[recenzia] Teufel Ultima 40 Mk2

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod armaman 8. 12. 2014 14:07

Ale to je omyl. Ani bedne s bassreflex dopredu by nemali byť úplne vrazené do rohu miestnosti.
Pozri sa napríklad tu http://www.bvaudio.sk
A to je poznatok aj vlastníkov týchto bední.
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Petulda 8. 12. 2014 15:30

Tak ono obecně žádná bedna by z hlediska dosažení kvalitního zvuku neměla být umístěna u stěn - u bočních vůbec a ani u zadní. A to kvůli odrazům zvuku. Ideální poslechovka je zcela volný prostor do všech směrů od bedny i posluchače, tzn. bedny a posluchač zavěšeni na tenkém laně vysoko nad zemí :-D. A cílem hifisty by mělo být se k tomuto ideálu co nejvíce ve své poslechovce přiblížit.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ThalesX 8. 12. 2014 15:34

Woofer je anglicky basák - tedy basový reproduktor. Ta "trubka" se nazývá bassreflexový nátrubek, zkráceně bassreflex.

Odstup od stěny se nedělá jen kvůli němu, to je pouze část problému. Dělá se to kvůli brzkým odrazům. Zvuk se nešíří jen před bedny, ale i za ně. Tam se potom odráží a tento odraz se pak smísí s původním signálem. Když se smísí moc brzy tak je pak člověk nevnímá jako dozvuk, ale jako jeden celistvý signál což je špatně protože původní signál je tak vlastně degradovaný. Ztrácí se rozlišení nahrávky a stává se z toho hnusná slitá zvuková koule která nebaví. Bedny sice je možno dát i ke stěně, ta by však předtím musela prodělat velmi důkladnou a nákladnou akustickou úpravu. Musela by být zcela akusticky pohltivá a na to rozhodně nestačí kus tlumícího panelu. Rovněž výhybka beden by s tím musela počítat aby to hrálo na basech jak má (částečně, ale opravdu jen hrubě náhražkově to lze simulovat pomocí ucpání bassreflexu, ale výsledky nejsou rozhodně stejné).

Druhý důvod proč se bassreflex dává dozadu je ten že zejména v levných či nedomyšlených bednách mohou z celé řady důvodů (***) vznikat různé pazvuky na vyšších kmitočtech, které jsou pak skrze bassreflex v určité míře vyzařovány ven. Pokud jsou vyzařovány na druhou stranu od posluchače tak se přeci jen snadněji zatlumí v prostoru a je menší šance že si jich posluchač všimne.

Poslední důvodem je ten že někteří lidé se prostě neradi koukají na "díru" v bednách, čili estetické hledisko.

-------
*** Co se pazvuků týče tak vznikají z různých důvodů - příliš vysoké frekvence které basák zpracovává v kombinaci s nedostatečným zatlumením stěn bedny (to je problém zejména u dvoupásem ale i některých třípásem), dále tzv. provozní hluk méně kvalitních basáků, kdy basák krom signálu který do něj jde vydává vloivem nedokonalosti jeho konstrukce i další zvuky. Nejčastějším problémem jsou však pazvuky vyluzované bassreflexovým nátrubkem samotným. Ty jsou obvykle způsobeny nedostatečným průměrem a zaoblením bassreflexového nátrubku, kde pak vzduch proudí příliš rychle a turbulentně a vytváří různé funění až prdění. Ještě debilnější je když někteří výrobci dávají na vnitřní konec nátrubku mřížku (navíc s ostrými hranami), to je vyloženě na odstřel. Jediné řešení je používat velké průměry, ale to není etsteticky moc pěkné (je-li to vepředu) a technicky to přináší komplikace jelikož na větší průměr je třeba použít pro stejné naladění větší délku, která se tam ve vodorovné poloze pak nevejde pokud je bedna málo hluboká. Navíc i bedny pak musí být o něco větší protože to užere objem... Řešením je buď vyústit bassreflex směrem dolů a nutnost pak využívat vyšší nožky a nebo lépe pasiv. Ten je však výrobně o něco dražší, proto je vidět jen málokdy.
ThalesX
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod alltracboy1 10. 12. 2014 14:40

diky za vysvetleni. Ja ale ako som uz pisal nemozem bedne len tak postavit do priestoru. Na druhej strane nehladam audiofilny orgazmus, co sa da robit v takom pripade? Repro by osm pouzival primarne k TV a tam su tie dedne vacsinou povesane na stenach, tak preto som nejak ratal s tym, ze by som bednu najradsej postavil uplne k stene nech sa da chodit okolo.. ono vlastne odtiahnut debnu pred pozeranim filmu je tiez riesenie. osobne by som privital nejaky soundbar so subwooferom, kedze by som nerad tahal kable dozadu a na bokoch ani nemam kam dat repraky. Bezdrotovym reprakom moc neverim. Riesenie bolo pre mna soundbar + sub, alebo nejaky center + dva satelity + subwoofer alebo dva stlpove repraky + center. Kamarat ma receiver yamaha + metrove stlpy yamaha, ale pocitovo by to chcelo viac basov.
alltracboy1
Junior

Odeslat příspěvekod MacPhenom 10. 12. 2014 15:44

Když není místo na repráky tak si kup sluchátka. :-D ;-)
MacPhenom
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ThalesX 10. 12. 2014 19:49

Soundbar raději vypusť ze svých myšlenek, to je vždy naprostá tragédie a vyhozené peníze.

Řešení jsem ti už přece psal. Buď to uděláš tak aby ty bedny mohly být v prostoru a nebo si nějak alespoň základně pořešíš akustické úpravy té stěny (je mi jasné že pořádně to neuděláš) a dáš k ní bedny které jsou určené ke stěně (bedny které mají jen málo vykompenzovaný bafflestep). Pokud takové nemáš k dispozici tak můžeš ucpat bassreflex a hrát si s dostatečně jemným ekvalizérem (buď musí mít mnoho pásem na basech a nebo musí být parametrický), ale to je náhražkové řešení a není to jaksi ono. Nicméně lepší něco jak nic.
ThalesX
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod alltracboy1 11. 12. 2014 10:45

dobre, a co riesenie satelitov (nejake stredy a vysky) co nemaju bassreflex a daju sa dat v podstate na stenu do vysky TV a samostatny subfoofer ktory sa moze hodit tak aby to bolo dobre. Ale to uz mrsim temu co a tyka stlpovych repro teufel. V podstate by som chcel skor male bedne a sub ako stlpy. Stlpy som bral ako taku klasiku a poslednu moznost. Decka to mozu zhodit, budu mi zavadzat atd. Chcem pri filme poriadne duc duc. Akurat som si povedal ze mozno by som siel aj do tych teufel ultima 40 mk2 ked budu niekedy v akcii za 350, len by ma zaujimalo ci su lepsie ako nejake yamaha v podobnej cene.
alltracboy1
Junior

Odeslat příspěvekod ThalesX 11. 12. 2014 17:12

Neslyšel jsem je, ale nepřekvapilo by mě kdyby ano protože bedny Yamaha jsou dle mého mínění pěkné křápy které není těžké překonat čímkoliv alespoň minimálně normálním. Kdybych si tedy musel naslepo a bez možnosti poslechu vybrat (což je samo o sobě špatně) tak bych sáhl po Teufelech.

Co se satelitů týče tak opakuju že problém s umístěním na zdi není jen kvůli bassreflexu, to je jen část problému. Ano dělá se to, ale o umisťování na zeď bez akustických úprav si myslím své.
ThalesX
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod alltracboy1 12. 12. 2014 15:15

cital som tu nejake nazory a recenzie. Pokial je ohladne reprakov tolko problemov s miestnostou, reprakmi, zosikom... nieje lepsie si kupit poriadne sluchatka? Lebo dnes som si zatlieskal v obyvacke a rezonovalo mi to od stropu :D strop je sadrokarton.
alltracboy1
Junior

Odeslat příspěvekod Trymore 13. 12. 2014 18:24

Tak s tým pohybom basákov som sa trocha sekol. Po dlhom čase som si znova vypeckoval hudbu a už z postele som si všimol, že basáčiky sa pekne hýbu. Teda teória o nevýkonnom zosiku, ktorý ich nerozhýbe, neplatí. Vo videu to pekne vidieť, a to som mal hlasitosť len na 65/80 (a hraje to pocitovo silnejšie ako pri 70/80 s AC) pri tone direct.

Ďalšia zaujímavá vec (aj keď by mala byť samozrejmosťou), ktorú vo videu vidieť je tá, že komora pre stredový reproduktor je pravdepodobne oddelená od tej pre basové reproduktory, keďže v basových sekvenciách sa membrána stredového reproduktora takmer nehýbe narozdiel od basákov.

Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod sands1 23. 12. 2014 10:54

Nie je dovod preco by ich nerozhybal. A do 12m2 miestnosti a repro s citlivostou 87dB nepotrebujes predsa 2x200W zosik ako si tu podaktori myslia
sands1
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 23. 12. 2014 18:01

No 87dB není bůhví jaká citlivost a čím silnější zesík tím lépe, neznamená, že musí hrát tak hlasitě. Vzal bych alespoň tak silný zesilovač jaký je doporučený k těm bednám a tím nemyslím např. 50-150W tak vemu 50W, ale právě 150W. Není nic horšího než mít lemru zesilovač, který nedokáže bedny vybudit, a pak nadávat právě na reprosoustavy.
"Vyčištěné uši jsou nejlevnější upgrade poslechového řetězce"
STEREO: SMSL, Yaqin, Aurum Cantus,REL SLUCHÁTKA: Little Dot, Shure
JohnyBuchar
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ThalesX 23. 12. 2014 20:08

Hlasitost je jedna věc, kvalita druhá věc a Sandsovy teorie třetí věc. Ono totiž jde hrát nahlas i na slabý zesilovač, jen ta kvalita potom trpí. Zesilovače s větším výkonem mají předpoklad že si bedny ukontrolují lépe a co je důležité - i při menších hlasitostech, natož při větších.
ThalesX
VIP uživatel
Uživatelský avatar


Odeslat příspěvekod Trymore 24. 12. 2014 10:25

Prajem vám všetkým pokojné sviatky a hlavne, aby ste vedeli rozlíšiť, kedy počúvate hudbu a kedy sa zameriavate už len na bezvýznamné detaily. Treba už vyvetrať hlavu, vrátiť sa domov, zapnúť si svoj audio systém a byť vďačný za to, čo máte.
Trymore
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků