Beton jako materiál pro stěny domácí kino (v paneláku)

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod felagund 2. 8. 2015 15:50

Chci si zrekonstruovat byt v panelovém domě a rád bych v jedné místnosti měl mimo jiné domácí kino. Plánuji nasadit předokenní rolety, abych mohl místnost úplně zatemnit. Místnost bude mít rozměry 4,8x6 metrů, rád bych promítal na zeď 4,8 metrů, na kterou bych umístil plátno. Na fóru jsem se dočetl, že je nevhodné,aby okolí plochy, na kterou promítáme, bylo bílé. Jakožto fanoušek moderní architektury mám rád beton, a tak uvažuju, že bych ze zdí v místnosti odstranil různé nátěry, co za ně za těch 55 let, co dům stojí, byly naneseny, a nechal tam holý beton. Tady jsem se dočetl, že kolem promítací plochy by zejména neměla být bílá. Bude šedý beton ok? (a má to vůbec smysl řešit, když bych do zvuku, projektoru a plátna dohromady investoval tak maximálně 50 000 - byť projektor časem asi může doznat upgradu).

Mám ještě tři podotázky, které s tím úplně nesouvisí, ale nechci zakládat samostatná vlákna:

1)Jedna strana místnosti (6 m) je vyplněná pásovými 1,5 m vysokými okny od stěny ke stěně. Jsou bílé, plastové, když ty venkovní rolety budou také bílé, bude to vadit? A budou ty okna (která se mohou lesknout), něčemu vadit? Teď jsou v místnosti vnitřní rolety na oknech, plánuju je odstranit, ale možná to z hlediska promítání není úplně dobrý nápad?

2) Záleží, kde je projektor umístěný, tedy je důležité, aby byl v ose plátna? Nebo nepoznám, když budu promítat třeba od jedné stěny na střed promítací stěny?

3) Rád bych nasadil i prostorový zvuk. Co udělá v místnosti, ve které je z půlky holý beton bez množství nábytku? Jednu stěnu chci mít holou na promítání, na jedné straně jsou okna, naproti promítací stěně asi bude postel a na stěnu naproti oknům chci do půlky od podlahy po strop skříně, ale jinak do místnosti moc nábytku neplánuju (ještě tam musím někam umístit nějaký stůl). Nebude se tam pak všechno odrážet?
felagund
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 2. 8. 2015 18:03

AD 0) Rozpočet předpokládáš na plátno, projektor, přehrávač filmů, AVR, reproduktory 5.1 a kabely ?
Jaká bude vzdálenost diváků od plátna a jaká úhlopříčka ?
Bude sloužit jako hlavní "zobrazovadlo" tj. i na zprávy nebo jen (ale třeba 2-5 x/týden) na filmy ?

U plátna je lepší mít obraz ohraničený černým/tmavým rámem, ale není to nezbytnou podmínkou... Pokud se bude stahovat plátno, tak je dobré mít stěnu tmavou (šedá nemusí stačit). Kámoš měl bílé plátno i stěnu za ním a světlé vybavení bytu a přes den to byl docela problém. Obraz byl takový "světle vyblitý" bez ostrosti a kontrastů. K tomu může říci jen, že je nutné se zaměřit na kvalitu obrazu. Taky jsem uvažoval o projektoru, ale nakonec vyhrála smart TV. Ale třeba se to za čas změní.

AD 3) Holé stěny nejsou příliš vhodné pro kvalitu zvuku - bude se moc odrážet...

Něco pro inspiraci see photo: http://galerie.avmania.e15.cz/showphoto ... user=91274
◄☼► Život je příliš krátký na poslech muziky přes nudné HiFi ! Kind of Blue ♪♫♪
ProJect RPM 3 Carbon MC●SLVR●TubeBoxSEII ECC83 Telefunken Ribbed●Sony ES
DAC Topping D50s●DPA 386 222 mk2017●B&W●Xavian●TV Samsung 48"●77LP<iii>
DinosaurJr
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod felagund 2. 8. 2015 22:09

Rozpočet počítám ideálně na plátno, reproduktory, projektor a možná částečně kabely (to je drahá záležitost, ty kabely?) a AVR.

Vzdálenost od diváků a úhlopříčka úplně nevím, cca 4m a tak 2,5 až 3 metry? Ale nevím úplně, moc o tom zatím nevím, jde mi teď primárně o to, co otmu mám při reoknstrukci přizpůsobit (a zda to stojí za to).

Plánoval jsem aspoň částečně kabely dát do zdi na zásuvku v rámci rekonstrukce (počítám, že je třeba 4 reproduktory do rohů, jeden doprostřed pod plátno + subwoofer, s kterým to vzhledem k tomu, kde jde byt umístěn, stejně moc přehánět nebudu moct). Ze začátku jsem plánoval přehrávat filmy z notebooku (teď jsme rychle vygooglil, že by měl umět přes hdmi přehrát prostorový zvuk).

Televize nepřipadá v úvahu, už pět let ji nemám a nechybí mi (už ji ani neumím ovládat - je to docela vtipné), chtěl bych to čistě jen na filmy (a kdybych se dal na hraní:-)).

Když budu mít venkovní rolety, tak by rozdíl den/noc neměl být patrný, nebo jo?

Inspirace dobrá, no:-).
felagund
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petulda 3. 8. 2015 07:16

Reprokabely rozhodně nedávej paralelně k rozvodům elektriky (kvůli rušení) ani je do zdi nedávej napevno (kvůli případný výměně v budoucnu). Zasekni si tam husí krky. S odpovídajícím nářadím to není moc práce navíc, peněz už vůbec ne, ale přínos to má obrovský.

Jinak co se akustiky týká, připrav se na špatný zvuk. Roztříštěné vyšší středy a výšky, dunivé basy s výraznými módy. Poslech jinak než potichu bude po chvíli subjektivně nepříjemný.Promiň, že to píšu takhle napřímo, ale je to tak. Holý beton na velké stěně, stropu, další stěna sklo, další stěna hladká skříň. Nepíšeš, co budeš mít na podlaze, ale celoplošný hutný koberec s vysokým chlupem nepředpokládám - ten by to alespoň trochu zachraňoval.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod motylek117 3. 8. 2015 12:26

Ja delal něco podobného,idealni je vymalovat cerne,pouzil jsem primo tonovaci barvu na malovani,je to divny ale cerny to není,spis tmava seda,ale dobry,na zed kvůli zvuku jem dal v kombinaci koberec a akustiskou penu jehlan,co se tyce cokoliv bílého je spatne,musel jsem vymenit i vertikalni svetle zaluzie za cerne,nebot při promitani svetlo které se odrazi od platna rozvecuje vse bile,bylo to videt na cernych pruzích v obraze jak pulzovaly,ted je klid,co se tyce kabelu tak je mam v jednom svazku a nic to nedela,ale kabely musí byt kvalitni ne zadne tkaničky do bot,tak asi tak.
motylek117
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 3. 8. 2015 20:17

No jen černá není zrovna Nej barva do interiéru. Velká výhoda je naopak svinovací roleta nebo TV schovaná za zatahovací stěnou 8-P
JJ PLÁN před přípravou rek. pro husí krky na repro kabely je nezbytný - Nepodceňovat !! Ale chce to mít zcela kompletní řešení finálního stavu tj. včetně rozmístění nábytku na +/- 10 cm - Ready To Made.

Na jakou světovou str. je okno a jak moc tam svítí světlo (stíní protější dům vs volný průhled - kolikáté asi patro dole/nahoře - co pouliční lampy) ?
Ještě sem zkus hodit projektory, po kterých pokukuješ ? (Zde taky dobře naplánovat vedení pro krátké trasy signálových kabelů...)
◄☼► Život je příliš krátký na poslech muziky přes nudné HiFi ! Kind of Blue ♪♫♪
ProJect RPM 3 Carbon MC●SLVR●TubeBoxSEII ECC83 Telefunken Ribbed●Sony ES
DAC Topping D50s●DPA 386 222 mk2017●B&W●Xavian●TV Samsung 48"●77LP<iii>
DinosaurJr
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dkdkdk 3. 8. 2015 21:43

Pokud uvažuješ promítací plochu na stěně nastálo, doporučil bych s rozpočtem 50t za celé kino nějakou samodomo verzi (dřevěný rám+textil plátno) nebo bílý(šedý) obdelník 16:9 přímo jako malbu na stěnu se zbytkem stěny černým a nejlépe ještě černými pruhy zleva,zprava+na stropě o šířce cca 1m.
Pevné plátno z obchodu ti sežere 10,5t , jestliže počítám úhlopříčku 100" na pozorovací vzdálenost 3m. A i pokud by ses přitáhl se sezením více k přední stěně=plátnu na 2,5m (čímž by ses odtáhl od skříní vpravo a pravé efektové repro by dostalo trochu místa), pořád komerce vyjde na 10t.
Takže za mě buď levnější roleta, která může časem dělat vlny nebo malba na stěnu.

Projektor určitě optikou na střed plátna, výškové umístění velice zjednodušeně třeba tady Obrázek

Je toho hodně, co řešit. Pomohl by i plánek místnosti, i když jak to popisuješ, představa nějaká je.

Zbytek sestavy nástřel kombinovatelný do rozpočtu vs. 5.1/7.1
http://www.softcom.cz/eshop/projektor-e ... 50371.html
http://www.hifionline.cz/av-receivery/1 ... a-rx-v577/
http://www.hifionline.cz/av-receivery/1 ... a-rx-v377/
http://www.luxusni-elektronika.cz/q-aco ... 010i-d2874
http://www.luxusni-elektronika.cz/q-aco ... nter-d2886
http://www.hifionline.cz/reprosoustavy/ ... mble-r-10/

...repro samozřejmě hodně individuální záležitost
dkdkdk
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 3. 8. 2015 22:20

Co jsem prošel pár "podíváním", tak pokud se promítá na stěnu, tak plocha MUSÍ být opravdu zcela rovná, hladná, výborně finalizovaná, protože jsou na ní pak vidět i opravdu malé nerovnosti povrchu v omítce. Naopak plátno je zkrátka lepší (i obyčejnější či 2ndH /ev. i zvlněné +/- 3cm je na tom líp/) než dle zedníka "rovná" plocha...
◄☼► Život je příliš krátký na poslech muziky přes nudné HiFi ! Kind of Blue ♪♫♪
ProJect RPM 3 Carbon MC●SLVR●TubeBoxSEII ECC83 Telefunken Ribbed●Sony ES
DAC Topping D50s●DPA 386 222 mk2017●B&W●Xavian●TV Samsung 48"●77LP<iii>
DinosaurJr
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod motylek117 4. 8. 2015 12:29

P1000780.jpg
P1000776.jpg
20130824_203737.jpg
motylek117
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod šeďour 5. 8. 2015 07:51

DinosaurJr píše:Co jsem prošel pár "podíváním", tak pokud se promítá na stěnu, tak plocha MUSÍ být opravdu zcela rovná, hladná, výborně finalizovaná, protože jsou na ní pak vidět i opravdu malé nerovnosti povrchu v omítce. Naopak plátno je zkrátka lepší (i obyčejnější či 2ndH /ev. i zvlněné +/- 3cm je na tom líp/) než dle zedníka "rovná" plocha...


Ano, ano...ono je totiž velice těžký vymyslet, jak udělat opravdu rovnou plochu na promítání.Jo to kdyby se dala koupit nějaká hladká deska větších rozměrů a ještě k tomu za pár korun, tak by to bylo docela snadný.

Že by třeba sádrokarton...?

:D
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod detto 5. 8. 2015 08:57

Mám celú jednu stenu, kam premietam, vyrobenú zo sádrošu a k mojim účelom je dokonale hladká a vyrovnaná. Šedý náter Tikkurila obrazu hodne pomohol, jediná vec čo mi vadí sú odrazy od bieleho stropu, ale to už asi riešiť nebudem.
detto
Junior

Odeslat příspěvekod šeďour 5. 8. 2015 14:40

Když nechceš strop natírat na černo (což docela chápu), tak by mohlo stačit polepit strop, nebo jen jeho část, profilovanými polystyrenovými podhledy.
Je to celkem estetický řešení a mělo by to pomoct snížit množství světelnejch odrazů.
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod felagund 6. 8. 2015 10:52

DinosaurJr: Tak cožpak o to, mě se černá do interiéru líbí, chci tak třeba přetřít stávající topení, ale je pravda, že kdyby byla na všech stěnách, bylo by to tam moc temné. Pokoj je jinak téměř zcela na jih, ve druhém patře z pěti, naproti nic není ale vyroste pětipatrová budova (16 metrů od domu). Ale jak říkám, chci ty předokenní rolety, tak to by nemělo být tak podstatné, ne (u rodičů jsme měli dřevěné modely z 50 let a už s nimi je v místnosti prakticky tma, myslel jsem, že ty nová řešení udělají úplnou tmu).

Husí krky na audio kabely jsem naivně chtěl řešit audio zásuvkami (kvůli estetickým důvodům), ale tak trochu čekám,že mě s tím vypráskáte kvůli kvalitě, nebo se mýlím? Jinak to, že hlasitý poslech rozbolí hlavu není snad moc problém, já mám citlivé uši tak nikdy nic moc nahlas nepouštím (kina mi třeba přijdou hlasitá, i když si na to v průběhu promítání zvyknu).

Co se týče projektoru, tak jsem uvažoval o něčem ,co zvládne FullHD a větíš ambice jsem neměl (takže třeba ten od dkdkdk - díky za linky).

Jak daleko zvládne přenést kabel obraz z AVR do projektoru? U audio kaelů vzdálenost tak zásadní není, nebo ano?

Každopádně zatím to vidím, že teda nechám strop a stěny z betonu (natřít se to pak dá vždycky, to je výhoda toho, že to nechám v základní formě),udělám přípravu na audio kabely (kabel k projektoru na strop a přívod elektřiny klidně nechám přiznané, líbí se mi to tak, viz fotka). K projektoru totiž má smysl přivést elektřinu, když bych ho chtěl mít na stropě, žejo? Je tam nějaké omezení ohledně světla (tzn. jak daleko by projektor měl být od nástropního světla, aby to světlo nestínilo - předpokládám výšku světla tak 10 cm - nebo je to jedno, protože projektor bude stejně uchycen níž?)

Vlastně mi jde o to udělat teď spíš nutné minimum, co pak už nepůjde změnit a věcmi, co pak lze jednoduše přidat, se teď nezatěžovat.
Přílohy
20150728_002.jpg
felagund
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod šeďour 6. 8. 2015 11:49

Přijde mi, že by bylo lepší mít světla po stranách, než na stropě.Vzhledem k přiznaný elektroinstalaci by to neměl bejt problém.
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod felagund 6. 8. 2015 12:00

šeďour: toje oecný komentář, nebo to je specifické kvůli projektoru? Ta místnost je vcelku velká (6x4,8), úplně nevím, jestli by jí boční světla osvítily, zvlášť když mohou být jenom na vzdálenějších koncích místnosti (na jedné bude čátečně skříň a na druhé jdou okna prakticky až ke stropu).
felagund
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků