Foobar jeho nastavenia a vylepsenia

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod mmmjack 19. 4. 2017 07:28

No já tak nějak doufal, že to bude hned vysvětleno na tom webu, na který jsi odkazoval předtím, ale tam k tomu žádný pokec nebyl, předpokládal jsem, že je to něco tak specifického, že bych k tomu nic moc nenašel. Ale pravda, do Googlu jsem to nedal... :)
Díky za rychlý popis, tak to je úplně jiný level, já od té doby co mám Foobar, tak jsem přestal Ekvalizér používat úplně, nechávám jej hrát tak, jak je nastaven, nejlépe do sluchátek, i do repro je to OK, takže neřeším.
Intel Core i5-4690K · SPC Fera2 (fan F12PWM) · 16 GB DDR3 · MSI GTX1060 Gaming · Kingston KC400 · Crucial M500 · MSI Z97M Gaming · Fractal Design Define Mini (4xF12PWM) · Seasonic G450 · Dell U2717D
Ford S-Max 2010 2.0 SCTi PowerShift
mmmjack
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Trifidek 5. 5. 2018 08:38

Tak jsem zjistil že mixer windows sahá stejně do nastavení výstupu zvuku z PC ,asi dva roky jedu (rozhraní) SPDIF , vše ostatní ve win7 zakázané, teď jsem povolil USB/DAC ve win co jsem měl zakázané a mixer nastavení úrovně zvuku normálně jde :hm
❚❚►⏹ Astell&Kern A&ultima SP3000 ♫ Campfire Solaris Mercury ❚❚►⏹
Trifidek
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 5. 5. 2018 12:38

Windows do výstupu zvuku vždycky kecá, pokud mu v tom nezabráníš. Třeba pomocí ASIO ovladačů.
anonymni

Odeslat příspěvekod Trifidek 6. 5. 2018 06:47

...číst umíš? ;-)
❚❚►⏹ Astell&Kern A&ultima SP3000 ♫ Campfire Solaris Mercury ❚❚►⏹
Trifidek
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 6. 5. 2018 17:05

Spíš by mě zajímalo jestli ty umíš psát. Já nejsem vědma, co víc jsem jako měl z těch tvejch pár vět vyčíst? Napsal jsi, že windows stejně (jak stejně, co stejně?) sahá do zvuku a že jsi teď povolil USB DAC, ale o Wasapi nebo ASIO jsi nenapsal ani písmenko. Tak nainstaloval jsi k tomu DAC nějaký ASIO nebo ne?
anonymni

Odeslat příspěvekod Trifidek 7. 5. 2018 11:30

ano, mám nainstalováno WASAPI, už asi 5 let, jinak celý řetězec mám v podpisu ;-)
❚❚►⏹ Astell&Kern A&ultima SP3000 ♫ Campfire Solaris Mercury ❚❚►⏹
Trifidek
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 7. 5. 2018 12:46

A myslíš že podpis někdo čte pokaždý když se tu na něco zeptáš?

S Wasapi tenhle problém bývá, už jsem se s tím setkal. Mě ale třeba do foobaru Wasapi z nějakýho důvodu vůbec nejde nainstalovat, moc jsem ale nepátral potom proč tomu tak je, protože už dlouho používám ASIO a problémy s ním nemám.
Pokud je to ale u Wasapi stejný jako u ASIO ovladačů tak je potřeba nainstalovat pro každý zvukový zařízení ovladače zvlášť. To znamená, že pokud jsi do teď používal optickej výstup z PC (ať už integrovanou ZK nebo ZK do PCIE slotu) s nainstalovaným Wasapi a teď to přepnul na USB DAC, tak je úplně jedno že máš Wasapi nainstalovaný už 5 let a musíš pro tenhle USB DAC nainstalovat ty ovladače znovu a zvlášť.
Alespoň tak to funguje u mě s ASIO. Ve Foobaru mám tři výstupní zařízení, ale ASIO mám jen na jednom z nich a funguje to tak jak má. U těch dvou výstupů na kterých ASIO nemám windows normálně může regulovat hlasitost, u toho jednoho s ASIO ne.

Nebo prostě vyzkoušej ASIO pokud to u tebe půjde, ASIO taky pro některý DAC nefungujou.
anonymni

Odeslat příspěvekod foto1977 7. 5. 2018 20:43

L.U.K.: možná budu za blbce, ale zeptám se...
Do teď, než jsem přečetl tvůj předchozí příspěvek jsem myslel že to mám správně...
V PC mám Foobar2000 + ASIO.
využívám 3 druhy výstupu:
1/ PC-Foobar+ASIO-USB OUT-Integrovaný zesilovač+jeho DAC-repro
2/ PC-Foobar+ASIO-USB OUT-Dragonfly red (DAC/AMP)-sluchátka
3/ PC-WIN-sluchátkový výstup- sluchátka (youtube atd.)

teď u kombinace:
1/ - hlasitost si upravuji jen na ovládání integrovaného zesilovače, na WIN liště u zvuku je 100% a její ovládání nemá na hlasitost zvuku vůbec vliv - myslím, že takto je to správně, z PC lezou pouze jedničky a nuly do DACu v integrovaném zesíku...

2/ - tam hlasitost právě ovládám přes WIN lištu zvuku, ale u DragonflyRED se hlasitost ovládá jen softvérově, tak jsem doteď myslel, že to je správně. Ale po přečtení tvého příspěvku nevím, zda se nemá ta hlasitost ovládat jen v rozhraní Foobaru a na WIN liště zvuku nemá být také pořád 100% a nemělo by to tu hlasitost upravovat, tedy pokud by to mělo zcela obcházet WIN ovládání zvuku...

Doufám, že jsem to popsal trochu srozumitelně.

p.s. pokud chci přepínat mezi zdroji 1/ a 2/ tak si to musím v ASIO nastavení vždy nejprve přepnout, pak restartovat foobar a už hraje druhý zdroj.
foto1977
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Trifidek 7. 5. 2018 21:12

Mě ASIO nejede, WASAPI ano, nevím ale jak tomu bylo ze začátku s regulací hlasitosti ve Win7 už si to nepamatuju.
Mám navolený výstup (WASAPI) SPDIF kde v mixeru Win hlasitost regulovat nejde (to je v pořádku) ,instalace ovladačů proběhne automaticky po připojení DAC k USB kde se potom v kartě zvuku WIn7 objeví dvě nové položky rozhraní SPDIF a speakers HUD 2 (který mám zakázaný) když speakers HUD 2 zapnu objeví se ve Win nová šavle a zvuk DACu můžu regulovat i ve Win. Na nic jsem se neptal jen konstatoval protože se to tu kdysi probíralo...
❚❚►⏹ Astell&Kern A&ultima SP3000 ♫ Campfire Solaris Mercury ❚❚►⏹
Trifidek
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 8. 5. 2018 00:30

foto1977:
Jak přesně je to u DAC/Amp kterej nemá vlastní ovládání hlasitosti a je u něj nutný ovládat hlasitost jen softwarově nemám tušení, nikdy jsem takový zařízení nevlastnil, možná je to tak ale v tomhle případě schválně. Vlastně by to i dávalo smysl, nemyslíš?

Já to mám takhle:

Vedlejší sestava kterou používám místo repro k PC jede přes Audinst HUD-mx1. Na něm NEmám nainstalovaný ASIO ovladače. V nastavení zvuku ve Win mám Audinst povolenej a zároveň nastavenej jako výchozí zařízení.
Ve Foobaru je označenej jako - DS : Rozhraní SPDIF (2 - Audinst HUD-mx1)
Směšovač windows v liště ho normálně ovlivňuje.
Pokud je puštěný Foobar, tak směšovač pro něj v liště nabídne možnost regulace hlasitosti samostatně, a i tady jde hlasitost normálně regulovat.

V hlavní sestavě používám Aquilu od Casea a na ní MÁM nainstalovaný ASIO ovladače. V nastavení zvuku ve Win mám Aquilu zakázanou, používám jí jen při přehrávání z Foobaru.
Ve Foobaru je označená jako - ASIO : Casea USB ASIO Driver
Směšovač windows v liště Aquilu vůbec nevidí, není co regulovat.
Pokud je puštěný Foobar, tak směšovač pro něj v liště nabídne možnost regulace hlasitosti samostatně, ale v tomhle případě NEjde hlasitost regulovat. Ať hýbu posuvníkem jak chci, hlasitost to neovlivní.

Třetí výstupní zařízení je HDMI výstup z grafiky a ten používám jen zřídka když si chci něco pustit přes repro, takže u toho jsem tohle nikdy neřešil, hlasitost ovládám na AVR, ale ASIO na něm nemám a regulovat směšovačem v liště normálně jde.

Když jsem ještě měl CA DacMagic Plus fungovalo to úplně stejně jako s Aquilou, takže u mě ASIO prostě Windows úplně odstaví.

Trifidek:
Nevím jak je to u Wasapi, ale máš ve Foobaru u danýho výstupního zařízení napsáno Wasapi? U ASIO to tak je, pokud je u výstupu napsáno ASIO, pak je pro daný výstup nainstalováno ASIO a win hlasitost neovlivní. V případě že tam ASIO napsáno není, tak pro daný výstup ASIO nainstalováno není a win hlasitost ovlivňuje.
anonymni

Odeslat příspěvekod Trifidek 8. 5. 2018 07:28

Nevím jak je to u Wasapi, ale máš ve Foobaru u danýho výstupního zařízení napsáno Wasapi?
Ano, tam ty výstupy jsou v roletě output Foobaru všechny, jen si vybereš který...

Výborně, máš Audinst HUD-mx1, tak si stáhni WASAPI do foobaru(20s práce) musí ti pro tenhle DAC přece fungovat. Vypadá to že některá DAC zařízení spolupracují s Win a nic s tím neuděláš, ovládáš zvuk i z prostředí Windovsu a WASAPI jede jen tak "napůl".
Naposledy upravil Trifidek dne 8. 5. 2018 10:41, celkově upraveno 1
❚❚►⏹ Astell&Kern A&ultima SP3000 ♫ Campfire Solaris Mercury ❚❚►⏹
Trifidek
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 8. 5. 2018 10:36

Ne, Wasapi mi nejde nainstalovat, nevím proč, pokaždý to vyhodí nějakou chybu a pak musím spustit Foobar v nějakým tom nouzovým režimu a Wasapi odstranit ze seznamu nainstalovaných komponent.
A Já vážně nemám náladu bůhví jak dlouho zjišťovat proč to nejede, je mi to jedno, napotřebuju to. Sestavička s Audinstem je pro mě na poslech hudby nepoužitelná a nějaký ASIO nebo Wasapi to nezachrání, takže to řešit nehodlám. A na hlavní sestavě mi bez problémů funguje ASIO, takže Wasapi mě vážně nezajímá.
Trifidek píše:Ano, tam ty výstupy jsou v roletě output Foobaru všechny, jen si vybereš který...

Tak teď nevím jestli to chápu nebo ne. Máš u všech výstupů napsáno Wasapi? Jak už jsem říkal, Já mám ASIO jen pro jeden výstup a pro ten to funguje (a u předchozího převodníku to bylo úplně stejný):
Obrázek
Obrázek
anonymni

Odeslat příspěvekod Trifidek 8. 5. 2018 10:55

ne u všech ne, nejdřív jsou výstupy DS jako u Tebe a potom celá řada WASAPI podobně jako tady na tom obrázku:


Obrázek
❚❚►⏹ Astell&Kern A&ultima SP3000 ♫ Campfire Solaris Mercury ❚❚►⏹
Trifidek
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod The Wolverine 10. 5. 2018 18:02

foto1977:
Co se týče ovládání hlasitosti na DragonFly, tak Audioquest to na svých stránkách podrobně popisuje:
When using DragonFly with headphones, powered speakers, or a power amplifier, start at a low (or zero) volume level, then slowly raise the volume until the desired level is achieved.

When using DragonFly with headphones, powered speakers, or a power amplifier, it functions in variable output mode, and we recommend the following steps:

Set the volume control of the associated music player application (such as iTunes®) to maximum.
Set the computer’s main (operating system) volume control to 25% of maximum.
Using the computer’s main (operating system) volume control, adjust the volume to the desired level.

DragonFly Black is equipped with a 64-step analog volume control. With DragonFly Black connected to a PC or mobile device, adjusting the host’s system volume control will, through proxy, control the DragonFly Black’s onboard volume. This ensures maximum resolution and the highest sound quality, regardless of volume setting.

In DragonFly Red, we were able to employ a highly sophisticated 64-step, 64-bit, bit-perfect digital volume control. It works similarly: With DragonFly Red connected to a PC or mobile device, adjusting the host’s system volume control will, through proxy, control the DragonFly Red’s onboard volume. Here again, we’ve optimized the volume control to ensure maximum resolution and the highest sound quality, regardless of volume setting.

You can also use DragonFly as a traditional fixed-output source component (such as a CD player, DVD player, or Blu-ray player), connected to a standard input on a receiver or preamplifier. When used in this manner, DragonFly functions in fixed output mode, which allows the overall volume level to be adjusted with the audio/video system’s master volume control. For this application, both the music player’s volume control and the computer’s main (operating system) volume level should be set to maximum.


Trifidek:
Já používám Win7 a jako výchozí zařízení pro přehrávání mám nastavený S/PDIF výstup integr. zvukovky. A ve Windows můžu tak ovládat hlasitost pouze u něj. I když přehrávám ve foobaru, tak Windows zobrazují ovládání hlasitosti pouze pro ten S/PDIF. Ve foobaru mám nastavený output device na WASAPI (event) USB Bifrost a ten se mi ve Windows směšovači vůbec nezobrazuje.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Trifidek 11. 5. 2018 08:28

Já používám Win7 a jako výchozí zařízení pro přehrávání mám nastavený S/PDIF výstup integr. zvukovky. A ve Windows můžu tak ovládat hlasitost pouze u něj. I když přehrávám ve foobaru, tak Windows zobrazují ovládání hlasitosti pouze pro ten S/PDIF. Ve foobaru mám nastavený output device na WASAPI (event) USB Bifrost a ten se mi ve Windows směšovači vůbec nezobrazuje.

já vím, mám to podobně, ovšem u DAC Audinst se šavle ve Win7 směšovaci objeví a která bohužel zvuk ovlivnuje, WASAPI nějak nezabírá, mám ještě jiné převodníky tam Win nemá šanci, vše funguje jak má...
❚❚►⏹ Astell&Kern A&ultima SP3000 ♫ Campfire Solaris Mercury ❚❚►⏹
Trifidek
Junior
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků