Kvalita optickych kabelu

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Jirka L. 20. 5. 2016 13:21

Je ale potřeba dodat, že to recenzent řekl o kabelech v ceně pohybující se v řádu tisíců korun. Dále je v recenzi rozpor v tom, že je tam uvedeno, že toslink kabely nemají žádný jitter. V jiných materiálech a článcích jsem naopak zaznamenal poznatky, že optický toslink má dle kvality nejméně dvojnásobný jitter oproti koax digital.
Yamaha AX 1090, JBL Ti 1000, kabeláž Audioquest FLX-SLIP, Audio-Technica ATH-AD700X, , AudioGD 10.33, nap. kabel ViaBlue X25 Silver,Foobar 2000 DarkOne v4.0,MMC PopcornHour A400
Jirka L.
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod marts 20. 5. 2016 17:20

Jestli ten jitter u optiky nemá spíše souvislost se samotným převodem elektrického signálu na optický a pak zase zpět. Kabel jako takový má nejspíš zanedbatelný vliv.
marts
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 20. 5. 2016 17:43

Jirka L. píše:Skleněné kabely jsem při průběžném hledání v našich obchodech nenašel.

Ze skleněných vláken je třeba tenhle:
http://www.hificz.cz/opticke-digitalni- ... nk-sto-10m
anonymni

Odeslat příspěvekod EKKAR 20. 5. 2016 21:15

S tím jitterem - optika by neměla bejt nic jinýho, než to co jde elektricky koaxem jako SPDIF = ty samý impulsy se stejnou frekvencí i dýlkou. Optikou se to začalo přenášet hlavně proto, že je to galvanicky oddělenej transport a nevznikají od něj zemní smyčky = lze tak spojit i zařízení s podstatně rozdílnym potenciálem na kostře bez vzniku brumu. Synchronizace přenosu by tak měla bejt identická = řízená fázovým závěsem zachyceným za hrany impulsů.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jirka L. 24. 5. 2016 07:50

Takže jsem pročetl desítky článků na téma kvality přenosu signálu po optice Toslink a většinově z toho vyplývá pro mne tento závěr :

Přenášení signálu mezi zdrojem a DAC přes Toslink má největší a nespornou výhodu v galvanickém oddělení přístrojů a tudíž možností použití delšího kabelu bez různého EMI rušení.

Tady však pozitiva končí a nastupují zápory :

1)užší šířka přenášeného pásma : dnes stále převážně jen 24 bit 96 kHz
2)mnohem větší jitter oproti SPDIF Coax
3)nutnost zakoupení kvalitního toslink kabelu s optickým vláknem z kvalitního materiálu a s kvalitním zpracováním, což kabely do 2000kč nejsou (schválně jsem se díval v našich shopech na specifikace jednotlivých kabelů a o samotné kvalitě použitého vlákna tam dohledáte minimum informací, maximálně to, že bylo použito plastové polymerové vlákno)
4)mnono jitteru vzniká již v samotných levných zvukovkách (nemluvě o integrovaných kartách na základních deskách), takže potřeba koupě kvalitní zvukovky

- takže mýtus o bezztrátovém nedotčeném signálu z PC a jeho odeslání v nezměněné kvalitě do DAC touto cestou se zhroutil a tento druh propojení je vhodný pro receivery s PC, či TV, kde na kvalitě až tolik nezáleží
Yamaha AX 1090, JBL Ti 1000, kabeláž Audioquest FLX-SLIP, Audio-Technica ATH-AD700X, , AudioGD 10.33, nap. kabel ViaBlue X25 Silver,Foobar 2000 DarkOne v4.0,MMC PopcornHour A400
Jirka L.
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 24. 5. 2016 10:11

Výstup zvukovky má mnohem větší vliv na kvalitu, než optokábel. Nepřenášíš ultrazvuk přes Atlantik - máš to metr daleko...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petulda 24. 5. 2016 12:38

Bod 3 je v případě přenosu audia na vzdálenosti v desítkách centimetrů irelevantní.

Jirka L. píše:takže mýtus o bezztrátovém nedotčeném signálu z PC a jeho odeslání v nezměněné kvalitě do DAC touto cestou se zhroutil

A kdo takový mýtus kde uváděl?
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Jirka L. 25. 5. 2016 06:06

U převážné části účastníků různých fór (hlavně majitelů AV receiverů, notebooků a streamerů) tento pocit převládá. Optika je pro ně mantrou.
Ve světě High Endu je situace střízlivější, zde bylo do nedávna tabu i USB. Ale na takto zaměřeném fóru nejsme.
Yamaha AX 1090, JBL Ti 1000, kabeláž Audioquest FLX-SLIP, Audio-Technica ATH-AD700X, , AudioGD 10.33, nap. kabel ViaBlue X25 Silver,Foobar 2000 DarkOne v4.0,MMC PopcornHour A400
Jirka L.
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 25. 5. 2016 11:48

Pouzivak toslink za par stovek a rozhodne si nemuzu na zvuk stezovat.Nez vyhazovat do wc 2000kc za opticky kabel,tak si tyto penize usetrim pro nakup dalsich SMYSLUPLNYCH a slysitelnych komponent jako sluchatksla,dac,prehravac.Pokud neni kabel vylozene poskozeny a nemas ohyby na hranici zlomeni,tak je to zbytecna ducharina hodna Ico33,protoze zrovna pruchod kabelem ti udela nejmensi zlo.pro dobry pocit bych si hlidal cistotu stycnych ploch tzn konce kabelu,ktere muzes ocistit lihem a hadrikem co nenechava zbytky.Pod mikroskopem bys videl jaky je to rozdil.Ale opet si nemyslim,ze bys prisel o nejakou kvalitu v reprodukci:).Nehledejme problemy tam kd nejsou pokud clovek normalne zachazi s komponenty.
JohnyBuchar
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jirka L. 25. 5. 2016 12:58

Já problémy nehledám, jen jsem si v diskuzi chtěl ověřit, jak dotyčný problém kabelů toslink vnímají jiní přispěvatelé na tomto fóru. Já se podělil s tím, co jsem zjistil v různých článcích a recenzích . Přemýšlel jsem, zda ke svému DAC zakoupit nějaký lepší kabel toslink, zda by se zvuk někam posunul. Zjistil jsem, že výměna kabelu samotného, za ten, co vlastním, by bez dalších investic do kvalitní zvukovky, by byla k ničemu. Proto jsem raději zainvestoval do kvalitního kabelu USB.
Yamaha AX 1090, JBL Ti 1000, kabeláž Audioquest FLX-SLIP, Audio-Technica ATH-AD700X, , AudioGD 10.33, nap. kabel ViaBlue X25 Silver,Foobar 2000 DarkOne v4.0,MMC PopcornHour A400
Jirka L.
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 25. 5. 2016 17:40

Já to vnímám tak, že WireWorld SUPERNOVA 6 (na který jsem ti dával odkaz nahoře) z hlediska zvuku nerozeznám od Atlas Hyper Digital (http://shop.avcenter.cz/avcenter/eshop/ ... gital-0-5m)

Asi rok a půl jsem používal WireWorld, ale můj DAC při každém zapnutí automaticky navolí vstup Coax1 a na Opt1 musím manuálně přepnout, což mi tak trochu lezlo na nervy :mrgreen:
To byl jedinej důvod proč jsem přešel z optiky na Coax. Chvilku jsem je měl samozřejmě doma oba abych je porovnal. Nakonec jsem WireWorld prodal a nechal si Atlas, protože jak jsem psal na začátku, rozdíl mezi těmi kabely jsem na své sestavě neslyšel. Toť můj názor.
anonymni

Odeslat příspěvekod EKKAR 25. 5. 2016 21:16

Rozdíly mezi koaxem SPDIF a optikou TosLink bejt slyšet ani nemůžou - pokud je stejnej zdroj signálu i převodník, jde o totožnej signál, jen přenášenej dvěma různejma cestama. Tvar, frekvence, dýlka i fáze impulsů je na obou stejná, signál pro vysílací diodu optiky je odbočenej z SPDIF a jen posílenej spínacím tranzistorem, aby "utáhnul LEDku". To samý na přijímací straně - výstup ze zesilovače-omezovače amplitudy zařazenýho za fotodiodou jde paralelně na stejnej vstup dekodéru, na jakej jde přímo konektor SPDIF pro koax... Rozdíl je jenom v tom, že optika nemá navzájem elektricky vodivě propojený žádný části přenosový cesty.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod johnyr 8. 9. 2016 08:58

Ahoj,
chci se zeptat, co si myslíte o propojení TV s DAC pomocí optiky. Chtěl bych použít TV jako streamer na muziku, ale bojím se, aby mi jitter nezprznil poslech. Zesilovač a bedny mám kvalitní (Pioneer A-A9, bedny DIY). Jak moc je to v reálu slyšet? Nejsem nějaký HiFi fanatik, ale nechci si koupit řešení, které bude hrát blbě. Jiný výstup z TV bohužel není, takže bych musel řešit nějaký streamer, což je cenově úplně jinde.
Díky
johnyr
Junior

Odeslat příspěvekod krmelec 8. 9. 2016 09:03

Nemusíš se toho bát, zvlášť když to nebudeš mít s čím srovnat.
CW DAC 1 + Yamaha A-S501 + Wharfedale Linton Heritage
krmelec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod johnyr 8. 9. 2016 09:07

Díky za názor. Přímé srovnání mít nebudu, ale dosud jsem měl zesilovač připojen přes USB k PC. Lze nějak odhadnout, jestli bude zvuk slyšitelně horší? Předpokládám, že zásadní vliv bude mít spíš použití jiného DAC (který by snad měl být lepší než ten integrovaný v zesilovači), ale možná se pletu.
Díky
johnyr
Junior

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků