Reprosoustavy CANTON - Chrono 509 DC (stereo)

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Petulda 11. 4. 2017 22:05

Platprde, na to, jaký tady hážeš ramena a jak se marnomarně snažíš tvářit znale, máš opravdu obrovský mezery i v těch nejzákladnějších znalostech.

Nikde jsem nenapsal, že všechny nahrávky mají shodný či dokonce správný frekvenční spektrum odpovídající spektrům nahraných nástrojů. Tzn. i zde reaguješ ne na můj text, ale na svou fantazii a úsměvnými pokusy o urážky dokonale trefuješ akorát tak svou frustraci.
Není těžký si uvědomit, že o kvalitě, rozlišení, spektrální a dynamický věrnosti různých nahrávek vím poslechem svý sestavy asi tak o tři parníky víc než ty s NADem C 375 (který jsem měl, takže přesně vím, co umí)....

Nastíním to jen stručně a heslovitě - vyčerpávající pojednání by jen s mýma základníma znalostma bylo na mnoho normostran a to o problematice vím jen zlomek toho, co třeba dobří masteringoví inženýři.

Podstatou tvého tápání je neuvědomění si faktu, že nahrávka, jak ji máš na (SA)CD, vinylu, mp3, streamu, flacu atd., je z pohledu jednotlivých nástrojů nedělitelný celek. Proto nelze zvýraznit jen bicí a basu, byť by to třeba objektivně potřebovaly, ale spolu s nima se po použití korekcí sveze i vše ostatní, co frekvenčně zasahuje do korigovaný oblasti. Takže třeba klavír, housle, lidský hlas, kytara atd., u kterých to většinou není žádoucí.

Dalším faktem je, že to, kvůli čemu ti mnohý nahrávky znějí tence, tupě, je chybějící dynamika a rozlišení (což jde ze snad logických důvodů ruku v ruce). To se žádnýma korekcema dohnat nedá.

Do toho hraje roli ekvalizace použitá při nahrávání a masteringu, která různě posouvá frekvenční rozsah jednotlivých nástrojů. Spektrální a dynamický charakteristiky použitých mikrofonů. Záměr kapely / vydavatele na nějaký zvuk charakteristický pro kapelu. Atd.


Jinými slovy a zjdenodušeně, abys chápal, těch kroků a jednotlivých manipulací s frekvenčním spektrem a dynamikou zvuku před tím, než vznikne finální nosič, který si ty pustíš, je tolik a mají tak široký záběr, že výsledkem použití třeba basové korekce na tvém NADu, která vytváří širokánský gaussovský hrb od 200 Hz po 20 Hz s peakem na 100 Hz, je jedině objektivní i subjektivní zhoršení výsledného zvuku.

Jedinou správnou cestou k věrnému zvuku (hi-fi = high fidelity) je frekvenčně co nejrovněji hrající sestava (včetně akustiky místnosti), železo, které bude co nejméně frekvenčně, dynamicky, fázově měnit příchozí signál a nahrávky, které budou vytvořeny s co nejmenším počtem původní zvuk degradujících zásahů.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod platprd 11. 4. 2017 22:11

Pítrsi, je mi jasné že pro BFU tvého ražení to může být novinka, proč tě odkazuji na ten spektrometr. Tam je objektivně u některých zejména starších nahrávek spektrum pod nějakých těch 80 Hz výrazně utlumeno a je jedno o jaký jde nástroj, je utlumeno jako celek, tudíž ničemu neuškodí, pokud ho jako celek zvýrazníš.

Jenom pár mých základních znalostí by tady vydalo na několik stran, ale myslím, že by jsi to stejně nepochopil, lépe, když si to nastuduješ a dovzděláš se sám.
Naposledy upravil platprd dne 11. 4. 2017 22:27, celkově upraveno 1
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petulda 11. 4. 2017 22:23

Čekal jsem, že přijde podobná reakce v nahotě prozrazující, žes nepochopil.

Kromě toho, že i přirozený zvuk kytary obsahuje harmonické frekvence pod 80 Hz (nejhlubší fundamentální frekvence je lehce nad 80 Hz - jakto, že to wannabe "odborník" tvé velikosti neví, hmmm :-D ), je tu ještě nezřídka používaná ekvalizace při masteringu případně nahrávací mikrofony a techniky nahrávání, která tyhle frekvence zvýrazňuje (viz třeba Alan Taylor, Chris Jones, Jeff Beck, Eric Clapton a mnozí další).

-- 11. 4. 2017 23:28 --

platprd píše:Tam je objektivně u některých zejména starších nahrávek spektrum pod nějakých těch 80 Hz výrazně utlumeno a je jedno o jaký jde nástroj, je utlumeno jako celek, tudíž ničemu neuškodí, pokud ho jako celek zvýrazníš.


Vaříš z vody a akorát víc obnažuješ své tápání.

Abys u takové nahrávky dosáhl objektivního zlepšení zvuku a ne jeho zhoršení, potřeboval bys ten samý filtr s tou samou strmostí, průběhem a frekvenčním rozsahem, jaký byl použitý u nahrávky. Což korekce zesilovače či ladění subu neumožní.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod platprd 11. 4. 2017 22:59

platprd píše:To sou zase ty tvoje žvejky. ať si každý poslouchá tak, aby ho to bavilo. Ještě si nám zapomněl zmínit své oblíbené módy místnosti. či nějaké jiné cizí slůvko, abys vypadal inteligentně.


-- 12. 4. 2017 00:04 --

Také se stává, že někteří lidé poslouchají občas velmi výrazně potichu, třeba 50 dB a pak jednou za čas hrají normálně. Tam se stejně tak odlišné nastavení subu hodí, i když já osobně preferují spíš zvýraznění harmonických frekvencí procesorem. Ale to už je na tebe a na tvé vodní kuchtění vyčtené z diskusí na internetu asi příliš mnoho proměnných.
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petulda 11. 4. 2017 23:24

Tohle je běžný úhybný manévr trollů, když nevědí kudy kam, protože už nejsou ve věcné a logické rovině schopni dál reagovat, tak vnesou do diskuse další téma. Zvolil sis tichý poslech :-). S tím už tady ale jsi úplně OT, tak si kdyžtak založ nové vlákno, kde ti zkušenější hifisti vysvětlí co a jak. Je fakt, že C375 je na tiché hraní dost nevhodná.

A hmmmmm, vynalezl jsi procesor, který umí zvýraznit jen harmonické :-)? Wow :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . Značka, typ?
Naposledy upravil Petulda dne 11. 4. 2017 23:30, celkově upraveno 1
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod platprd 11. 4. 2017 23:29

Zkus se zeptat nějakého zvukaře, ti je používají uplně běžně. Alespoň příště nebudeš za BFU ve všech ohledech a neustále.
Naposledy upravil platprd dne 11. 4. 2017 23:32, celkově upraveno 1
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petulda 11. 4. 2017 23:32

Jako nechci tě v tom koupat víc, než vydatně zvládáš sám, ale tady se nebavíme o zvukovém processingu při nahrávání nebo masteringu, ale o reprodukci hotových nahrávek. To jsou, jak evidentně netušíš, dva zcela jiné světy.

Takže jaký že to procesor "zvýrazňující prý jen harmonické" údajně pro poslech používáš :-D?
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod platprd 11. 4. 2017 23:43

už sem to tady psal několikrát, že mi ho vyráběl známý, který dělá zvukaře.
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petulda 11. 4. 2017 23:45

...nějak ti to zoufalé googlení trvá :-D.

Ale ono je to vlastně jedno. Výše máš snad dost jasně vysvětleno, proč záměrné zvlnění frekvenční charakteristiky systému (regulace hlasitosti subu) nemůže vést k objektivnímu zlepšení zvuku. A jestli jsi to nepochopil, tak to vem jako prostý fakt.

-- 12. 4. 2017 00:48 --

platprd píše:už sem to tady psal několikrát, že mi ho vyráběl známý, který dělá zvukaře.


No, průměrné 3leté dítě je ve lhaní obratnější. Procesor, který pozná harmonické nástrojů z finální nahrávky je fyzikální nesmysl. Takovou pitomost by neplácal ani ten ožralej traktorista.
Naposledy upravil Petulda dne 12. 4. 2017 00:03, celkově upraveno 1
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod platprd 11. 4. 2017 23:56

Nojo, když něčemu nerozumíme, tak to neexistuje :-D Navíc si myslím, že ty tvoje opětovné urážky, které produkuješ ve chvílích, když už nevíš kudy kam, jsou již zralé na BAN, jistě zasáhne tvůj kamarád moderátor Ekkar a zabanuje tě :-D
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petulda 12. 4. 2017 00:09

Ono je to spíš o tom, že v téhle diskusi velmi dobře vím, kudy kam - proto píšu, co píšu a proto mi nedělá žádný problém vypořádat se s tvými nesmyslnými námitkami. Vždy jsem ti zatím vysvětlil v čem a z jakých objektivních důvodů se mýlíš. Ať už se jedná o "nešumící" C375, "vylepšení" zvuku regulací hlasitosti subu nebo "existencí" procesoru, který v komplexním zvuku kapely pozná jen a pouze harmonické nějakého nástroje....

Tou schopností se ty prezentovat nemůžeš, jak je vidno v každém vlákně, kde prezentuješ svůj "lidový" pohled na věc.

A ano, trollům nezbývá než lhát a vymýšlet si. S Ekkarem se neznám a nikde jsem tě neurazil. Bohužel vycházíš z premisy, že neznalost je urážka. Není. Měl bys to přijmout. Neznalost je, jak je vidno, narativem tvého členství zde.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod platprd 12. 4. 2017 00:19

Ty spíš evidentně nevíš vůbec o čem je řeč a stále se tu točíš, jak na obrtlíku. což je zřejmé z tvých hodnocení ožralých traktoristů. ostatně tvé výroky, že do XLR/TRS nejde zapojit zdroj s výstupem RCA a že při použití studiových monitorů za desítky až stovky iisíc se degraduje zvuk dvěma předzesilovači dávají tušit, jak seš na tom se znalostní hardwaru a profesionální techniky.
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Leony5 12. 4. 2017 06:06

Tímhle určitě tazateli pomůžete :D
Pioneer SA 9500 MKII/ Cocktail Audio x40 / Repro Diy M. speaker
Leony5
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Denis30 12. 4. 2017 06:27

Co by jste řekli na úpravu výše uvedené sestavy?
Namísto reprobeden Canton - Chrono 509 DC pořídit CANTON - Chrono SLS 790 DC a namísto AV receiveru Denon AVR-X2300W pořídit Denon avr-x3200w, nebo zaměnit jen jedno z uvedeného.
Myslíte si, že by to mělo smysl?
Denis30
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 12. 4. 2017 07:05

Platprde, hezky ses zase netrefil...
Dva seriově zapojený předzesilovače samozřejmě zvuk ovlivní víc než jeden (pokud je nevyrobil tvůj kamarád zvukař a tím pádem mají nadpozemské vlastnosti). A s tím XLR jsem napsal, že jsem to nevěděl. Tomu, že někdo něco neví se smějou děti v mateřský školce, stejně jako si vymýšlejí pitomosti a snaží se řeč stočit jiným směrem, když samy něco nevědí. Mimochodem, ramenatý šeďour po mém konkrétním dotazu, jak to tedy technicky funguje, vyšuměl stejně jako ramenatý platprd... Navrch huj... :-). Své neznalosti selským rozumem nedohoníš, jen do toho zabředneš bez schopnosti věcně argumentovat na dané téma a zbyde ti jen zmatené kličkování a úhybný manévry - třeba jako v tomhle vlákně.

Denis30:
To může zodpovědně posoudit jedině někdo, kdo obě sestavy slyšel vedle sebe. Za sebe bych k těm Cantonům volil mnohem lepší zesilovač/receiver (tzn. bazar v dané ceně), zasloužej si to.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků