Hned ze začátku musím uvést na pravou míru, že absolutní hodnocení v audiu (naštěstí

) fungovat nikdy nebude, a fakt, že pro většinu lidí tady je iAudio X5 nejlepší MP3 přehrávač, nemusí vůbec nic vypovídat o tvém skutečném zážitku z hudby na různých přehrávačích.
Sám mám už pět let iAudio X5L a za nic bych neměnil. Mimochodem letos jsem vyměnil původní HDD s kapacitou 30GB za Toshibu MK1634GAL s kapacitou 160GB a na hodně let mám vystaráno... Nic z moderní "konfekce" mi prostě nevoní. X5 je svými kvalitami pořád ryzí audio přehrávač a podle mě jej zatím nic nepřekonalo (rozumněj: nic lepšího jsem zatím neslyšel).
(pozn. vyměněný HDD funguje pouze na alternativním firmwaru Rockbox, aktuálně jen s posledními devel buildy Rockboxu od verze 3.6, ne s dřívějšími)
Co se týče zvuku, původní firmware hraje hodně dobře na "běžných sluchátkách" - tak do 3 000 Kč. BBE efekty jsou zajímavé, ale jen pro ne moc detailní sluchátka, protože maskují nedokonalosti nahrávky a přikrášlují ji - u ne moc kvalitní hudby a na běžných sluchátkách to pomáhá, ale pokud máte už lepší nahrávky (FLAC nebo MP3 320 kbps), pak vám může hudba při dlouhodobějším poslechu přijít těžkopádná a únavná. Sám jsem s těmito a všemi jinými efekty skoncoval a poslouchám už jen surovou hudbu dokonce bez jakékoli ekvalizace a hudba se mi zdá přirozenější, vzdušnější. Toto bylo hodnoceno se sluchátky Koss Porta Pro.
Před rokem jsem si pořídil In-Eary Shure SE530 - v podstatě pořád nejlepší sluchátka firmy. Skok to byl prostě obrovský. Když píšu obrovský, myslím tím obrovský...k lepšímu. Dokonce i ne úplně nejlepší nahrávky byly velice zábavné a poslouchatelné. A co teprve hi-res ripy...
V zápětí po pořízení sluchátek jsem na přehrávač nahrál alternativní firmware Rockbox a musím říct, že je to společně s upgradem HDD to nejlepší co tento přehrávač mohlo potkat. Hudbu poslouchám ve výchozím nastavení Rockboxu, žádné úpravy zvuku se mi po dlouhodobějším poslechu neosvědčily stejně jako u originálního firmware. Rozdíl je v tom, že teď si můžu zvukové nuance vyladit přesně podle nálady, typu hudby a kvality nahrávky. Tato nastavení už nepoužívám, Rockbox mi zvukově vyhovuje rovnou v základním nastavení.
Co se týče rozdílu Rockboxu a původního firmware, myslím, že Rockbox nic neupřednostňuje a dává hudbě vyniknout jako celek se všemi jejími krásami, ale také chybami. Originální firmware hraje více líbivě (podle mě má více basů a možná o něco méně přesné výšky). Je fakt, že na originálním firmwaru jsem moc neposlouchal a teď funguju jen přes Rockbox. Tzn. Rockbox doporučuju aspoň vyzkoušet, u iAudia X5 ani nejde nic zkazit...
Přikláním se k názoru, že X5 má trochu temnější charakter zvuku, ale zato velmi dobře poslouchatelný a záživný, prostě takový jak si jej na přenosném přehrávači představuji. Společně se sluchátky Shure SE530 jde o skvěle hrající a chrakterově velmi dobře ladící kombinaci.
Bratr má iAudio/Cowon S9 se sluchátky Westone UM3X. Obojí, jak přehrávač, tak sluchátka mají světlejší charakter. UM3X hrají rozhodně lépe (hifisticky, detailněji) než SE530, ale už ne tak zábavně a pohodově. Na přenosné audio se mi více líbí X5 a SE530 než X5 a UM3X. U přehrávače S9 hrají UM3X lépe než na X5, protože S9 má celkově světlejší charakter a sluchátka jsou také detailnější (jsou to přeci jen monitory), přesto mi připadá tato kombinace tak nějak bez drajvu, ten zážitek z poslechu prostě nějak chybí... SE530 u S9 hraje také velmi dobře, ale rozlišení detailů je menší. Co je pro mě hlavní, při této kombinaci se zvýšila zábavnost, pohodovost, příjemnost poslechu a tím i požitek z hudby. Nejzáživnější kombinace je pro mě tedy iAudio X5 a Shure SE530.
P.S. Kdo dočetl až sem, má můj respekt. Sám se nestačím divit, jak jsem se rozepsal. Laskavý čtenář mi snad promine.