdo dostal full hlasitost e1dou ví, o čem mluvím.

Jinak Mojo 1 sice neznám , ale mojo 2 je proti všem těhle tkaničkám úplně jiná třída.. jakože ani Gold bar se technicky absolutně na chord nechytal. Ale je to 200g cihla. Z portable řešení je Mojo 2 těžko překonat.. Mám teď Shanling M8T s nejvyšším Dacem od A&K a spíš bych to bral vyloženě jen zvukem jako sidegrade, než upgrade.

Jinak i citlivost s Mojo 2 není takový problém, např chytač bordelu S8F je s ním relativně v pohodě, 4ohmove U12T úplně v pohodě a např s E1dou je s8f absolutně nepoužitelný.. nejlepší v tichosti a hlavně absolutním stínění pro EMI je paw S2, který je absolutně tichý i na telefonu při 5g, ale ty 4 ohmy mu tolik nesedí a bas je se zmíněnými T800 víc rozplizlý a špatně kontrolovaný.
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 14. 6. 2025 20:36

Já jsem e1da měl a rychle se ho zbavil. Placená aplikace, bez které to nešlo nastavit, časté záseky, občas se stalo, že to zesílilo na 100% samo od sebe atd. A taky mám raději převodníky Asahi, než Sabre.
Mojo 1 jsem s T800 provozoval s maximální spokojeností a bylo to fajn. Zbavil jsem se ho až při přechodu na CA Solaris, se kterými to nepoužitelně šumí. Dvojka to už má mít pořešené, ale nikdy jsem neslyšel.
martas38
Pokročilý