Ozvučení obýváku v paneláku

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod plmplm2 7. 11. 2018 14:18

Dobrý den,

rád bych si pořídil do obýváku nějaké ozvučení, které by bylo lepší než zvuk z TV, nicméně se v dané problematice vůbec neorientuji a tak budu vděčný za každou radu.

Umístění reproduktorů je možné pouze z jedné strany obýváku po stranách TV na regálech. Jiná místa (kvůli tahání kabelů) nepřipadají v úvahu. Určení je primárně na bluray filmy a na hudbu z NASU ve vysoké kvalitě.

TV bude nová, zatím jsem žádnou nevybral, takže co se týče vstupů a výstupů, vyberu co bude potřeba.

Kolik bude potřeba zařízení, zesilovačů a nevím čeho dalšího je mi celkem jedno.

Co se týče ceny, tak by mě zajímalo, zda se například reproduktory za 5000,- 10 000,- a 15 000,- opravdu tolik liší? Jde mi o nějaký kompromis cena/kvalita. Nepotřebuji žádný overkill, ale byl bych rád, kdyby reproduktory vydržely léta či desetiletí. Nicméně chci koupit nové, ne bazarové.

Zkrátka hledám něco, co nebude stát moc, bude to kvalitně hrát (pro jistotu i při nižších hlasitostech kvůli sousedům) a zvládne to ozvučit místnost. Toť mé laické požadavky.

Dále nevím zda nebude dělat problém, že ty regály na kterých by měly repráky stát, jsou jen kov a sklo. Tak jestli nebudou rezonovat, nebo tak něco. (Jenže u sloupových se mi nelíbí, že zabírají v prostoru moc místa.)

Jinak strop je odhlučněn nějakou izolací + sádrokarton, jinak všude panel. V příloze přikládám nákres obýváku + rozměry. Výška police regálu je 40cm, do té se musí reproduktor vejít.

Vzhledově se mi líbí třeba http://www.aq.cz/obchod/regalove-repros ... 5-s2-3366/ ale to je tak všechno co dokážu posoudit, jestli je to dobré nebo ne, drahé nebo ne, to nedokážu říct.

Děkuji za každou radu a tip.
Přílohy
obyvak.png
plmplm2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martinhamr 7. 11. 2018 17:55

Ahoj, zkusím malinko poradit. Asi by jsi se měl vydat do nějakého poslechového studia a tam si udělat představu o možnostech, jak to hraje versus peníze. Jestli jsi z Prahy, tak bych ti někoho doporučil.
Jinak proč se bráníš dalším reproduktorům pro sestavu 5.1 a podobně? Kabely se dají schovat opravdu do čehokoliv. a zvukový efekt je zcela jinde, nežli jen 2.1 nebo 3.1.
Co třeba toto? https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=Focal+Sib+Evo
martinhamr
Junior

Odeslat příspěvekod plmplm2 7. 11. 2018 19:17

Děkuji za odpověď, z Prahy nejsem, ale někdy budu mít určitě cestu, tak bych se někam mohl podívat, poprosím tedy o doporučení. Co se těch kabelů týče, tak by se daly táhnout jedině zprava, kolem stěny/lišty, ale nemám je kam schovat, byly by na první pohled vidět, což by mi vadilo.
plmplm2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tombas 7. 11. 2018 20:06

Nejdříve k těm kabelům, existují podlahové lišty přímo pro schování kabelů uzpůsobené.
Ale zpět k ozvučení.
Píšeš, že to bude na TV, BD filmy a hudbu ve vysoké kvalitě.
Na to by byly ideální dva systémy - domácí kino a samostatné kvalitní stereo. V malém pokoji dost dobře nerealizovatelné.
Je potřeba si uvědomit, že AV receiver bude ve stejné ceně jako stereo receiver poskytovat nižší kvalitu zvuku. Je to dáno počtem zesilovačů, funkcemi atd. Prostě za stejnou cenu mnohem více "železa", ale nižší kvality.
Nevím, v jakém poměru budeš sledovat filmy a poslouchat hudbu, podle toho se musíš rozhodnout, jestli pořídíš plnohodnotné kino nebo stereo sestavu.
Následně bychom pořešili receiver/zesilovač a repro.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod plmplm2 8. 11. 2018 02:07

Podlahové lišty máme bohužel již asi týden přilepené (dřevěné), tam už kabely nijak nedostanu, dříve mě to nějak nenapadlo řešit. Takže bych to asi zaměřil na tu hudbu, s tím, že pro filmy ten setup nebude asi ideální, ale pořád předpokládám lepší než z repro v TV? Nebo ne?

Takže jaká je minimální částka, se kterou se dá něco rozumného pro místnost této velikosti vykouzlit? 15 000-20 000,-?

(Teď trošku off topic, ale přítelkyně někdy chtěla gramofon, tak jsem si říkal, jestli k němu jen nezapojit repráky a bylo by vystaráno, našel jsem: https://www.project-audio.com/en/catego ... -box-line/ ale nevím, jak je na tom kvalitou zvuku nebo konektivitou oproti jiným řešením. Je to blbost?)

A dále jsem se chtěl zeptat, jak to tedy udělat, resp. co všechno potřebuji k tomu, abych mohl z NASu pouštět hudbu do repráků a zároveň je používat jako output TV.

Děkuji
plmplm2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tombas 8. 11. 2018 09:11

Všechna přání tvé a tvé přítulkyně řeší stereo receiver, např.
https://zesilovace.heureka.cz/pioneer-s ... I13fD_BwE#
který má vše co potřebuješ a ještě mnohem víc.
TV připojíš přes HDMI nebo optický vstup, díky síťovým funkcím nůžeš streamovat přímo z internetu (rádia, Spotify...) nebo NAS, má i PHONO vstup pro gramofon, takže nepotřebuješ předzesilovač. Pohodlně připojíš třeba i BD přes HDMI, xbox a cokoliv dalšího. Z mobilu můžeš pouštět hudbu přes BT.
K tomu jen připojíš vhodné pasivní reproduktory a máš to vyřešeno. Na filmy by k regálovkám byl určitě vhodný subwoofer.

Není zač ;).
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod plmplm2 9. 11. 2018 07:20

Děkuji za tip na receiver, měl byste prosím i nějaký na ty reproduktory a subwoofer? Nebo alespoň nějaké tipy podle čeho mám vybírat?
plmplm2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tombas 9. 11. 2018 08:44

Možností je spousta, třeba
https://www.l-e.cz/dali-zensor-3#92=530
nebo
https://www.l-e.cz/monitor-audio-bronze-2-orech
https://www.l-e.cz/heco-aurora-300
https://www.htpshop.cz/regalove/dynavoi ... tion-dm-6/
záleží, kolik chceš investovat.
K těm filmům bych ale počítal i s tím subwooferem , třeba až vyzkoušíš jen regály, rozhodneš se podle toho, jestli ti budou basy chybět nebo ne.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anton12345 9. 11. 2018 09:52

Ak budu tie reproduktory na tych regaloch blizko steny, tak vyberaj radsej reproduktory s bassreflexom vpredu.

-- 9. 11. 2018 11:10 --

Este jeden tip:
https://www.l-e.cz/wharfedale-diamond-225
Philips 65OLED806
Denon AVR-X4200W, Dali Opticon 5, Dali Opticon 1, Dali Opticon Vokal, Dali SUB E-9F
Marantz NA6006, WD My Cloud, Google Home Mini
Logitech Harmony 950
YouTube Premium, Netflix, HBO Max, SkyShowtime
anton12345
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martinhamr 9. 11. 2018 12:44

No za mě bych si ty bedny šel někam poslechnout. Nežli si něco koupím. A na základě zkušeností prodejce/studia bych se dále rozhodoval kolik peněz se do toho rozhodnu investovat.
martinhamr
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 9. 11. 2018 22:04

Poslech doporučujeme vždycky, ale doma to stejně bude hrát jinak. Jinak doporučení prodejce (hlavně cenové) nemusí být kompatibilní s naší finanční představou :).
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod plmplm2 9. 11. 2018 23:17

Líbí se mi ty Audio Bronze 2, se subwooferem bych asi kdyžtak počkal až jestli basy nebudou stačit, přece jen je to dost peněz "navíc". Nevíte zda se dají někde poslechnout?
plmplm2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 10. 11. 2018 00:20

Určitě nevybírej podle vzhledu, ale podle poslechu. Subwooferu se asi nevyhneš, v takové místnosti by se uživily sloupové repro. Ale pokud trváš na regálech, tak bych dal na radu anton12345
Eversolo DMP-A6->Chord Qutest->Cayin HA-1A->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+->Pioneer SX-S30DAB->Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků