Má cenu si koupit moderní VHS?

CD přehrávače, DVD/Blu-Ray/HD-DVD přehrávače a rekordéry

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod BigglesO27 20. 3. 2014 02:42

No zrovna u punku je myslím vcelku jedno, na čem to je nahrané...
BigglesO27
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fricoolinek2 18. 5. 2014 07:42

Jinak co myslíte - není / nebyla rychlost degradace či dokonce ztráty VHS záznamu příliš přeceňována? Skutečně se mi nestalo, že by VHS přehrávač nebyl schopen přehrát i třeba více jak 20 let starou nahrávku.

Jinak si obecně myslím, že pokud jsou VHS potřebné ke zdigitalizování a není doma video, je nejlepším řešením Aukro, kde se dá určitě sehnat za babku kvalitní přístroj (třeba ze začátku milénia), kterých se lidi jako nepotřebného krámu zbavují, než dávat 9 000 Kč za ten Funai.
http://dvd-blu-ray-prehravace-rekordery ... td6d-m101/
JSEM VÁŠ KRÁL, MOJI PODDANÍ!
Bazoš fůůůůj!
fricoolinek2
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bogino 18. 5. 2014 07:57

Zalohu rovnakej kvality neurobis, to je velky rozdiel oproti digitalnemu formatu. Tvoj zaznam "odide" s tvojou kazetou a je zavisly na VHS prehravaci. Digitalne video si pozries na hocijakom PC, nb, tablete, dokonca telefone.

Starnutie materialov kazety by som tiez nepodcenoval, podobne aj moznost mechanickeho poskodenia zaznamu VHS rekorderom.
Pred tak 23 rokmi som kupil velmi kvalitny HiFi Stereo video rekorder, mal indexovy sysytem a dalsie vychytavky. Zvuk nahraval tak dobre, ze som nan casto na polovicnu rychlost nahraval CDcka. 8 hodin hudby na 1 kazete vo vybornej kvalite. Samozrejme ze som ho pouzival na zaznamy z TV a pod., pri intenzivnom pouzivani mi vydrzal takmer 10 rokov a potom zacal zuvat pasky. Neslo o cistenie hlav a ostatnych mechanickych casti ... To ku teme plnohodnotnej zalohy.
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod artam 19. 5. 2014 16:34

Pridam k tomu trochu praktickych postrehov:

U magnetickej pasky sa "starnutie" prejavuje vo vseobecnosti postupnym utlmom zaznamu na vysokych frekvenciach. Je to dane fyzikalne posobenim magnetickych poli v okoli pasky (vratane zemskeho magnetizmu) a medzi jednotlivymi vrstvami navinutej pasky. Velkost toho ubytku zavisi od kvality zaznamoveho materialu a schopnosti jeho magnetickych domen udrzat si svoju orientaciu, ale aj u tych najsamkvalitnejsich magnetickych materialov tam ten ubytok vzdy nejaky je..

U audio kaziet je to postupny ubytok vysok, napriklad po 25 rokoch je u ferro kaziet hodne drasticky, u chromiek menej, ale pri posluchu je to pocut, ked to porovnam so zdrojom (LP), z ktoreho som to na pasku kedysi nahraval.

Tento jav sa u VHS pasky sa prejavi v tom, ze sa v obraze zacne postupne objavovat coraz viac sumu, potom postupom casu zacne vypadavat stereofonna audio stopa (z principu jej zaznamu), zacnu preblikavat pripadne sporadicky vypadavat farby atd., u nekvalitnych supermarketovych pasok po 20 rokoch ma video problem vobec synchronizovat obraz, tracking blika ako o dusu a obraz "plava" (samozrejme, zavisi to aj od stavu mechaniky, ale stare BASFky mi toto nerobia).

Preto, pokial sa VHS paska este da prehrat, je dobre si ju zdigitalizovat, u cennych domacich nahravok pokial mozno v co najvyssej kvalite, pretoze magneticke pasky jednoducho starnu, to je skratka fakt.
artam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod BigglesO27 8. 7. 2014 06:06

No, na druhou stranu dvacetileté CD (nebo DVD) je dobré leda jako zrcátko na strašáka do zelí (vypalované i mnohem dříve)...toliko k zálohování digitálnímu. O HDD, kartách nebo cloudech nemluvě...od smrti hardwaru až po zánik provozovatele služby. Tedy data je třeba zálohovat v dostatečně krátkých intervalech na různá úložiště...a v digitální éře mnohem častěji (v řádu let oproti desítkám).
BigglesO27
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bogino 8. 7. 2014 06:28

Pre originalne lisovane CD nie je 20 rokov problem, ani viac rokov, na rozdiel od napalovanych CD a pasok. Z dnesneho pohladu sa vsak manipulacia so stovkami CD javi byt neprakticka, ked to vsetko moze byt na jednom disku, playlisty mozno kombinovat cez celu kolekciu atd.

Ceny diskov klesaju, zalohovat je jednoduchsie nez v minulosti. Zvukove formaty a media sa casom mozu menit. Predstava archivu fyzickeho media na 50 rokov ma slabinu prave v zavislosti na fyzickom mediu, jeho moznosti poskodenia necakanou udalostou a v jeho zivotnosti. Udrziavana zaloha na kazdych par rokov obnovovanom mediu je dnes praktickejsia idea, nez nejake desiatkam rokov odolavajuce archivne medium. Ak medium vydrzalo, cim ho po x desatrociach precitas? V digitalnej dobe sa treba starat o zalohu samotnych dat a nie o archivaciu starnuceho nosica.
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Majki1170 12. 7. 2014 21:30

Jak již zde bylo řečeno, kvalita obrazu VHS je dána hlavně možnostmi formátu, takže jej výstupy HDMI či komponent nevylepší. Dnešní VHS stroje (nebo spíš dětské hračky), bych v žádném případě nedoporučil. Váš model rekordéru Panasonic konkrétně neznám, ale určitě bude mnohem kvalitnější, než celá dnešní produkce videorekordérů. VHS mechaniky se totiž poslední léta dělají nejlevnějším způsobem (minimum kovu, maximum platu), což má za následek mizernou stabilitu servisního seřízení z továrny. Jinak řečeno, mechanika nevydrží pořádně seřízená ani cestu domů z obchodu natož pak nějakou dobu provozu.
Prostě v dnešní době video, které stojí cca 2000kč, je mnohem horší, než před dvaceti lety, kdy stál rekordér 20000kč. Nejlepší volbou je bazar a nákup stereo rekordéru Panasonic, pokud možno z první poloviny 90. let, kdy stroje měly litou mechaniku, vysoce kvalitní hlavy, které se neojely po pár hodinách provozu a v neposlední řadě i výbornou elektroniku, která na rozdíl od té dnešní, nebyla řešena tím nejlevnějším způsobem.
Majki1170
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ...drát 12. 7. 2014 22:46

také jedno staré video Grundig som pozeral kamarátovi,okrem prebytku kovu malo aj svoju diagnostiku takže vyhodilo po zapnutí nejaké F...a oprava bola veľmi jednoduchá :)
...drát
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod iggi 15. 7. 2014 01:51

Ja som si vzdy chcel kupit Phillips VR969 :) no, nestihol som.
iggi
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ...drát 15. 7. 2014 07:22

Commando s Arniem na ňom muselo vypadať dobre :)
...drát
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 15. 7. 2014 10:22

Co teprve Josephína Mutzenbacherová original :D :love:
"Vyčištěné uši jsou nejlevnější upgrade poslechového řetězce"
STEREO: SMSL, Yaqin, Aurum Cantus,REL SLUCHÁTKA: Little Dot, Shure
JohnyBuchar
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ...drát 15. 7. 2014 11:38

to si nepamätám,iba maďarské péčko s názvom Josephine :)
...drát
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod to.tak 23. 7. 2014 19:43

Nedá mi to nezareagovat na příspěvek z první stránky tohoto treadu že značka funai na někoho působila značně " neznačkově " i já můžu posloužit záběry televize Funai denně používané od roku 1992 a stále funkční. Napřed byla v obýváku a pak se přestěhovala do děcáku a do dneška jede bez jediné opravy.
To samozřejmě neříká nic o VHS přehrávači ale o kvalitě značky možná ano.
to.tak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ...drát 23. 7. 2014 20:48

pamätám si na VHS playery(bez REC) značky Funai ktoré mali veľmi dobrý pomer ceny a kvality(spoľahlivosti) :)
...drát
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xchullit79 31. 10. 2014 18:06

... mě jen udivuje že taková krásná komba např. (sony) se u nás skoro vůbec neprodávají ..nevíte proč ?
xchullit79
Junior
Uživatelský avatar

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků