Gramofony - příslušenství a vylepšení

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod misakq 19. 12. 2016 10:15

Nazdárek ;-)
Zakládám toto téma, protože jsem tady nic podobného nenašel, jestli jsem teda špatně nehledal.
Takže jestli máte někdo chuť se radit o tom jak vylepšovat gramofon, nebo co si k němu koupit, tady se můžete vypovídat :-)
Já osobně teď přemýšlím na x věcma, ale první co mě láká a zajímají je zkušenosti ostatních s podložka mezi desku a talíř. Na svém NC450 mám origo gumovou a přemýšlím, jestli nebude lepší filcová nebo nějaká jiná?
Jaké jsou vaše zkušenosti? Má to vůbec nějaký vliv na zvuk?
A co řešit nějaký měkčí silikonový řemínek?

Stejně bych řekl, že největší zlo je šum jehly v drážce a s tím těžko něco dělat...
Repro: Focal Electra 926
Zes: BVAudio PA300SSE + P1SE
DAC: Gustard A20H
misakq
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 19. 12. 2016 15:51

Ze zkušenosti můžu říct, že filcová podložka pod desku je zlo. Pro-Ject ji dává k některým svým gramofonům v základu. Nejspíš to bude tahle:
http://www.audiofriend.cz/analog/prislu ... t-mat.html
Dostal jsem ji k Essentialu a každá deska, kterou jsem na ní přehrál, byla po přehrátí tak nabytá statickou elektřinou, že kdybych ji nějak připojil na žárovku vydržela by svítit celej večer :mrgreen:
Koupil jsem koženou a problém zmizel. Konkrétně tuhle:
http://www.graled.cz/p/354/kozena-podlo ... -gramofonu
Rozdíl ve zvuku jsem mezi nima neslyšel a s jinýma materiálama podložek nemám zkušenost.

Jinak základ poslechu gramofonu jsou desky, že jo. A je tedy dobrý, nebo z mýho pohledu spíš nutný, desky vyprat. Jak nový tak použitý. U nových desek jěště zalitých ve fólii je to potřeba asi vždycky, jsou kolikrát zajetelený jak.... U bazarovek se občas stane, že předchozí majitel se o ni evidentně staral a nejspíš ji taky měl vypranou, ale ve velkej většině případů je už na první pohled vidět, že je taky potřeba desku vyčistit.
Já peru všechny desky jěště před prvním přehráním, hned jak se mi dostanou do rukou. A hlavně to chce desky po vyprání dát do čistýho vnitřního obalu, protože šoupnou ji zpátky do toho starýho zaprasenýho (a kolikrát ještě ke všemu jen papírovýho), to se ani nemusíš s tim praním namáhat.
anonymni

Odeslat příspěvekod misakq 19. 12. 2016 16:06

Ta gumová je co se statiky týče taky docela "hodná". Aha, tak to filc asi není úplně dobrá volba... ačkoliv dělají i filco uhlíkový, tam by to mohlo být lepší... ale tak ta kůže mě zaujala už dřív. Líbí se mi...
A vliv na zvuk... ono to může maximálně vibračně pomoct oddělit desku od talíře, ale tady už u tvého gramce asi není co řešit :-)

Jo, praní desek... všechny bych rád nějako vyčistil... ale co jsem o praní hledal, tak se všude hádaj jak psi co s deskama dělat, nedělat...
Ale mám možnost vrazit desku do ultrazvukové čističky v práci. Jen ji pak nechat oschnout někde v bezprašném prostředí... A možná by to bylo dobré... ale to bohužel nevím teda kde bych pohledal...
Repro: Focal Electra 926
Zes: BVAudio PA300SSE + P1SE
DAC: Gustard A20H
misakq
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 19. 12. 2016 17:37

Jo utlumit nějaký ty vibrace by ta kožená podložka asi mohla.

A prosím tě zas z toho nedělej raketovou vědu. :mrgreen: Není potřeba hledat bezprašný prostředí, to už trochu přeháníš. Já zatím peru desky na tomhle:
http://www.graled.cz/p/450/cisticka-kno ... o-antistat
Jde přece hlavně o to zbavit desky pokud možno co nejmenších částeček bordelu v drážkách a taky statického náboje. Prostě desky vyperu a nechám je normálně oschnout v obýváku v tom stojánku co je ktomu dodávanej (je na tej fotce v odkazu). Nějaký ty větší částečky prachu který se snad na desku během schnutí nachytaj, zas přece setřeš nějakým kartáčkem před každým přehráním desky, alespoň tak to vidím já. Doma mám tenhle:
http://www.emp-shop.cz/art_277908/?wt_m ... oCv4Xw_wcB
v blízkej budoucnosti mám v plánu koupit nějakou pračku typu Okki Nokki nebo Pro-Ject.
http://www.audiofriend.cz/analog/pracky ... black.html
http://www.audiofriend.cz/analog/pracky ... eaner.html
a to pro mě bude myslím konečná. Sice už jsem do sestavy vrazil dost, ale zas nemám doma aparaturu za několik set tisíc nebo za miliony abych potřeboval, nebo si moh dovolit, něco jako ultrazvukovou pračku na vinyly za sto litrů :-D:
http://www.pphifi.cz/produkty/detail/19 ... onal-sonic
https://www.youtube.com/watch?v=kn2huJNcaqY
Vy máte v práci něco takovýho?
anonymni

Odeslat příspěvekod EKKAR 19. 12. 2016 18:34

Mně se to vodorovný "praní" moc nezamlouvá, lepší je ta oboustranná čistička jako na videu TyTrubko - pokud je lázeň ještě doplněná ultrazvukovým měničem, aby v lázni fungovala i kavitace nečistot z hloubky drážek. Jedná se asi o tohle: kartáček má průměr nejjemnějšího "fousu" asi 10 mikrometrů = 0,01mm. Rádius "dna" drážky je přibližně 10x menší, takže ty nejjemnější zrnka prachu kartáčky nevymetou - navíc často je nečistota ke stěně drážky přilepená, tj drží poměrně velkou adhezní silou. Ultrazvuk tyhle adhezní síly ve spojení s nějakým tenzidem (saponátem alias detergentem) narušuje a dovolí tak nečistotu odplavit do lázně. Pokud je lázeň filtrovaná (oběhově), dá se takhle z desky odstranit větší množství nečistot, než pouhým ometáním, navíc na nečistoty při desce "stojící na hraně" působí gravitace takovým směrem, že se snáz uvolňujou z drážek. Důležitá je i antistatická přísada, jenže jejich povlak na stěně drážky může způsobit znečištění hrotu a zase zhoršení reprodukce (osobní zkušenost s použitím antistatickýho spreje, koupenýho na doporučení jednoho "odborníka" z apultem prodejny dřív gramo-, dnes už jen CD-desek ...). Jako antistatický opatření je lepší vyšší vzdušná vlhkost než nějaký povlaky na desce.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod anonymni 19. 12. 2016 18:49

Mně se taky víc líbí ta ultrazvuková čistička a co stim mám dělat, když mí jí koupíš k Vánocům, zlobit se nebudu, bohužel se mi ale právě rozbila tiskárna na peníze, takže si jí v současnej době nemůžu koupit sám :mrgreen:
Nicméně že by zrovna gravitace působící na zrníčko nečistoty vážící nula nula nic ponořený jěště k tomu do nejaký tekutiny určovala, že je lepší pračka nastojato, no nevim. :-D
Ta obyčejná pračka co mám doma má tužší štětinky kartáčku než ten klasickej kartáček na stírání prachu a čistíci přípravek samozřejmě používám taky. Ale jak říkám, taky bych si nechal líbit nějakej ten stroj jako je ten od Audio Desk Systeme, ale bohužel :-[
anonymni

Odeslat příspěvekod misakq 19. 12. 2016 19:21

NO někdo tvrdí, že než ta deska uschne v obyváku, nalepí se na ni to samí množství prachu co na ni bylo :-) Ale jiní to vyvracejí.. a taky záleží jak hodně špinavá deska před tím byla, jestli se to vyplatí.
V práci máme spíš něco jako toto:
https://www.ultrasonicleaning.com/produ ... timer-22l/
+ průmyslovej saponát..
Mohl bych to testnout na nějaký pro mě méně cenný desce...
Repro: Focal Electra 926
Zes: BVAudio PA300SSE + P1SE
DAC: Gustard A20H
misakq
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 19. 12. 2016 20:01

Ty průmyslový saponáty jsou na desky lepší - dají se víc ředit, protože obsahujou větší % účinnejch látek - a naopak neobsadhujou pro tenhle účel nežádoucí přísady jako "balzám na pokožku", "výtažek z jablečného octa", nejrůznější parfémy a podobný sra.čky. Taky neobsahujou silikonový přísady. To všecko nemá na deskách co dělat ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod misakq 19. 12. 2016 20:05

jj, právě...
Repro: Focal Electra 926
Zes: BVAudio PA300SSE + P1SE
DAC: Gustard A20H
misakq
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 19. 12. 2016 21:00

Tys asi ještě moc špinavejch vinylů neviděl, co? :mrgreen: Co tvrdí někdo jinej je mi jedno, už jsem na tejhle obyčejnej pračce vypral pár vinylů, tak vim jakej je výsledek.
Spousta desek co se mi dostala do rukou je tak zaneřáděná, že je ten prach na ní vidět doslova i z pěti metrů. Po vyprání se mi nikdy na žádnou desku nenachytal ani zlomeček takovýho viditelnýho množství prachu.
Desky, který se mi zdaj po koupení od pohledu čisťounký jak dětská prdýlka a který jsem si schválně poslechnul jěště před vypráním abych měl srovnání, kolikrát praskaj a lupou a po vyprání je to pryč. Samozřejmě jsou i desky který praskaj i po vyprání, jen o něco míň a taky takový, kterejm vyprání nepomůže vůbec.
Já vím, že tahle levná pračka neni ani zdaleka ideální a že s lepší pračkou bych nejspíš dosáhl lepších výsledků a proto se taky chci posunout na lepší pračku, ale víc jak řekněme 15 000,- za to nejsem ochotnej dát.

misakq píše:NO někdo tvrdí, že než ta deska uschne v obyváku, nalepí se na ni to samí množství prachu co na ni bylo :-) Ale jiní to vyvracejí

Ono taky musíš informace z internetu filtrovat, takovýhle rady píšou často nadšenci co už ztrácí soudnost a vinyly čistí v bezprašnej komoře a antiradiačním obleku :-D Kolikrát se i tady na fóru dočteš, že za 20 000,- je naprosto nemožný koupit novou sestavu stereo zesík + bedny a máš si připlatit, že jinak se to nebude dát poslouchat, protože údajně cokoli co za tuhle cenu koupíš je sr...a. A přitom spoustě lidí ta sestava za 20 000,- bude stačit a budou si pochvalovat jak jim to hraje. Většina takovejch lidí tu chce prostě jen poradit slušnou sestavu, kterou nejspíš budou spokojeně poslouchat několik dlouhejch let, protože do tý doby neslyšeli nic jinýho než repráčky Genius za tři stovky a upgradovat sestavu každejch půl roku (jako někteří tady) nebudou, protože chtěj prostě jen poslouchat. Každýho kdo si sem přijde pro informace, přece muzika nemusí brát natolik aby si kupoval stereo za 80 000,- a víc. Takže jak říkám, chce to informace z netu a od nadšenců co to maj jako koníček a doslova to žerou, brát často se značnou rezervou a filtrovat je. No a teď to zas slíznu, co že jsem si to dovolil :mrgreen:

No na průmyslový saponáty mám jinej pohled a netvrdím, že mě musíš poslouchat, ostatně je každýho věc co dělá. Ale podle mě, testuj ten saponát vážně jen na desce, která je pro tebe bezcenná. Průmyslovej saponát bych já na svoje (některý i dost drahý a vzácný) desky nepoužil snad ani v nouzi, protože nevíš co to s deskou udělá i když EKKAR píše, že je to z různejch důvodů lepší (a možná má pravdu, nejsem chemik, nebo tak něco) já bych to ale na svoje desky neriskoval, na to je mám moc rád :-D

Až ten konkrétní (zdůrazňuju konkrétní, protože každej "průmyslovej saponát" bude mít trochu jiný složení) přípravek vyzkouší větší počet lidí za mě a s kladnejma výsledkama a budu mít jistotu že je to OK, pak to možná použiju. Takže můžeš bejt průkopník :-))
Stejně si ale i tak nejspíš radši koupím něco, co se prodává přímo na čištění desek (je mi jasný že s tímhle zas budou mít někteří problém, že je to zbytečně moc drahý a že jsem naletěl na reklamu a na nápis "na vinyly" a že taky nevím co v tom je a že výrobce vezme bůhví co a kydne na to nálepku "na vinyly" a prodává to za ohromný prachy a že tohle a tamto je lepší).
Pokud vím existují taky koncentráty na čištění vinylů, který se ředí destilovanou vodou, takže se cena vlastně sníží, protože se ten přípravek rozředí do X litrů destilovaný vody (jo i ta něco stojí). Někde jsem dokonce čet, že lidi používaj i jen samotnou destilovanou vodu, nebo isopropylalkohol, ale tohle jsem zatím víc nezjišťoval.
anonymni

Odeslat příspěvekod EKKAR 19. 12. 2016 22:22

Máš recht v tom, že je potřeba si ohlídat složení toho průmyslovýho saponátu - aby v tom nebyly jako odmašťující látky přimíchaný nějaký organický rozpouštědla, ale opravdu jen a jen ty ionogenní a neionogenní tenzidy = hlavní složka všech saponátů, i těch pro domácnost. Ty domácí se od průmyslovejch liší právě tím, že kvůli bezpečnosti v domácím použití mají menší obsah těch účinnejch látek a kvůli "voňavosti" obsahujou další přidaný látky, který v průmyslu potřeba nejsou a do těch domácích směsí se dávají opravdu jen a jen pro vizuální případně další smyslový efekty. Hodně blízkej průmyslovýmu provedení je sortiment firmy Amway - tím jim nechci dělat reklamu, ten jejich multilevel je šílenost, navíc podvádějí v tom, že jejich výrobky jsou podle jejich tvrzení ekologický - samy finální výrobky už ekologický jsou, bohužel jejich příprava zrovna ekologická není, proto ji Amway neprovádí ve vyspělejších zemích, kde by mu to ani státní kontrola nedovolila, ale v rozvojovejch státech, kde se kontrola žádná reálně nekoná a kde se takový aktivity dají schovat pod ekonomickou pomoc a rozvoj tamního průmyslu. Ale oni jako skoro jediní producenti prostředků pro domácnost nedávají do základních čistidel nic zbytečnýho - ZATÍM nedávají.
Další možností je přípravek STAR-50 - jo, ten s mývalem. Ani ten neobsahuje žádný NEPOLÁRNÍ rozpouštědla (to jsou benzín, toluen, aceton, benzen a podobný látky), ale jen látky POLÁRNÍHO charakteru (voda, amoniak, líh - obecně jde skoro vždycky o lehce alkalický látky, patří sem například i klasický jádrový mýdlo...). Obecný rozlišení se dá popsat jako jestli daná látka "udělá nebo neudělá na vodě mastnej flek". Co plave a dělá "mastnej flek", je nepolární rozpouštědlo a může škodit plastům. Patří sem bohužel i aceton, kterej ale výrazně voní až páchne (jak komu) a dá se snadno zjistit. Všecko ostatní co na vodě neplave, ale bez výrazný změny vzhledu se ve vodě rozmíchá a rozpustí se dá použít v koncentracích, který běžně nepoškodí lidskou kůži i na desky. Obecně se na vinyly dá použít všecko, co po nanesení nepoškozuje ani nezmatňuje normální plasty.
Prostředky na čištění šelaku musejí bejt ještě líp vybíraný, nesmějí obsahovat v podstatě ani alkohol a ani by neměly obsahovat glycerín. Na to se používají roztoky základního jádrovýho mýdla, aktivovaný malým % amoniaku (několik kapek čpavkový vody do deci roztoku) - na izopropanol rovnou radši zapomeň.

Ale je potřeba pamatovat na jedno. Průmyslový prostředky mají v drtivý většině nějakej průvodní návod, předpis k použití a o jejich aplikaci se provádí bezpečnostní školení, kde se přímo lidi přicházející s látkou do styku dovědí, jaký koncentrace jsou bezpečný a čemu hrozí jaký nebezpečí, když se přípravek použije nesprávně. Obecně se dodávají v koncentrovaný podobě a pro použití je předepisovaný určitý ředění, v nezředěný podobě se můžou použít třeba jen jako doplnění dávky už naředěnýho roztoku v nějaký lázni resp. pro úpravu koncentrace roztoku. Aplikovat neředěnej koncentrát se většinou vysloveně zakazuje a pokud se to při nějaký kontrole prokáže, bere se to jako porušení pracovní kázně, nerespektování bezpečnostních předpisů ochrany zdraví připráci atd - je to do jistý míry trestatelný. Naproti tomu prostředky pro domácnost se musejí podle norem vyrábět v takový koncentraci, aby ani dál neředěný nedokázaly způsobit nějakou škodu - proto se doplňujou látkama neutrální povahy, který "naženou objem" - jedlá sůl, jedlá soda, mletá křída, kaolín. Například šampón na vlasy obsahuje obvykle míň než 1-2% skutečně čistících látek - a přitom je v něm přibližně 1/3 hmotnosti obyčejný jedlý soli, další 1/3 je voda prohnaná iontoměničem (destilace je moc energeticky náročná a tudíž drahá, chemická demineralizace je levnější) - a zbytek jsou ztužovadla do gelovitý podoby (určitý varianty glycerolu a jeho derivátů), barviva, perleti, vůně, stabilizátory, kondicionéry - a pak nakonec pár kapek těch čistidel ... Přitom na umytí jedný hlavy se použije dejme tomu jedna až dvě polívkový lžíce takovýho šampónu. Skutečněj obsah čistidel v takový dávce je asi 4-5 kapek - stejně velkejch, jaký si dáváte proti kašli ... Stejný čistící látky jsou například v prostředku na čištění kožešin nebo na průmyslový praní ostříhaný ovčí vlny před zpracováním. Ten průmyslovej čistič přitom obsahuje minimálně 30-40, ale často i víc než 60% aktivní látky. Jenže ta látka je v takový koncentraci minimálně škodlivá pro kůži, často ji dokonce leptá - proto se v průmyslu musejí používat minimálně gumový chemiivzdorný rukavice všude, kam se člověk podívá. Ale příslušně naředěná látka je stejná, jakou si koupíte v Tetě nebo v DM pro sebe na doma. Z tohohle srovnání je vidět rozdíl v koncentraci domácí a průmyslový čisticí chemie.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod misakq 20. 12. 2016 09:48

Ekkare nejseš Ty taky tak trochu chemik? :-)
Já to v práci řešil právě s našim technologem/chemikem a on bude vědět, jakej saponát z jeho laboratoře Edwarda Kellyho bude vhodnej. Dneska teda vyberu nějaký adepty a když na mě bude mít Kelly zítra čas, zkusíme je tím protáhnout ;-)

-- 20. 12. 2016 10:50 --

Sakryš.. ted mi jenom došlo. To by chtělo vyrobit nějaký kovový kolečka s těsněním nebo tak něco, který by se stáhly kolem etikety... Protože ta to skoro určitě bez újmy nevydrží...
Čím bych to tak... hmmm...
Repro: Focal Electra 926
Zes: BVAudio PA300SSE + P1SE
DAC: Gustard A20H
misakq
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 20. 12. 2016 15:23

Kolečka z plechu, ale podložený gumou - kolečka přimáčknou gumu k desce a pak pod ně kapalina tuplem nezateče. Stažení zvládneš šroubkem a matičkou - u LP stačí M6 (větší nedostaneš do středový díry bez poškození desky), u singlu můžeš dát v podstatě jakejkoliv šroub ...
No a k tý chemii - kterej kluk by si nikdy nechtěl postavit raketu nebo udělat bouchací kuličky? Hodně lidí o tom sní, určitej díl to i zkusí. No a já to taky zkoušel ... Nezůstal jsem mu toho, ale spoustu věcí jsem se u toho naučil. Tož asi tak.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 20. 12. 2016 18:17

misakq píše:Na svém NC450 mám origo gumovou a přemýšlím, jestli nebude lepší filcová nebo nějaká jiná?
Jaké jsou vaše zkušenosti?...

Na začátek alespoň jednu kvalitní LP a přenosku. Téměř vždy je NEJdůležitější rozpočet, který dost napoví.
Jaký máš phono předzesilovač ?

Upraveno - odstraněn nicneříkající off-topic obsah příspěvku.

Ekkar
◄☼► Život je příliš krátký na poslech muziky přes nudné HiFi ! Kind of Blue ♪♫♪
ProJect RPM 3 Carbon MC●SLVR●TubeBoxSEII ECC83 Telefunken Ribbed●Sony ES
DAC Topping D50s●DPA 386 222 mk2017●B&W●Xavian●TV Samsung 48"●77LP<iii>
DinosaurJr
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 20. 12. 2016 19:22

Podobnou reakci jsem přesně čekal, alespoň jeden nezklamal. :-D
Ale já tě zklamu - jako dokonalej OT jsem celou provokaci smazal.
Pro oba (i případný další následovníky) - držte se laskavě tématu! Kdo bude provokovat, poletí bez milosti do Koše!!!!

Ekkar

Docela jsme odbočily (zásahem moderátora téma vráceno zpět na původní kurs :mrgreen: :mrgreen: ), teď mě ale napadlo, když už jde v tomhle vláknu o příslušenství ke gramofonům, který z těchhle dvou kartáčú na desky byste zvolili:
http://www.audiofriend.cz/analog/prislu ... brush.html
http://www.audiofriend.cz/analog/prislu ... brush.html
Používám ten první akorát od jiného výrobce. Někde jsem myslím četl názor, že ten z druhého odkazu jakoby zadře nečistoty víc do drážek desky, ale nikdy jsem tenhle typ ani nedržel v ruce. Co vy na to?
anonymni

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků