Radosti a trápení se Sony KD-49XE9005

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 3. 5. 2018 08:15

Zakládám tento dotaz kvůli názorům na to, co je chyba kusu a co je vlastnost podle okřídleného konstatování: "This is not the bug, this is the feature."
Ale nejprve pochvala této televize, pak teprve kritika.
Vybíral jsem televizi tak, že jsem na různých modelech v Electroworldu srovnával zobrazení vybraných vlastních fotografií a videí a hledal jsem nejlepší poměr kvalita zobrazení / cena. Pro moje vlastní oko to vyhrála XE90 dost suverénně. Direct LED podsvícení podle mého udělá největší skok v kvalitě zobrazení a z této televize za 30 000 Kč jsem měl prakticky shodný dojem kvality jako z televizí za 60 000 - 80 000 Kč. Druhé velké plus je kombinace Kodi + Stream Cinema, třetí velké plus je požitek z prokreslení u 4K filmů. Kvůli těmto pozitivům bych ji koupil znovu, nicméně seznam záporů je hodně dlouhý.
Když odhlédnu od toho, že Sony umí udělat celkem logické ovládání a rozvržení na Android telefon, ale neumí udělat něco vzdáleně podobného na Android televizi, tak přesto je to aspoň zřetelný pokrok proti jiným značkám bez Androidu, které do svých TV dávají jejich systém. Kdyby jen proto, že na Android TV lze nainstalovat Kodi, které funguje téměř ve všem, co obsahuje, nesrovnatelně lépe, než originální Sony aplikace.
A teď problémy a kritika:
Mám intenzivní dojem, že kvalitní vývojáře nechalo Sony dělat odladění obrazu a další hlavní součásti firmware, zatímco na uživatelské aplikace použilo programátory - nováčky, které ze všech firem vyhodili pro neschopnost. Sony originál aplikace na video, obrázky a hudbu jsem přemlouval ke spolupráci se dvěma Synology NAS asi dva dny a bylo to vidí / nevidí /vidí / nevidí, měl jsem dojem, že se to bude učit seznam titulů z mého archivu asi tak rok, možná dva. Pak jsem nainstaloval Kodi a Kodi vidí ze Synology NAS všechno hned. Pouze fotografie se snažím zobrazovat originál Sony aplikací na obrázky poté, co se to nějak asi za týden naučilo archiv, protože nevím, jestli Kodi zobrazuje podle vyladění obrazu Sony, tam jsem si pohrál s nastavením kontrastu, barev atd. a tuším, že asi Sony přiřazuje svým aplikacím tento profil a nevím, jak to dělá Kodi a ještě jsem nezkoušel to testovat, když si zobrazím fotografii Sony aplikací a pak ji budu chtít zobrazit přes Kodi, abych to srovnal, tak mezi tím bude tak půl minuty klikání, kdy to neudržím v paměti.
Nicméně to nejhorší teprve příjde. Manželka je dlouhá léta zvyklá sledovat pořady televize výhradně nahrané na HDR rekordér kvůli tom, že si to chce pustit kdy chce a přeskakovat reklamy. Sledovat TV online považuje za neúnosné. Přeskočme prosím stanoviska, že sledovat TV vysílání vůbec je neúnosné a připusťme to, že televize za 30 000 Kč, která deklaruje nahrávání DVB-T2 vysílání, by to měla bezchybně umožnit.
A tady vzniká otázka reklamovat nebo smířit se s tím, že to takhle opravdu "funguje". Kolísavě v průběhu dnů přibližně 20 - 90% nahrávání končí chybou. Někdy po minutě, jindy po hodině. Dost často, asi tak 2x týdně s havárií nahrávání se televize dostane do neprobuditelného stavu, kdy pomáhá jen vyškubnutí ze zdi a restart systému. Seznam chyb nahrávání pak zobrazuje, že nahrávání nebylo dokončeno kvůli poruše napájení elektřinou. To, že si ten výpadek napájení způsobil zřejmě sám tím nahráváním, to už jaksi chybová hláška taktně zamlčí. Nejprve jsme zkoušeli nahrávat na 3 TB 3,5'' disk červený NASový WD v napájeném rámečku i-Tec. Kvůli chybám jsme pojali podezření, že je chyba v rámečku nebo disku nebo je 3 TB na televizi moc a koupili jsme 2.5'' disk WD 1 TB (Elements), který po počátečním zdánlivém zlepšení nedonahraje DVB-T2 programy taky. V pražském a plzeňském servisu mně po e-mailu a po telefonu sdělili, že se s tímto problémem s nahráváním nesetkali, že ale může být chyba v tom, že napájení disku z USB televize nestačí, zakolísá a shodí televizi, takže mám zkusit napájený disk, tedy zase 3,5'', ale možná s kapacitou do 2TB a v jiném rámečku, kdyby ten rámeček byl vadný. Takže kupuji z Alzy další, již třetí disk a další rámeček, abych vyloučil chyby na straně dvou disků s tím, že se pokusím ještě věřit té televizi. Nicméně 1TB WD 2,5'' by to snad mělo utáhnout, zvláště když externí disky 3,5'' se dnes dělají jen zbytkově specializovaného typu My Cloud se síťovým výstupem a My Book snad s USB. Takže jsem to zkusil vymyslet a koupil jsem externě napájený USB 3.0 Hub, abych podpořil napájení 2,5'' HDD. Jenže televize mně oznámila, že s USB Hubem nekamarádí a že musím dát disk na nahrávání pouze do jediného USB 3.0 vstupu a napřímo bez Hubu.
Seznam chyb, které nahrávání hlásí:
"Nebylo možné nahrát událost ani její část. Bylo odpojeno síťové napájení."
"Nahrávání přerušeno. Uplynul čas začátku nebo došlo ke konfliktu s jiným nahráváním." (prvnímu nerozumím a druhé je blbost, konflikt jsme nikdy nenakonfigurovali, ono to ani nejde)
"Program nebylo možné nahrát, došlo k neočekávatelné chybě." (to jsem rád, že to nebyla očekávatelná chyba)
"Nahrávání přerušeno, program není dočasně k dispozici."
Celkem 20 chyb těchto 4 druhů. Už jsem předtím jednou seznam vymazal, takže to zhavarovalo vícekrát.
Kromě toho Sony program nahrávání programoval alternativně inteligentní programátor, protože je rozvrženo do 4 různých formulářů, ve kterých vždy není to, co by tam logicky mělo být.
V Program Guide se nahrávání startuje, ale pak to sdělí, abychom potvrdili nahrávání v Časovači, což naštěstí není třeba a ani to tam není jak potvrdit. Nicméně v Program Guide se neoznačí program, který je nahráván, takže je tam jen nahoře červená linka, že se nahrává, ale neukazuje to CO. V časovači je také vidět, že se nehrává, ale zase tam není co a odkud. Pouze v seznamu nahraných filmů se zobrazuje program, který se nahrává, ale zase tam není odkdy dokdy. Pokud chcete nahrávání zastavit nebo zrušit, dělá se to velice komplikovaně v časovači. No a neúspěšné pokusy jsou vidět jen ve 4. formuláři chyb. Během přecházení mezi 4 formuláři se objevují nesmyslné hlášky.
V Sony servisu mně řekli, že pokud jim to dovezu do Prahy a pak si pro to zase přijedu, tak možná zkusí vyměnit základní desku. Ovšem otázka je, co je chyba firmware a software a co může být chyba hardware, třeba vadný USB 3.0 port?
Bohužel nahrávat lze jen napřímo přes jediný USB 3.0 port, zbývající dva 2.0 USB porty jsou pro nahrávání nedovolené. Pokud chci současně pustit 4K film z hard disku, nemůžu použít ten zaregistrovaný pro nahrávání, protože ten Sony nepovolí použít pro nic jiného, ani file manager pro Android na něj nesmí zapisovat. No a taky nemůžu použít USB 3.0 port, který je obsazen pro nahrávání. Kupodivu 4K film běží přes USB 2.0 port plynule. Z 1 Gbps LAN ze Synology neběží 4K plynule, i když kopírování ze Synology NASu na barbone PC běží 35 MB/s, což by pro 4K (46 GB / 90 min) mělo čtyřnásobně stačit. Zřejmě je pomalý Sony TV síťový adaptér? No a USB 3.0 nemůžu nastavit HUBem, je jen jeden a ještě je obsazen nahráváním, protože nahrávání nesmí být jinde. Kdo tohle vymýšlel a čím? Neříkejte, že hlavou?
Když manželka prostě chce nahrávat z televize, mám absolvovat anabázi se 2 cestami do Prahy a výměnou základní desky, která logicky nemůže za blbý firmware? Anebo mám nainstalovat Lepší TV či Kuki a pouštět TV vysílání přes Internet a tam se nahrává nějak jinak??? Anebo zkusit ještě ten jiný disk (jiný 3,5'' rámeček a 2TB modrý WD HDD)?
Plzeňský servis mně napsal, že poslední firmware je 6.2858, no a když v televizi Sony dám zobrazit "o zařízení", tak je tam Android verze 7.0, šílené číslo sestavení a další čísla, nic ani vzdáleně podobné formátu 6.2858. Ale mám tam automatické aktualizace, takže snad je tam poslední firmware. Ovšem Android a interní firmware bude asi něco jiného jako BIOS a OS. A kde najdu všechna čísla?
Díky za každý názor a nápad a zkušenosti.
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Soptik254 3. 5. 2018 11:36

Na diaľkovom ovládači tlačítko HELP, verzia firmwaru je v pravom hornom rohu
Soptik254
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 3. 5. 2018 12:34

Díky!!!!
Nějaké zkušenosti od dalších?
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod VashCZ 3. 5. 2018 15:36

Takže jaký máš firmware? :-D
VashCZ
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 3. 5. 2018 16:37

V prvé řadě mě mrzí, že máš s tímto TV takové starosti, ač znalejší uživatel může podotknout... bohužel - Android.

Opusťme ale podobné názory a věnujme se Tebou předloženému. Omlouvám se, z časových důvodů onen příspěvek nebudu číst znovu, takže co mě napadá. Jestli mluvím z hladu, omlouvám se. Ne, vůbec Tě nechci kritizovat za dlouhý text... prostě jsi jen vše vhodně a podrobně popsal.

USB 3.0 některé 4K TV ani nemají, ano k nepochopení, nicméně buď rád, že máš alespoň jeden. Problémem je, že zrovna tento je s přívlastkem HDD. Na Tebou uvedené TV jsem zkoušel nahrávat a problém jsem nezaznamenal. Pravdou je, že to byly krátké pokusy - max. několik desítek minut. Zkoušel jsem starý, malý HDD (asi 120GB) Samsung, tedy v portable verzi.

Mám trochu obavu, zda se u Tvé TV nejedná o nějaké chybování na více stranách. Určitě bych zkusil nějaký malý, nenáročný HDD. Píšeš, že nahráváš z DVB-T2, tedy jestli správně chápu. Zkusil bych nahrávku pořídit i z jiného tuneru, než DVB-T2. Taky odzkoušej pořídit nahrávku nějaké originální hovadiny přímo na české stanici... a to na různých stanicích, včetně flotily ČT.

LepsiTV, Kuki, SledovaniTV.cz atp. využívají k nahrávkám svá zařízení, kde má uživatel dostupnou určitou kapacitu po určitou dobu. Většinou max. půl roku. Je to jednoduché... jen se označí pořad a máš ho nahraný, jakmile je odvysílán. Tedy forma, která se záznamem na HDD nemá z hlediska uživatele a vlastníka TV nic společného. Jedná se o virtuální pořízení nahrávky. Tyto vidíš v seznamu, mažeš je, či jim prodlužuješ platnost. Pokud to poskytovatel umožňuje.

Údajně pomalou LAN zmiňuje více uživatelů, tady by měl odpovědět korektně servis, ten má mít k dispozici informace, jak síť skutečně může běžet. Někdo odzkoušel Wi-Fi a prý lepší výsledek než LAN. Dávám přednost kabelu, protože...

Jinak... firmware překontroluj aktuálnost. Teoreticky lze vyzkoušet obnovu přepravního nastavení s novým laděním a nastavením všeho. Nevěřím, že pomůže, ale zmínit se musím.

//Nahrávačů ubývá, takže výrobci si s tím asi hlavu moc nelámou.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 3. 5. 2018 16:59

Firmware napíšu večer, až budu doma.

Jinak manželka nahrává nějaké pořady z ČT2, Prima ZOOM nebo i z Novy a podobně. Všechno je DVB-T2, jinak samozřejmě můžeme naladit DVB-T a zkusit to nahrávat i z toho, i když to by moc nepomohlo, když DVB-T pomalu skončí. Ale diagnosticky ano.

Dnes ráno, než jsem odcházel, tak jsem naprogramoval napřeskáčku asi 5 náhodných pořadů nahrávání, takže jsem zvědav co z toho se nahrálo. Nahrávat to na flešku 16 GB odmítlo, že chce větší kapacitu. Wi-Fi na routeru Turris Omnia vůbec nemám a schválně, protože mám ten router asi 30 cm od hlavy a na Wi-Fi mám ve vzdáleném rohu místnosti jen AP kvůli mobilům, jinak jsem odjakživa drátěnej.
Ono dnes člověk skoro ani žádný externí HDD menší, než 1 TB nekoupí, no a kupovat 750 GB za stejnou cenu jako 1 TB mně nepřipadá smysluplné, že by to jako pomohlo.
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 3. 5. 2018 19:54

Tak je to docela zajímavé.
Firmware je aktuální: ...6.2858...

Ovšem dnešní zkušební nahrávání:
... 4 programy se nahrály správně a pak je tam nahráno 0 minut:
Prima COOL 16:50 - 16:50 Americký chopper VI
a pak je tam chyba:
Prima COOL 16:50 - 18:15 Top Gear XXI ... nenahráno, vznikla neočekávaná chyba.

Zadal jsem nahrávání Top Gear a NIKOLIV Americký chopper.

Takže to vypadá jako kdyby se v 16:50 omylem začal nahrávat místo Top Gearu ještě Americký chopper a systém kvůli tomu zhavaroval. Nebo tak nějak?
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 4. 5. 2018 09:12

S tímto novým zjištěním jsem kontaktoval Sony podporu a dívčina mně sdělila, že to budou řešit až když tato chyba bude přetrvávat i po resetu do továrního nastavení. To mám radost, protože reset do továrního nastavení a zpětná konfigurace mně zabere asi tak 4-5 hodin času.
(Kodi, Stream Cinema, obrazové profily, ladění a seřazení stanic, další software, propojení s 2x NAS Synology, ....) A reset do továrního nastavení bude mít úspěšnost asi tak 5% šance.

-- 4. 5. 2018 10:14 --

Děkuji za názory na tenhle vývoj případu....
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FXE1 4. 5. 2018 09:55

Nemôžem potvrdiť Tvoje negatívne skúsenosti. Havária nahrávania iba v prípade dvoch programov vzájomne časovo kolidujúcich (programový sprievodca to dovolí a nevaruje). Prehrávanie po sieti cez lacný WD MyCloud, bez problému odskúšané do 100 Mb/sec H.265 4k, (moje videá z kamery) Nutný reštart Androidu cca 2 x za pól roka. Pripojenie kablová TV + Netflix, optika 240 Mb/sec. Všetko bez problémov. Používam tiež BD prehrávač Sony UBP x800 na prehrávanie z USB kľúča alebo aj siete. VLC v telke zatiaľ prehralo všetko. Nahrávanie na starý HD WD 320 GB alebo HD 1 TB USB.3.0 obe bez dodatočného napájania, bez problémov. USB kľúč na nahrávanie odmieta.
FXE1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 4. 5. 2018 14:14

FXE1: to je právě to, co chci zjistit, jestli je to:
a) chybou firmware a software, která se projeví každému
b) vadný hardware, kdy by pomohla výměna základní desky
c) naší blbostí že používáme něco nějak blbě

Ovšem dnes jsem dostal informaci, která pokud je pravda, tak to všechno vysvětluje!!!!!
Jeden vývojář od našeho internetového providera tvrdil, že se podílel na vývoji a zkoušení nějaké "krabičky", která by měla nějak zprostředkovávat televizní programy. A když jsem mu popsal moje problémy, tak řekl, cituji:
"Sony za to vlastně až tak moc nemůže. To nahrávání zhavaruje na EPG, ve kterým jsou neskutečný prasárny. Ty programy tam kolikrát začínají později, než končí nebo vůbec nezačínají nebo vůbec nekončí. A další a další nekonzistence a ty se pak ještě navíc tlučou se skutečnými signály začátku a konce programů. Voni ti programátoři, co dělají Guide, tak to nějak inteligentně řeší, aby se jim ty obdélníčky nepřekrývaly, ale ti, co programují nahrávání, tak to asi fakt řídí tím bordelem, co je tam v EPG uvedený, takže když jim podruhý příjde začátek stejného pořadu, tak to skončí chybou. Zkuste se na nahrávání z EPG vykašlat a zadávejte ručně od - do a uvidíte, že to bude fungovat."
Tak jsem to manželce hned říkal, ona na to, že prý se tam ručně nedá přidat do časovače nová položka od-do a kanál, ale tomu nevěřím, to jít musí, zase můžu ověřit až večer.
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FXE1 4. 5. 2018 14:35

Osobne mám pri nahrávaní v Sony navolené permanentne +20 min na konci vždy automaticky pridať. A na to si potom musím dať pozor, aby začiatok iného nahrávania nekolidoval s časom ukončenia prvého nahrávaného programu. No a v EPG sú skutočne občas totálne bludy, to si potom nijako nepomôžeš.
FXE1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 4. 5. 2018 17:28

ForeignerOnEarth když nahrávání spustíš ručně - LIVEREC, tak taky havaruje, nedokončí se?

Jestli jsi to už psal - omlouvám se.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 4. 5. 2018 22:26

Vrátil jsem se pozdě domů, ruční nahrávání vyzkouším pořádně zítra. Je to dobrý nápad, obchází to chyby v guide.
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 5. 5. 2018 07:49

Přesně tak, měl ba nastoupit jiný systém pro záznam, bez vlivu EPG/Guide. Ozvi se.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 6. 5. 2018 12:16

Včera jsem přes časovač nastavil na noc, kdy tu televizi neruší jiná činnost, 3 nahrávání:
a) 00:30 - 00:40 kanál 1
b) 00:40 - 00:50 kanál 2
c) 01:00 - 02:30 kanál 3

a) se nahrálo správně, čas nahrávky 10 min. 5 sekund
b) se nahrálo jen 9 minut 39 sekund a v chybách se objevila hláška:
"Nahrávání přerušeno. Uplynul čas začátku nebo došlo ke konfilktu s jiným nahráváním."
(skončilo to v půlce nějakého filmu, v tu chvíli nebyl konec ani začátek)
c) se nahrálo správně, čas nahrávky 1:30:06

Jdu testovat dále, naplánuji 10 nahrávek přes časovač mimo Guide a něco dám ručně.
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků