Barevná hudba přepaluje se LED

Autorádia, reproduktory, zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod koumyy 20. 12. 2014 18:17

Dobrý den chci si do auta namontovat barevnou hudbu do dveří k reproduktoru a potřeboval bych poradit jak zamezit tomu aby do tranzistoru z reproduktoru nešlo víc než 2.5V díky schema zapojení mám toto Obrázek a když dám volume na max tak na repráku naměřím s bassboostem až skoro 9V tak bych pravě potřeboval něco co bych dal před tranzistor nějakou součastku ktera víc jak 2.5V nepropusti protože jakmile se napětí přehoupne pře 3V tak se mi přepálí LED napadl mě potenciometr ale ještě jestly nejni nějaké jiné řešení
koumyy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 20. 12. 2014 21:07

Napiš kolik přesně a jak barevnejch LED tam máš nebo kolik bys jich tam celkem chtěl dát - s tím odporem nejseš daleko, ale musíš je tam dát 2 - jeden s hodnotou přibližně 500 - 1000ohmů mezi ten reprák a tranzistor, druhej musíš "doladit" právě podle počtu a barvy LED (každá barva má jinej úbytek, takže odpor pro červený je jinej než pro zelený nebo modrý LEDky) - ten se zapojuje nejlíp mezi + pól baterie (ještě před něj by měla jít pojistka maximálně 0,5A - případně podle počtu LED vyšší proud) a LEDky.

Dej počty a barvy, dopočítáme to pak - bez těch bližších informací nepomáhá ani moje křišťálová guľa...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod koumyy 21. 12. 2014 11:00

Ahoj díky za odpověď tak mám tam jednu 3mm zelenou led diodu pruhlednou mam ji namontovanou v z boku repraku o pěkně mi osvicuje dveře :D jinak co jsem měřil ostatni pisničky co tam mam tak ty davaj od 0.2 do 3V ale pak tam mam par pisniček s Bassboostem a ty davaj až 9V na reprak jinak radio mam 4x40W vístup a repraky 2x40W a 2x90W
koumyy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 12. 2014 12:23

Nezajímá mne, jakou máš samohrajku ani škvrkátory - ty jsou vedlejší.
Ale - jak jsem napsal v noci, do přívodu báze toho tranzistoru (= do červenýho drátu od konektoru left/right k levý krajní nožce tranzistoru) musíš vložit odpor - kup si pro jistotu trochu menší hodnotu než jsem navrhoval včera - buď 430 ohm, nebo 470 ohm, ten trand TIP31 to vydrží. Odpor stačí obyčejnej miniaturní na 0,6W - stojí podle krámu od 50 halířů po 1Kč. Označení na tom odporu bude nejspíš barevný (je lacinější natisknout na tělísko barevný proužky kolem dokola než se snažit přesně strefit s písmenkama a číslicema - navíc proužky jsou čitelný kolem dokola). Pořadí barev je ŽLUTÁ FIALOVÁ HNĚDÁ (47 x 10), případně ŽLUTÁ FIALOVÁ ČERNÁ ČERNÁ (470 x 1). Poslední proužek (čtvrtej nebo pátej) může bejt hnědej nebo modrej - ten není pro tuhle aplikaci zase až tak důležitej, označuje toleranci hodnoty. Ale bude samozřejmě lepší, když budou mít všecky odpory ten "toleranční proužek" stejný barvy = když koupíš všecky najednou. Pro přečtení je nejdůležitější vědět, že první proužek je blíž k okraji než poslední proužek.

A teď to nejdůležitější. Bohužel, bude to trochu teorie, ale jak uvidíš na konci, je užitečná.
NEJPRVE JEDNO SVATÝ PŘIKÁZÁNÍ : ŽÁDNOU LEDku NESMÍŠ NAPÁJET PŘÍMO Z BATERIE!!!!!!!!!!!!!
Vždycky ji musíš napájet ze zdroje proudu = když už z baterie, tak musí mít předřadnej odpor!!! To znamená odpor, kterej zapojíš PŘED LEDku (klidně i za ni, pokud dodržíš zapojení ZA SEBOU = SÉRIOVĚ, v elektronice jdou kupodivu některý věci zjednodušit). Na tom obrázku cos postnul to znamená, že do svislýho "drátu" napravo mezi + pól baterie a LED musíš vložit další odpor. Ten odpor omezí proud tekoucí LEDkou, aby pokaždý při zvednutí hlasitosti neshořela jak Jan Hus. A jeho hodnota, jak už jsem napsal minule, záleží na tom, KOLIK těch LED tam máš a jakou mají barvu. OK, vyjdu z toho, že máš jednu obyčejnou zelenou. Ta mívá úbytek napětí kolem 1,8V při propustným proudu 20mA - tohle jsou OPRAVDU DŮLEŽITÝ HODNOTY.
A protože v autě skoro nikdy nemáš v palubní síti 12V, ale při chodu motoru tam napětí kolísá od přibližně 13,8 do 14,5V, musíš počítat s tou nejvyšší hodnotou - 14,5V. V sériovým obvodu se všecky napětí postupně odčítají od napětí zdroje - prostě každej článek řazenej za sebou "sežere" určitou část napětí, dokud nezbyde "tak akorát" pro LEDku.

Takže:
Na tom tranzistoru se běžně ztrácí kolem 1V, na jedný zelený LED je 1,8V úbytku, kdybys tam zapojil dvě za sebou (přesně tak jak to máš na obrázku), bude to 2 x 1,8V = 3,6V. Při napájecím napětí 14,5V (v autě s motorem v chodu) pak zbejvá 11,7V při jedný LED nebo 9,9V při dvou LEDkách, který musíš "někam uklidit", jinak ti budou zase pálit LEDky jak papírový čerty. A to udělá právě ten předřadnej odpor, kterej se vypočítá podle zákonitosti objevený jedním chytrým pánem, kterej se jmenoval Georg Fridrich Ohm - říká se jí OHMŮV ZÁKON a učí se už na základce. Je to jeden z nejzákladnějších elektrickejch zákonů a je dobře ho znát, i když člověk není elektrikář. Zjednodušeně říká, že při nějakým napětí poteče obvodem tím vyšší proud, čím bude menší jeho odpor - nebo jinak, pokud bude mít obvod nějakej odpor, s rostoucím napětím skrz něj poteče i rostoucí proud. Celá závislost je rovnoměrná, kolikrát změnšíš (zvětšíš) odpor, tolikrát vzroste (klesne) proud.

Vzorec vypadá takhle:
I (proud) = U (napětí) : R (odpor)

Vzoreček jde upravit i na tvar, kdy znáš velikost proudu i výchozího napájecího napětí a potřebuješ měnit úbytek napětí v části obvodu (neboli ztrácet podle počtu za sebou zapojenejch LED jednou víc nebo podruhý míň voltů). Tady pak použiješ tvar

U (napětí) = I (proud) x R (odpor)

No a jseš doma - při jedný LED potřebuješ "spálit nadbytečný napětí" 11,7V při proudu 0,02A (jinak napsáno 20mA), takže tam musíš zapojit odpor 11,7 : 0,02 = 585 (ohmů), na dvě za sebou zapojený LED to je 9,9 : 0,02 = 495 (ohmů).

Je sice trošku problém, že takový hodnoty nekoupíš, protože se nevyrábějí - ale dělají se o maličko jiný hodnoty v určitým odstupňování a ty si koupíš nejbližší hodnoty - můžeš si koupit jak vyšší, tak nižší hodnotu a vyzkoušet, při jaký se ti to bude víc líbit. Pro požadovanou hodnotu 585 ohmů koupíš buď 560ohmů, nebo 620ohmů, pro vypočítanej výsledek 495 ohmů koupíš buď 470 nebo 510 ohmů.

Barevný označení je (4proužkový nebo 5proužkový):
470ohm žlutá fialová hnědá (hnědá) nebo žlutá fialová černá černá (modrá nebo fialová)
510ohm zelená černá hnědá (hnědá) nebo zelená hnědá černá černá (modrá nebo fialová)
560ohm zelená modrá hnědá (hnědá) nebo zelená modrá černá černá (modrá nebo fialová)
620ohm modrá červená hnědá (hnědá) nebo modrá červená černá černá (modrá nebo fialová)

No a teď až si to přelouskáš, napiš kolik z toho ti není ještě jasný - pokusím se to doplnit...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod koumyy 21. 12. 2014 12:49

Jo s těma odporama už je mi to jasný o elektroniku se už nějakej čas zabejvám jen sem si nebyl jistej jestly taky nebudeš chtět vědět z čeho beru zvuk atd a jak sou značený odpory to taky vím s odporama dělám pořád něco a vypočet odporu je brnkačka a jestly bych tě mohl jen poprosit o schema jak by jsi to tedy zhapojil diky a když tam bude potřeba nějaka hodnota odporu ktera se uplně nevyrabi tak ji tam klidně napiš ja už něco poskladam kdyžtak tam budou 2 odpory za sebou to neva stejně je to schovany za tapecem jo a ještě mam doma tranzistory BD911 je skoro stejnej jako ten TIP31 nebo 31c akorad se ma min hřat
koumyy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 12. 2014 15:58

Schéma netřeba - prostě jeden odpor dáš do přívodu od repráku ke krajní noze tranzistoru (to je vývod báze) - omezíš tím trochu proud a LEDka se bude rozsvěcovat trochu pozdějc = až při trochu silnějším signálu, zároveň se tím zabrání případnýmu poškození koncovýho stupně rádia. Kdyby to nevyhovovalo a rozsvěcelo se to moc pozdě, můžeš ten odpor od repráku zmenšit až na 220 ohmů nebo dokonce až na 100 ohmů - to už je ale hranice, níž bych nešel. To samý uděláš ve druhejch dveřích i s druhým trandem a další LEDkou (LEDkama).

No a do přívodu napájení "od plusu" k samotný LEDce (LEDkám) zapojíš ten druhej odpor, jak píšu PŘEDŘADNEJ - aby se LEDky nepálily. Tím omezíš proud tekoucí přímo LEDkou (LEDkama) - hodnota se musí tentokrát poměrně přesně nastavit, protože LEDky jsou docela fest citlivý na překračování nejvyššího povolenýho proudu - těch 20mA = 0,02A co jsem napsal je opravdu hraniční hodnota, takže se spíš drž horní hranice hodnoty odporu - pro jednu LEDku 620ohm a pro dvě 510ohm. Pak budeš mít větší jistotu, že dýl vydrží...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod koumyy 21. 12. 2014 18:31

Jo jasný tak jo tak ja to skusím až seženu díly tak dám vědět jak jsem uspěl jinak díky moc za radu ;-) a jak jsem ještě projížděl net tak jsem nahodou narazil na toto to taky nevypada zle http://www.spshronov.cz/zipy/rekl_hudbapostup.pdf
koumyy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 12. 2014 22:59

Je to v principu to samý, co sis sám namaloval - jen tam je ještě dioda sloužící k usměrnění budicího signálu pro tranzistor a hodnotou vyšší odpory, protože BC517 je citlivější tranzistor (stačí mu pro otevření menší proud než jakej potřebuje TIP31).
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků