Gramofony - příslušenství a vylepšení

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod EKKAR 20. 12. 2016 20:03

Do drážek zatlačujou nečistotu oba dva, dá se říct že mezi nima není výraznej rozdíl. Já jsem zkoušel na prach na povrchu desek nasadit ionizátor, kdy jsem použil násobič napětí, vygeneroval jsem jím vysoký napětí přibližně 7-8kV a pokusil jsem se jím před přehráváním nabít povrch desky, aby se od něj odpudily zrnka prachu (dokud jsou v kontaktu s deskou, naberou na sebe stejnej náboj jako povrch desky a jak známo z elementární fyziky, stejný náboje se odpuzujou) - jenže po dosednutí přenosky na takhle nabitej povrch desky to LUPLO a měl jsem po preampu ... jak se vybil zbytkovej náboj z desky do přenosky, tak se to napětí svedlo do vstupu preampu a ten přeci jenom není odolnej proti nábojům s napětím v řádu kV ...

Holt chybama se člověk učí, ale jen pitomec těma svejma, že jo. Tady je vidno, že pitomostem se někdy nevyhne ani moderátor, neřkuli bastlíř. Preamp už je samozřejmě opravenej, akorát na tu statiku si dávám bacha ještě víc než předtím :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod anonymni 20. 12. 2016 21:19

Proč provokace? Tak to myšlený nebylo, spíš taková úvaha, tys taky napsal slohovku z chemie ve kterej ses velkou částí toho příspěvku odklonil od tématu.

Jinak ty kartáčky jsem myslel z pohledu porovnání mezi sebou, že ten druhej víc zadírá nečistoty do drážek. Mě to právě zajímá, protože ten co tu mám, by pomalu asi potřeboval vyměnit, tak přemýšlím že bych zkusil ten druhej typ.
Ale to zas neberu tak absolutně, abych si řek že všechny kartáčky jsou na pytel a snažil se hledat jiný řešení. Jako třeba nabít desku vysokým napětím :-)) Já radši zůstanu u kartáčku. Tohle je vlastně to co jsem říkal v souvislosti s tím průmyslovým čističem, experimenty se nemusí vyplatit, proto je radši nechám na jinech :mrgreen: a nemusí to odnést vždycky jen deska že jo, ale třeba taky hrot přenosky (kterej když používáš dražší přenosku taky neni zrovna levnej, že jo), no anebo preamp i když až do dneška by mě nenapadlo, že to preamp taky může odnést.
Jakej preamp to odnesl jestli se můžu zeptat. Jak tě znám, tak to bylo asi něco jako Actidamp MKII jestli se nepletu.

Jo a na statickej náboj na deskách se prodávaj různý pistolky:
http://www.audiofriend.cz/analog/prislu ... tat-3.html
Na ebay jsem myslím kdysi viděl i levnější typy. I když jak by si to poradilo s takovým nábojem cos na desce vytvořil to nevím :-D
anonymni

Odeslat příspěvekod EKKAR 20. 12. 2016 21:56

Ta provokace byla od Dinosaura - a protože byla OT a stejně OT byla i ta tvoje odpověď, nastala nutnost DELETE. Držme se doplňků ke gramcům a deskám a bude to OK. Moje úvaha z chemie byla částečnou odpovědí i na tvoje stesky, že nevíš respektive nejseš si jistej, čím a jak čistit a naopak co na desky nebrat = nebyla OT, protože ty zmiňovaný prostředky si může ledaskdo opatřit buď přímo ve svým zaměstnání, nebo přes svoje známý. Některý jdou dokonce v plný koncentraci i koupit přes í-šopy - a v malým balení k tomu. Upozornění na potřebu manipulovat s takovýma dryjákama opatrně a dostatečně je ředit si myslím není na škodu - líp poradit o chemii v tomhle vláknu, než aby si to někdo opatřil a nekontrolovatelně a hlavně nenapravitelně si poničil diskotéku. Vzájemný napadání ale už OT je víc než dost.

Ten vysokým statickým napětím vyčuzenej preamp nebyl naštěstí Actidamp, ale jinej, s diskrétníma tranzistorama a s j-FET vstupem TESLA KS4393 (pokus o náhradu dovozovýho TOSHIBA 2SK140 tuzemským typem, sice deklarovaným jako spínací, ale výběr se dal velice dobře použít i pro nf aplikace). Po výměně vstupních j-FETů za funkční kusy a po kontrole funkce nicméně hraje dál - u dalšího majitele, protože si doma dost dobře nemůžu furt nechávat všecko, co ubastlím, to bych se brzo nevešel ...

A ta "jiskřicí pistolka" je docela prča - vsadím vlastní klobouk, že to má střeva identický s nějakým piezoelektrickým zapalovačem na plyn, tudíž to jen umí vygenerovat leda tak jiskru a ne někam odvádět usazenej statickej náboj... No, lidi kupujou i větší blbosti, stačí zmínit filtry atomový elektriky nebo "síťový pračky" obsahující jeden svitkovej kondenzátor a dvě doutnavky a podobný zhůvěřilosti ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod anonymni 20. 12. 2016 23:13

Já si nestěžoval že nevim co použít na čištění desek. Spíš naopak jsem řek, že jsem si jistej, že já osobně zůstanu u těch přípravků co jsou přímo prodávaný na praní desek a experimentovat nebudu, to nechám na jinejch. Maximálně tak vyzkouším ten jinej kartáček.

A jo já vím že ta slohovka s chemie byla částečně k tématu, jen říkám, že se často ve svých příspěvcích dostaneš až k OT, protože rozpitváváš danou věc až dle mýho názoru do zbytečnjch detailů a nakonec se propracuješ od praní desek až k tomu, kolik kapek čistidla je v šampónu na vlasy :-D
Na střední jsme měli učitele, co se dokázal během hodiny propracovat od výkladu Bitvy na Bílej hoře až k tomu, kolik koření dává do omáčky na špagety (to myslím naprosto vážně). Tak jsem si na něj vzpoměl, když jsem čet to tvoje pojednání o chemii :mrgreen:

No a mám pocit že píšou že uvnitř tý Milty pistolky je právě jen piezo krystal. Předražený to je no, ale pokud to funguje... ale jak říkám dá se sehnat i levnější varianta, dokonce jsem někde viděl návod jak si to vyrobit doma.
anonymni

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 12. 2016 00:14

Ten rozbor až po šampón měl spíš naznačit cestu - že je lepší použít sice to průmyslový čistidlo, protože v něm není tolik zbytečností, který ve finále ani na desky nepatří, ale v příslušně malý koncentraci, ve který ani jinak razantní chemikálie neuškodí.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod misakq 22. 12. 2016 13:26

Jo, podle mě to bylo účelné. Doplnilo to celkový obraz o tom jak s těmi saponáty a podobnými přípravky je.
Nevíte někdo náhodou kde sehnat protizávaží raménka od NC500? Přemýšlím nad výměnou závaží... To co je na 450 mi nevyhovuje aretacemi po půl gramu...
Možná zase pan Zatloukal by mohl mít...
Repro: Focal Electra 926
Zes: BVAudio PA300SSE + P1SE
DAC: Gustard A20H
misakq
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 22. 12. 2016 16:44

Víš co - tobě to účelný přijde, L.U.K.ovi ne - protože on už svoje řešení má a na jiný kašle. Fajn - ale ten, kdo našel doma (u babky na půdě...) starý vinyly a chce se je po 30 letech uplynulejch od vyhození posledního gramce v rodině znovu naučit ošetřovat a používat, tomu to nějakej užitek přinýst může....
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod anonymni 22. 12. 2016 18:51

Nebudu se s váma přít, jestli je to účelný nebo ne. Mě to tak nepřijde, vám dvěma zas jo. Nechme to tak.

A ano mám svoje řešení, ale říkám snad, že na všechny jiný kašlu? To tvoje řešení s průmyslovým saponátem se mi nelíbí (důvody proč, jsem už jednou napsal), snad mám ještě právo s tebou nesouhlasit, ne? Ale netvrdím, že to nemůže fungovat.
Až mi tu napíše víc lídí (a tím nemyslím dva nebo tři), že mají odzkoušený konkrétní přípravek (a ne jen "nějakej průmyslovej saponát") a řeknou s čím a v jakém konkrétním poměru to naředit, tak nad tím budu přemejšlet. Když přijdeš s nějaký určitým řešením a nebude tam riziko, že mi to desky, přenosku nebo obojí poškodí, tak nemám důvod proč neuvažovat nad tím jestli svůj názor nezměnit. Neberu ti aby sis desky po dědovi čistil čím chceš, ale ten můj způsob na to funguje taky. Experimentovat na svejch deskách ale nebudu.

Omlouvám se, že mám svůj názor, kterej nikomu nevnucuju, jen jsem se tu o něj podělil. A do té doby, než se někomu povede mě přesvědčit abych svůj názor změnil, se budu radši držet toho, co mám osobně odzkoušený a co je přímo vyráběný na mytí vinylů. S novou pračkou kterou, jak jsem už psal, chci v nejbližší době pořizovat, budu pravděpodobně muset používat jiný přípravek, než který pouřívám teď. Takže budu hledat. Na rovinu ale říkám že jsi EKKARe ještě nenapsal nic, co by mě přesvědčilo, abych "nějakej" průmyslovej saponát zahrnul do výběru. Nejvíc se kloním k řešení s nějaký přípravkem konkrétně vyráběným na mytí vinylů (jěště nevím jakým) ředěným destilovanou vodou.
anonymni

Odeslat příspěvekod EKKAR 22. 12. 2016 19:54

Já jsem ti značky napsal (emvej a mývala) - ředění jako na nádobí, ne hustší. Samozřejmě výrobci "praček na desky" mají svoje přípravky, který si nechávají na zakázku míchat u libovolnejch firem, produkujících ze základních složek v podstatě libovolný saponáty (ve městě je firma produkující primárně šampóny na vlasy a nějakou další vlasovou kosmetiku - ale namíchat jsou schopní z daný "výchozí součástkový základny" = nějakýho předem danýho sortimentu chemikálií podle dodanýho receptu a naplnit do příslušný obalový techniky v podstatě cokoliv). Výchozí látky jsou pro všecky společný, konkrétní "značkovej" přípravek se od jinýho liší například jen barvou a přimíchaným aromatickým komponentem - a pak i obalem. Doporučovat jeden konkrétní pak už zavání reklamou.
Byla doba, kdy se na čištění desek používaly i jiný přípravky, resp. přípravky primárně určený na jiný použití - já jsem s úspěchem používal na desky přípravek FOMAPON, což bejvával tuzemskej saponát bez jakejchkoliv barev a vůní, určenej pro odstranění kapek z vyvolávanejch fotografickejch filmů při sušení. Bohužel doba je jiná a Fomapon už dostupnej není.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod anonymni 22. 12. 2016 20:25

Proč by to mělo zavánět reklamou, řeší se tu co použít na mytí vinylů naopak říct konkrétní jméno výrobku je spíš žádoucí, udat jen značku nebo název výrobce kterej třeba vyrábí x druhů čistidel a saponátů není konkrétní (ty značky co si udal jsem nehledal to říkám rovnou, takže nevím co vyrábí). Když dopodučuješ reproduktory, taky neřekneš kup si Jamo - hnědý :-D

Ředit "jako na nádobí" to není zrovna přesnej poměr (já vim že to vypadá že rejpu, ale prostě pod výrazem "ředit jako na nádobí" si každej snadno představí úplně a naprosto jinej poměr). Proto pořád říkám že bych ocenil konkrétní doporučení toho co má víc lidí vyzkoušeno. A co jsem se někde dočet, tak hlavně nečistit vodou. Proto zmiňuju destilovanou vodu.
anonymni

Odeslat příspěvekod EKKAR 22. 12. 2016 20:53

Ředění "jako na nádobí" odvíjím od dávno platný koncentrace 1 polívkový lžíce přípravku = maximálně 4-5 mililitrů na 10 litrů vody (přibližně 1 střední kýbl). Někomu se to zdá slabý, ale na obvyklý omytí nádobí to stačí, mastnotu a povrchovou nečistotu to pomocí mechanickýho působení tlakový vody nebo ručního kartáčku odstraní naprosto dostatečně. Všecky prostředky v takový koncentraci ani nadměrně nepění. Nemluvím samozřejmě o "odleptávání" krust a připálenin politím koncentrovaným přípravkem na nádobí a ponecháním "to vožrat".

A co se týče vody, tak samotný mytí a čištění se může dělat i běžnou vodou z vodovodu - tam se nepředpokládá ponechání vody na desce až do vyschnutí. Finální oplach bych ale vodou z vodovodu nikomu dělat nedoporučoval, protože ponechaná kapka nechá po odpaření vys.ráženej vápenec a ten samozřejmě zasírá drážky krystalickým minerálem o tvrdosti č.3 podle Mohsovy stupnice tvrdosti (kalcit). Oplach před sušením se má dělat aspoň demineralizovanou pokud už ne rovnou destilovanou vodou - s přídavkem několika kapek saponátu bez parfémace do každýho litru lázně, aby se minimalizovalo povrchový napětí a kapky z povrchu rovnoměrně odtekly (to byla primární funkce právě toho vejš popsanýho Fomaponu).
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod anonymni 22. 12. 2016 23:14

A je ti jasný, že nic jako "dávno platná koncentrace" neexistuje a dávno platí možná tak u vás doma. V životě jsem nic jako "dávno platná koncentrace" v souvislosti s mytím nádobí neslyšel a určitě nebudu sám. Věř mi že v každej rodině, vesnici nebo oblasti, bude "dávno platná koncentrace" znamenat naprosto odlišnej poměr. Nebylo by jednodušší a pochopitelný pro všechny, prostě napsat kup tenhle konkrétní přípravek a nařeď to 1:10, 1:20, mám to vyzkoušený, nebo tak nějak? A o tom celou dobu mluvím.
anonymni

Odeslat příspěvekod EKKAR 23. 12. 2016 00:31

Je vidět, že málo pamatuješ. Na nádobí v Československu se používal od dávnejch let přípravek JAR. Byl žlutej, nevoněl nijak moc příjemně a na etiketě měl návod, kde se popisovalo jeho ředění - "1 polévková lžíce na 10 litrů vody". Polívková lžíce má maximálně 5 mililitrů a 10 litrů je snad dost jasný množství. Nikdo to sice na nádobí nedodržoval, každej myl nádobí ve vyšší koncentraci, protože ta lžíce na kýbl stačila tak leda na sklenice a nánosy tuku třeba z pekáče nebo zaschlá omáčka z talířů takovou koncentraci toho detergentu v roztoku samozřejmě rychle vyčerpaly, lázeň přestala pěnit a tím i umejvat.
Ale na desky při omejvání štětcem a splachování demi-vodou nebo jiným typem destilky to aspoň MNĚ vždycky stačilo.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 23. 12. 2016 12:59

misakq píše:Ale mám možnost vrazit desku do ultrazvukové čističky v práci. Jen ji pak nechat oschnout někde v bezprašném prostředí... A možná by to bylo dobré...

Nebylo. Důležité je odsátí vlhkosti i se špínou do sucha. Pak by mělo následovat uložení LP v antistatickém obalu. Před přehráváním je dobré použít zerostat anebo kartáč s karbonovými vlákny (či jiný) Brus It. Ještě používám čistící štětec na LP při přehrávání, ten je vhodnější kde se více práší např. ve městě, rušnější ulice, starší nemo aj. Prach je sviňa.
http://www.graled.cz/p/452/milty-zerost ... love-desky
http://www.aq.cz/obchod/prislusenstvi-c ... 4192-1508/
http://www.aq.cz/obchod/prislusenstvi-c ... sh-it-405/
http://www.aq.cz/obchod/prislusenstvi-c ... 6072-1634/
Jinak na strašně širokou otázkou, spíše výzvu k diskusi, asi nelze očekávat konkrétní odpověď tj. z mé strany to nebyla provokace ^^ To moje povídání o celku, co admin bere za OT a smáznul mi, je pro gramofon ZÁKLAD.
Smáznul jsem ti akorát úvahy o lidskejch vlastnostech, který v příspěvku o zlepšování gramců jsou totálním OT, navíc ve formě, kdy vysloveně byly vztažený na protidiskutujícího. Zde se probírá téma techniky, čištění, přehrávání, zesilování a ničeho dalšího. O lidech si běž spekulovat na Pauzu.cz.
Ekkar


Co ten předzesilovač, jaký používáš ?
◄☼► Život je příliš krátký na poslech muziky přes nudné HiFi ! Kind of Blue ♪♫♪
ProJect RPM 3 Carbon MC●SLVR●TubeBoxSEII ECC83 Telefunken Ribbed●Sony ES
DAC Topping D50s●DPA 386 222 mk2017●B&W●Xavian●TV Samsung 48"●77LP<iii>
DinosaurJr
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 23. 12. 2016 16:14

EKKAR píše:Je vidět, že málo pamatuješ. Na nádobí v Československu se používal od dávnejch let přípravek JAR. Byl žlutej, nevoněl nijak moc příjemně a na etiketě měl návod, kde se popisovalo jeho ředění - "1 polévková lžíce na 10 litrů vody". Polívková lžíce má maximálně 5 mililitrů a 10 litrů je snad dost jasný množství. Nikdo to sice na nádobí nedodržoval, každej myl nádobí ve vyšší koncentraci, protože ta lžíce na kýbl stačila tak leda na sklenice a nánosy tuku třeba z pekáče nebo zaschlá omáčka z talířů takovou koncentraci toho detergentu v roztoku samozřejmě rychle vyčerpaly, lázeň přestala pěnit a tím i umejvat.
Ale na desky při omejvání štětcem a splachování demi-vodou nebo jiným typem destilky to aspoň MNĚ vždycky stačilo.

A to si jako myslíš, že si pamatuju každou ptákovinu kterou si kdejakej výrobce napíše na obal svýho výrobku, která se během let ještě ke všemu jistojistě bůhví kolikrát změnila (stejně jako samotný složení JARu) a kterou jsem před pár desítkama let možná čet a možná taky ne?
A i kdybych si to pamatoval tak to, že si výrobce napíše na etiketu doporučenej poměr ředění JARu, z toho danýho poměru v žádným případě nedělá "dávno platnou koncentraci" natož pak platnou na všechny ostatní prostředky na mytí nádobí (nebo vinylů :mrgreen:).
Mimochodem nejdřív píšeš o dávno platnej koncentraci a vzápětí to vlastně sám popřeš když napíšeš: "Nikdo to sice na nádobí nedodržoval, každej myl nádobí ve vyšší koncentraci..." Tak jak to může být dávno platný, když to nikdo nedodržuje. Dávno platná koncentrace není něco jako měrná jednotka ani zákon kterej prostě platí i když ho nikdo nedodržuje. Neni mi jasný jak jsi se dobral k tomu, že ten poměr na JARu je dávno platná koncentrace. To fakt nechápu :-D

Jinak já vodu nepoužívám na mytí desek vůbec. Můj pohled na věc je takovej, že když může voda na deskách zanechat stopy, tak proč bych jí používal? Snažím se desku přece vyčistit, proč bych měl nahrazovat jeden bordel jiným, když můžu rovnou použít přípravek kterej žádný stopy nezanechá? Jo já vím vodu pak opláchneš třeba tou destilkou, ale i kdyby nic jinýho, tak je to další "operace" navíc a když chci vyčistit víc desek najednou, tak čím víc úkonů s každou jednotlivou deskou, tím dýl mi to bude trvat.
anonymni

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků