Televize pro postarsi rodice

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Dusan 2. 1. 2019 16:55

Potreboval bych doporucit televizi, kterou bych koupil rodicum misto jejich umirajiciho CRTcka. Pozadavky jsou:

- velikost asi kolem 50". Vesla by se jim i 55"tka, ale s ohledem na pozorovaci vzdalenost jen lehce pres dva metry (uzky pokoj) bude asi ta 55"tka uz moc velka, kdyz nejlepsi signal co budou mit budou HD kanaly od UPC

- alespon trochu slusny upscaling, protoze TV bude zobrazovat casto puvodni SD material z nezridka hroznych nahravek (ruzne filmy pro pametniky a podobna obstarozni televizni verbez)

- musi prehravat XVID/DIVX v AVI z USB, coz jestli to mam dobre nactene, vylucuje televize Samsung, ktere to (minimalne nektere) neumi

- co nejjednodussi a nejfunkcnejsi ovladani, coz asi vylucuje Android TV

- podporu pro DVB-C pro UPC, protoze jednim z business case na zmenu TV je vraceni stavajiciho set top boxu a jeho vymena za CI modul.

Obecne mam nejvetsi dilema mezi tim rozmerem zdali 50" nebo 55", s ohledem uz ne uplne dobre oci rodicu jsem zvazoval vetsi TV, ale bojim se ze je pak uz toho budou bolet oci a SD obsah nebude ke koukani.

Cena je velmi sekundarni, ale primarni je funkce a vyse uvedene pozadavky nad poslednimi vychytavkami typu HDR, Dolby Atmos a podobne "nesmysly", ktere rodice stejne neoceni.

Plusem by byla dostupnost na Alze nebo jinem obchode se srovnatelnymi sluzbami a ne na Mall.cz a podobne kde TV ani neumi poradne dorucit.

Mne z toho zatim vychazi nejake LGcko, napriklad 50UK6500MLA, ale rad si necham poradit.

diky predem za rady

D.
Auto: Infiniti M37s
AV: Onkyo 805, Sony VPL-HW55ES, HTPC
Mob: Galaxy S8+
Dusan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 2. 1. 2019 19:35

LG by mohlo splňovat co nejvíce formátů k přehrávání přes USB. Vždy je lepší vyzkoušet s fleškou někde na prodejně. Už tolik nemusí být ale jednoduché prostředí. V tomto směru, dle mého názoru, bude zřejmě králem Panasonic. Jen je tam omezení v přehrávání přes USB... hlavně nechce brát DTS zvuk.

Pokud je pokojík skutečně malý - kompletně, pak bych netlačil nějaký obří rozměr TV. Určitě 55" je totální maximum. Spíše bych se klonil k prezentovaným 50". Slot pro modul a kartu placené TV bude mít zřejmě mnoho typů TV. Jde o nutnost si opatřit modul, který UPC už nemusí dávat. Pro rodiče také může být - teoreticky - lepší mít STB, který využívají dlouhodobě. Po zakoupení TV bych odzkoušel nejdříve kompletní funkce se zasunutým modelem a kartou, teprve následně vracel STB... pakliže je to možné.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DRSG 2. 1. 2019 20:36

Na tu vzdálenost pro staršího člověka zvyklého dosud na crt, tak 55" určitě ne, 49/50" možná a 43" jako minimum určitě. Já jen nevím, proč se všichni bojí androidTV... víte jak se straší zájemce o TV? Bububu android! ;-)
DRSG
Junior

Odeslat příspěvekod stormborec 2. 1. 2019 21:06

Zkušenosti z minulosti, ale třeba už se to zlepšilo
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dusan 3. 1. 2019 13:38

MgX píše:Pokud je pokojík skutečně malý - kompletně, pak bych netlačil nějaký obří rozměr TV. Určitě 55" je totální maximum. Spíše bych se klonil k prezentovaným 50". Slot pro modul a kartu placené TV bude mít zřejmě mnoho typů TV. Jde o nutnost si opatřit modul, který UPC už nemusí dávat. Pro rodiče také může být - teoreticky - lepší mít STB, který využívají dlouhodobě. Po zakoupení TV bych odzkoušel nejdříve kompletní funkce se zasunutým modelem a kartou, teprve následně vracel STB... pakliže je to možné.


Prave, ze rodicum STB vadi nejvice. Hrozne hreje a nevyhovuje jim ovladani, chteji mit jeden ovladac a vsechno resit jen pres televizi. Prepojeni ze STB na CI modul neni problem, musi ho stejne udelat technik UPC, takze ten prinese CI modul, ktery UPC pronajima, novou kartu a nasledne to prepoji, zkontroluje, ze to funguje a pak odnese stavajici vybaveni. Alespon takhle jsem to vycetl na ruznych forech, kde se to resilo lidmi co uz tuhle anabazi podstoupili.
Auto: Infiniti M37s
AV: Onkyo 805, Sony VPL-HW55ES, HTPC
Mob: Galaxy S8+
Dusan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 3. 1. 2019 16:35

DRSG píše:Na tu vzdálenost pro staršího člověka zvyklého dosud na crt, tak 55" určitě ne, 49/50" možná a 43" jako minimum určitě. Já jen nevím, proč se všichni bojí androidTV... víte jak se straší zájemce o TV? Bububu android! ;-)

Žiju život obyčejného člověka, mezi obyčejnými lidmi. Kecy, že milion důchodců bude nadšeno z Androidu, protože je děsně snadný, jsem slyšel mockrát. Jsou důchodci a důchodci. Určitě člověk zvyklý na silně konzervativní menu z CRTčka asi nebude plesat radostí nad jakoukoliv výraznější změnou v rozsahu a stylu menu. Android toho má milion pět. LG je na tom podobně, jen to má trochu víc uhlazené. Panasonic sice nabízí velké množství nastavení, ale ty volby jsou řazeny konzervativně. Je to nepopiratelná skutečnost.

Klidně ať si koupí kdokoliv TV s Androidem pro rodiče. Ovšem jestli je v požadavcích zmíněno cosi o jednoduchosti, přehlednosti atp. - tak to určitě není rovnítko s OS Android. Ne, netvrdím, že se stoletá paní se stoletým manželem nebudou kochat nad Androidem v televizoru. Ale rozhodně bych si tím nebyl zcela a totálně jistý.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 3. 1. 2019 19:25

Pokial nepotrebuju smart vymozenosti, tak zakladne operacie nie su o moc zlozitejsie ako na ktoromkolvek hlupom TV.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 3. 1. 2019 20:48

Ano, ale tato Tvoje obecná pravda vlastně platí pro kterýkoliv televizor. Bohužel následné setkání s jinakostí nového zařízení, nemusí každý starší člověk „rozdýchat“. Ono taky záleží na tom, jestli má někoho blízko, kdo je schopen zaskočit a pomoct, nebo alespoň nějakého ochotného přítele na telefonu.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 3. 1. 2019 20:54

MgX píše:Bohužel následné setkání s jinakostí nového zařízení, nemusí každý starší člověk „rozdýchat“.

To je ale presne taka ista obecna pravda, ktora sa vztahuje na ktorykolvek televizor. :-)
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DRSG 3. 1. 2019 20:58

to MgX: vždyť to byl vtip, "podtržený" smajlíkem na konci. Ale představ si, taky žiju normální obyčejný život a stýkám se s obyčejnými lidmi, pracuju, mám hypo, auto jsem koupil už jeté a nemám potřebu dávat každou 3,14čovinu na fejs nebo instáč, popř. stát frontu na nový iphone nebo každé dva roky kupovat novou TV (současná drží již 10.rokem) a ještě to dávat jakkoli na odiv.
Ale vše je o lidech, např. můj děda, po 75 se naučil ovládat satelitní receiver, po 80 tablet a dokonce i hd videokameru. Sám to chtěl a nikdy od něj nezaznělo, že to nezvládne nebo "to už není pro mě"
DRSG
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 3. 1. 2019 21:03

Ano, máš šikovného dědu. Já před Vánoci a přes Vánoce řešil několik podobně „vhodných“ nákupů. Zatím jen po telefonu.

Proto jsem psal - je důchodce a důchodce. Taky jsem měl kamarádku, která měla hodně let a přitom jejím největším koníčkem bylo PC. A aby se zlepšila, dokonce chodila na nějaké kurzy... takovou tu univerzitu pro důchodce. Ale z druhé strany přeprogramovat nastavení řízení osvětlení, byť s českým návodem, už pro ni nebylo tak jednoduché.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků