Parametry TV pro příjem CZ a PL televize

Digitální vysílání DVB-T/S/C/, poskytovatelé, set-top boxy, diskuze kolem HD

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod EKKAR 26. 2. 2017 11:09

To kódování NEPLACENEJCH programů i používání odlišnejch principů modulace v různejch státech bylo zavedený z jedinýho důvodu - protože samozřejmě nelze fyzikálně zabránit přezařování signálu TV z jednoho státu do příhraničí státu druhýho, ale žádnej druh koncesionářskejch poplatků/příjmů z reklamy z toho zahraničního "působení" není, je ve vlastním zájmu každý národní TV neumožnit sledovat/pořizovat záznam svýho vysílání nikomu dalšímu, než kdo platí na tom daným území. Proto rakušáciudělali jednoduchou věc - kdo platí rakouský koncesionářský poplatky, má nárok na JINAK NEPLACENÝ programy zdarma = dostane kartu na jejich dekódování. A protože bejt rakouským koncesionářem primárně předpokládá mít přihlášený trvalý bydliště na území Österreichu, je to jednoduchý - buď si třeba Turek nebo Vokurek, ale pokud nemáš bydliště v Rakousích, nepotřebuješ rakouskou TV. Basta.
Různej způsob kódování navíc usnadňuje "odladit" takový zahraniční vysílání ve větší vzdálenosti od hranic - tam, kde by při stejným způsobu kódování způsobovalo zjistitelný rušení na stejným kanálu, vysílajícím z vnitrozemí, odlišně namodulovanej signál se projeví v příjmu jen jako šum, kterej jde potlačit - v blízkosti hranic se samozřejmě použijou kanály odlišný od těch "za čárou", aby se ty cizí daly od vlastních odladit jednodušším způsobem, jenže právě proto už nejdou ty samý vysílací kanály použít i dál ve vnitrozemí.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod vlazy 26. 2. 2017 11:59

EKKAR:
Děkují za upřesnění ohledně toho kódování neplacených programů. Asi to tak nějak bude. Kdyby to zavedli i v Česku tak by tím zkomplikovali příjem televize mnohým lidem. Není výjimkou, že v jedné domácnosti mají více než jednu televizi a pak by si tu kartu museli pořizovat ke každé pokud by chtěli na ni sledovat ty kódované televize. Navíc by to mohlo vést v příhraničních oblastech k nelegálnímu kšeftování s těmi kartami nebo k jejích kopírování. Pro ty televize to také asi budou nějaké náklady navíc.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 26. 2. 2017 18:52

vlazy píše:MgX:
Proč se mi pořád snažíš vnutit názor, že bez kódovaných televizi se nedá žít?

MgX píše:Ono to přeci souvisí... co bude kódované, nebo kódované a placené. Budeš muset něco navíc pořizovat, řešit, zda je to kompatibilní. A samozřejmě, pokud kódované a placené, tak budeš řešit co zbude. Ten zbyteček volně dostupný by Ti stačil? Co Ti vlastně postačuje? ČTčka - OK. Nebo potřebuješ i Primu a Novu? Nebo vše, ale v HD? To jsou právě ty otázky, na které neexistuje jednoznačná odpověď, avšak vítr vane směrem, který naznačil Dagy2.

Nesnažím se Ti vnutit cokoliv. Naznačuji, že se musíš vyjádřit a zamyslet. Zatím jsi to udělal ne zcela. EKKAR má sice pravdu, ale opět... kartu zadara dostane koncesionář na základní balíček programů... u nás by to bylo typicky ČT. Zbytek stanic by se musel chtít na tuto kartu integrovat, jinak smůla. Mohou běžet na své kódované platformě... a je jedno, zda placené, neplacené. No a mezi námi... když komerční stanice budou něco řešit, tak asi ne zcela zadarmo. Opět upozorním na velmi přesné informace od Dagy2, který se snažil o přesné a podrobné vysvětlení.

vlazy - dnes Ti nikdo nic nezaručí. Můžeš se spolehnout, že k dispozici bude ČT balík... hotovo.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlazy 26. 2. 2017 21:46

MgX píše:Naznačuji, že se musíš vyjádřit a zamyslet. Zatím jsi to udělal ne zcela.
Myslím, že jsem se tu už vyjádřil docela dost o co mi jde. Abych se mohl nad tím zamyslet tak k tomu potřebuji nějaké informace, protože nejsem odborník na tuto problematiku a příliš se v tom nevyznám.
MgX píše:kartu zadara dostane koncesionář na základní balíček programů... u nás by to bylo typicky ČT. Zbytek stanic by se musel chtít na tuto kartu integrovat, jinak smůla.
Ono je ale otázkou jestli se v budoucnu po zavedení DVB-T2 bude v Česku a Polsku kódovat i neplacené televize a pokud ano tak jestli všechny. Možná se to dá předpokládat, ale prozatím ohledně toho není nic rozhodnuté. Alespoň jsem o něčem takovým ještě neslyšel. Dověděl jsem se o těchto neověřených dohadech až z této diskuze. Já si ale myslím, že pokud by se kódovalo i neplacené televize a nebude to povinné tak bude dost televizí které do toho kódování nepůjdou. Ono kódovat jde asi už dávno v současném DVB-T a prozatím do toho v Česku žádná televize nešla.
MgX píše:No a mezi námi... když komerční stanice budou něco řešit, tak asi ne zcela zadarmo.
Ono ale komerčními televizemi nejsou pouze ty které jsou pro lidí placené. Z toho vyplývá, že ne každá komerční televize musí být nutně placená.
MgX píše:vlazy - dnes Ti nikdo nic nezaručí. Můžeš se spolehnout, že k dispozici bude ČT balík... hotovo.
Já bych se tak jednoznačně nespoléhal ani na ten ČT balík, že bude určitě kódovaný. Je už ohledně toho něco definitivně rozhodnuté a nebo se o tom alespoň už jedná? Já myslím, že asi ne. To, že je to tak jinde v zahraničí ještě nemusí nutně znamenat, že to tak musí být i v Česku.
Jinak ani ty parametry pro DVB-T2 vysílání které jsou nyní známé bych nebral za 100% jisté, že to tak nakonec určitě bude. Pamatuji si, že když v Polsku začínali s DVB-T tak to původně mělo být s MPEG 2 a takto začali vysílat i zkušebně. Pak ale nakonec nečekaně když si už mnozí Poláci nakoupili televize s MPEG 2 to změnili na MPEG 4. Tehdy se v polských diskuzích na toto téma objevovaly komentáře typu "Koupila jsem si novou televizi s MPEG 2 a nyní ji mám jen tak vyhodit z okna? Kdo mi to zaplatí?".
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 26. 2. 2017 22:47

Čti prosím v klidu a znovu. Já o některých věcech, které mi podsouváš, vůbec nepíšu, nezmiňuji je.

O kódovaném balíku ČT taky ne. Já netuším, jak to bude, ale lze si říct, že ČT bude NĚJAK dostupná každému. Předpoklad je, že volně - alespoň v počátku.

No, a když budou komerční televize řešit kódování, asi těžko zůstanou neplacené. Jako, že by se přístupové karty rozdávaly zadarmo? :-) Samozřejmě může vzniknout rozdíl. SD mutace části stanic budou dostupné volně a zadarmo, HD mutace na kartu, tedy kódovaně a placeně. Ovšem nejsem věštec. Jen předpokládám.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlazy 27. 2. 2017 00:50

MgX píše:No, a když budou komerční televize řešit kódování, asi těžko zůstanou neplacené.
To asi ano, protože jinak v tom kódování pokud by nešlo o placení nevidím příliš velký smysl a pro ty televize by to asi znamenalo určité finanční náklady.
MgX píše:Ovšem nejsem věštec. Jen předpokládám.
Ano, ohledně toho televizního vysílání se dá jen předpokládat co a jak do budoucna bude.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Junior

Odeslat příspěvekod Dagy2 27. 2. 2017 09:40

vlazy, napsal jsi "kvuli nově plakat nebudu".
Proto jsem se tě ptal, kvůli které by jsi teda plakal. Pořád píšeš o hromadě televizí, které budou stále vysílat určitě nekódovaně, proto jsem se tě ptal, které to teda jsou. Protože stále z tebe nevylezlo které tedy ty televize sleduješ? Obecně jsi napsal CZ a PL. U CZ jsou u mne CT, Nova group, Prima group. Barandov snad ani za televizi ke sledování nepovažuji.
Tvoje odpovědi jsou takovou malou záhadou
- na jedné straně ti s MgX vysvětlujeme, že po zkušenostech z okolitých států je potřeba se "zajistit" tím, že vyberu TV, která dává možnost do budoucna přijímat i kódované programy a proto minimálně jeden CI slot, pokud chci program od dvou zdrojů tak dva sloty.
Ovšem tvé reakce jsou záporné a ty dnes víš (i když jsi se na to ptal) že to potřebovat nebudeš. OK
- Ekkar ti vysvětlí proč i neplacené TV stanice dnes jedou v kódu, pochopíš a stejně to uzavřeš konstatováním, že CT stejně v kodu nepojede. Dobrý.
- a celé to pak zabiješ konstatováním, že si četl jak si pani z rzeczpospolitej stěžovala že koupila blbou televizi a teď ji to nejede. PŘESNĚ UDĚLALA TO, NA CO TĚ UPOZORŇUJEME TADY. A s ní stovky a tisíce poláků a slováků - protože u nás dokonce předseda vlády vyčlenil prostředky na koupi MPEG2 STB pro nezaměstnané a bezdomovce aby pak žraločí firma začala vysílat v MPEG4 jak chtěl bývalý předseda telekomunikačního úřadu kterého kvůli tomu vyrazili. A teď pro jistotu začali kodovaně a v DVB-T2.

Proto a jenom proto ti píšeme o zkušenostech z okolí. Kdo se neučí na chybách druhých naučí ho jeho vlastní chyby. :D Myslím, že informací máš teď dost, rozhodnutí je na tobě.
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vlazy 27. 2. 2017 13:55

Dagy2:
Vidím, že se snažíš docela dost překrucovat to co zde píšu a tvrdit, že já píšu, o tom co a jak určitě bude. Nikde zde nic takového netvrdím a píšu pouze o tom co předpokládám, že asi (ne určitě) bude. Ty si ale moje slova asi, možná překládáš jako určitě, tak jak ti to zrovna vyhovuje. Připadá mi to, že se zde tváříš tak jako by jsi byl tím kdo o tom všem co a jak se bude vysílat rozhoduje a proto to tak dobře víš jak to určitě a ne jinak bude.
Já tvrdím, že to co a jak je jinam v zahraničí nemusí znamenat, že to tak určitě stejně bude i v Česku i když se to asi dá předpokládat. Prosím nepřekrucuj to zase tak, že já tvrdím, že tak jako jinam v zahraničí to u nás v Česku určitě nebude. Jsou určité předpoklady co a jak asi bude ale nevím jestli je už o všem definitivně rozhodnuté nebo jestli se něco s časem nemůže ještě změnit.
Mohl by jsi nám tu vysvětlit k čemu jsou bezdomovcům dobré STB když už nám tu píšeš, že údajně předseda vlády vyčlenil prostředky na jejích koupi pro ně? Docela by mne to zajímalo. :-)

Já tu novou televizi nepotřebují nutně už nyní i když něco novějšího jako náhrada za to co mám nyní by se mi určitě hodilo. Nyní hlavně zjišťují informace ohledně toho abych alespoň trochu měl přehled jakou koupit a jakou určitě nebo raději nekupovat. Zvažují o tom mj. i kvůli DVB-T2, ale to ještě v Česku ani pořádně nezačalo a nějakou dobu bude trvat než se to plně zavede. Tu novou televizi zvažují koupit asi až někdy příští rok kdy DVB-T2 už snad bude v pokročilejším stavu zavádění. Nikdy ale nemohu vědět jestli mne nějaká televize nezaujme natolik, že mne zláká ke koupi už nyní. Pokud nová televize bude mít i nějaké sloty pro CI-moduly tak to mi určitě vadit a překážet nebude i kdybych je nevyužil. Zvažuji koupit televizi i s DVB-S2 tunerem abych alespoň trochu nějak využil i satelitní anténu kterou mám na střeše. Televize s DVB-S2 většinou už nějaký slot pro CI-modul nají a ten se snad dá v případě potřeby využít i pro DVB-T2.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Junior

Odeslat příspěvekod Dagy2 27. 2. 2017 18:22

vlazy,už jsme mimo mísu. Informace si dostal, rozhodni sa sám.
Pokiaľ si naozaj nepochopil, prečo u nás štát prispel na STB bezdomovcom a nezamestnaným tak nemá zmysel viacej diskutovať v tomto vlákne. Znamená to, že si nevšímavý k iným veciam ktoré sa ťa priamo nedotýkajú a tie si potom raz nájdu teba. To nie je z mojej hlavy...

Ale ešte raz: celá naša diskuzia vznikla, aby sme ti podali info o súčasnom stave v zahraničí, na základe ktorého si môžeš urobiť obrázok o možnom scenári v ČR. Sám si napísal:
"Pamatuji si, že když v Polsku začínali s DVB-T tak to původně mělo být s MPEG 2 a takto začali vysílat i zkušebně. Pak ale nakonec nečekaně když si už mnozí Poláci nakoupili televize s MPEG 2 to změnili na MPEG 4. Tehdy se v polských diskuzích na toto téma objevovaly komentáře typu "Koupila jsem si novou televizi s MPEG 2 a nyní ji mám jen tak vyhodit z okna? Kdo mi to zaplatí?"."
Takže sme ťa chceli len upozorniť na možné trendy v budúcnosti a ako sa dá predísť presne takýmto obratom.

V tom istom odstavci ale píšeš:
"Já bych se tak jednoznačně nespoléhal ani na ten ČT balík, že bude určitě kódovaný. Je už ohledně toho něco definitivně rozhodnuté a nebo se o tom alespoň už jedná? Já myslím, že asi ne. To, že je to tak jinde v zahraničí ještě nemusí nutně znamenat, že to tak musí být i v Česku."
Takže sám si upozornil na jednej strane na problém ktorý vznikol u tých čo to podcenili na druhej strane píšeš že to tak být nemusí. Nemusí - a potom budeš mať CI slot voľný napr. pre ten DVB-S2, tam totiž navoľno nejde z českých a PL stanic v podstate nič.
Naopak keď bude, tak bez CI slotu ti bude telka k ničomu. Nič viac, nič menej.

tiež sa mi divili na čo je mi combo STB s HbbTV pred dvomi rokmi. Dnes pozerám seriály a dokumenty z Primy v HbbTV a nemusím ani nič nahrávať. Pravda len do času než zablokujú slovenské IP adresy ako CT. A prečo to CT robí? Raz im bude vadiť aj presah DVB-T na slovensko a pôjdu do kodu. A ty plánuješ TV na 10 rokov, o to viac sa potom divím...
Tak HOWGH, fakt som skončil.
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 27. 2. 2017 19:04

Domnívám se, že jsem skončil v tomto vlákně taky. Dotaz byl nadlimitně zodpovězen s přispěním vícero uživatelů. Vlastně není co dodat. Alespoň ne v této chvíli.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlazy 27. 2. 2017 23:04

Dagy2:
Vidím, že pokračuješ v podsouvání mi toho co jsem zde nikde nepsal. Kde jsem psal, že někdo něco podcenil? Abych předešel nějakým obratům v budoucnosti tak bych si musel koupit asi nějakou monstrózní super televizi která bude zvládat všechny možné a známé způsoby vysílání a kódovací systémy, protože co kdyby se náhodou někdy v budoucnu rozhodlo, že se nebude vysílat v DVB-T ani DVB-T2, ale úplně něčem jiném.
Já mám nyní STB jedno z těch nejlevnějších bez HbbTV a jiných vymožeností a nic dalšího mi na něm nechybí a zcela mi vyhovuje. Já nemám čas vysedávat celé dny před televizi tak jako možná ty a sledovat kdejaké často přihlouplé seriály a všechno možné. Moje priority jsou někde jinde než pouze sledování televize.
Můžeš se divit kolik chceš, ale ať se ti to líbí nebo ne tak lidí nemají vždy na všechno stejné názory. Je proto dobré si to uvědomit a nesnažit se druhému podsouvat vlastní názory jako jediné správné.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 27. 2. 2017 23:13

vlazy pokud budeš pokračovat v tomto tónu a snaze urazit/provokovat člověka, který Ti zde radí a je dlouhodobě přínosem fóra, pak budu následovat kolegy z některých dalších subfór SF a přidělím Ti adekvátní trest.

S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlazy 27. 2. 2017 23:33

MgX:
Takže vyhrožování zneužitím administrátorských pravomoci. Kdo má na něco jiné názory než někteří zdejší vyvolení tak je nesmí vyjádřit aby je tím náhodou neurazil?
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 27. 2. 2017 23:39

Vyjádřit a vyjádřit je rozdíl. Já jsem Tě upozornil. A taky jsem si prošel Tvé příspěvky jinde, včetně reakcí na Tebe a reakce Tvé. Přehled mám. Nyní, jak sám jistě dobře chápeš, záleží na Tobě.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dagy2 28. 2. 2017 13:04

vlazy - tak že jsem vlastně vůl, že jsem ti napsal o možném kódování o kterém jak sám píšeš si doposud neslyšel. Dobrý, beru.
Dodnes si nenapsal na moje 3 výzvy, kteréžeto televize vlastně sleduješ, takže všechny informace jsou vlastně velmi obecné.
To, že ti některá pojede nebo nepojede nemá nic společného s tím, zda si ji pustíš 5 minut ročně nebo 20 hodin denně. Tak nepleť zde o tom, kdo kolik televizi sleduje.
Chtěl jsi televizi na 10÷15 let, takže taková odpověď - je potřeba mít v přístroji rezervu o které dnes víme. Pokud ji chceš "nateď" jsou jich plné regály, není mezi nimi rozdíl.
Podsouval jsem ti pouze tvoje vlastní příspěvky, možná jsi si nevšimnul že jsou skopírované.

Je mi to celkem jedno co si koupíš, nepracuji v této branži pouze se o ni zajímám. Pokud můžu a mám pocit, že se chce někdo vyvarovat dotazem před koupí něčeho, co by nemuselo být funkční za rok nebo za dva tak se snažím dát dohromady informace. Kdo si co z nich vybere je na něm. Takže teď opravdu konečné HOWGH.
Dagy2
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků