Poctivý starý zesilovač a jeho výkon?

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod platprd 2. 3. 2017 04:52

zkus http://www.ebastlirna.cz tam ti jistě poradí
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod petison 2. 3. 2017 16:09

Již mám objednaný.
petison
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 2. 3. 2017 19:09

platprd píše:zkus http://www.ebastlirna.cz tam ti jistě poradí

Ani nemusí na Bastlírnu, tohle je totiž jednoduchej, ale přitom bezpečnostně důležitej kondík. Každej kdo si chce říkat "bastlíř" musí takovou věc znát, protože se jedná o věc přímo připojenou na životu nebezpečný napětí sítě 230V - a bez příslušnýho odbornýho vzdělání by ani do takovýho místa přístroje neměl nikdo zasahovat. Hlavně je důležitý to písmenko X na obalu - to totiž označuje bezpečnostní provedení toho kondenzátoru. Jedině provedení "X" totiž má ve svojí specifikaci dovětek, že v případě poruchy z něj nesmí vyšlehnout zplodiny hoření ani žhavý části = je to bezpečnostní kondenzátor se specifikací "safe in failure". Ostatní třídy totiž můžou při náhodným průrazu přivedeným přepětím zahořet a tím zapálit i okolí. Třída "X" tohle udělat jednoduše nesmí, proto je to v podstatě jediný provedení, který podle norem může bejt trvale připojovaný na síťový napětí.

Důležitej parametr je i pracovní napětí - 275V AC neboli musí vydržet přímý připojení na síť a nesmí se prorazit. On je totiž v tom zesu zapojenej jako odrušovací přímo na primáru napájecího trafa PARALELNĚ mezi přívody 230V sítě. Naproti tomu přesná hodnota kapacity (tady 47nF = 0,047uF) není až tak kritická, protože na ní záleží jen hraniční kmitočet, do kterýho takovej odrušovací filtr prvního řádu pracuje. Jde použít v podstatě jakákoliv hodnota počínajíc 10nF = 0,01uF až po 100nF = 0,1uF.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod petison 3. 3. 2017 14:45

Tak kondenzátor vyměněný .Dokonce stejná značka RIFA jako originál.Přestalo to dělat lupance do repráků při zapínání a vypínaní zesilovače :-) .Takže stará paštika hraje zase jako zamlada.Zvuk parádní.Děkuji za info.
Přílohy
IMG_0799.JPG
petison
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radajzek 4. 3. 2017 17:27

Ekkare, lupance při zapnutí mi dělá i NAD 310, myslíš si, že je to stejný problém, nebo je to jeho vlastnost, tak jak mi vysvětloval jeho předchozí majitel, když jsem jej od něj kupoval.

Při vypnutí lupance nejsou, akorát zelená LEDka "power" svítí ještě 10 vteřin než zhasne úplně.

Díky za odpověď.

Tady se to taky probíralo
http://www.ecoustics.com/electronics/fo ... 95581.html
Radajzek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 4. 3. 2017 18:29

Lupance při zapnutí NAD 310 jsou vlastnost přístroje. Nemá žádné oddělovací relé a tedy zpožděné připojování reproduktorů a nadto nesymetrické napájení koncového stupně s výstupním kondenzátorem.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 4. 3. 2017 21:39

Pokud nemá výstup oddělenej kontaktama relé, který přitáhne s malým zpožděním po zapnutí a vypne okamžitě při vypnutí, bude dělat lupance furt, i kdyby měl symetrický napájení. Kvůli ceně se to dělalo a dělá dost běžně. Bohužel. Přitom s trochou bastlení to jde ne moc draze upravit, ale je tady ten požadavek UMĚT TO... Výrobcům je to buřt, však on to někdo koupí i bez toho relé a s lupancema...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod petison 9. 3. 2018 12:26

Dnes jsem testoval dva staré zesilovače z konce 80 let na dvou a pul pásmových sloupových reproduktorech Polk audio signature s 55.Citlivost 90dB. Zajímavost na tom je ,že jeden monster 20 kilo vážící zesilovač Kenwood da-9010 má výkon DIN 2x 175 W do 4 Ohmu a druhý light zesilovač Nordmende pa 1000 má výkon pouze DIN 2x25 W do 4 Ohmu.Zvuk byl u obou na stejné úrovni co se týče kontrola basu , a dynamiky.Dokonce Nordmende měl navrch mírně v rozlišení nahrávky a basové složce při tišším poslechu.Netestoval jsem na velmi vysokou hlasitost(jelikož bydlím v paneláku).Ale při střední a vyšší hlasitosti ten Nordmende neměl žádný problém.Zvuk velmi kvalitní. Žádné zkreslení.Volume max na stupnici 3,5 z 10 a už to bylo velmi nahlas.Pokud ho někdo uvidíte v inzerci ,tak doporučuji.Prodává se velmi levně a hraje parádně.
petison
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 9. 3. 2018 15:10

Vzpominam na starsi kousky rad, zmineny 20kg Kenwood byl v hledacku, ale Cena neprimerena. Mel jsem konec Kenwood M1A (DF 1000!) a jedina slabina byly plastove upinaci konektory. Vyborny pomer kvalita/Cena zvlaste pri cene pod 3000Kc!
JohnyBuchar
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod petison 9. 3. 2018 17:48

Obzvláště doporučuji Dual 1260 nebo 1460.Koupíš za pár kaček a zvuk je velmi slušný.Jeden člověk ho porovnával s Accuphase E210 a Dual byl lepší.Koupil jsem si do sbírky dva " ).
Za 3500 nekup to : )
Přílohy
SAM_3182.JPG
petison
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Leony5 9. 3. 2018 19:43

Pěkné to máš.V tom Dualu jsou kvalitní komponenty,filtrace od nippon a tranzistory shanken.Také mám raději staré stroje. :-D
Pioneer SA 9500 MKII/ Cocktail Audio x40 / Repro Diy M. speaker
Leony5
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lo-fi 9. 3. 2018 20:23

ona ta E210 je opravdu mizerná
lo-fi
Junior

Odeslat příspěvekod Luckyghost 10. 3. 2018 00:37

I já mám spíše ze sentimentu rád starší věci, protože po četných zkušenostech se spotřební el. 21 století je mi ze současných produktů poněkud blivno. Raději si pořídím starou věc z doby, kdy kvalitní elektronika byla v poměru k tehdejším platům neúnosně drahá, ale zato vyrobená tak, aby vydržela a né jako dnes, kdy je cílem aby nějaké kur*ítko odešlo ideálně týden po konci 2 leté záruky.

S rodinou se budeme výhledově stěhovat z malého bytu do nyní opravovaného staršího domku a konečně budu mít místo pro nerušený poslech hudby. Toužil jsem po nějakém retro stereu a tak hledám a snažím se postavit nějaký komplet, o kterém jsem před více jak 20 lety toužil, ale byl pro mne finančně nedostupný.

Aktuálně jsem napůl cesty a pořídil jsem zesilovač NAD 3030 a k němu reproduktory Bowers & Wilkins DM 602 S1. V plánu je ještě nějaký jiný CD přehrávač (na fotce můj starý 20 letý, ještě za marky) a gramofon. U zesilovače mě také překvapilo lupání, což je vlastně hlavní důvod proč píšu. Na druhou stranu nemám problém před zapnutím otočit voličem reproduktorů na OFF a tím se tomu nepříjemnému jevu vyhnout. Snad je to také jen vlastnost a né vada mého kusu. Jinak zesilovač má cca 9 kg a udávaných 2x30W do 8Ω (dnes celkem úsměvná hodnota).

Přiložím příšernou fotku. Zatím vše odpočívá na ponku v garáži pod prostěradlem a navíc jsem, ani nevím proč, sundal kvůli fotce z reproduktorů krycí mřížky bez nihž mi vzhled reproduktorů moc retro nepřijde.
Přílohy
WP_20170827_10_36_18_Pro.jpg
Luckyghost
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Leony5 10. 3. 2018 02:59

Pořizování 20-40 letých tehdy top modelů které dodnes slouží,ač někdy s menšími či většími problémy není bohužel levná záležitost.Většinou je zapotřebí nechat přístroje omladit,některé komponenty osazené v těchto přístrojích po tolika letech prostě nejsou nesmrtelné a přístroje ztrácejí púvodní parametry a již neslouží tak jak byly vyrobeny.Na druhou stranu je s podivem vidět a slyšet jak po těch letech ještě dokáží fungovat,také mám staré stroje cca 27 let a jsem velice spokojen a až na pár neduhů které většina starých stojů mívá je zvuk velice dobrý.Není mnoho příležitostí se k těmto kouskúm dostat a když už se nějaký objeví není zrovna levný.U CD přehrávačů je velmi pravděpodobné že optika už dlouho nevydrží,a pokud nemáte náhradní nevyplatí se dávat 15-20tis za 25 letý CDP i když je zvukově o mnoho lepší než dnešní CDP v této cenovce.U zesilovačů si myslím to až tak nevadí,dají se snadno opravit a seřídit aby sloužili dál,jen musíte narazit na někoho komu tato práce dělá radost a ví jak na to.Těch už bohužel také moc není.V dnešní době překupníci zjistili že se na tom dá kurev... vydělat a doba kdy se dal koupit starší ale špičkoví přístroj za rozumnou cenu je pryč.
Pioneer SA 9500 MKII/ Cocktail Audio x40 / Repro Diy M. speaker
Leony5
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod petison 10. 3. 2018 08:23

Ty staré stroje byli konstruovány mnohem kvalitněji.Kvalitní součástky.Ten zesilovač na fotce co mám má 40 let !! Vyměnil jsem pouze jeden kondík ,který se dá pořád koupit i od stejné značky. Prostříknul potenciometry a hraje nádherně.Nic nezlobí a je radost sáhnout na kvalitní kovové knoflíky.Žádný plast.Naštěstí je pár prodejců,kteří to mají jako koníček a prodávají HI-FI techniku kvalitní zkontrolovanou,případně po repasi a s tříměsíční zárukou.(pokud někdo bude chtít kontakt ,dám přes SZ)
Přílohy
SAM_3096.JPG
petison
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků