Představení novinky Shanling M0

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod kostival 8. 9. 2018 15:30

"Klinicky" hraje spíš M1, M0 dle mě trochu žehlí zvuk.

Rovná frekvenční charakteristika = sušší, světlý..
Zvuk do V, W tzn. zvýrazněná pásma = teplejší, hutnější, temnější, zakulacenější, relaxovanější, libivější atd. .. :-D ... v tomto případě se jedná o charakter zvuku, nemá to nic společneho s kvalitou. Existují kvalitní přehrávače i sluchátka, přitom můžou být charakterem světlý i temný, tam jde spíš o technickou kvalitu jednotlivých pásem, o podání prostoru, lokalizaci, separaci nástrojů atd. ..
kostival
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod duvsan 8. 9. 2018 21:40

OK, ďakujem.
Chápem, že technická kvalita je iné ako útlmové skreslenie. Len mi je divné, že prehrávače sa nesnažia hrať maximálne vyrovnane.
"Zakulacenější" znamená trochu do U?
Ako sú na tom M0 a M1 vedľa seba s technickou kvalitou?
duvsan
Junior

Odeslat příspěvekod razerfan 19. 9. 2018 03:19

duvsan píše:Len mi je divné, že prehrávače sa nesnažia hrať maximálne vyrovnane.

Moje laická představa je, ze určité zvukové charakteristiky má čip starající se o převod jedniček a nul na analogový signál, další zvukové charakteristiky má zesilovací část, další spíše negativní vliv na zvuk má nekvalita spojů. Výrobci přehrávačů používají asi skládačku komponent (čipů, desek...) od výrobců komponent, a tím udělají takový hrubý rámec, v jakém se kvalita zvuku bude pohybovat. Pak záleží i na dekódovacím algoritmu - takže dac chip jsou jen střeva která vykonají příkazy algoritmu. Domněnka je, že tyto komponenty mají firmware kde hodnotami mnohých proměnných lze ovlivnit, jaká bude tonální charakteristika komponent, a tedy i tebou zmiňovaná vyrovnanost podání frekvencí. Plus nějaký vlviv určitě má, jakou šťávou se čip nakrmí. Hustou, řídkou apod. :) Výrobce přehrávače si naprogramuje vlastní UI, nastaví hodnoty proměnných, přeprogramuje jaké okruhy na desce se spínají za jakých situací, a výsledkem toho všeho je zvuk. Technické aspekty pomíjím úplně, nejsem fyzik ani technik, jen pouhý posluchač :). Různě laděná jsou i sluchátka, a pak se ty dva spojené světy (přehrávač x sluchátka) buď vhodně doplňují nebo navzájem mlátí, navíc vztaženo k preferencím posluchače. Suchá sluchátka se suchým přehrávačem budou znít sušeji než suše, že? Suchá sluchátka s teplejším přehrávačem budou znít muzikálněji, že? Něco se dá ovlivnit nebo ještě víc zkazit kabely, které samy o sobě maji své zvukové a technické charakteristiky (materiál, impedance - údajně už charakter zvuku není odvyslý od použitého materiálu - takže výrobci ladí po zvukové stránce nějak i kabely).

Zajímavé by bylo, kdyby někdo znalejší popsal, jaká součást co ovlivňuje. Odhadem - dekódovací algoritmus na přirozenost zvuku, rychlost, oddělení nástrojů a jejich přesné rozmístění v prostoru. Dac chip dává sílu algoritmu, takže asi na to jak dobře to dekódovací algoritmus zvládne. Zesilovač na podání prostoru, teplotu zvuku. Proměnné pro dac chip na frekvenční vyrovnanost nebo zdůraznění části frekvencí. Ntroufám si odhadnout co může za měkkost zvuku, údernost basů apod. Negativně to ovlivní spoje, to je jasné, a pozitivně kvalita převodníku a asi i zesilovače.

Zakulacenější znamená méně úderný, nikoliv do U. Do U znamená se zdůrazněnými basy a výškami po stránce hlasitosti oproti středům..

S technickou kvalitou čeho? Jestli tě zajímá, zda se montér dobře vyspal a někde mu neujela ruka tak musíš sbalit švestky a hurá do číny, a zeptat se, nebo pokud myslíš kolik stály součástky tak to taky nic neznamená, protože vývoj jde vpřed a v době nákupu komponent pro M1 to mohlo stát stejně jako v době nákupu komponent pro M0 a přitom ty pro M0 jsou třeba novější, rychlejší a voňavěji smontované, nebo taky ne.
razerfan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod akburt 19. 9. 2018 07:15

Kvalitu zvuku ovlivnuje návrh samotného DAPu,dále zcela jiste kvalita jednotlivých soucástek a jejich implementace,tady je sikovný konstruktér el.obvodů k nezaplacení.Nemyslím si,ze by výrobci pouzívali nejaké desky,jako díl stavebnice.Tvar desky a rozmístení soucástek musí být dané uz projektem a zadáním.
Jinak podíl rucní práce na samotné výrobe je pocítám naprosto minimální.O výrobu se starají roboti.Tím myslím výrobu plosného spoje,který je obvykle vícevrstvý.Dalsí robot osadí soucástky a pájecí vlna je naletuje na desku.K výrobe sasi se pouzívá obvykle bud vstrikovací lis,nebo CNC obrábení.
Osazené desky se oziví a nastaví promenné parametry(pokud tedy jsou?) a zahorí.Nakonec se DAP zkompletuje ,zabalí a jde do sveta.
akburt
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod razerfan 19. 9. 2018 08:13

kdyby tam nebyla žádná možnost ovlivnit výsledný zvuk v softwaru, tak by nemohli vědět jak jim to zrovna vyjde, no ale možná v tom je právě ta role konstruktéra. Ale tip bych si, že tam nějaká software nadstavba která ovlivňuje funkčnost hardwaru bude. A na konci možná jsou už jen ty nepoužitelné filtry, které vidíme třeba v M0, nebo tam kromě uživatelských filtrů je ještě od výrobce čipu nějaký soft který zvuk ladí přímo na výstupu, jestli to tedy vůbec jde. Spíš bych si tipl, že se to dá ovlivnit jen při dekódování. ps jinak se omlouvám za OT
razerfan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Doodier 19. 9. 2018 08:47

Doporučil bych k přečtení Schiit happened - https://www.head-fi.org/threads/schiit- ... up.701900/

Nevím, jak moc pravdivé to je, ale je to hezký vhled do světa audio engineering a marketingu.
Doodier
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod razerfan 20. 9. 2018 05:39

ot: dík, nevíš prosím v které kapitole to hledat? Je kolem toho moře omáčky a rád bych ten Schiit příběh přeskočil. Nedávno jsem koukal na fórum SBAF a tam řádí pravá a nefalšovaná Schiit mánie. Banuje se tam za to, když někdo napíše že jiná značka hraje také dobře. Nerad bych to rozmazával, ale právě kvůlí zaslepeným fandům je obloukem obcházím. Mám teorii že náznak vulgarity v názvu přitahuje vulgární typy lidí.
razerfan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Doodier 20. 9. 2018 10:11

To opravdu nevím. Četl jsem to tak první rok a bylo tam dost zajímavého infa. Rozhodně doporučuju přečíst i zarytým odpůrcům značky. Vlastně by se mi hodně líbilo, kdyby to někdo mohl fact-checknout a pak napsat nějaké shrnutí ke každé kapitole.
Doodier
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod duvsan 23. 9. 2018 02:46

Je zaujímavé nazrieť pod kapotu, ale tak ďaleko som to nemyslel. Myslel som presnosť podania zvuku, "okresanosť" nástrojov a tak.
Inak už som od tej myšlienky upustil. Ale jeden z klubu by rád vymenil svoju M1 za moju M0 kvôli výstupnému výkonu. Váham, či mu urobiť radosť, alebo budem ľutovať. Zvuk nemám ani na polovici, v tomto by problém nebol. Najlepšie keby ich niekto priamo porovnal. Síce taký asi medzi vami nie je, čo by držal oba prehrávače. V testoch píšu o teplejšom nádychu M0 a o istej uhladenosti zvuku, tak to asi risknem. Navyše keď moje Klipy majú podobný podmaz, viz:
https://reference-audio-analyzer.pro/en ... sh-x7i.php
alebo
http://personalaudio.ru/raa/otchety/nau ... ipsch-x7i/
duvsan
Junior

Odeslat příspěvekod akburt 23. 9. 2018 12:01

Jestli te tady k Shanlingu muze nekdo poradit,tak je to Franta.Napis mu SZ a info budes mít z první ruky.
akburt
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod duvsan 26. 9. 2018 22:10

Tak sme trochu pokecali. Dozvedel som sa, že
M2s je z nasich prehravacu ten aktualne "nejteplejsi", M3s stoji na uplne opacnem konci, s ladenim velmi vyrovnanym, pro nekoho az sussim podanim.

Zvukovy skok mezi M0 a M3s je dost velky, jak v cekove kvaltie, tak v podani.
M2s bude hrat tepleji nez M0 a bude mit vetsi vykon, ale pro X7 to asi nebude dobry partner.

M1 osobne pokladam za hure hrajici zarizeni nez M0.

A M1 vs MO
M1 ma oproti M0 vzdusnejsi podani, trochu mene dynamicke, vice stredove. M0 je zivejsi, hutnejsi, detailnejsi a presnejsi.

Možno to niekomu pomôže.
duvsan
Junior

Odeslat příspěvekod Bína 16. 10. 2018 08:03

Shanling M0, firmware 2.2 je online

Google drive link
https://drive.google.com/file/d/1h0hSyW ... drive_open

Nove funkce a opravy:
1. Pridana moznost trojkliku, v Settings polozka "Wheel shortcucts"
2. Pridany ovladaci prvky v rezimu Bluetooth receiver
3. Pridana podpora externich M3u a M3u8 playlistu(oteviraji se ve Folder view)
4. Pridana polozka "Recently added" v "My Music"
5. Opraveny problemy se spatnym poradim skaldeb
6. Zlepseni funkce USB out.

A dalsi drobne upravy
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod artam 16. 10. 2018 16:12

Zdravím. Mám momentálne na pár dní požičaný M0 a mám k tomu zatiaľ 3 pripomienky/otázky, možno by Bína mohol vedieť odpovedať (testované s aktuálnym fw 2.2):
1. DTS downmix je divný, nešlo by to opraviť?. Zvuk v podstate mono, prebudený, niekedy až skresľuje a je trochu prebasovaný. Testované na dtscd Pink Floydoch a Yes Symphonic Live.
2. Neprehrá bezstratový wavpack (.wv) Bude tento kodek podporovaný?
3. Po pripojení do USB ako storage prestane hrať, resp. nevie súčasne prehrávať a byť pripojený k PC ako storage. Toto je v podstate len moja subjektívna otázka komfortu, nesiahnem si na život, ak sa to nebude riešiť. ;-)
artam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bína 17. 10. 2018 02:06

artam píše:Zdravím. Mám momentálne na pár dní požičaný M0 a mám k tomu zatiaľ 3 pripomienky/otázky, možno by Bína mohol vedieť odpovedať (testované s aktuálnym fw 2.2):
1. DTS downmix je divný, nešlo by to opraviť?. Zvuk v podstate mono, prebudený, niekedy až skresľuje a je trochu prebasovaný. Testované na dtscd Pink Floydoch a Yes Symphonic Live.
2. Neprehrá bezstratový wavpack (.wv) Bude tento kodek podporovaný?
3. Po pripojení do USB ako storage prestane hrať, resp. nevie súčasne prehrávať a byť pripojený k PC ako storage. Toto je v podstate len moja subjektívna otázka komfortu, nesiahnem si na život, ak sa to nebude riešiť. ;-)


1. DTS, ten downmix ma provadet M0 nebo uz je to prevedene na stereo nejakym jinym programem?
2. O .wv formatu dneska slysim poprve, takze osobne pochybuji ze budeme pridavat podporu.
3. Takze chces na M0 zaroven poslouchat a pritom kopirovat hudbu? Nebo jen pripojit k PC kvuli nabijeni a dal poslouchat? To prvni by bylo slozite a vyuzivane pravdepobne dost minimalne, takze to spise ne. Druha varianta, staci vypnout storage mode swipem do prava, pak se da dal poslocuhat a zaroven nabijet z PC.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bottl 17. 10. 2018 06:10

Já bych byl za podporu .wv také rád. Kdyby .wv uměla v budoucnu alespoň M5s, bylo by to fajn.
oblíbené audio:
ATH-MSR7,ATH-ADX5000, Focal Clear, HD660s, HD599, Sundara
Ibasso IT01s, ATH-E40
bezdrát: Sony WH-1000XM5 WF-1000XM5
Trust your own ears, no one else's.
bottl
Junior
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků