Proč nechtít 50Hz TV klidně i ve 4K?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod tpnet 6. 2. 2017 15:38

Ahoj ve spolek, přišel čas vyměnit starou za novou tak se to poohlížím po nějakým typu. Překvapilo mě, že se tu nedoporučuji 50Hz telky a už vůbec ne ve 4k což je zajímavý páč je takových v nižší a nižší střední třídě většina možná všechny. Takže co je na nich blbý? Přeci kdyby hráli blbě nikdo by je nekupoval a nevyráběly by se, beru třeba na sport kde asi bude pohyb mázlej ale když na sport v telce nečučím tak přeci nic neuvidím ne? Známej si teď koupil 4K 58 palcovýho Panasonica šestkový řady přesný označení nevím a vypadá dost dobře. Černá je černá a přeci nebude mít horší obraz než nějaká fullhádečková třeba 100Hz bedna ne? Beru že ve 4k nic není takže se nevyužije naplno ale horší to přeci nemůže bejt si teda říkám já.... Nebo mam úplně blbý myšleni? Jasan ten kdo má bednu za 50 koliku ten to asi hanit bude a co ostatní?
tpnet
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 6. 2. 2017 15:59

Nekupuju sa preto že su dobre, ale preto že ľudia nemaju o problematike šajnu. Len proste ľahko podľahnu marketingu, bez toho aby sa o to trošku zaujimali, zistili si o čom to vlastne je. Je to predsa to užasne 4K rozlišenie, o ktorom v reklamach tak basnia a je to za malo peňazi. To zakaznikovi ku šťastiu stači.

Horši obraz to samozrejme oproti FHD so 100 Hz ma. Farebne to môže byť ok, ale napr. 50 Hz televizory maju problem s korektnym prehravanim 24p videi. Takisto pohyblivy obraz je rozmazanejši, menej plynuly väčšinou horšie aj ako u 50Hz FHD, kedže ostrosť takeho pohybliveho obrazu je rovnaka, ale rozlišenie väčšie. A samozrejme upscaling, obsah v nenativnom rozlišeni musi prepočitavať na vyššie rozlišenie (musi si tam viac vymyšľať) a to sa proste prejavi. To su proste všetko technologicke veci, cez ktore nejde vlak.

Veď si stači len položiť otazku. Ako je možne vyrobiť resp. predavať TV s UHD panelom (tie panely su vyrobne drahšie ako FHD panely), častokrat za rovnaku/podobnu cenu ako FHD televizory (bavime sa teraz o lacnych 50 Hz modeloch), keď su v nich drahšie panely?
A v neposlednom rade, častokrat ľudia kupuju 49"-50" UHD (najpredavanejši rozmer) a ak aj v lepšom pripade niektori z nich maju nejaky 4K zdroj, tak na to čumia z 2,5-3 alebo aj viac metrov. A tam akakoľvek sranda konči.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tpnet 6. 2. 2017 16:11

Ty to je mazec.... Něco na tom bude páč kýč dneska vládne Světem.... Zkusím najit teda full ko díky za radu....
tpnet
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 6. 2. 2017 16:23

Ešte doplnim, obraz sa ti samozrejme môže pačiť aj na takomto televizore, a môžeš byť nadmieru spokojny, to sa nevylučuje. Len to proste ešte neznamena že je to naozaj dobre a že sa neda nakupiť lepšie. Malokto ma možnosť porovnania, tak je spokojny s tym čo kupi. Maximalne v predajni vidi vedľa seba nejake TV, ale to su absolutne nevhodne podmienky na akekoľvek korektne porovnanie.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tpnet 6. 2. 2017 16:38

Přesně z toho důvodu sem si našel tohle fórum.Já to srovnaní nemám a v třeba okay plácaj děsný bludy a podle nich bych asi vzal první o kterou bych zakop.
tpnet
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vondry87 6. 2. 2017 20:26

No já jsem jeden z těch laiků, co koupil levnou 4K 50 hz televizi a jsem spokojený.

Kolega výše se tváří jako expert, tak třeba moje argumenty smete ze stolu, ale opravdu nerozumím tomu, jak může 100 hz TV lépe přehrávat 24 p video, když 100 hz je násobek 50 hz.

Taky nechápu ten upscaling - bodů je 4 x víc, ale při stejné velikosti TV jsou ty pixely přece úměrně menší, takže i kdyby ta TV nic nepočítala, ale jen každý bod "zkopírovala" na 4 pixely, výsledný obraz musí být totožný. Z běžné pozorovací vzdálenosti těžko člověk postřehne rozdíl.

Na sport koukám pravidelně a s plynulostí nemám problém. A to mám vypnutý ten smooth režim. Když se zapne, tak ten pohyb je plynulý až moc. Obecně nerozumím tomu, proč by měl být pohyb plynulejší na 100 hz TV než na 50 hz, když vysílání je ve 25 hz. Jestli se každý snímek na TV objeví 2 x nebo 4 x je přece úplně jedno ne? V obou případech na obrazovce vydrží 1/25 vteřiny a to je přece zásadní údaj, nebo ne?

Třeba jsem jen nenáročný divák, ale my jsme s volbou spokojeni. Pravda je, že FHD TV by udělala stejnou službu, ale zase se mi nechtělo kupovat FHD TV, když 4k TV už jsou dostupné a obsah bude čím dál rozšířenější. Když si pustím 4k video, tak je obraz skutečně dokonalý. To samé platí pro FHD nahrávku. Se standardním DVB-T vysílání je to samozřejmě podstatně horší (koukáme ze 3 m na 65" TV), ale to lze těžko vyčítat televizi.
vondry87
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dagy2 6. 2. 2017 21:05

vondry, tak já bych to nechtěl. Ale hlavne že si s ním spokojný ty. Na naše názory sa vykašli.
Poznám mnoho divákov, ktorí pozerajú HBO programy za ktoré platia 100eur/rok so splošteným obrazom na 21:9 s čiernymi pásmi hore a dole na UHD telke a sú spokojní.
Nevedia, že sa obraz dá nastaviť aby mali obraz nezdeformovaný...

Ale možno predsa len malé zamyslenie
A/ skús si pustiť spomalené video - tak aby tvoje oči videli jasne trhaný pohyb - a možno prídeš na to, aký je rozdiel medzi 50 a 100Hz a prečo 100Hz zobrazenie je lepšie. Není jedno či sa snímok objaví 2x alebo 4x - na to boli 100Hz TV vymyslené. 100Hz totiž neznamená, že sa ten istý obrázok zobrazuje 4x ....

B/ lacný TV má taktiež lacný procesing obrazu na 2160p, preto DVB-T obraz s rozlíšením SD je na UHD lacnej TV ďaleko horší ako na FHD za tie isté prachy. Takže "to lze vyčítat televizi". Ver tomu.

Pokiaľ vydržíš 10 rokov s touto TV než začne byť DVB-T v HD a UHD tak bude tá tvoja TV zrejme dobrá voľba. Ale dnes máš 95% toho čo pozeráš v DVB-T v SD. Priorita pri výbere mala byť teda na dobré zobrazenie tohto formátu a nie o tom, že "když už je UHD..."
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 6. 2. 2017 23:13

Ako to funguje, mas informacii na nete milion, aj tu na stranke. Len staci citat.
http://m.avmania.e15.cz/proc-a-kdy-koup ... ezimem-24p

Ono to nefunguje u UHD tak, ze zobrazi nenativny zdroj na 4 pixeloch. Vsetko prepocitava na nativne rozlisenie, na kazdy pixel, teda si musi viac "vymyslat". To ma vplyv na kvalitu. A o kvalite prepoctu v lacnych TV sa bavit hadam nemusime.

K tym cislam si prisiel ako, ze je jeden snimok na obraze rovnaky cas? To by ma zaujimal ten vzorec. Je to jednoducha matematika, ako ti mohlo vyjst to iste? Ked je tam dvojnasobok snimkov, tak je logicke ze kazdy je na obraze o polovicu menej. Sekunda nie je natahovacia.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod evlo 7. 2. 2017 07:27

60hz 4k je uplne vpohode, rozhodne je obraz pri rychlych pan zaberech atd. daleko ostrejsi, lol, 4x, ze :D Nez 1080p 60hz. Obnovovaci frekvence nema s podanim pohybu nic spolecneho. Znamena to, kolik snimku za sekundu tv zobrazi. Coz i u tv vysilani je max 50. Tech dalsich 50/70 jsou duplikovane snimky.
evlo
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 7. 2. 2017 08:09

evlo píše:Obnovovaci frekvence nema s podanim pohybu nic spolecneho.

To je dobry blud.
Ano, tie snimky to duplikuje, ale ide aj o to ako dlho tam ten jeden snimok je. Aj o tom ta technologia je.
Uz ti bolo na tuto temu x-krat odporucene aby si si o tom nieco nastudoval.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dagy2 7. 2. 2017 08:45

evlo píše:Obnovovaci frekvence nema s podanim pohybu nic spolecneho.

To je dobry blud.
Evlo vidno, že netušíš prečo 100Hz u LCD/OLED. Zrejme žiješ v dobe CRT prípadne plazmy. Tak ako píše ryan - prečítaj si načo sú tam tie obrázky navyše a potom pochopíš.

Možno sa tu trocha zabúda na to, že HD bolo vymyslené preto, že sa začali zväčšovať obrazovky v domácnostiach a to čo u CRT bolo OK na 55cm obrazovke pri obrazovke 150cm je katastrofa.
FHD má zrejme limit niekde u 60" a keďže obrazovky rástli na 80" a viac bolo treba viac pixlov a prišlo UHD.
Na 42" alebo 49" ktoré sa tu väčšinou diskutujú je UHD naozaj k ničomu a vedie svojou cenou zrejme naopak k zhoršeniu obrazu pretože vyššia cena panela je vyrovnaná nižšou cenou tunera a obrazovej časti elektroniky.
Ale ako som písal vyššie, niekomu čierne pásy v obraze nevadia hlavne že má UHD logo na ráme telky.

Inak, nikoho tu nekritizujem, že si kúpil lacnú TV. Ak mu to stačí je to v poriadku, pozerá na to on svojimi očami. (Niekto pozeral 50Hz plazmu a bol v pohode, mne to blikalo a mal som problémy s očami).
Len prosím netvrďte, že nie je rozdiel medzi 50 a 100Hz panelom, že obrázky sú rovnako na obrazovke a že zobrazený pohyb od refresh rate nezávisí. :pozor
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod eiben 7. 2. 2017 09:54

jen tak mimochodem nevite jestli plazma Panak GT30 byla 50 nebo 100Hz?
Dekuji
eiben
Mírně pokročilý


Odeslat příspěvekod JJezevec 7. 2. 2017 10:30

Někdo má raději koláče a připlatí si, někomu stačí tvrdý a plesnivý chleba?

Ten kdo neokusil čerstvý koláč může být spokojen i s tím plesnivým chlebem, Afrika je takových lidí plná, jen mě překvapuje, kolika lidem v ČR něco takového také stačí.

Tyto stránky tu naštěstí nejsou proto aby vychvalovaly odpad, ale aby pomohli lidem prokouknout a občas najít mezi tím šuntem nějakou tu perlu.

Přeji všem šťastnou ruku.
JJezevec
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod indeshit 7. 2. 2017 11:05

http://www.rtings.com/tv/tests/motion/m ... ponse-time

http://www.rtings.com/tv/tests/motion/24p

evlo píše:60hz 4k je uplne vpohode, rozhodne je obraz pri rychlych pan zaberech atd. daleko ostrejsi, lol, 4x, ze :D Nez 1080p 60hz. Obnovovaci frekvence nema s podanim pohybu nic spolecneho. Znamena to, kolik snimku za sekundu tv zobrazi. Coz i u tv vysilani je max 50. Tech dalsich 50/70 jsou duplikovane snimky.


Ano - pokud tv je 100hz, tak umí i interpolovat 50hz na 100 a vkládá tak mezisnímky pro lepší ostrost, ale zase to přináší artefakty. pokud má tv vypnutou interpolaci, tak jen duplikuje ty originální snímky

S filmem je to tak, že pro korektní 24p přehrávání to chce algorytmus správný. To je na tom, zda je TV 50hz nebo 100hz, nezávislé - ale ano - 100hz televize to většinou mají a ř0hz televize ho většinou nemají, ale zobecnit to nelze.

Vůbec nejde jen o ty HZ, ale obecně o mnoho věcí současně. 100hz se doporučují, protože jsou prostě (jednoduše řečeno) obecně lepší. Větší šance, že algorytmus pro 24p budou mít, větší šance, že budou mít nižší čmouhovitost, větší šance třeba na vyšší PWM frekvenci - že budou schopny vkládat černé mezisnímky (vyšší frekvencí), které ošálí lidské oko, aby vnímalo pohyb ostřeji. Na to zas je lepší mít tv s vyšším jasem, aby ten jasový drop nebyl nijak nepříjemný. Také je na to nutno třeba nebýt epileptikem :) Není to jen o tom, kolik Hz má panel. Vždy to musí být vztaženo ke zdroji, jaký zrovna chci na tv přehrávat. Plný potenciál 120hz TV dosáhnu přeci jen se zdrojem, který má 120 fps.

A video with a higher frame rate will only have less blur than an identical video with fewer frames if the TV’s refresh rate is capable of matching that frame rate (ex: a 120 hz video on a 120 hz TV, not on a 60 hz TV).
Similarly, a TV with a 120 hz refresh rate will not have less blur than a 60 hz TV if the video’s frame rate is not also higher than 60 hz. With 60 hz video on a 120 hz TV, the video signal will still only be 60 fps, which means the frame time has not changed. The same applies for 24 hz and 30 hz on TVs with higher maximum frame rates.
Refresh rate also does not have any effect on response time.
indeshit
Pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků