Přepěťová ochrana - má to cenu?

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod MacPhenom 6. 5. 2014 10:56

Možná stojí součástky 30éček.. ale láska s jakou to čínský dělník složil je očividně k nezaplacení :-D
MacPhenom
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ico33 6. 5. 2014 12:42

-dnes väsinou vsetko robia v cine ,taiwane a pod. ..., polsko --- ,zalezi aka je kvalita vyroby ,navrh..., a napokon -vela ludi machruje ze prave ich vyrobok je naj..., je vyrobeny v britanii, taliansko, nemecko.., A.....,-proste to hraje horsie ako ,,lacny cinsky smejd´´ ktory je poctivo robeny.., takze s tym nemam problem...,
Ľudia ktorí lpia na svojich poučkách,sú na 100%neomylní pre samých seba,vyhýbaju sa novým veciam,ostanu VŽDY zakrpatení vo svojom vlastnom svete,nemaju nič iba prázdne slová,ktoré väčšinou končia rýpaním,závisťou,napádaním druhého,nevediac čo vlastne chcú
Ico33
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MacPhenom 6. 5. 2014 13:48

Já to nemyslel nijak zle, vůbec nic proti tvojí přepěťovce nemám :-) Akorát já mam audio sestavu v ceně menší než je ta tvá přepěťovka (Onkyo A-9050 a VMA II 2p) takže z toho důvodu zrovna tu tvojí nezvažuji ;-)
MacPhenom
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod icotech852 6. 5. 2014 16:12

Ico33 píše:vela ludi machruje ze prave ich vyrobok je naj..., je vyrobeny v britanii, taliansko, nemecko.., A.....,-proste to hraje horsie ako ,,lacny cinsky smejd´

pozri,mne je to v podstate jedno,ale cievka s dvomi kondenzatormi ci je z japonska,z monte carla a ci z betanok vzdy bude hrat rovnako
Obrázek
http://www.ebay.com/itm/AC-EMI-RFI-Nois ... 0524915215

MacPhenom - http://svetelektro.com/Forum/varistor-t30990.html ;-)
vies co je v obycajnej predlzovacke ten vypinac? mozes si zapojit nan paralelne varistor 250V a finito
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MacPhenom 6. 5. 2014 17:07

Takže vlastně říkáš že kdybych si koupil tu věc z ebay, dal to někomu zručnějšímu než jsem já ať mi to zakomponuje do běžné prodlužky (nebo levné přepěťovky) tak je šance že to trochu zlepší zvuk a ještě to bude přepěťovka? :-)
MacPhenom
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod icotech852 6. 5. 2014 17:17

pozor - to z ebay je RFI filter,je to odrusovaci filter nadimenzovany na 16A.Ico33 ho ma v tej zasuvke

ty si ale hovoril o prepatovej ochrane a to je jedna suciastka - varistor (aby sme nemiesali jablka s hruskami)

-- 6. 5. 2014 17:22 --

MacPhenom píše:Takže vlastně říkáš že kdybych si koupil tu věc z ebay, dal to někomu zručnějšímu než jsem já ať mi to zakomponuje do běžné prodlužky (nebo levné přepěťovky) tak je šance že to trochu zlepší zvuk a ještě to bude přepěťovka? :-)

mozes si spravit taku zasuvku,samozrejme
viewtopic.php?f=1713&t=1179511

-- 6. 5. 2014 17:31 --

tu mas klasicku predlzovacku od vyrobcov,ako vidis vyrobcovia do odrusovacieho filtra davaju iba kondenzator - cievka tam chyba.Ta cievka zabezpecuje lepsie odrusenie
Obrázek
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 6. 5. 2014 17:39

Přepěťová ochrana => primárním úkolem je proudová ochrana proti nebezpečným špičkám a zlepšení zvuku je na hranici rozlišitelnosti, i když jsme přesvědčeni, že rozdíl slyšitelný byl – velký podíl na tom má ale také použitý kabel, s běžným „supermarketovým“ Siria „zabijete“, doporučili bychom jej spojit s některým z firemních modelů, ideálně pak Elite.
(To platí pro nákladnější sestavu. Přebráno z čl.)

Trocha základních info:
http://www.hifi-voice.com/testy-a-recen ... -evo3.html
◄☼► Život je příliš krátký na poslech muziky přes nudné HiFi ! Kind of Blue ♪♫♪
ProJect RPM 3 Carbon MC●SLVR●TubeBoxSEII ECC83 Telefunken Ribbed●Sony ES
DAC Topping D50s●DPA 386 222 mk2017●B&W●Xavian●TV Samsung 48"●77LP<iii>
DinosaurJr
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod šeďour 7. 5. 2014 15:00

Přesná hodnota varistoru do přepěťový ochrany je 390 voltů, tedy jeho označení je 391.
Je to součástka za asi 12 korun.

To co je na obrázku "nejnovější technologie" je zase jenom marketingovej blábol :-)

Ale komplexní přepěťová ochrana se síťovym odrušovacim filtrem, by měla bejt součástí každý jen trochu slušnější hifi sestavy, neřkuli takový, co je sestavená z opravdu drahejch hifi komponentů.
Např. to co má ve svym příspěvku Icotech (osazená DSP z Ýbeje), to už vypadá docela slušně.
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod M.A.S.H. 11. 5. 2014 10:22

Prepäťovka je dobrá vec, ale treba si uvedomiť jednu zásadnú vec, o ktorej skoro všetci predajcovia prepäťoviek v predlžovačkách mlčia, a to je, že:
ochrana pred prepätím funguje len ak je urobená komplexne na celý objekt.
Počnúc kvalitnou zachytávacou sústavou (určite tým nemyslím jeden zachytávač priskrutkovaný priamo na komíne alebo anténnom stožiariku vodivo s ním spojeným a jeden/dva zvody), kvalitným uzemnením (určite nemám na mysli 3 ks zemniacich tyčí), pospájaním na rovnaký potenciál, dodržanie bezpečných vzdialeností "s" všetkých vedení a vodivých konštrukcií od zachytávacej sústavy bleskozvodu po správnu koordináciu zvodičov bleskových prúdov a prepätia (použitie všetkých relevantných typov na všetkých vedeniach vstupujúcich do objektu - T1, T2, T3 na správnych miestach a správne nainštalovaných).
Každý typ má iné vlastnosti a dokáže zviesť iné množstvo energie.

Laicky by som možnosti jednotlivých častí prirovnal ku kýblu s vodou:
- plný kýbel vody predstavuje energiu, ktorá sa dostane do inštalácie pri zásahu bleskom (je jedno či priamym alebo niekde v blízkosti)
- Správne uzemnenie a pospájanie odoberie polovicu vody z kýbla
- zvodič bleskových prúdov T1 odoberie hrniec vody (pozor!, nie napodobeniny so 7kA/pól, ale regulérny T1 zvodič s min. 12,5 kA/pól pre vlnu 10/350)
- prepäťovka T2 - veľký pohár
- a T3 tak pol štamprlíka.
Zámerne nepíšem presné údaje v litroch - lebo nikto nikdy nevie aký veľký blesk udrie a aká veľká energia sa do tej inštalácie dostane. Väčšinou to ochranné prvky zvládnu, niekedy je to na nich veľa. Ale všetko je to dimenzované na štatisticky najpočetnejšie veľkosti bleskov. (podrobnejšie info je v EN 62305-1 až 4)

Ten vami popisovaný varistor v predlžovačke je posledný článok celého reťazca - T3 a zvedie iba veľmi malý náboj (ale dokáže to veľmi, veľmi rýchlo) a sám o sebe bez predchádzajúcich stupňov je skôr placebo ako ochrana. Bezpečne dokáže eliminovať napäťové špičky od vypínačov osvetlenia (dokážu dať aj 900 V) a iných spínacích javov v domácnosti, ale na zvedenie väčšieho náboja nie je konštruovaný.

Myslieť si, že len T3 varistor ma ochráni, je ako sadnúť do motokáry, dať si bezpečnostný pás a pustiť sa oproti kamiónu s vedomím, že sa mi nič nemôže stať, lebo veď mám ochranu...
M.A.S.H.
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MacPhenom 11. 5. 2014 15:40

Děkuji všem za rady. Zatím jsem z toho pochopil že alespoň k něčemu přepěťová ochrana je, nicméně zázraky neumí. Vybral jsem si tuto http://www.czc.cz/apc-surge-arrest-perf ... 96/produkt u nás v bauhausu ji mají za 900. Vyhovuje mi že má hodně zásuvek a ochranu na telefon a anténu. Pokud ta klíčová součástka opravdu stojí jen 12Kč tak je cena sice dost přestřelená ale co se dá dělat.. s UPS od APC mám dobré zkušenosti tak se té značky budu držet. :-)
MacPhenom
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radimecek13 11. 5. 2014 16:34

jen prozajímavost fi..Belkin nabízí :◾Záruka za připojená zařízení: Společnost Belkin opraví nebo nahradí veškerá zařízení poškozená v důsledku přepětí, proudové špičky nebo úderu blesku, pokud byla správně připojena do přepěťové ochrany Belkin SurgeMaster, až do maximální hodnoty uvedené na přední straně balení. na krabici je většinou 150000eur... 8-D 8-D 8-D

Technické vlastnosti:
◾Elektrické parametry pro trvalý provoz: 230 V/16 A/50 Hz/3680 W
◾Kapacita rázové energie: 714 J (L-N: 238 J, L-PE: 238 J, N-PE: 238 J)
◾Maximální špičkový proud: 19 500 A (L-N: 6 500 A, L-PE: 6 500 A, N-PE: 6 500 A)
◾Maximální špičkové napětí: 6 000 V
◾Doba odezvy:

8-P 8-P 8-P 8-P
Doma:
Cambridge Audio Azur 540C - Hypa 300SE -SHURE SRH 940,Bang & Olufsen H6
Na ven:
Fiio X1+ Bang & Olufsen Beoplay H2,Ultrasone Icans Octa,Grado IGrado



FIAT 500L POP STAR 1.4 benzín
radimecek13
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod armaman 11. 5. 2014 17:27

MacPhenom píše:Děkuji všem za rady. Zatím jsem z toho pochopil že alespoň k něčemu přepěťová ochrana je, nicméně zázraky neumí. Vybral jsem si tuto http://www.czc.cz/apc-surge-arrest-perf ... 96/produkt u nás v bauhausu ji mají za 900. Vyhovuje mi že má hodně zásuvek a ochranu na telefon a anténu. Pokud ta klíčová součástka opravdu stojí jen 12Kč tak je cena sice dost přestřelená ale co se dá dělat.. s UPS od APC mám dobré zkušenosti tak se té značky budu držet. :-)

Spravne rozhodnutie. Myslim ,ze to dakde uz pisal Bubuxin a tiez odporucal APC ako jednu z mala ochran co vo vnutri aspon daco maju.
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod M.A.S.H. 11. 5. 2014 20:30

radimecek13 píše:Společnost Belkin opraví nebo nahradí veškerá zařízení poškozená v důsledku přepětí, proudové špičky nebo úderu blesku, pokud byla správně připojena

A keď to prečítaš medzi riadkami, tak zistíš, že ti nezaplatia nič, lebo 99,9% ľudí to nemá zapojené/nainštalované správne (ako som popisoval vyššie).
Toto je tá vec, čo ma štve na výrobcoch - hnusný zavádzajúci marketing (oni neklamú, len nepovedia všetko).
M.A.S.H.
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod šeďour 12. 5. 2014 08:38

Přepěťovka, ať už jí vyrobila slovutná firma APC, která používá do svejch záložních zdrojů ze zásady bezejmený čínský akumulátory, nebo známá, hifisty velmi oblíbená firma Belkin, opravdu poslouží jen k zacycení kratičkejch napěťovejch špiček, vznikajících při odpojování různejch spotřebičů v domácnosti, včetně vypínačů světla.Slušná přepěťovka, která obsahuje síťový filtry, odstraní i rušení, který způsobujou třeba sousedi.
Ale bavit se o přepěťovce Belkin a zároveň o úderu blesku, je samozřejmě nesmysl.V tomhle má pravdu M.A.S.H.
Přepěťovka je takovej poslední bonbónek na dortu ke slušný hifisestavě, taková nezbytná drobnost.

Blesky přenechme Divišovi.
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MacPhenom 12. 5. 2014 09:55

Kolik by stála ta "Slušná přepěťovka, která obsahuje síťový filtry, odstraní i rušení, který způsobujou třeba sousedi." ? Šlo by poslat odkaz? :-)
MacPhenom
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků