dunění - subwoofer Pioneer S-21W

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Slaisik 6. 4. 2017 15:54

Pořídil jsem si k reprodukrotům subwoofer Pioneer S-21W, zapojil ale zvuk je takový moc dunivý a poměrně nepříjemný. Předchozí dom.kino se subwooferem hrálo dobře, toto je takové divné. Na subwooferu jsem si pohrál s hlasitotostí ale k uspokojivéímu výsledku to nevedlo.
Lze ještě něco nastavit nebo je něco špatně nastavena na subwooferu? připijeno vše je k receiveru SONY STR-K880

Případně dotaz -bydlím v Praze, byl by schopný někdo za úplatu mi domácí kino poaldit na optimální výkon. Reproduktory jsou Pioneer S11
Slaisik
Junior

Odeslat příspěvekod f1sker.com 6. 4. 2017 16:32

To neni chyba, to je vlastnost. Kupil si jeden z najlacnejsich SW na trhu. Nic s tym nespravis.
f1sker.com
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod platprd 6. 4. 2017 17:29

zkus s tím subwooferem pohýbat po místnosti.
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sozi 7. 4. 2017 11:10

Je mozne, ze tieto pidi-reproduktoriky zacinaju realne niekde na 150 Hz. Potom sub musi ist naozaj vysoko a tym padom mas zahuhlany zvuk. Aby sa sub "stratil" musi ist max. do 80-90 Hz. Ale na to by si potreboval vacsie L / P / C reproduktory. Podla obrazkov, co som vygooglil, na tomto sub sa neda nastavit low pass filter, treba este skusit nastavit crossover v AVR nizsie, ten by to mohol vediet, aj ked je to starsi kusok. Mozno sa ti to podari ako-tak doladit. Ale v tejto kategorii repro a sub to asi nebude ziadny zazrak. Ako pise platprd, zmena polohy sub moze tiez pomoct (vzdialenost od steny, ine miesto v miestnosti). Kedze na tvojom sub sa neda zmenit faza, skus pozriet v nastaveni AVR, ci to nevie, moze to tiez pomoct.
sozi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 7. 4. 2017 15:54

No, zacal bych tim, jak se efektivne hleda vhodne misto pro sub. Tzn. dej sub do poslechoveho mista (vcetne spravne vysky). Pust nejakou tobe dobre znamou hudbu bohatou na cely rozsah basu. Plaz se s hlavou u zeme po mistnosti a sub dej tam, kde basy zni nejlip. Pak uz si jen doladis hlasitost subu vuci hlavnim repro.

Ale moc necekej, je to proste kategorie nejlevnejsi na trhu...
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod platprd 7. 4. 2017 17:06

perfektní nápad, a pak při poslechu vždy se doplazit s hlavou u země a u toho sledovat Avatára ve 3D :D
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 7. 4. 2017 19:00

Platprde, kterej konec těla prosím tě používáš k přemejšlení? Je to ten chlupatej kulatej nahoře, nebo ten holej sm.rdutej o metr níž? Peťulda radí NAJÍT UMÍSTĚNÍ pro subwoofer tak, že se sama bedna postaví tam, kde máš normálně při poslechu hlavu, pak se změnit v plaza a prolézt místnost po břiše ve snaze NAJÍT MÍSTO kde basy zní nejlíp - A POTOM DO TOHO MÍSTA DÁT WOOFER.
Petulda píše:No, zacal bych tim, jak se efektivne hleda vhodne misto pro sub. Tzn. dej sub do poslechoveho mista (vcetne spravne vysky). Pust nejakou tobe dobre znamou hudbu bohatou na cely rozsah basu. Plaz se s hlavou u zeme po mistnosti a sub dej tam, kde basy zni nejlip....
Tím je to skončený, woofer je umístěnej, basta fidli, na muziku i na filmy si snad pořád sedáš na stejnej gauč, ne?
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod platprd 7. 4. 2017 20:27

I tak je to hovadina, bas se rozhodně nešíří směrově a už vůbec ne ékvivalentně zdroj <-> cíl, to tak možná někde v bezodrazovém prostoru venku, ale ne v pokoji.. Tedy rozhodně to nefunguje tak, že bys dal woofer na poslechové místo a tam kde zní basy nejlépe, tak odtud bude woofer nejlíp hrát.
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 7. 4. 2017 21:11

No, divil by ses.
Protože jednak v bezodrazným prostoru by na umístění wooferu vůbec nezáleželo
a druhak jakejkoliv zvuk se šíří od zdroje (vše)směrově, jenže u basovejch kmitočtů dochází k daleko většímu ovlivnění šíření uzavřeným prostorem než u kmitočtů vyšších vinou STOJATÝHO VLNĚNÍ. Prostě vztah vlnová dýlka tónu versus rezonanční vlastnosti prostoru.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod platprd 7. 4. 2017 21:43

Ekkare, kterej konec těla prosím tě používáš k přemejšlení? Je to ten chlupatej kulatej nahoře, nebo ten holej sm.rdutej o metr níž? Nezáleželo, čili v bezodrazovém prostoru by mohl být woofer umístěn třeba kilometr daleko, podle tvého chlupatého konce?
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stump 7. 4. 2017 22:21

Ten sub huhle protože do něj pouštítě špatný signál, je potřeba do něj posílat cca 80hz a přednes se zlepší, Navíc použitý repráček je katastrofa a je zralý na výměnu. Příkon 25W a následný výkon je navíc velmi omezený na větší místnosti.
Audiovizual Dj a Fotograf
stump
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 7. 4. 2017 23:36

platprd píše:Ekkare, kterej konec těla prosím tě používáš k přemejšlení? Je to ten chlupatej kulatej nahoře, nebo ten holej sm.rdutej o metr níž? Nezáleželo, čili v bezodrazovém prostoru by mohl být woofer umístěn třeba kilometr daleko, podle tvého chlupatého konce?
Ano, můj chlupatej přemejšlecí konec těla jasně říká, že z citace tvýho postu hustě vyčnívá, čím přemejšlíš ty - akusticky bezodraznej prostor neznamená geometricky nekonečnej prostor. Jestli stejným způsobem motáš pojem s průjmem i jinde, tak se potom nediv, že jseš se všema svýma postama "poněkud pozadu". :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod svartenatt 8. 4. 2017 09:21

Odpověď Peťuldy je jediná správná a divím se platprdovi, že jej stále baví tady trollit.
Jinak ten SW je malý zázrak, 16 cm reproduktor jde až k 33 Hz při 100W RMS a spotřebě 25W.
Foobar2000 → ASIO → ASUS Xonar Essence II → Chord C-line → NAD C 356BEE → Chord Clearway → Monitor Audio Silver 2
svartenatt
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petulda 8. 4. 2017 09:23

Platprde, jako vzdy je i v tomhle vlakne evidenenti, ze jedinym cilem tvych prispevku je pripitomele trolleni. O tematu nevis ani nejzakladnejsi minimum a vysledky svych jalovych "uvah" vykladas za fakta.

Basova cast spektra vyvolava v kazde mistnosti, ktera neni dokonalou bezdozvukovou komorou, jev zvany stojate vlneni. To vytvari frekvencne zavisle mody mistnosti, kladne nebo zaporne. Ty se do jiste pomerne velke miry chovaji reverzibilne (proto se v top sestavach pouziva multisub). Proto mnou popsany trik se subem funguje v praxi velmi dobre. Chapu, ze naprostemu laikovi bez realnych zkusenosti a zakladnich znalosti to muze znit podivne, no ale to plati o kazdem BFU, ktery se zapoji do odborne diskuse.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod platprd 8. 4. 2017 09:58

Mně nějak stále uniká v čem je výhodnější instalovat subwoofer nějakými složitými kejklemi do místa poslechu a následně se plazit po podlaze, když můžeš v klidu sedět na místě poslechu a hýbat subwooferem po zemi :-D Navíc mi není jasné, jak touhle metodou zohledníš natočení subwooferu, to jako budeš otáčet ucho po podlaze? Většina lidí navíc nesedí doma ve vzduchu, ale na nějaké relativně velké pohovce a když jí dáš pryč aby sis tam dal ten subwoofer, tak uplně změníš akustiku místnosti.

-- 8. 4. 2017 11:11 --

To je taková metoda asi jako když můžu jíst vidličkou, tak si raději vezmu hůlky, protože je to složitější a můžu u toho vypadat znale :-D
Naposledy upravil platprd dne 8. 4. 2017 10:23, celkově upraveno 1
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků