Zahoreni - rozohratie repro

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Petulda 14. 6. 2017 07:37

Za oním "zahořením" repro se neskrývá nic jiného než mechanické uvolnění závěsu konusu a středícího vlnovce. A jde o to, že běžným poslechem, kdy se většinu času hraje na nízkou až střední hlasitost (aspoň já to tak mám), reproduktory moc toho pohybu nezažijí. Tudíž celý proces trvá výrazně déle a člověk poslouchá "suboptimální" zvuk zbytečně delší dobu než by musel.

A zino, ohledně onoho "zbytečného" přepólování repro jsi nejspíš nepochopil smysl toho, proč přepólovat... Je to dobré v situaci, kdy by člověk nadměrným dlouhotrvajícím hlukem někoho rušil. Pak postavení repro čely co nejblíže k sobě a přepólování jedné z nich výrazně sníží hluk. Tzn. v takové situaci je přepólování velmi žádoucí, nikoliv zbytečné.

A zino & svartenatt: v jakých podmínkách a jaké rozehrané vs nové reprosoustavy jste porovnávali?
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod svartenatt 14. 6. 2017 09:10

Hraji vždy nahlas, takže zahořuji. Právě rozehrávám ty své MA Silver 2. Dali Zensor 3, které jsem užíval předtím se změnily v přesnosti a konkrétnosti po 100 hodinách. Jen opravdu nevím, jestli jsem si na ně nezvykl. MA jsou o kus dál i nové a čekám zlepšení po určité době. Nebo si zase zvyknu? :)
svartenatt
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petulda 14. 6. 2017 09:24

Já hraju nahlas (>90 dB) jen při soustředěném poslechu a občas při vaření nebo když jen tak blbnu, něco zkouším a tak. Jinak pro podkres, při úklidu, při běžném pobytu doma mám hudbu spíš na střední až nižší hlasitost (<70 dB).

Zvyk je samozřejmě taky třeba brát v potaz. Ale spíš než zvyk bych to za sebe nazýval "naposloucháním". Vždy mi s novým komponentem trvá týdny, než si zmapuju jeho zvukový vlastnosti do nějakýho smysluplnýho celku. Potřebuju k tomu různé žánry, různé hlasitosti, různé mé nálady a sluchovou kondici atd.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod krmelec 14. 6. 2017 09:39

Já jsem vždycky zatím koupil nové bedny, ale nějakého zahořování jsem si nikdy nevšimnul. Buď to hraje už od novoty nebo zahořující posluchač bude muset doufat, že si po určité době na nový zvuk zvykne a pak prohlásí, jak že se mu ty bedny zahořely.
CW DAC 1 + Yamaha A-S501 + Wharfedale Linton Heritage
krmelec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zino333 14. 6. 2017 11:20

@Petulda: robil si si zbytočnú prácu s vysvetlovaním. Ja viem na čo je prepólovanie, ale považujem to stále za zbytočné. Ale veď ako hovorím, niekomu sa páči čierna, inému biela. Ja si kupujem techniku na počúvanie, nie na šaškovanie. Ja ani neviem poriadne technické parametre mojej zostavy. Zaujímalo ma len ako to hrá.

@krmelec: súhlas ;)
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod olaf.70 17. 6. 2017 19:07

Tak dnes jsem moje necelý týden staré repro JAMO S 426 nechtěně "zahořel". Na AVR jsem měl omylem zapnutý jiný vstup. Protože nic nehrálo, tak aniž bych si to uvědomil, nastavil jsem hlasitost na 100%...... a poté jsem AVR přepnul na správný vstup do již rozehrané písničky, tudíž žádný pomalejší náběh! Od repro jsem seděl necelé 2 metry a ještě teď mi buší srdce a zvoní v uších.
Nemohl jsem reproduktorům nějak ublížit? Přeci jen nebyly postupně zesilovány na max hlasitost, ale rovnou během zlomku vteřiny hrály na 100%. Hrát hrajou, já se že šoku budu ještě chvíli oklepávat, ale hlodá ve mně červíček, zda jsem je nějak "nenačal".
olaf.70
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 18. 6. 2017 00:15

zino333 píše:@Petulda: robil si si zbytočnú prácu s vysvetlovaním. Ja viem na čo je prepólovanie, ale považujem to stále za zbytočné....
Přepólování se dělá hlavně z ohledu na NEZÚČASTNĚNÝ OKOLÍ = kdo má možnost dělat to rozehrávání na chalupě na samotě nebo někde ve sklepě případně v garáži, nic samozřejmě přepólovávat nemusí.

2@ olaf.70 - repráky takovouhle "ránu" musejí přežít, pokud jsou správně zkonstruovaný a ta "rána" nepřekračuje jejich deklarovanej konstrukční příkon. Je to jako auto - i nový a "nezajetý" musí v případě nutnosti vydržet jízdu pod plným plynem stejně jako jeho bezpečnostní prvky (airbagy, aktivní prvky brzd a podvozku) musejí bejt schopný zareagovat po celou dobu životnosti ve stejným zlomku vteřiny jako u novýho.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod zino333 18. 6. 2017 09:39

@EKKAR: nemusíte mi vysvetľovať čo je výsledkom prepólovania repro a ako to využiť pri zahorení. Aký je z toho prínos a prečo sa to vlastne robí. Ja to všetko viem. Ja len subjektívne tvrdím (môj názor, môj postoj, chápem že každý máme iný lebo sme ľudia a ja svoj nikomu nevnucujem), že pre mňa je zahorenie repro absolútne bezvýznamné. Ja si kupujem repro na počúvanie hudby a to s ním robím od momentu kúpy. Ak sa ich prednes časom zlepší, dobre pre mňa. Ale ak sa mi nepáči ako hrajú od samého začiatku, potom by som také repro ani nechcel. Takže robte si s tým čo chcete, prepólujte si to, nechávajte zahorieť a čo ja viem čo všetko. Ja keď mám voľný čas, tak si pustím radšej hudbu ako by som s tým šaškoval. Ja si techniku kupujem kvôli počúvaniu.
:)
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod olaf.70 19. 6. 2017 22:34

EKKAR píše:...repráky takovouhle "ránu" musejí přežít...

Tak snad jo, hrát hrajou, ale jestli se uvnitř "něco natrhlo" nemusím, obzvláště s mým "sluchem", hned poznat. Ale stejně mě to se*e.
olaf.70
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hifionania 20. 6. 2017 05:23

Zabudneš..... Mne sa stalo ,že som cez sluchadlovy zosilňovač nevedomky pustil na 100%-nu hlasitosť nastavený počítač. Chvíľu mi trvalo kým som si uvedomil čo stvaram. A prežilo to všetko.
Veď nejde o život.....
Časom sa naučíš, nebazirovat na nezmysloch.
hifionania
Mírně pokročilý

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků