Telefon vs přehrávač

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Petr_67 Poul 7. 11. 2023 00:23

Telefon vs přehrávač
Ahoj po delší době. Potřeboval bych poradit od zdejších uživatelů, zda má smysl používat telefon (Samsung A53) nebo koupit hudební přehrávač ke sluchátkám uvedených dole v podpisu.

Telefon:malá výdrž baterie, omezená kapacita, dotykový displej
+:nahraje i přehraje téměř všechno, kompatibilní s AAC. DAC mám Dragonfly Red. Hodlám tam nacpat kolem 600 CD. Má tomto případě smysl bezstrátový formát (ALAC)?

Přehrávač hudby : Kdysi jsem měl iBasso, ale to byly strojky, které neuměly téměř nic. Kdyby jste mi ukázali cestu, po které se vydat
Byl bych Vám vděčný �.
Stolní DAC se zesilovačem s napájením že síťe a výstupy sluchátka i reproduktory.
Diky za každou radu �.

Předmět zprávy:
Telefon vs přehrávač
Ahoj po delší době. Potřeboval bych poradit od zdejších uživatelů, zda má smysl používat telefon (Samsung A53) nebo koupit hudební přehrávač ke sluchátkám uvedených dole v podpisu.

Telefon:malá výdrž baterie, omezená kapacita, dotykový displej
+:nahraje i přehraje téměř všechno, kompatibilní s AAC. DAC mám Dragonfly Red. Hodlám tam nacpat kolem 600 CD. Má tomto případě smysl bezstrátový formát (ALAC)

Přehrávač hudby : Kdysi jsem měl iBasso, ale to byly strojky, které neuměly téměř nic. Kdyby jste mi ukázali cestu, po které se vydat.

Stolní DAC se zesilovačem s napájením že síťe a výstupy sluchátka i reproduktory.
Diky za každou radu �.

Upozornit mě, přijde-li odpověď
Pokud si přejete přidat jednu nebo více příloh, vyplňte údaje. Max. povolená velikost obrázku: 1 MB, 2 000 × 2 000 px.

Název souboru:
Nevybrán žádný soubor
Odesláním souhlasíte s Podmínkami pro užívání služby informační společnosti a s Informacemi o zpracování osobních údajů.
Obsah fóra | MP3 přehrávače
Podmínky pro užívání služby informační společnosti | Informace o zpracování osobních údajů | Cookies | Zobrazit v normálním vzhledu
Petr_67 Poul
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 7. 11. 2023 00:55

To je test, co snese zdejší fórum?
Pro spousty lidí má větší význam hrát z telefonu skrz pohodlí. To pohodlí dost výrazně snížíš tím DragonFly Red (baterka founu, drátenictví v kapse). Taky už to v dnešní době není až takový zázrak, jsou dnes mnohem lepší zařízení stylu DF Red.
DAP samozřejmě bude většinou hrát líp jak telefon, jen záleží na tom, kolik to má stát. Rozpětí i kvalita zvuku jsou obrovské. Od primitivních plastových empétrojek za 600Kč do strojů přesahujících cenovou hranici 100 tisíc Kč. Jinými slovy, ke špuntům za tři tisíce ti bude stačit telefon, ke špuntům za desetinásobek bych pořídil DAP. Ale já osobně bych pořídil DAP už ke špuntům za pět tisíc.
Proč zrovna Alac? Máš iPhone? Osobně bych zejména na tom DAPu preferoval daleko rozšířenější a univerzálnější formát Flac. Ono si přenosné jabko obecně moc dobře nerozumí s kvalitnějším přehráváním hudby.
Dotykový displej má dnes naprostá většina DAPů.
Co takhle se zkusit rozepsat, co máš za telefon, jaká k tomu připojuješ sluchátka, co posloucháš, kolik chceš investovat atd. Protože takhle tvoje otázka zní, jestli je lepší osobák a nebo dodávka, ale nikdo netuší, co v tom hodláš vozit.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr_67 Poul 7. 11. 2023 14:05

Omlouvám se za duplicitní vlákno. Pokusím se ho smazat. Včera mi to jaksi blblo, proto vznikl tento paskvil :-(

Proč ALAC nebo AAC? Protože jsem závislý na iTunes, kde nakupuji hudbu už pár let. Mají skvělý katalog hudby, lze nakupovat bezstrátově (ALAC) nebo vysoce kvalitní AAC (320). Totožná aplikace je v telefonu a perfektně funguje synchronizace. Mám Android (Samsung A53) 1 Tb místa. Jsem ze staré školy, proto preferuji kupování alb, místo streamování. Tohle už téměř nikdo nepodporuje, ani Tidal, toho je obzvlášt škoda.
Telefon hraje velmi slušně, jen baterka mizí doslova před očima. To je důvod proč chci ext. DAC se zesilovačem. Poslouchám většinou doma z notebooku a tam nutně potřebuji zesilovač. Cena : do 12000, v případě přehrávače stejná cena.
Dragonfly je dobrý, jen hrozně žere baterku. A pak se může stát, že když budu potřebovat nutně volat, mám smůlu :-(. Zatím tedy základní věci, teď jdu zjistit, proč mi nefunguje podpis, kde mám rozepsaná sluchátka. Důležitá věc : špunty nemám a ani nechci.
Dokonalá na přenášení jsou Austrian Audio Hi-X60. Navíc skvěle hrají..
Na doma mám Sennheiser HD-660S, mám je pár dní a jsem nadšen. A jako třetí mám Beyerdynamic DT-1990 PRO, o kterých se vzhledem k váze a impedanci nemá cenu se bavit.
Díky, Petr.
Petr_67 Poul
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod SSakul 7. 11. 2023 15:42

Pokud hledáš nějaké semi přenosné zařízení jak k mobilu, tak notebooku, tak bych za sebe doporučil možná místo dapu i vzhledem k ceně Mojo 2. Není to úplně dongle, spíš přenositelné/stolní řešení, ale dá se navzdory 200g váze obstojně přenášet i k mobilu. Navíc má vlastní baterií, která vydrží 8 hodin a tudíž tak nezatěžuje baterii mobilního telefonu. Ta portabilita se dá ještě vylepšit časem připojením poly, takže by ti úplně odpadl usb kabel z mobilu. Každopádně i samotné Mojo 2 je zvukem,výkonem i kontrolou u velkých sluchátek dál, než ostatní přenositelné nebateriové dac/ampy jako třeba Lotoo Paw S2, Ifi Gold Bar atd, vůbec nemluvě o DF red.

Pokud bys hledal vyloženě velké stolní řešení jen k notebooku, možná by stálo za to kouknout na EF400 na ofiko Hifimanu. Za tu cenu co se teď prodává si bude konkurenci hledat blbě.

https://store.hifiman.com/index.php/ef400-open-box.html

Co se týká nákupu hudby, tohle umožňuje např i Qobuz, bohužel je trošku komplikovanější si u nás založit účet.
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod trempik 6. 4. 2025 12:52

Tak já mám podobný dotaz. Na rozdíl od předřečníka, chci poslouchat hudbu v dílně přes zes. a bedny. Měl jsem Emgetom Cult M1, horší hudba se poslouchala už dost špatně. Pokud to srovnám s mobilem Xiaomi, ten hraje dost ostře-dalo by se to, ale ten mám na jiné věci.
Koukám na tenhle:
https://ecg-electro.eu/cs/ecg-btone-5710-bt-grey/,
jak to asi může hrát? Bude to blivajz, tak obecně? V porovnání s bazarovým mobilem Realme C11 2/32.
trempik
Junior

Odeslat příspěvekod jiri.filip 6. 4. 2025 13:44

Je mi jasné, že to máš "jen" do dílny na takové to "domácí poslouchání", takže asi nehledáš žádné dražší zařízení pro kvalitnější poslech hudby.

Nicméně na to, které jsi poslal v odkazu, platí, myslím, židovské přísloví, že "člověk není tak bohatý, aby si mohl dovolit kupovat levné věci".

Od tohoto přehrávače bych dal ruce pryč už jen z těchto 3 důvodů:
1) malá vnitřní paměť
2) dle specifikace zvládá microSD karty pouze do kapacity 128 GB
3) dle specifikace neumí přehrávat skladby ve formátu WAV

Než takový bazmek, zůstaň raději u poslechu z mobilu.
jiri.filip
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 6. 4. 2025 15:59

Zřejmě budete/zamýšlíte propojit zařízení kabelem, tedy s ohledem na to máte dvě možnosti:
1. využít sluchátkový výstup a DAC v telefonu
2. využít externí DAC na USB

V prvním případě budete limitován schopnostmi levného zařízení, ale s ohledem na dlouhodobý úpadek zájmu uživatelů o kabelové propojení, již několik generací telefonů napříč cenovým spektrem jinak kvalitní výstupy v analogu nemá. Jinými slovy - jakákoliv mobil bude hrát podobně průměrně.
V druhém případě můžete relativně levně dosáhnout výborné kvality analogového výstupu. K Android telefonům připojíte prakticky většinu externích DAC (mobilních i nepřenosných). Pak už bude záležet jen na schopnostech zesilovače a beden.
S ohledem na zesilovač můžete místo DAC použít DDC, tedy převodu digitál na digitál. Pokud má zesilovač optický vstup, využijete jen USB převodník a konverzi necháte na zesilovači samotném.

Osobně bych ale zvolil plně bezdrátový přístup. Pokud máte v garáži internet, hudbu do zesilovače bych poslal rovnou z něj (přes streamer) a mobil použil jen jako ovladač.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod Denkez 7. 4. 2025 09:07

jiri.filip píše:Od tohoto přehrávače bych dal ruce pryč už jen z těchto 3 důvodů:
1) malá vnitřní paměť
2) dle specifikace zvládá microSD karty pouze do kapacity 128 GB
3) dle specifikace neumí přehrávat skladby ve formátu WAV

To jsou zase "rozumy".
ad 1) Malá vnitřní paměť, pokud je možnost rozšířit ji microSD kartami, není na závadu.
ad 2) 128 GB pro MP3 nebo i FLAC soubory je "jen"?
ad 3) Kdo dnes přehrává nebo má vůbec uloženou hudbu ve formátu WAV? Kvalitně udělaná MP3 (o formátu FLAC nemluvě), např. variabilním bitratem, je na běžný poslech do dílny, auta... více než dostatečná.

Jak to tedy bude hrát? Kup to, vyzkoušej a napiš nám pak o tom. A když nebudeš spokojený, vrať to.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod trempik 7. 4. 2025 10:24

Ještě bych byl ochoten zaplatit tohle:
https://www.audigo.cz/Prenosne-audio/Hi ... y-R1-cerna
Jde jen o to, že žádný hi-res nepotřebuju. Dám vědět.
trempik
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 7. 4. 2025 17:24

FiiO KA11 za cca 850 Kč obsahuje stejný čip. Zbytek přístroje (display, paměť, baterii, ...) už máte v podobně libovolného mobilu.
Ještě se dívám, že možná lepší verze by byla FiiO JA11 za cca 290 Kč. Sice nemá tak bezva parametry, ale rozdíl přes bedny nepoznáte.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod trempik 7. 4. 2025 17:54

No tak to je zajímavé. Ale chtěl jsem to mimo mobil, samostatně. Uvidím.
Jinak k otázce těch levných mp3, mám už polojasno. Měnil jsem 2x tchyni aku v tomhle:
https://www.datart.cz/mp3-prehravac-ene ... eleny.html. A koupili jsme ještě jeden nový, tak jsem si to poslechl.
Do mých náhlavních sluchátek (32 Ohm) příjemná dynamika, na výškách mi to nijak moc necinkalo. (taky už neslyším). Basy naznačené, spíš takové plácnutí. ALE, úžasná srozumitelnost textů. Průměrný posluchač neřešící HiFi si s tím může krásně relaxovat. Takže s tím ECG už se nebudu zabývat, předpokládám to podobné.
No a přes zesilovač to nefunguje, chybí tam ty okraje B,V.
--------------------------------------------
No a test Hiby R1 uvádí přesně to, co nechci: ...zjistil jsem, že dodává nádech jasu většině toho, co jsem poslouchal. Zvuk to úplně nezničí, ale zpočátku to bylo určitě znát, ale po tom počátečním šoku znějí samy o sobě docela slušně. Řeknu, že pokud jsou vaše IEM již na začátku docela jasné, pak by vám to mohlo přidat ještě více.
trempik
Junior