DIY audio riešenia - Raspberry Pi (Hifiberry, IQaudIO....)

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod _daRK 6. 9. 2017 16:57

Zdravím,
založil som túto tému, lebo občas ma niekto osloví (asi kvôli starším témam, kam som prispel) o info k prehrávaniu audia na Raspberry Pi. Na zahraničných stránkach je pomerne dosť tém, no asi nie všetci vedia anglicky.

Ja mám doma aktívne používané 2 riešenia s RaspBerry PI (ver Pi3: ako videoprehrávač s Kodi a audioprehrávač s Volumiom a HifiBerry Digi+ smerovanej do AV receiveru a ver Pi2: ako prehrávač rozprávok pre dcéru).

Vždy som však chcel vyskúšať prenosnejšie (ale sieťové riešenie) namiesto MP3 prehrávača (vhodné aj na sluchátka), pretože bojujem stále s tým, že zbierka MP3 a FLAC rastie (cca 300GB) a pritom mám k dispozícii NASku Synology. Dnes som objednal DAC IQaudIO Pi-DAC+, ktorý má veľmi dobré ohlasy najmä kvôli chipu Burr Brown 32-bit/384kHz DAC (TI PCM5122) a skúsim na starej Raspberry 1. Včera som už úspešne otestoval s USB DAC AudioQuest DragonFly a hralo to naozaj dobre, samozrejme najmä kvôli DAC. Prehrávanie je potom cez web prehliadač v mobile alebo PC. Celé riešenie aj s RPI výjde okolo 100 libier aj s poštou (dá sa kúpiť priamo bundle).
Ak bude záujem, môžem poslať neskôr dáke foto a dojmy. Zatiaľ aspoň foto z dočasného riešenia s DragonFly (s internou zvukovkou, krajším obalom a Wifi to bude určite krajšie) :
http://uploads.im/bFuXg.jpg

Tých tém som prešiel na zahraničných fórach dosť, ak máte otázky, rád odpoviem.

Neviem, či som správne odhadol sekciu na fór, tak to prosím hoďte do správnej, do prevodníkov mi to nesedelo toľko ako sem do MP3 prehrávačov.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,LinkBuds S
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod weefaa 6. 9. 2017 20:50

Momentálně řeším naprosto stejné osazení, jaké máš a využíváš ty. Vlastním Hypu 1 a brzy snad koupím DAC od CW, tak řeším variantu HifiBerry verze bez DAC, abych využil kvality externího DAC a měl RPi3 pouze jako přehrávač a transport hudby, kde uloženo bude právě také v Synology, abych nemusel zapínat PC a ovládal z iPhonu.
Zajímalo by mě, zda bude v tomto případě znát rozdíl mezi HifiBerry Digi+ a variantou HifiBerry Digi+ PRO? Neřeším rozdíl pár stovek, ale opravdu zda bude rozdíl v pohledu zvuku.
Druhá věc, jsem schopný být na iPhonu přihlášen na Spotify a používat jej jako úložiště = poštět přes RPi?

P.S. přemýšlel jsem rovněž pořídit streamer, což mi přijde zbytečně drahé řešení pro transport, při využití externího DACu. Většina streamrů jsou osazeny vlastním DACem a já očekávám, že mi CW DAC nabídne lepší zvuk, nebo?
Mac Mini M1 > iFi ZEN DAC Signature V2 (iFi iPower2 )> SP Audio SC1 > FELIKS Audio Echo MK2 > Forza Audio Noir Hybrid HPC > ZMF VC.
weefaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod blackfear 7. 9. 2017 05:30

Zdravím též, já již rok používám k poslechu hudby (flac či wav) sestavu Rpi3 + Allo Kali Reclocker a DAC Mamboberry LS (ESS9023) vše napájené přes skrz Reclocker zdrojem iPower, vyzkoušel jsem pro porovnání DAC od Allo (Piano 1.0-PCM5122 a Piano 2.1-PCM5142) a nakonec jsem zůstal u Mamboberry LS z důvodu o trochu lepšího zvuku zejména v detailech a lepší dynamice na výškách...jako přehrávač jsem používal RuneAudio s nějakými tweaky ale nedalo mě to a zakoupil jsem si lic. klíč na nový MoodePlayer a musím uznat že s Moode playerem jsem zas o trošku dostal lepší zvuk ale to jsou již nepatrné detaily...plánuji vyzkoušet DAC od Audiophonisc s čipem ESS9028q2m prý zatím nejlepší DAC pro Rasperry ale taky za 129Eur, pojede to zas přes KaliReclocker tak pak poreferuji... :-)

PS: pokud by někdo měl zájem o DAC Allo 2.1 s 2x implement. PCM5142 (jde využít i jako dual mono popřípadě i subwoofer výstup z druhého čipu) prodal
bych za cca do 800kč (stál cca 1500,-) já ho již nevyužiji..leží v šuplíku
blackfear
Junior

Odeslat příspěvekod _daRK 7. 9. 2017 09:01

weefa: pri tej tvoje ext. DAC by som bral asi ten PRO, ono to ma navyse "2 separate oscillators for 44.1 and 48kHz provide the optimal clock frequencies for all sample rates", neviem posudit, nakolko to budes poznat. Ale pri tej cene DAC by som par stokorun asi neriesil, pri RPI ako transport do CW bude stat za to. Povodne som premyslal, ze namiesto DAC z AVcka kupim tiez ext. DAC, no hudba z toho lezie do reprakov slusna, tak som to nechal tak (aj som tu zakladal k tomu nedavno temu). Tento moj planovany novy (treti) setup pouzijem cisto z lenivosti, nechce sa mi sklanal k AVcku vzdy ked chcem pocuvat sluchatka :) IPhone nemam, tak neviem poradit, ale Moode Player ma nejaky AirPlay, tak to podla mna bude nejako fungovat. Napr. Volumio a Rune maju priamo Spotify plugin, ale mne to riesenie moc nevyhovuje (vie to spustat len vopred vytvorene playlisty, ja nemam ziadne).
Streamer som mal, bol som s nim spokojny, ale vyskusal som RPI a do tyzdna siel streamer z domu.

Blackfear: Tie audiophonics maju velmi dobre ohlasy,aj kvoli chipu SABRE, no neviem, ci to dokazem rozoznat. Tych DACov je teraz fakt vela, dokonca aj z CR jeden existuje.
O Allo som premyslal tiez, skoda, ze som nezalozil temu skor :) Nemusel som kupovat PiDAC z UK.

Fakt je, ze vela ludi o tychto Raspberry rieseniach nevie, a pritom z toho fakt vie liezt zvuk porovnatelny s nasobne drahsimi rieseniami. Ja som RPIckam neodolal a tak budem mat teraz uz stvrty kus :) Jednu RPI mam len na skusanie, mozno ju zapojim ako kamerku.

Ako prehravace su momentalne top: Volumio, Rune Audio, Moode Player a potom pre multiroom nejaky squezze a PiCore, tieto dva som nemal dovod skusat, ale tie prve tri som skusil vsetky, mne prisli dobre vsetky tri.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,LinkBuds S
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod blackfear 7. 9. 2017 09:56

Jj mnoho lidí se o to nezajímá, přitom se z toho dá vymačkat zvuk na úrovni několikanásobně dražších streamerů, já měl primárně v pc zvukovku asus xonar st a přísáhám že rasp + kali reclocker + DAC (piano nebo mambo LS) je zvukově o mnoho dál, nevěřil jsem tomu ale taky to chce to sestavu (zesák + repro + slušná akustika) za cca minim. kolem 50 tisíc a valit pouze flac a kvalitní nahrávky... :D
blackfear
Junior

Odeslat příspěvekod _daRK 14. 9. 2017 10:36

Včera mi to došlo z UK a po pomerne rýchlom poskladani su moje dojmy veľmi pozitívne. Zatiaľ som nič lepšie nepočul - WTF efekt sa dostavil. Zvuk PI-Dac+ je skôr neutrálny az mierne svetlý s veľkou rezervou v hlasitosti aj vďaka vstavanému AMPu. Na hlasitosti 10% je to uz na hranici primeraného pocuvania, pri 15% je to uz poriadne hlasite.
Z troch možností SW som zvolil Moode Audio kvôli EQ priamo v GUI a lepsim možnosťiam nastavení. Prehrávanie cez LAN (NAS), wifi, aj usb čítačku SD karty 128 GB - všetko bez problémov. Keďže ide o PC v mikro prevedeni, k prevádzke je nutné mat nabijacku micro usb (powerbanku pre úplne odstrihnutie sa od kablov som neskúšal).
Neskôr pridam foto.
Shanling M1 som vrátil min. týždeň do eshopu v rámci 14 dní s tým, ze si ho kúpim možno znova, ak toto DYI nebude OK. Myslím, že nie teraz potrebné, zvuk je porovnateľný ak nie lepší, aj keď na úkor menšej portability prehrávača.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,LinkBuds S
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 19. 9. 2017 17:13

Slubene foto:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,LinkBuds S
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 2. 10. 2017 20:34

Vypadá to vzdušně a nenápadně - pěkné.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pixxel 9. 10. 2017 16:15

Ahoj,

moc se mi toto řešení líbí a rád bych si něco takového pořídil ale mám pár ALE. Trochu nastíním jak to mám nyní a jak bych chtěl abych to +- bylo.

Nyní vlastním přehrávač Xduoo X3, který skrz Line-out mám připojený do AV receivru Onkyo TX-NR414 pomocí cinch konektorů. Onkyo mám nastavené na Pure audio režim, takže signál z Xduooa jde jen přes onkyo zesilovač a pak přímo do bedniček Tesla ARS821 popřípadě do sluchátek Samson SR850.

Hraje to velmi pěkně ale štve mě, že musím při přepnutí písničky dojít k přehrávači a manuálně to přepnout. Rád bych nějakou krabičku ovládal skrz telefon.

Tyhle řešení, jestli to dobře chápu, jsou schopné být ovládány skrz ethernet pomocí mobilu nebo počítače. Tedy, vezmu mobil, přes aplikaci nebo nějak se připojím k raspberry a přepnu si písničku z flašky,disku připojeného k raspberry. Spotify by bylo taky fajn, kdyby fungovalo jak má. Další věcí je pro mě důležité aby se to dalo vzdáleně ovládat přes android i iPhone telefon. Moc fajn by bylo, kdyby se to dalo napájet skrz powerbanku abych to mohl využít i někde na cestách.
Nicméně většinou bych to tedy měl zapojené jako Raspberry->Onkyo->Tesla (popřípadě Rasberry->sluchátka).

No takže asi tak ohledně použití. Teď otázka na kvalitu. Bude to mít za ty peníze nějaký výrazný posun oproti stávajícím komponentám?
Pokud bych použil třeba Mamboberry LS DAC+, KALI RECLOCKER (je nutný či slyšitelný rozdíl?), Raspberry Pi 3 a nějaký Case, tak se dostanu na částku asi 180euro, což je asi 5000kč. Bez reclockeru asi do 3000kč. Má smysl tahle realizace co se týče zvuku? Bude tam nějaký posun oproti Xduoo X3?

Teprve se o tohle řešení audia začínám zajímát, takže jakékoliv rady uvítám co se týče použití a vhodných komponent.

Díky moc;)
Pixxel
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 9. 10. 2017 16:52

Pixxel:
nepoznam pure audio, ale vhodnym vyberom karty pripojenej na RPI si riesis rozne potreby: iba DAC, DAC+AMP, alebo transport digitalu do AVR (toto mam tiez na inej raspberry pi riesenie s Hifiberry Digi+).
Vsetko sa ovlada cez mobil, otvoris webovy prehliadac, ktory sa sprava ako samostatna appka. Do rpi pichnes usb alebo sd karty alebo net kabel z NASky ako zdroj muziky.
Mal som Xduoo X3 ako svoj prvy prehravac, nehral zle, ale trosku mi vadila ta agresivita a neuhladenost, toto mali dobre Shanling M1 a Fiio X3 2gen, ale zase boli trosku temnejsie, ako som chcel. Aj keby sa to DYI nepodarilo, skoncil by som radsej pri Fiio alebo Shanling a nie Xduoo X3.
Neviem z akych cien si vychadzal, ale tento bundle vyjde cca 110 libier: http://iqaudio.co.uk/home/50-pi-dac-bundle.html. Obsahuje vsetko, co potrebujes. Samozrejme, ak chces este lepsiu zvukovku (na vyber je ich moc), tak to vyjde drahsie. Ja vsak mam tuto PiDAC k Hifiman he400i a plna spokojnost. Zvuk nie je temny, skor podobny XDUOO alebo bez tej agresivity, ovladanie + prehravanie z NAS/sd kariet je super. Aj ked uplne prenosne riesenie to nie je (min. potrebujes kablik od napajania).
Jednotlive zvukovky som medzi sebou neporovnaval, dlho som hladal recenzie a nasiel tuto PiDac, jedna z najoblubenejsich (okrem Hifiberry DAC+, len ta v sebe nema sluchatkovy zosik na rozdiel od PiDac). Neviem ani posudit na vlastne usi reclocker alebo dokonca prinos linearneho zdroja, podla mna tam uz sa bavime o tazko postrehnutelnych nuasoch zvuku, navyse skor na sluchatkach, na reprakoch postrehnutelne asi este menej.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,LinkBuds S
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pixxel 10. 10. 2017 10:25

Tak jsem trochu študoval a vychází mi to na RPI + KALI Reclocker + Allo Piano 2.1 nebo Mamboberry LS. Trochu mi tam chybí absence sluchátkového výstupu.
Trochu dumám nad tím jak k tomu pak připojit sluchátka bez Onkya. Napadá mě připojit sluchátka na RCA konektory pomocí redukce a pak vyřešit regulaci hlasitosti, kdybych to chtěl mít napájené přes baterky.
Jde na rasberry+AudioAplikaci nějak vytvořit hotspot přes WIFI? Popřípadě se připojit skrz modrý zub? Když bych měl RPI připojené na powerbanku, tak bych potřeboval se na něj nějak připojit a nastavit hlasitost.
Pixxel
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 10. 10. 2017 11:43

Co je na tejto kombinacii take neodolatelne, ak prides o ten sluchatkovy vystup? :) Nemyslim si, ze s tvojou zostavou vies mat prinos z tejto kombinacie voci inym. Ak chces velmi ten reclocker, Hifiberry ma verziu PRO, no je bez sluchatkoveho zosiku (ale to pouzivaju aj bez neho). Este je moznost pouzit Hifiberry Digi+ a digitalny zvuk vyviest rovno do ONKYO a vyuzit jeho kvalitnu DAC, sluchatka potom pichnes do ONKYO.
Ten SW (teda min. tie, co som skusal) ma moznost vytvorenia vlastneho wifi pristupoveho bodu (cize nepotrebujes sa napajat na vlastnu domacu wifinu), len potom na prehravanie z NAS, Spotify alebo internetove radia potrebujes tak ci tak pichnut do LANky.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,LinkBuds S
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pixxel 10. 10. 2017 19:58

Neodolatelné je kvalita zvuku:). Piano 2.1 je fajn v tom, že má dva čipy. Dá se na něm zapnout režim Dual Mono či tak nějak a to zajistí, že jeden čip zpracovává jeden kanál a druhý čip zpracovává druhý kanál. Prý je tam celkem fajn rozdíl než když jdou oba kanály přes jeden čip.
Ten reclocker je důležitý, hodně zvuku pomůže. Ten KALI reclocker dává lepší výsledky než ten integrovaný do hifiberry. Jestli to uslyším, nevím. Jak tak pročítám tak většina lidí jede na RPI-Kali-Piano 2.1. Pokud by mi blackfear prodal ten svůj nevyužitý, tak by to bylo moc fajn. Zatím bych si to když tak vyzkoušel bez reclockeru a pak bych ho k sestavě dodal pokud by to bylo třeba. Budu dál študovat a až se ke konci října vrátím z dovolené, tak si udělám fajnů hifi malinovku:)
Pixxel
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Pixxel 1. 11. 2017 10:51

Ahoj,

tak včera mi došla ta malinovka:). Mám RPI3+Kali+Piano 2.1.
Neměl jsem moc časoprostor to moc odzkoušet ale zvuk mi nepřipadá nějak lepší než z xduoo X3 připojeného k receiveru Onkyo TX-NR414.
Mám to snad dobře přeplé ve Volumiu na dual mono režim. Dneska a zítra budu mít o trochu více času tak uvidím, zda tam nějaký rozdíl bude.
Každopádně ovládání skrz mobil/prohlížeč je rychlé a intuitivní. Spotifi taky funguje fajně takže v této oblasti zatím spokojenost.
Musím si udělat/koupit lepší cinch kabely a uvidíme jak to pak bude fungovat.
Pixxel
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 1. 11. 2017 11:18

Gratulujem. Zvuk X3 je dosť dobrý na to, aby bol rozdiel veľmi pocutelny, mne skôr na X3 vadila taka neuhladenost.
Mas Volumio, skus moode audio, vraj je zvukovo lepší, zatial je vo verzii 3.8.4, no bude v decembri nova 4rka. Pred par dnami nabehol na free distribúciu, dokonca open source, mal by ísť výrazne dopredu. Ma v sebe stovku internetových rádií, aj v HQ niektoré.
Ja ma tu karticku s prepínanim sdkariet kvoli tomu, aby som mohol mať volumio (kvoli spotify) a moode audio, ale volumio skoro nepouzivam uz.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,LinkBuds S
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků