Upgrade součástek a jeho vliv na zvuk zesilovače

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Petulda 14. 4. 2015 10:26

Jaký konkrétní posun ve zvuku se dá čekat při výměně původních kondenzátorů (ve zdroji i signálové cestě) za kvalitnější, stabilnější, s menším rozptylem parametrů u zesilovače střední třídy (NAD C375BEE)?

Případně, dá se v obecné rovině u takového zesilovače pomoci zvukové kvalitě prvního wattu třeba zvýšením klidových proudů, více ho otevřít směrem k A-čku nebo do čistého A-čka aspoň pro takhle malé výkony? Je taková úprava otázkou čistě nastavení nějakých hodnot (samozřejmě v rámci limitů daných konstrukcí, max. proudovou a teplotní zatížitelností atd.)?

Sorry za lamerský dotaz :-).
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Ico33 14. 4. 2015 11:40

a preco sa takuto otazku nespytas niekoho ,kto ma s tym väcsiu skusenost a sam to ,,prevadzkuje´´ ?!

http://casea.eu/search.php?search=nad

p.Vrana myslim, by mal do toho trochu ,,vydiet´´ ;-)
Ľudia ktorí lpia na svojich poučkách,sú na 100%neomylní pre samých seba,vyhýbaju sa novým veciam,ostanu VŽDY zakrpatení vo svojom vlastnom svete,nemaju nič iba prázdne slová,ktoré väčšinou končia rýpaním,závisťou,napádaním druhého,nevediac čo vlastne chcú
Ico33
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hoffi 75 14. 4. 2015 11:56

Jak asi víš, pan Vrána se mi v zesiku "trošku" vrtal. Něco povyměnil, něco předělal a rozdíl oproti neupravenému zesiku je opravdu velký, neřkuli obrovský a nepřeslechnutelný. Určitě doporučuji !!!
Nyní tam má kámoš Carata A57 a kamarád kamaráda tam měl konce Bryston. Jediná nevýhoda spočívá v tom, že budeš nějaký ten měsíc bez zesiku. Docela to u pana Vrány trvá, ale výsledek za to stojí :tleskani Cena standardní úprava se pohybuje v rozmezí 4-8 tis. kč. Mě to stálo 12200,- kč. Ale když už, tak už a nelituji ani jedné koruny co mě to stálo.
Hoffi 75
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 14. 4. 2015 12:10

Ico33: Protože od něj logicky neočekávám nestrannou odpověď.

Hoffi75: Právě o úpravě od p. Vrány uvažuju. Co konkrétně ve tvém kusu upravoval a co se zvukově změnilo? A s těmi několika MĚSÍCI to myslíš vážně ;-)?
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Hoffi 75 14. 4. 2015 12:33

Bohužel vážně. Měl jsem ho tam cca. 4 měsíce. Ale to bylo v období, kdy pan Vrána pracoval s panem Šrollem na nějakých věcičkách ... Kámoš tam má nyní Carata A57 a už to taky budou asi 2 měsíce, takže hned to nebude asi ani nyní.
Rozsah tuningu :
1. místo původních 2x10000uF Jamicon jsou 4x10000uF Nichicon KS series.
2. vyměněny kondenzátory Jamicon ve zdroji předzesilovače za Nichicon UFG series Fine Gold 2200uF/25V
3. vyměněny výstupní rele za Omron G2RL
4. polypropylenové Wima FKP2 místo keramik ve filtrech koncových stupňů
5. Nichicon Muse Bi-polarised ES series kondenzátory ve zpětných vazbách koncových stupňů
6. Nichicon Muse Bi-polarised ES series vazební kondenzátory v předzesilovači
7. vedení mezi předzesilovačem a koncovým stupňem postříbřeným vodičem v teflonové izolaci
8. AUX3 vstup bypas, vyřazení přepínače vstupů LC78211 u AUX3 vstupu
9. výměna operačního zesilovače NE5532 za OP275 v předzesilovači
10. výměna operačního zesilovače NE5532 za OP275 výstupu PRE-OUT
11. úprava DPS hlavního zdroje koncových zesilovačů.
Používám pouze upravený vstup AUX3, který je veden přímo do regulátoru hlasitosti a obchází polovodičový přepínač vstupů LC7821.
A co se změnilo ? I po tak dlouhém odstupu (4 měsíce) je jasně slyšet rozdíl. Basy jsou po tuningu skutečně basy, mnohem lepší prostor, dynamika, přibyly detaily, vše zní reálněji a dá se poslaouchat i hodně potichu bez slyšitelné újmy zvukové kvality. Já jsem však největší rozdíl zaznamenal na výškách, které jsou po tunngu krásně "nablejskané", kovové, reálnější a mají "váhu", pokud to u výšek lze napsat.
Bohužel u Xavianů jsem tak trošku o výšky "přišel", protože Piccoly je mají jemnější a ne tolik výrazné, ale pořád tam jsou.
Pan Vrána sám modifikaci zhodnotil takto - cituji : "Musím říct, že zvuk upraveného zesilovače je výborný.
Zaujme hlavně přirozeností, velkým detailem a čistotou.
Basy nyní mají větší objem a energii. Před úpravou byly jen naznačeny. Projevuje se tu dvojnásobná filtrační kapacita kvalitnějších kondenzátorů Nichicon.
Jsem překvapený zvukovým výsledkem. Přijde mi to že hraje mnohem dražší zesilovač. Nebojím se jej nyní postavit proti konkurenci v ceně kolem 80000Kč.
Připojeno na repro Tannoy TD12 kabelem Audioquest Midnight +, DAC Casea Orion 2.
Ještě musím říct, že zesilovač je potřeba rozehrát, protože většina důležitých kondenzátorů je vyměněných.
Předpokládám, že se zvuk po cca 100 hodinách ještě vylepší. To pak bude nářez."
Chci tam poslat i player MF M3CD na kompletní modifikaci včetně implementace modulu Sirius 3, ale ta čekací doba ... :hm
Hoffi 75
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 14. 4. 2015 13:03

Uvedené úpravy smysl mají. Je ale řada "tunningářů", kteří vymění kdeco poněkud nepromyšleně. Trochu jinak to vidím s cenou, sám občas takové úpravy dělám byť mě to neživí, ale to už je zase o něčem jiném. S tím postavením zesilovače proti jinému za 80K bych to také tak nedramatizoval. Výsledky tam ale jsou, to je nepopiratelné a obecně myslím že to stojí za to.


O rozehrávání zesilovače si myslím že je to jen blbost. Uznávám třeba to že po zapnutíé studeného zesilovače může do okamžiku jeho zahřátí docházet k určitým drobným, nepříliš podstatným změnám (přeci jen parametry některých součástek se vlivem tepla mění). Že by však v polovodičovém zesilovači bylo něco, co by si muselo nějak "sednout" podobně jako když se rozehrávají některé reproduktory tak mi fakt není známo. Docela by mě zajímalo jak by si to zastánce takové teorie odůvodnil fyzikálně. Tedy když nepočítám že by tam dal třeba nějaké velmi staré kondenzátory, které před použitím potřebují naformovat (což při servisu starších přístrojů běžně dělám).
Hlavní důvod takového tvrzení vidím v psychoakustice. Každý přístoj hraje jinak ať už se to týká beden nebo zesilovače (ano Sandsi) a při přechodu z jiného přístroje mozek vnímá rozdíly nejvýrazněji. Mnohdy se stává že si člověk zvykne na nějaký nedostatek předchozího přístroje a začne to pokládat za normální jev. Třeba uřvanost u některých zesilovačů či reprosoustav. Když se pak přesedlá na zařízení, které je objektivně kvalitnější a tento nedostatek nemá, tak mozku nějakou dobu trvá než se přizpůsobí a stanoví si novou normu. Do té doby může vnímat nepřítomnost nedostatku předchozího přístroje jako chybový stav. Je to zcela normální a jen člověk, který má už více zkušeností si dokáže tuto skutečnost "odmyslet" a soustředit se na podstatné. Normální čloověk si prostě musí zvyknout. Problém je že tohle je něco, co se laikovi dost blbě vysvětluje. nepochopí to, je podezřívavý a myslí si že mu chce člověk něco nakukat. Je jednodušší mu tedy říci že se přístroj bude nějakou dobu rozehrávat. To pro laika zní přijatelně a to, že změna nastává ve skutečnosti v jeho hlavě, to že ve skutečnosti je on ten kdo si zvyká, na to myslet nemusí. Netrápí ho to, neznervozňuje. Prostě si člověk a přístroj po čase usadí v nějaké symbioze :-))
Já to lidem říkám na rovinu, bez okecávání a vím dobře jak na mě mnohdy divně koukají. Někteří zpočátku i říkají že to není ono. A za měsíc je všechno jinak :-))
ThalesX
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hoffi 75 14. 4. 2015 13:13

Jasně, že to srovnání s kat. 80 tis. beru s rezervou :-). Ale ono asi také jde o to, jak si zesik sedne s bednama. Při vhodné kombinaci může být kvalitativní rozdíl před a po tungu výraznější, než při nevhodném spárování. Každopádně nelituji, ikdyž jsem byl několika "obchodníkama" od tuningu odrazován, že to jsou prý vyhozené peníze ...
Hoffi 75
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 14. 4. 2015 13:19

To určitě může sednout. Mě třeba trvalo nějaký ten pátek než jsem našel dva zesilovače, které si s mými bednami sednou fakt dobře. Jeden byl jakýsi starý Marantz. Výkonu sice neměl nijak moc, papírově také nevynikal, ale starý poctivý kousek a sedlo to perfekt. Model teď z hlavy nevím, měl jsem ho jen půjčený. A pak až DPA.

Na obchodníky se vykašli. Přeci jen to jsou obchodníci a ne technici. To je jako by si se bavil o operaci srdeční chlopně s nějakou "čajíčkářkou".
ThalesX
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hoffi 75 14. 4. 2015 13:34

Kašlu :-) Bylo mi krom jiného vysvětlováno, že pokud to nebude symetrika, včetně symetrických vstupů / výstupů, tak to nikdy nebude hrát ... To s těma bednama věřím, že to nějaký ten čas trvá, než se najde něco vhodného. Piccoly od Xavianu co nyní mám jsou dobrý bedny, ale dost "hladový a pasivní" a k integráči MF (2 x 80 W při 8Ohm),ne zrovna vhodné ... Ale pořád je to to nejlepší, co mi doposud doma hrálo :-)
Hoffi 75
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 14. 4. 2015 13:45

Symetrické výstupy mysleli předpokládám linkovou úroveň? Kdyby mysleli oi výkonovou tak by to byl gól :D
Nemyslím si že doma je symetrika ve smyslu linkových přenosů k něčemu. Symetrické vedení má totiž jedinou výhodu - omezuje indukovaný bordel. To je pochopitelně důležitá věc u dělších vedení, která se používají zejména v PA a studiové technice, ale doma? Doma to vyřeší kvalitní kabel a dobře navržené vstupní a výstupní obvody, přičemž odpadnou zcela zbytečné OZ v cestě, které zvuku nic nepřináší (spíše naopak).
Něco jiného jsou zesilovače se symetrickou vnitřní strukturou (elektricky, ne mechanicky). Takové opravdu mohou znamenat přínos oproti konvenčnímu řešení, ale to prodejce asi nemyslel.
ThalesX
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hoffi 75 14. 4. 2015 13:59

Patrně mysleli skutečnou vnitřní symetrickou strukturu, ale to jsme už cenově asi zase někde jinde ... Jinak mi bylo také tvrzeno, že kvalitnější součástky, včetně kondenzátorů (prý vliv pouze na životnost) se na kvalitě nijak neprojeví. Zkrátka, že tak, jak je zesilovač navržen a poskládán bude hrát pořád stejně, bez ohledu na to, jestli se tam něco vymění. Výrobce přeci nejlépe ví, jak má být komponent osazen ...
Hoffi 75
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ThalesX 14. 4. 2015 14:12

To není pravda. Krom toho že neznačkové (méně kvalitní) kondenzátory stárnou rychleji a se stárnutím mění parametry, tak mívají často horší parametry už jako nové. Někdy je zajímavé co se děje v přístroji osazeném šmejdskýmm materiálem (nebo materiálem pracujícím na hraně svých možností) třeba už po dvou letech provozu. Týká se to zejména ESR, ale i dalších jevů. To může být poznat nejen na vazebních kondenzátorech, ale i na blokovacích pozicích a nebo hlavních filtračních. Samozřejmě elektrolytické kondenzátory nejsou jediná věc k řešení. obecně je třeba si uvědomit že výrobci jde o maximální zisk a ne o maximální možnou kvalitu přístroje. To by byli sami proti sobě - kdo by si pak kupoval dražší modely? Kdo by si kupoval nové modely až starší odejde? Proto jsou přístroje osazené do značné míry kompromisním materiálem a tak, aby byly výrobně jednoduché. To že tomu tak je a že mnohdy stačí jen poladit a ne hned totálně překopat si se přesvědčil sám.

Celosymetrická vnitřní struktura není výrobně nákladnější. Jsou to dosti směšné částky, ale ty jako zákazník si musíš holt docela drsně připlatit. Jeden z důvodů proč kopu za DIY.
ThalesX
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 14. 4. 2015 14:27

Koukám se tu načalo hodně zajímvé téma :-). Výstižná je věta ThaleseX cituji "mozku nějakou dobu trvá než se přizpůsobí a stanoví si novou normu", naprostý souhlas, musel jsem se naučit nedělat ukvapené výsledky po každém upgradu poslechového řetězce.
K věci, chtěl bych se zeptat, zda má někdo zkušenost s odborníkem na servis starších zesilovačů (AKA AM-65) z olomoucka. Možná bych šel i do nějakého tuningu, pokud dotyčný ví co dělá a nebude to jen bezhlavá automatizovaná práce ala výměna kondů, drátování od napájecích svorek atd. jak zde již někdo psal. Díky za tipy a zkušenosti.
"Vyčištěné uši jsou nejlevnější upgrade poslechového řetězce"
STEREO: SMSL, Yaqin, Aurum Cantus,REL SLUCHÁTKA: Little Dot, Shure
JohnyBuchar
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hoffi 75 14. 4. 2015 15:19

Thalex - jj přesvědčil jsem se ... ;-) . DIY určitě ano, pokud tomu člověk vážně rozumí a je šikovnej. Mě ovšem zbývá pouze platit ... :-). Ale když to má smysl, tak to nejsou vyhozené peníze.
Johny B.- z olomoucka sice ne, ale určitě bych doporučil pana Boukala http://www.analogservis.cz/
Hoffi 75
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hoffi 75 14. 4. 2015 16:31

Když už se tu načala symetrika / nesymetrika, tak by mě zajímalo, jestli má smysl pořízení poctivého plně symetrického konce, když ho pak propojím RCA signálovými kabely k nesymetrickému preampu, nebo přes PRE-OUT k integráči ? A ještě jeden dotaz. Co říkají zasvěcenci na tyto digitální monobloky http://www.hifionline.cz/hifibazar/prod ... ries-m300/. Nebo ještě lépe, nemá s nimi někdo vlastní zkušenost ?
Hoffi 75
Mírně pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků