PMR vysílačka - spojení 3 domácností

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod fskokan 12. 6. 2017 09:13

Zdravím,

mám laický dotaz na místní odborníky.

Situace: máme tři domy, vzdálené od sebe do několika kilometrů bez výrazných překážek (vidíme z jednoho na druhý/třetí). Naším cílem je spojit se ideálně pomocí PMR vysílaček, aby se kvůli každé hlouposti nemuselo volat mobilem nebo chodit na návštěvu :-)

Z toho plynou dva dotazy.

1) Je to technicky reálné? Tzn. je možné mít stále zapnutou PMR vysílačku (třeba v dokovací stanici) a když "zavolá" někdo z ostatních, tak zazvoní? Tzn. má vůbec takovou schopnost a nebude se nějak poškozovat baterie apod?

2) Druhý dotaz - jaké vysílačky ideálně pořídit? Je mi jasné, že je hloupé, že je nás zrovna lichý počet, když se prodávají většinou v páru a navíc potřebuje každý svou dobíjecí stanici.

A taky nás nemusí zrovna každý poslouchat, i když to zase tak zásadní není. Nebudeme si říkat nějaké tajnosti, spíš se domlouvat ke komu se jde grilovat atd :-))

Díky :-)
fskokan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 12. 6. 2017 15:45

viewtopic.php?f=1724&t=1227152&
Sice je to vlákno 2 roky starý, ale platný. Bohužel konkrétně v něm popisovanej typ Sencor SMR-600 mezitím "poněkud cenově šel nahoru" - pod 14 stovek za pár se u nás koupit nedá: https://www.zbozi.cz/vyrobek/sencor-smr-600-twin/ , na Slovači od 53€ za pár: https://vysielacky.heureka.sk/sencor-smr-600-twin/ . Jsou samozřejmě i levnější typy, ale pokud chceš využívat vzájemný vyzvánění a zakódovanej, pro jiný uživatele pásma 70cm obtížně odposlechnutelnej provoz, potřebuješ vzájemnou slučitelnost i v těch kódech - to znamená dodržet i shodnost značky a typu. Navrhuju koupit nejdřív jeden pár a vyzkoušet s ním, jestli se dokážeš bez problémů spojit ve všech zvolenejch kombinacích = to znamená jednu vysílačku dát do stojánku v jednom baráku, druhou z páru vzít do kešeně a odjet s ní třeba na kole do druhýho baráku, odkud zavoláš na tu první - a můžeš to zopakovat ještě i z toho třetího. Pak přeneseš "základnu" do dalšího objektu a volání zopakuješ. Teprve po týhle zkoušce bych kupoval celý vybavení. Jinak se optej v Plzni ve firmě ELIX, tam prodávají i sady vysílaček pro profesionály a poloprofesionály, takže koupit si tři ručky s nabíječkama/základnama pro 1 vysílačku (aby byla v každým objektu jen 1) se dá i tam - cenově to bude ale někde jinde ... Hlavně při nákupu musíš zdůraznit, že nejseš držitel licence radioamatéra = aby ti nenabízeli stanice pro licencovaný pásma.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod fskokan 13. 6. 2017 11:07

Díky moc za rychlou reakci a dobré rady. Potíž je v tom, že tohle řešení znamená koupit si 6 párů, abych měl 3 stanice pro dobíjení a to mi přijde zbytečné, když pak bude z každého páru jedna ležet ladem.

Ale aspoň je dobrá zpráva, že technicky to jde - můžeme mít nastálo zapnutou vysílačku v základně a neuškodí jí to. :-)

Teď jen sehnat tři základny a tři vysílačky a nedávat za to 3 x 1.400=4.200,- Kč :-)
fskokan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hifionania 13. 6. 2017 12:24

A čo ti v tom bráni dobíjať v noci? A myslím si, že tie stanice za deň nevybijes.
A ak sa nemýlim tak tieto zariadenia fungujú napájaním z AA či AAA batérií?
Tak potom zainvestuj do nabijacaky a batérií napr. PANASONIC Enelop. Síce vyššia investícia ale komfort jednoznačne najvyšší pokiaľ ide o dobijatelne batérie. Oplatí sa kúpiť sety napr. v Alza
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 13. 6. 2017 16:15

hifionania píše:A čo ti v tom bráni dobíjať v noci? A myslím si, že tie stanice za deň nevybijes.
...
Oplatí sa kúpiť sety napr. v Alza
Sencor SMR-600 má napájení 4xAAA článek a do těch se "vejde" kapacita tak 900-1000mAh - větší kapacity bejvají buď podvod (fake z Číny), nebo jsou přehnaně drahý. Klidovej odběr těchhle vysílaček je přitom tak vysokej, že sadu "vycucnou" za zhruba 5-6 hodin klidovýho provozu, pokud se s nima vede "dialog" srovnatelnej například s konverzací mezi dvěma autama za jízdy ohledně navigace a "pamětihodností" v okolí, jsou za 2 hodiny "baterky prázdný". Klidovej odběr navíc roste s tím, kolik "fičur" z programový výbavy stanic je zapnuto (kodér/dekodér, scanování dvou nebo víc kanálů atd).

A k tomu nákupu u zelenýho Z M R D A - JEDNOZNAČNĚ NERADÍM NIKOMU u nich cokoli kupovat, jsou to šmejdi ...

Pokud nabíjecí články extra, tak kupovat jak články, tak nabíječku třeba přes Mall.cz nebo JINOU zásilkovku a určitě kontrolovat recenze jak zboží, tak í-šopy na portálech podobnejch jako Heuréka.cz nebo Zboží.cz. Vysílačky s individuálním stojánkem/nabíječkou pro 1 kus jde koupit jak jsem napsal v nejrůznějších dalších obchodech - NEMUSÍ SE KUPOVAT ZROVNA SENCOR SMR-600!!!! (příklad je třeba tady: http://elix.cz/produkt/intek-mt-3030/ ) - ano, pak je ale cena někde jinde....

Ale pokud si "fskokan" koupí tenhle typ, můžu mu pomoct s úpravou - stojánek pro dvojici Sencorů se dá opatrně rozříznout, řezy se zaslepí, jedna z půlek se sice musí doplnit dalším nabíjecím zdrojem, ale jde tak udělat "z jenoho dva" - pak by stačilo koupit jen dva páry a dělil by se buď jen jeden, nebo by "zbejvající" čtvrtej kus sloužil jako záložní.
Offtopic odstraněn, držme se dál tématu.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod fskokan 26. 6. 2017 07:08

Díky za odpovědi.

Takže jestli to dobře chápu, tak pro náš provoz, kdy mají být vysílačky stále na příjmu/zapnuté, aniž bychom jim museli každý den měnit/dobíjet baterie a přitom se nechceme finančně zruinovat, by asi vyhovovalo řešení, kdy pořídíme třeba 3x ten INTEK MT-3030. Každá vysílačka je se síťovým adaptérem, takže budeme mít stanice pořád píchnuté v síti a pořád online.

Měnit nebo dobíjet každý den baterie by bylo uživatelsky dost nepohodlné, ale pokud bude celý den v síti a online (zapnutá), tak to je přesně co potřebujeme.

A bude to stát 3x990 Kč, což je pořád dost, ale proti 3x1.400 je to výrazné zlepšení :-)
fskokan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 26. 6. 2017 07:39

V principu jo, jen se prosím tě nedrž odkázanýho typu a značky, kterou jsem nalinkoval JENOM PROTO, ŽE TO JE LINK ODE MNE - ty sám si vyber z nabídky dotyčný í-šopy to nejvhodnější pro sebe. Pokud to vidíš na ten Intek, budiž - ale BYL TO JEN PŘÍKLAD. Striktně dodržovat to samozřejmě nemusíš...
V každým případě ale doporučuju nejdřív koupit jen pár stanic a vyzkoušet, kde bude v daným objektu to nejvýhodnější místo jak pro příjem ostatních, tak i třeba pro zjišťování, že někdo volá - ta třetí "do sady" se pak už dokoupí snadno, pokud se ty dvě osvědčí... Jinak hlavně co se příjmu týče, pokud ji budeš mít v místnosti s oknem do žádanýho směru, určitě "dohlídne" dál než z místnosti obrácený na druhou stranu, ale paradoxně pokud bude z takový "odvrácený místnosti" mít přímej výhled na dostatečně velkou plochu aspoň trochu vodivýho materiálu, položenou někde "bokem" a schopnou odrážet signál od "vzadu za domem" položenýho zdroje signálu (stěna domu, plechová střecha, někdy stačí i jen pouhý plechový vrata!!!), budeš překvapenej kvalitou přenosu v PMR pásmu.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod fskokan 24. 5. 2018 18:42

Trochu mě zklamalo, že když jsem si konečně pořídil 3x INTEK 3030, tak v návodu píší, že baterie ve vysílačce se musí nabíjet až po jejich úplném vybití a když připojím nabíječku, tak mám stanici vypnout (tedy nejsem na příjmu). Baterie se podle návodu nabíjí 12hodin..

To je docela v rozporu s tím co jsem chtěl - tedy vysílačky stále zapnuté a na příjmu, aby na ně bylo možné volat - tedy stále připojené do elektrické sítě, aby se nevybíjeli.

Tak díky za rady a škoda těch cca 3 tisíc. :-(
fskokan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fskokan 27. 5. 2018 18:29

EKKAR píše:..


Ekkare zapni si prosím SZ. Chci ti odpovědět na zprávu, ale hlásí mi to, že máš zakázané zasílání SZ.

Díky
fskokan
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků