Fiio X1 vs. X3 2nd gen. - dotazy k porovnání/využití

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Q-Bass 1. 10. 2015 13:20

Zdravím, jsem "audio lama" a ač jsem se snažil načíst spoustu informací a recenzí, ještě by mě pár věcí zajímalo.

1) V zásadě si myslím, že by mi X1 k poslechu v terénu stačilo a že by to byl pro mě velký skok (do teď jsem měl totiž obyč empétrojku Phillips). Ale protože si doma i nahrávám nějakou hudbu, zajímá mě případná využitelnost X3 coby zvukové karty k míchání nahrávek. Moje současná zvukovka v home studiu (trochu přehnaný výraz), které se nehodlám vzdávat, je E-MU 0404 USB. Má někdo zkušenost, že by porovnal, jestli/nakolik by byl poslech (frekvenční podání, prostor) při použití X3 v této roli lepší? Nevím zda je to relevantní informace, ale na stránkách E-MU je zmíněno, že použitý D/A převodník je AK4396 - vůbec nevím, co to znamená.. :-) Dodatečná otázka - při tomto použití bere přehrávač šťávu z baterie nebo přes USB?

2) Stále moc nechápu, na jakém principu funguje vylepšení zvuku, když se přehrávač propojí s některým mobilním sluchátkovým zesilovačem. Zatímco X3 má i digitální výstup, z X1 ten signál vždy leze už analogový, tudíž tak jako tak projde jejím zesilovačem, a tedy mi vrtá hlavou, jak kvalita zvuku může těžit z průchodu dalším přístrojem (třeba Fiio Mont Blanc..). Sice to není aktuální varianta, ale zajímá mě to, kdybych koupil X1 a časem ji chtěl touto cestou "upgradovat".. :-)

3) Když už bych šel dražší cestou, v současnosti je také za přijatelnější cenu ve výprodeji první generace X5. Jak si stojí v porovnání s X3 druhé generace? Nejen zvukově, ale tak nějak i uživatelskou vstřícnosti, abych tak řekl...

4) Možná to zde bude trochu off topic, ale zároveň řeším i sluchátka. Donedávna jsem měl VSonic VSD1, ale žena mi je zabavila.. Asi bych chtěl zůstat u téhle značky, ale možná bych šel o krůček či dva výše. Čili zvažuju VSD3 S - podle toho, co jsem se dočetl mají být charakteristikou rovnější než ta verze bez "S" a říkal jsem si, že s X1, která je přecijen asi trochu na hranici spotřebitelské/hi-fi, by si mohli sednout. Mimo hru nejsou ani "GR07", ačkoliv si nejsem jistý, zda by se mi chtělo utrácet za obě dražší varianty (myšleno X3 + GR07). Ale kdyby se tu větší množství kapacit shodlo na tom, že by tu kombinaci doporučovaly, třeba i zabořím ruku do kapsy až po loket, kdo ví.. :-)

Předem díky za názory a připomínky.
Q-Bass
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod saba32 1. 10. 2015 17:41

Jen k bodu 4. Ujasni si, jaký chceš koupit přehrávač, až poté řeš koupi sluchátek. Uvažovat o koupi přehrávače za 6000 a k tomu sluchátka za 1500 je kontraproduktivní, lepší je pořadí obrátit. V tvém případě by jsem do "terénu" bral jako plně dostačující X1 za cca 3000 a k němu sluchátka v cenové relaci 2500-4000 /VSonic GR07, Hifiman re400, RHA MA750 či Fidue A73.
saba32
Junior

Odeslat příspěvekod mrazíkovo 1. 10. 2015 19:20

Ad bod X5 versus X3ii. Zvuk je hodně podobný, X5 je o chlup lepší. Prostor, detail, atp. X3ii má lepší baterku a je menší, tudíž z pohledu přenositelnosti je praktičtější. UI mají dle mého na stejné úrovni. Já, ale nemám ve zvyku něco nastavovat ( EQ atp ). Jen to pustím, zesilím/ztlumím a pak zas vypnu.

Ad bod sluchátkový zesilovač. Já měl na X5 i X3ii zesilovač E12. V obou případech je zvuk důraznější, detailnější a má lépe rozlišený prostor - slyšeno na mých sluchátkách. Takže pro mne to smysl má. Pokud budeš nosit DAP v kapse je to nepraktické. Já ho nosím v tašce a v té ho unesu i se zesilovačem.



Hodně záleží i na tom co posloucháš. U Acceptu ten přínos není jednoznačný. U Claptona či Knopflera je to o něčem jiném.
Nejsem recenzent, jsem dojmolog
mrazíkovo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rada25 1. 10. 2015 20:33

souhlas.mě taky k x3 pasuje e11k .nedám na tuto kombinaci dopustit.vlastně mě samotná x3 s např. rha ma750 ani nebaví.zvuk je s e11k prostě,řečeno jednoduše,ukočírovanej...
mám x3 z bazaru.takže jsem se cca dostal na cenu nové x1.a zvukově bude určitě x3 dál..pokud ti neva bazar,fiio se tu prodává často.
k x3,ale samozřejmě i k x1 postačí sluchátka co uváděl saba32.
na ven:ibasso dx160, ibasso it04,
doma:aune s6 pro,aune s7 pro, hifiman Ananda,Deva,Arya
Rada25
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Q-Bass 2. 10. 2015 10:44

Děkuji všem za odpovědi.

saba32: Asi máš pravdu, že X1 by byla dostačující. Z těch možností sluchátek mám ale najednou trochu zamotanou hlavu.. :-) Asi bych nerad nějaký vyloženě studený zvuk - spíš něco, čemu jak jsem pochopil říkáte "zábavnější". Docela důležité jsou pro mě basy (ostatně hraju na baskytaru), ale nikoliv nějakým mohutným objemem; trochu zdůrazněné by měly být, ale spíš mi jde o jejich přehlednost a aby sluchátka (potažmo přehrávač) ctily feeling hráče a barvu nástroje, ať už baskytary, kopáku či syntezátoru.. Čili aby basová složka dobře komunikovala (byla tak nějak plynule propojená) s dalšími frekvencemi, které tu barvu udávají. Jestli je to takhle srozumitelné.. Zúžil by se po tomto popisu ten výběr z oněch čtyř zmíněných modelů a s premisou, že je nejpravděpodobnější ta X1?

Rada25: Bazaru se u elektroniky popravdě trochu obávám. Po jedné ne zcela zdařilé koupi počítače z druhé ruky, který se jevil v naprostém pořádku, ale postupem času odhalil pár much. A to si nemyslím, že mě tehdy chtěl kupec napálit, ale zkrátka měl stroj už nějakou svoji historii a tak.. Mohl to být ojedinělý případ, ale..

Mrazíkovo: Mno, mě bylo jasné, že úvaha nad tím, co poslouchám je na místě, ale ono je to dost těžké, protože mám dosti široký posluchačský záběr. Tudíž bych řekl, že chci něco pokud možno univerzálního - nerad bych upadl do nějaké mánie, že si budu kupovat různá sluchátka na jazz, metal, klasiku atd... Nicméně sestavička bude zcela určitě testována například na Talking Heads + přidružených sólových výstupech jejich členů (jenže ti samotní prošli několika žánrovými proměnami a je to tedy celé hudební universum). Dále třeba Cabaret Voltaire a obdobné elektro-industriální šílenosti ze 70.-80. let. Vedle toho třeba King Crimson, z jiného soudku Miles Davis, Michel Petrucciani, Ibrahim Maalouf, Avishai Cohen (no a vlastně i Leonard Cohen :-) ). Z metalu hlavně Neurosis. Pak třeba Swans. Jistě i nějaký folk a freak folk. A nesmím zapomenout na Steely Dan! Z úplných klasik samozřejmě i Beatles a Pink Floyd. Srdcovka jsou i The Residents, což jsou popravdě často docela lo-fi nahrávky, ale bude fajn si je poslechnout "se vším všudy"... Ten výčet by mohl být x-krát delší, vybral jsem jen ty známější věci pro představu. Podobně jako v reakci na saba32 - vyskočily by z té čtveřice jím zmíněných modelů některá sluchátka jako vhodnější?

Ještě jednou díky.
Q-Bass
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Sinuhet1 2. 10. 2015 10:57

Na tu X5 jsou teď super slevy ale je fakt že na ty sluchátka je to možná moc dobré zařízení - ale kvalitním zařízením nic nezkazíš. Za mě je o víc než jen o chlup lepší než x3 2gen :-)). Zábavnější, nepatrně výškobasový projev má x3 2gen, x1 co si matně pamatuju tak seděly skoro ke všem sluchátkám a za tu cenu výborný určitě nic nezkazíš...
Sinuhet1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rada25 2. 10. 2015 11:39

sluchátka jsou něco jiného než elektronika typu třeba pc,tv...tam bych se bazaru bál,u sluchátek ne.
rha podávaj poměrně reálně nástroje,fidue už jdou do V charakteru,pokud chceš mírně zvýrazněnej bas či lehce zábavnější zvuk,tak zkus třeba re-400.
a vůbec nejlepší je zajít si třeba do audiga a sluchátka porovnat.
na ven:ibasso dx160, ibasso it04,
doma:aune s6 pro,aune s7 pro, hifiman Ananda,Deva,Arya
Rada25
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod saba32 2. 10. 2015 14:13

Q-bass: Pokud se přikloníš k X1, máš prostor ke koupi o něco dražších sluchátek. Z mého výběru jsou to Fidue A73 za cca 4000, které splňují tvé požadavky na zvuk, tudíž žádná sterilnost či neutralita, ale více zábavný zvuk podpořený výraznými basy a výškami, středy trochu upozaděné, ale přesto velmi dobré. Na druhou stranu se v případě Fidue A73 netřeba bát přebasovaného zvuku, je sice výraznější, ale čistý, a neleze do ostatních pásem. Osobně mám právě kombinaci X1 a A73 a poslouchat na ni Beatles, Pink Floyd či Cohena je čirá radost. RHA MA750 mne osobně hlavně při metalové hudbě moc nesedly, VSonic GR07 velmi dobré, ale dost analytické s jiným charakterem zvukového podání oproti A73, Hifiman re400 mají oproti GR07 jistý punc zábavnosti, navíc mají dobrou cenu, ale do basového podání A73 mají daleko.
saba32
Junior

Odeslat příspěvekod Q-Bass 3. 10. 2015 10:25

Rada25: Ohledně toho bazaru jsem reagoval na koupi samotného přehrávače - že bych se obával. V podstatě už jenom proto, že člověk nikdy neví, jak dostala zabrat baterie.. Děkuju za poznámky ke sluchátkům. Mě to popravdě vůbec nenapadlo, že by se takto daly testovat na prodejně i špuntová sluchátka..

saba32: Označení "čirá radost" se mi líbí. Akorát mě teda mrzí, že na těch Fidue A73 je to ovládání na kabelu. Věc, kterou vůbec nevyužiju a asi by mě iritovalo, že je to tam navíc.. Nedělají něco obdobného bez ovládání?
Ty Hifiman re400 dle Tvého popisu i Rady25 působí sympaticky - určitě je vyzkouším.
Ještě se chci optat, jak působí vedle těchto ta "basová edice" GR07? Tedy jestli je to jen lehce zvýrazněné v mezích analytičnosti nebo je to nějaká přehnaná řachanda.. :-)

Rád bych to takhle předem zúžil třeba na tři modely, abych se v tom Audigu úplně neztratil. :-)

Teď se ještě definitivně rozhodnout pro ten přehrávač. Na nějaké diskuzi jsem narazil na téma, že se zvuk X1 (ale zjevně ne jen její) může lišit dle nahraného firmwaru. To už je fakt blázinec :-) Je na tom něco pravdy?

Jinak se v tuhle chvíli kloním k tomu základnímu modelu, ačkoliv z estetického hlediska škoda, že nedělají i černou variantu. Já vím, jde o uši, ale..

Díky ve spolek.
Q-Bass
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod LOPO_X 3. 10. 2015 12:16

Mam takový pocit že Fiio X3ii podporuje ovládání na kabelu. Pokud půjdeš do něj tak je to + navíc.
Fiio btr5 + Fearless s8f
Samsung galaxy buds pro
LOPO_X
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Q-Bass 3. 10. 2015 13:10

Tedy takhle dohromady už je to docela pálka.. Ona to pro mě není zrovna důležitá funkce - ovládání na kabelu. Spíš jsem to vždy bral jako komponent navíc, který se může rozbít.
Q-Bass
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rada25 3. 10. 2015 16:19

gr07 bass edition se neboj,není to nic přebasovaného...
stejně tak otázka firmwaru v přehrávačích.vždyt můžeš klidně zůstat u jednoho.sám to tak s x3 mám.
myslím že na fidue a73 bez ovládání na kabelu jsem na cz shopech nenarazil.
je to věc,která by na špuntech této cenovky být nemusela.nebo aspon by mohla být na výběr varianta jako u rha 750.
pak poreferuj co jsi nakonec vybral za sluchátka a player
na ven:ibasso dx160, ibasso it04,
doma:aune s6 pro,aune s7 pro, hifiman Ananda,Deva,Arya
Rada25
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Q-Bass 3. 10. 2015 16:50

Jasný, poroferuju. Příští týden bych to chtěl už nějak rozseknout. Už jsem nějak dlouho bez hudby.. :-)

Edit: Akorát teď koukám, že z těch tří mají v Audigu jenom ty Hifiman.. :-( Tak to toho moc neporovnám.
Q-Bass
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod saba32 3. 10. 2015 17:57

Q-Bass: To ovládání na kabelu u Fidue A73 není nijak rušivé, naopak pěkně koresponduje se zbytkem sluchátek. Sám ho též nevyužiji, spíše to ber jako koupi šálku na kávu, který necháš ležet na poličce - jeho nepoužíváním eliminuješ jeho rozbití:). Z těch 4 sluchátek, co jsem dal na výběr rozhodně nešlápneš vedle u žádných, jde o top ve své cenové kategorii a rozhodně to není o tom, že jedny sluchátka předčí ve všech kategoriích sluchátka druhé, každé mají svá pro i proti. Fidue unáší svou zábavností, VSonic analytičností, RHA ohromí dílenským zpracováním, Hifiman pohodlností - a všechny hrají velice dobře, zvukově jsou na tom kvalitativně víceméně stejně, liší se jen odlišným zvukovým podáním, ale to už je otázka osobních preferencí, kde ti druhý těžko poradí. Asi tě nepotěším, ale krátkodobé porovnání sluchátek na prodejni není moc směrodatné, je to jak s hudbou, nějaká skladba ti vleze pod kůži hned, ale na desátý poslech ti leze na nervy, naopak, nevýrazný song na první signální nic moc, ale po delším poslechu na něj nedáš dopustit. X1 sice v černé nedělají, ale k stávajícím barvám dodávají černé pouzdro:), jinak v zlaté /champagne/ vypadá moc pěkně.
saba32
Junior

Odeslat příspěvekod Q-Bass 14. 10. 2015 21:41

Nakonec X1 + VSonic GR07 Bass Edition :-) Ještě jednou všem díky za konzultaci.

saba32: Za ten příměr s nenápadnými a zaháčkovacími songy obzvláště díky. Troufám si říct, že si dokážu udělat, pokud chci, racionální odstup a poznám, že v té písni je něco, co pro mě vyroste. Inu ta záležitost se sluchátky - já bych stejně neměl čas nějak extra proposlouchávat různé modely, takže jsem vybral ty VSonic za a) protože mám se značkou už zkušenost, za b) protože recenze byly převážně dosti nadšené.

Zatím jsme toho spolu nestihli moc poslechnout, ale co jsem si pustil, zní parádně. Čili:

Talking Heads - Speaking in Tongues (FLAC 44,1/16): Tohle album je dost protipól nějakého nahrávání kapely na jeden zátah - spousta producentských fines, přemrštěné hrátky s prostorem a overdubů. Při novém poslechu to ale stejně působí víc organicky a jaksi opravdově.

The Cure - 17 Seconds (vinyl rip FLAC): Tohle není žádný hifi počin, ale zkrátka výborná deska se silnou atmosférou, která z těch špuntů fakt vytéká vrchovatě. Plus album zachycené takto včetně těch vinylových lupanců je radost.

Neurosis - Through Silver in Blood (FLAC 44,1/16): Album s jedním z nejnaštvanějších zvuků, co znám. Tady jsem asi nejpřekvapenější. Myslel jsem, že ho znám velice dobře, avšak tady se odkrylo opravdu spousta detailů, respektive vrstev. Pasáže, které jsem dřív vnímal jako jednolitou metalovou masu, se rozkryly do nečekaných nuancí.. Super.

The Knife - Silent Shout (MP3 320): Elektronická lahůdka ze Švédska. Dřív jsem měl tendenci si přecijen trochu vydunit hlavu a přidával jsem si bassy, ale v tomto případě jich je i při rovném ekvalizéru možná až až. Takže tady lehké rozpaky, na druhou stranu je mi jasné, že nejde mít kombinaci, která by byla opravdu dokonale univerzální..

Takže zatím tak.
Q-Bass
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků