Yamaha R-N500 - net radio, repro

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Errata 16. 9. 2014 13:52

Nedalo mi to a začala jsem se zabývat připojením na net, protože internetová rádia jsou pro mě nejlepším řešením. Tedy to vypadá, že bych se mohla k nějakému slušnému připojení přeci jen dopracovat. Receiver tedy budu kupovat Yam. R-N500. Moje otázky jsou dvě.
1. Jsou internetová rádia kvalitnější, stejně kvalitní, nebo horší než analogová?
2. Má někdo zkušenost s repro Dynavoice DM-6, velmi se mi líbí. Podle různých diskuzí mají podání zvuku čisté a "nenudí", ale mají trochu malou směrovost. Dále váhám mezi Wharfedale 122 a JBL ES30. Také jsem se dopracovala ke KEF Q300. U Wharf. se obávám trochu přílišné měkkosti, JBL je prý dostatečně univerzální pro poslech a KEFy jsou hodnoceny výborně. Poslech ve studiu plánuji, jen bych tam ráda šla s nějakým jasnějším výběrem.
Dodávám místnost cca 25 m2, poslech art rock, rock, folk, občas klasika. Hudba 60-70 %, TV 30-40 %.
Errata
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod WeRn_Er 16. 9. 2014 14:39

Ad R-N500) Zvaž, zda nebude lepší volba výprodejový RX-V775 - http://www.luxusni-elektronika.cz/zbozi ... ha-rx-v775 (je už dost možné, že už nebude - poslední ho mělo snad luxusni-elektronika, ale už i tam není teď skladem ... RX-V775 je v té ceně IMHO lepší volba - více funkcí a možností třeba i do budoucna, vhodnější i k filmům aj., kvalita Stereo je naprosto srovnatelná - rozdíl při běžném poslechu IMHO nemáš šanci poznat, kor na repro v podobné kategorii (ono repro z vyšší kategorie by k těmto zařízením ani nemělo smysl - neuhrála by je tak, abys to poznala a ocenila - ty by probudily až jiné mašinky v jiné ceně).

ad internetová radia) Kvalita by měla být vyšší než to co chytneš ze vzduchu ... záleží samozřejmě na kvalitě streamu (ale většinu v pohodě najdeš/jsou kolem 128kbps a to by vždy mělo analog trumfnout). Kvalitní poslech ale hledej spíše u CD či FLAC/WAV (bezeztrátové formáty - v podstatě zálohy CD na PC).

ad Dynavoice DM-6 aj.) Určitě si to dojdi poslechnout. DM-6 budou spíše naopak hodně směrové, protože mají páskový výškový reproduktor a ten se nešíří moc do stran/všesměrově, ale spíše vyloženě směrově - je zas vhodný na vokální a instrumentální hudbu ... ale je to spíše o tom, zda hledáš poslech trochu více univerzální, nebo na konkrétní místo (sedačka, křeslo aj.), kam si repro nasměruješ dle potřeby. Stejně si kvalitně hudbu vychutnáš jen v tom konkrétním místě, na které máš vše správně nastaveno, všude jinde si to užiješ taky, ale k práci aj. je to spíše o podkresu, než o kvalitě a zážitku z poslechu. Na 25m budou regálové repro tak na hraně, možná by byly lepší třeba DF-5 (osobně mohu doporučit, pokud pro ně najdeš místo - jedny z nejmenších sloupů a za mě za ty peníze super kup - mám je k Yamaha RX-V775 a spokojenost - s R-N500 budou hrát obdobně, ne-li téměř identicky). To je vše hodně o vkusu, takže si to dojdi prohlédnout a hlavně poslechnout osobně a pak budeš mnohem chytřejší (jistě vybereš). Hledej svojí spokojenost a ne posvěcení konkrétních typů ;)
WeRn_Er
Junior

Odeslat příspěvekod Errata 16. 9. 2014 15:08

Je mi jasné, že bez poslechu to nepůjde, jen nechci vážit dalekou cestu poslouchat něco, co mi už od počátku nebude z nějakého důvodu sedět. Třeba ta malá směrovost u Dynavoice je pro mě hodně limitující. Málokdy budu poslouchat a vychutnávat přesně před bednami. I když pohovka tam bude, přeci jen já si vychutnám hudbu nejlépe při takové "neintelektuální" práci, klidně vytírání podlahy, nebo žehlení. :-D A to se odehrává v rozsahu 45 stupňů od repro. Že bych zasedla s čajem na pohovku a pustila si kvalitní muziku, to se mi stává párkrát do roka. (Asi se pak ptáte, na co chci rec. a bedny, byť low-end. Asi proto, že když, tak nechci zase další mikrosystém, na kterém nic pořádně nehraje a zvuk je "placatý".)
Errata
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dkdkdk 16. 9. 2014 17:19

Yamahy používají na radio stream vTuner http://vtuner.com/setupapp/guide/asp/Br ... rtpage.asp . Takže už teď se můžeš kouknout, že např. Radio Folk "vysílá" v MP3 320kbps http://vtuner.com/setupapp/guide/asp/Br ... X&x=18&y=5

...jestli budou mít na prodejně, kam jdeš poslouchat, Monitor Audio BX2ky http://www.hifiobchod.cz/ProductDetail. ... uctId=1413 , doporučuju vyzkoušet ;) no a třeba mnou stále protlačované Q Acoustics :-[ 2020i+orig. stojany se vlezou do 10t.
dkdkdk
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Errata 16. 9. 2014 18:36

QAc. 2020i prostě ne, já nevím proč, asi proto, že se mi nelíbí, mám k nim jakýsi odstup, byť věřím, že hrají výborně.
Nakonec jsem zjistila, že umístění na stolky, na které jsem regálovky chtěla původně dát, je naprosto nevhodné. Poohlížím se po sloupech, je to lepší řešení za podobnou cenu než regály s orig. stojany?
to Wern_Er: Dívám se na Df6, líbí se mi, jen aby mě sousedi nevynesli v zubech, abych je při mé velikosti místnosti vůbec využila. Ty máš asi jak velkou místnost?
Errata
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ...drát 16. 9. 2014 18:45

jedna vec je veľkosť miestnosti a druhá tvar,koberec alebo plávačka,závesy atď.,osobne dávam prednosť v tejto cenovej kategórii čistote zvuku dobrých regáloviek
...drát
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ...drát 16. 9. 2014 18:45

...
...drát
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Errata 16. 9. 2014 19:57

Místnost cca 25-30, rozdělená skříněmi a komínem na poslechovou část cca 4x4m, zbytek postel, stůl (zde poslech moc neřeším, uslyším, ale kvalitu neočekávám). Plovoucí podlaha, ale co především - je to podkroví. To vidím jako největší omezení, protože zvuk se tady bude hodně třískat o svažující se strop. Jedno repro bude stát pod stropem 2 m a druhé pod stropem 1,4 m. Sedačka 3 m před tímto. Poslouchala bych ráda i při práci nejen na pohovce, což je mimo přímou směrovou osu sestavy. Cca 45 stupňů od repro. Nedokážu odhadnout, zda má vůbec pro takovou místnost cenu řešit typ a kvalitu repro, zda nebudou všechny degradovány podmínkami.
Errata
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod WeRn_Er 17. 9. 2014 06:49

Osobně mám DF5, DF6 už pro mé vybavení rodinnho obýváku byly rozměrově moc a zbytečnost :) (partnerka už tohle maličko rozdýchávala - nechtěla nic výrazného a velkého a já se s tím zžil a toleruji to - nevybavoval jsem poslechovku, ale rodinný obývák...) ... obývák máme něco málo přes 30m, poslechová část cca 16 - 20m (zbytek dnes klasický kk atd.). Hledal jsem malé sloupy co slušně zahrají a střídmě zapadnou do místnosti, nechtěl jsem stojany a regálovky, nebo regálovky na zdi, tv stolku apod. - IMHO horší řešení (z praktického hlediska, zvukově najdeš i velmi povedené regálovky v podobné ceně, jen to často bývá problém s umístěním a platit za originál stojany, které často jediné vypadají slušně a zabírají ve výsledku možná i víc místa než menší sloupy mě přislo jako nesmysl - regálovky jen budou mít pravděpodobně větší problém s basy, pokud neplánuješ subwoofer - já ne, bytový dům :) ) - jsem spokojen :) poslouchat se to dá v poho i mimo osu beden, ale pokud si chci hudbu či film užít, jsem na pohovce, kde mám repro směrově nastavené včetně kalibrace YPAO. Právě i vůči těm odrazům a omezením pro tebe může být AVR RX-V775 apod. dobrou volbou pro multipoint YPAO - kalibrace zvuku pomocí přiloženého mikrofonu na poslechové místo/místa (volba pro jedno místo, nebo multipoint - osobně mám nastaveno na dvě nejčastěji využívaná místa na sedačce a spokojenost). Jinak neřeš že velké bedny zahrají hlasitěji apod. Nějaké lepší a větší bedy ti podobná záklaní zařízení (lowend) ani nerozehrají tak, aby to mělo smysl ... proto to zkus osobně ... běžná poslechová hlasitost bude stejná ať už budeš mít malé regálovky, nebo velké sloupy, takže touto cestou bych to neřešil. Řeš na co máš prostor a pak si poslechni a uvidíš ... na 20m jsou DF5 v poho (do 30m ale asi max, pak už asi DF6 - pro tebe by měly i DF5 bohatě stačit). Vyzkoušej ale rozhodně i jiné značky a repro, uvidíš, co ti zvukově sedne. Často se dá domluvit i zapůjčení za zálohu v plné ceně a můžeš to zkusit i na místě určení, které bedny ti pocitově zahrají nejlépe přímo v tvém prostoru.
WeRn_Er
Junior

Odeslat příspěvekod ...drát 17. 9. 2014 07:38

a třeba mnou stále protlačované Q Acoustics :-[ 2020i+orig. stojany se vlezou do 10t.[/quote]

určite vyskúšať,sú to dobré repro
...drát
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Errata 17. 9. 2014 07:58

to ...drát: QAc. 2020i ne, prostě se mi nelíbí, nechci se na ně koukat každý den, je to sice špatně se rozhodovat o poslechu i okem, ale přeci jen repro není motor v autě, který nevidím.
to WeRn_Er: Škoda, že se nikde nedají poslechnout na jednom místě, takhle než se dostanu k Dynavoice, zapomenu, jak mi zněly Yam. nebo JBL. :-) Ty zvuk DF5 hodnotíš spíše jako klidný vyvážený, nebo jako živý, atraktivní, výrazné basy i výšky (jak tady někdo psal bumcink Yamaha).
Errata
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod WeRn_Er 17. 9. 2014 08:49

Podobné hodnocení je subjektivní a cucané z prstu, pokud někdo nemá opravdové zkušenosti - a to já nemám :) mě přijde zvuk vyvážený, pěkně prokreslený včetně lokalizace nástrojů atd. V této ceně jsem nadmíru spokojen :)

Pokud bys chtěla porovnat zaráz, asi se jedině domluvit ve více studiích na zapůjčení/zakoupení s možností vrácení - na rovinu ... většinou s tím nemají až takový problém, protože chápou, že je potřeba to slyšet, porovnat a zkusit ... hlavně si to nech přehrávat na zařízení co plánuješ koupit, protože i to udělá často i velmi podstatný rozdíl - pak se těžko reprosoustavy porovnávají ... někdy je dobré koupit nejprve zesilovač/AVR a nosit si ho na poslech s sebou, ať testuješ s tím, s čím ti to bude hrát doma :) ... abys pak nebyla nemile překvapená, že ti to ty bedny nerozehraje tak, jako zesilovač v poslechovém studiu za desítky tisíc :) ...
WeRn_Er
Junior

Odeslat příspěvekod Errata 17. 9. 2014 09:01

S tím počítám, že na jiném typu rec. nemá cenu porovnávat zvuk. Dobrý nápad, nosit si svůj vlastní kus, protože každý může být jiný. Díky za rady, udělám si kolečko po studiích a uvidím.
Errata
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod WeRn_Er 17. 9. 2014 11:29

btw: http://www.luxusni-elektronika.cz/zbozi ... ha-rx-v775 opět skladem ... řekl bych možná i poslední kousky, takže pokud, tak bych dlouho neváhal ... za tu cenu je to myslím výborná koupě ...
WeRn_Er
Junior

Odeslat příspěvekod Errata 17. 9. 2014 13:22

Už jsem objednala R-N500. :-) Stereo mi bude stačit bohatě.
Horší s poslechem, v Praze kombinaci R-N500 s Yam. NS-555 nikde zapojenou nemají a podle všeho nikde nemají k poslechu ani NS-555, kdybych si přinesla svůj zesík. Asi chci příliš velký low-end. Zlín je moc z ruky, tak jedině DF-5 v Brně. :-D
Errata
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků