TV co umí automatický přepnout formát 4:3 na 16:9

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod fferigno 24. 2. 2015 17:57

Zdravím všechny.
Sháním nějakou slušnou televizi co umí automatický roztáhnout obraz který je vysílaný v HD ve formátu 4:3 na celou obrazovku (16:9).
Měl jsem TV Philips 55PFS7509 a bohužel tam to nefungovalo korektně. SD program byl na celou obrazovku ale HD jenom 4:3.
Jestli můžete poradit nějakou značku nebo i konkrétní typ v uhlopříčce 55"až 60"
ve střední třídě tak budu rád.
Franta
fferigno
Junior

Odeslat příspěvekod megdesign 24. 2. 2015 19:05

fferigno píše:Sháním nějakou slušnou televizi co umí automatický roztáhnout obraz který je vysílaný v HD ve formátu 4:3 na celou obrazovku (16:9).


Aj za cenu deformacie obrazu? Tak potom to ma kazda telka....
Samsung UE50ES6300
Optoma HD39 Darbee
EliteScreen 110" (16:9)
Receiver Yamaha RX-V375
Yamaha BD-S673
Yamaha NS-555 + Yamaha NS-333 + Yamaha NS-C444
Tiviar Alpha +, Enigma 2
megdesign
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod artam 24. 2. 2015 19:29

Je to trochu inak. Jedine, co sa s tym da teoreticky robit, je ist sa stazovat k vysielatelom (ovsem bez garancie vyslysania).
Hlavny problem je v tom, ze vacsinou HD stanice nevysielaju priamo obraz s pomerom stran 4:3 (na rozdiel od SD programov), ale ze tento doplnia o cierne bocne pruhy a je vysielany uz ako 16:9 (t.j. cierne pruhy su sucastou obrazu) a teda telka nema dovod nic roztahovat.
Ledaze by existovala nejaka funkcia detekcie ciernych pruhov priamo v obraze, ako to byvalo na niekorych CRT televizoroch. Pochybujem vsak, ze takou funkciou niektora telka v sucasnosti disponuje.
artam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 24. 2. 2015 19:57

fferigno informace směrem nahoru o doplňování černých pruhů platí.

Zkus si na prodejně třeba Samsung H7000 - ten má v menu i možnost, jak se chovat k poměru 4:3. Třeba si poradí s tím co chceš. Nemohu ale tvrdit, že určitě to zvládne... to opravdu ne.

Můžeš vyzkoušet pro porovnání i telku v jiné třídě - Panasonic AS640.

Pak se ozvi s výsledkem.


BTW: škoda, žes pak přestal přispívat do diskuze. Dost lidí zajímá, jak vše dopadlo s vratkou peněz.

-- 24. 2. 2015 20:36 --

EDIT:
Něco jsem Ti našel...

V článku o Panasonicu AS750 na avmania.cz se kromě jiného píše...
Alexandr Bray píše:Ohromující výčet „štelovátek“ zakončíme popisem „Převzorkování obrazu při 16:9“, změně „H-rozměru“ a „Nastavením zoomu“. Ne všechny televizory budou ochotny roztáhnout obraz 4:3 vysílaný v HD tak, aby zanikly černé pruhy kolem. Panasonic s tímto problém nemá. Poměr stran v devíti variantách - Automaticky/16:9/14:9/Střed/4:3/Zoom/4:3 úplný/Omezení okrajů střed/Omezení okrajů zoom.


Doplním jen... může to být ale skutečně závislé na stanici, formě podání a firmwaru. Také to neznamená, že cosi podobného nezvládne jiná telka (jiný model, anebo jiný model od jiného výrobce).
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod leroj 24. 2. 2015 21:46

doplním vlastní zkušenost s Panasonicem as640
mám nastaveno automaticky a v případě vysílání něčeho ve 4:3 automat nic neroztahuje a nechává černé pruhy (naštěstí - ten roztaženej obraz by byl k nekoukání). taky je možné, že by se v případě nepřidaných černých pruhů obraz roztáhl, ale zatím jsem si toho nevšim (a domnívám se, že toto přehlédnout nelze)

jinak případ s e-shopem zajímá opravdu více lidí, tak se taky přimluvím za to, abys nedělal mrtvého a napsal, kam se to hnulo :)
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod megdesign 24. 2. 2015 23:21

@MgX co ja viem, tak vsetky Samsung TV maju moznost v menu, co spravit s formatom 4:3... ale nikdy to nespravi telka "proporcionalne", t.j., vzdy telka deformuje format: 4:3 pri "prevode" na 16:9.

Ak si vsimnete, podobny jav nastava pri napr. Vinnetou na Markiza a MarkizaHD.... Vinnetou na Markize ide pekne na SD "rozplacnuty" cez celu telku /plostene hlavy/ a na MarkizaHD je Vinnetou nesplosteny, ale ma po bokoch cierne pruhy.... Ked si vsak pozriete spravy na Markize a Markize HD, na oboch kanaloch su obrazy proporcionalne rovnake, ale kvalitativne /obrazovo/ je na MarkizaHD obraz kvalitnejsi /vraj/... Zaujimave.....

Najviac sa mi paci... Svokrovci maju DigiTV a su nazhaveny, ked Hnojka zadeli "Tento program vysielame v HD" a oni ze "kukajte, kukajte, to je v HD" :D Odpadavam vtedy :D
Samsung UE50ES6300
Optoma HD39 Darbee
EliteScreen 110" (16:9)
Receiver Yamaha RX-V375
Yamaha BD-S673
Yamaha NS-555 + Yamaha NS-333 + Yamaha NS-C444
Tiviar Alpha +, Enigma 2
megdesign
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fferigno 25. 2. 2015 19:00

Děkují za příspěvky.
Asi Vám zde připadám že jsem divný. Skoro všichni řeší (a nejenom zde) že jim televize roztáhne automatický obraz vysílaný ve formátu 4:3 na celou obrazovku a mě vadí když ten obraz zůstane v původním formátu.
Asi je to tím že předchozí televize u mě obraz automatický upravili na celou obrazovku(aniž by mi nějak vadilo mírné zkreslení obrazu). A teď najednou přišla změna tak si asi změny všímám víc než je potřeba.
Máte pravdu že původní obraz je nezkreslený a navíc mám možnost si ho roztáhnout podle vlastního uvážení.
Takže chyba je pravděpodobně u mě.
I tak moc děkují za rady.

Ohledně tématu Vrácení TV ve 14denní lhůtě jsem se už k tomu nevyjádřil i z důvodu že je téma zamčeno. Je asi správné rozhodnutí že jste to uzavřeli.Ke konci debaty jsem si díky příspěvkům od Sparks 1985 už připadal jako nějaký zloděj a naopak z prodejce udělal obětního beránka.
Prodejce mi poslal 23990 kč s dodatkem že se můžu o zbytek klidně soudit.
Přes dotazník od Heureky jsem napsal negativní hodnocení na obchod Slevy Elektro ale pravděpodobně to Heuréka cenzurovala a hodnocení vůbec nezveřejnila.Teď už se nedivím že má tento obchod skoro 100% kladné hodnocení když má nad sebou anděla strážného (Heureku).
Pro mě to byla hodně negativní a drahá zkušenost ale doufám že to ostatním alespoň pomůže a vyvarují se podobné chyby jakou jsem udělal.
Franta
fferigno
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 25. 2. 2015 19:30

Ad formáty...

Ne, vůbec mi nepřijdeš divný. Každý má jiné zažité zvyklosti. U některých filmů dávám také přednost plnému vykreslení obrazu na panelu, byť je deformovaný. Je dobře, že si umíš říct o věci, které vyhovují. Proč se trápit? Protože to jiný dělá jinak?

Bohužel se stav opravdu může lišit i z hlediska firmwarů u stejného typu. Takže konečné určení ve výběru nemusí být jednoduché. Jestli máš něco vyhlédnuto, určitě dej vědět.

Ad vrácení TV...
rozjelo se druhé vlákno, které bylo také původně zamčeno, ale nakonec jsme ho otevřeli. Je stále aktivní, jen v jiné části fóra. Tvůj příspěvek tam klidně nakopíruj, teoreticky tam mohu vypíchnout citaci správné části z tohoto Tvého.

Jinak jsme rádi Franto, že stále využíváš naše fórum.

-- 25. 2. 2015 19:45 --

Takže jsem si to dovolil tam odcitovat.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bylinnycaj 25. 2. 2015 21:08

Planujes vyuzivat interny tuner TV na spracovanie obrazu?...alebo sa da pracovat s nejakym externym "spracovacom" signalu? (ale aj tak to nevidim ruzove,jedine "zoom")
Inak je to presne tak ,ako pise artam

artam píše:Hlavny problem je v tom, ze vacsinou HD stanice nevysielaju priamo obraz s pomerom stran 4:3 (na rozdiel od SD programov), ale ze tento doplnia o cierne bocne pruhy a je vysielany uz ako 16:9 (t.j. cierne pruhy su sucastou obrazu) a teda telka nema dovod nic roztahovat.
.... pretoze, v originale bol natoceny vo formate 4:3 a asi chcu tymto sposobom predist deformacii obrazu.

btw: dik za dovysvetlenie stavu s E-shopom. S odstupom casu a po podrobnom precitani vsetkych prispevkov sa priklanam na tvoju stranu. (myslim, ze petuldo to najlepsie odhadol...najprv e-shop 20.000kc ponuka, po tvojej navsteve neni problem 24.000kc. Neseriozne. btw: Pre vsetkych, toto je cisto moj osobny nazor a nechcem rozputavat dalsie flamewary. Dakujem. )
bylinnycaj
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 25. 2. 2015 21:44

Přátelé - prosím, aby se zde již neřešila věc ohledně předchozího vrácení televizoru. Další vlákno je otevřeno a možno přispět tam. Zůstaňme v limitu dotazu - směru tohoto vlákna.

Děkuji za pochopení.


-- 25. 2. 2015 22:17 --

fferigno tak co máš teď za telku?
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fferigno 26. 2. 2015 00:04

Děkují za upozornění.
Myslel jsem si že jste toto téma zrušili a ani nebyl čas.

Ještě jsem dal šanci Philipsu a koupil jsem Philips 55PFS8109.
Mám ji pár hodin tak zatím jenom stručně:
Design je moc hezký. Tv je o dost tenší a taky lehčí než model 7509.
Obrazově je to podstatně lepší a to i SD signál. Naladit na svoje oko se mi to podařilo hned napoprvé.
Zvuk velice slušný (i bez subwooferu)vzhledem k tak tenkému panelu.
Android funguje ale ještě nebyl čas to pořádně vyzkoušet (a navíc musím koupit nějakou flash paměť abych měl kde nahrávat aplikace androidu).
Velké + je za software který je v této televizi podstatně rychlejší a hlavně spolehlivější.Rýchost je poznat hlavně na odezvě dálkového ovládače.
Připadám si že to snad ani není Philips.
Abych ale jenom nechválil tak ani táto Tv automatický neroztáhne HD vysílání ve formátu 4:3 na celou obrazovku.
Franta
fferigno
Junior

Odeslat příspěvekod bylinnycaj 26. 2. 2015 10:19

Vyuzivas asi interne tunery TV....mas terestrial, ci satelit ako zdroj signalu?
Osobne myslim, ze s tym roztiahnutim HD formatu 4:3 na 16:9... neurobi nic, ziadna TV.Vyskusaj to vyzoomovat (ale stracas tym obrazove informacie...hore/dole)
bylinnycaj
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 26. 2. 2015 11:27

Aj keby to mozne bolo co nie je, nejak netusim na co je toto dobre.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod matelko 2 28. 2. 2015 18:52

Teď měla vyjít nová verze VLC i pro Android TV, má ji taky ten tvůj Philips k dispozici?
matelko 2
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fferigno 2. 3. 2015 09:38

Tak si pomalu zvykám na ty pruhy při formátu 4:3.
Je pravda že mám možnost si obraz roztáhnout ručně na celou obrazovku (a dívat se na mírně zkreslený obraz) nebo bez úprav se budu dívat na nezkreslený obraz ale s černými pruhy po boku.
Asi je vše v pořádku.
Televizi sledují hlavně z externího satelitního přijímače platformu Skylink.
Mám naladěnou i klasickou anténu ale to jenom pro případ výpadku sat. příjmu.
Jinak nový Philips je perfektní.
Jedině negativum co jsem zjistil je nerovnoměrné podsvícení (Clouding)
Není velký ale je tam.
Vidět je jenom když mám doma úplně tmu a na televizi běží černá scéna(titulky,nebo když přepnu na volné HDMI a běží jenom černá obrazovka).
Protože se v takových extrémních podmínkách na TV doma nedívám tak i toto negativum je nepodstatné. Nejsem si jist jestli bych si výměnou nějak pomohl. A navíc televize byla za super cenu.
fferigno
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků