Hisense H55U7A - nastavení, zkušenosti, tipy...

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Mydlo52 10. 1. 2019 21:33

Ahoj všem... nedávno jsem založil téma pro výběr TV a nakonec jsem dle recenzí koupil Hisense H55U7A. Byl bych rád, kdyby majitelé těchto televizí dávali sem své postřehy. Já dnes nainstaloval. Každopádně z obrazu nejsem nějak extra unešen, možná jen nastavení... Mám nastaven obraz standardní, ale kdy přepnu na ty ostatní myslím film den a film noc...tak je to dost do žluta, sníh není prostě bílý...na různých recenzích zase psali, že právě v těchto režimem jsou barvy věrné, to se mi nějak nezdá..obraz je ale zase takový jemnější než standart...jak to máte vy? Jsou tam různé nastavení, kalibrace apod, ale tomu nerozumím, možná by chtělo doladit... A co jsem ještě nepřišel, jak jednoduše přepnout ze satelitu na pozemní vysílání a naopak!!!!
Mydlo52
Junior

Odeslat příspěvekod kvok 10. 1. 2019 21:52

To není tak, že by Film den a Film noc byly do žluta, ale tak, že ty zbylé módy jsou do modra.
kvok
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mydlo52 10. 1. 2019 21:57

Takže na film den nebo noc má být sníh žlutý - divné ne? Na standardu je bílý...
Mydlo52
Junior

Odeslat příspěvekod ivotv 10. 1. 2019 22:18

Je to tak, “verna” bila by mela byt na televizi zluta. Jmenuje se to teplota barvy, a kalibruje se co nejbliz teplote 6500 kelvinu (protoze ji pouzivaji i tvurci filmu). Je to jinak hodne o zvyku, dej tomu tyden a pak si schvalne prepni zpatky na chladnou barvu - misto bileho snehu uvidis svetle modry.
ivotv
Junior

Odeslat příspěvekod Kutil71 10. 1. 2019 22:56

Dobrý den, samozřejmě bílá musí být bílá, profil Film je určen na zobrazování filmů, nikoliv na správné zobrazení běžných pořadů, sportu.... Nafilmujte si kvalitní kamerou zimní záběry, vytáhněte kartu a vložte do TV ( stačí i fotky) a potom nastavujte obraz. V okamžiku, když budete mít silný pocit, že se nedíváte na TV, ale že jste v přímo v přírodě, tak to máte dobře nastavené. Tak to dělám já.

Jinak doporučené nastavení z dtestu:
Standard
podsvícení 51
kontrast 50
jas 48
barevná sytost 60
barevná teplota Cool
barevný tón/odstín -
ostrost 15
vylepšení pohybu Ultra Smooth Motion standard

další nastavení
Local Dimming low, Game Mode off, Adaptive Contrast off, NR med, MPEG NR med,
Colour Gamut auto, Colour Tuner 0, White Balance 0, Gamma Adjustment 2.2, Overscan off
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mydlo52 10. 1. 2019 23:09

Ok děkuji za info...zítra si s tím zkusím pohrát, ale kromě kontrastu a klasických věcí tam jsou ty gamy, teploty barev atd a vše spolu kombinovat bez znalostí mi nějak jde proti srsti. Zkusím nastavení dTestu... mimochodem nemáte odkaz na ten dTest? Předpokládám že to je placené, tak kde bych se na to mohl podívat bez placení ;-)
Mydlo52
Junior

Odeslat příspěvekod kvok 10. 1. 2019 23:24

Kutil71 píše:profil Film je určen na zobrazování filmů, nikoliv na správné zobrazení běžných pořadů, sportu....

Není žádný extra standard na kalibraci sportu nebo "běžných pořadů". Film je použitelný na vše. Samozřejmě není tak líbivý na první pohled, proto taky na něj v elektru člověk nenarazí.
kvok
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mydlo52 10. 1. 2019 23:51

No tak proč je vůbec profil film když není líbivý??? Kupuji si TV pro potěšení z pěkného obrazu... Prostě můj profil film je sice pěknější jemnější a ne tak ostré hrany jako standart profil, ale sníh je prostě bílý a to mi nikdo nevyvrátí... Kdyby se dalo nastavit něco mezi těmito profily, tak by to bylo ideální. To přepínání mezi satelitem a anténou nikdo neporadí?
Mydlo52
Junior

Odeslat příspěvekod ivotv 11. 1. 2019 00:21

Profil film se snazi co nejvic priblizit tomu, jak tvurci filmu chteli, aby film vypadal. Zkus se na to zamerit treba v kine - tam taky neuvidis jasne zarive barvy jako na prodejne.

Nicmene je to samozrejme jedno, nastav si obraz tak jak se libi tobe.
ivotv
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 11. 1. 2019 08:50

Mydlo52 píše:No tak proč je vůbec profil film když není líbivý??? Kupuji si TV pro potěšení z pěkného obrazu... Prostě můj profil film je sice pěknější jemnější a ne tak ostré hrany jako standart profil, ale sníh je prostě bílý a to mi nikdo nevyvrátí... Kdyby se dalo nastavit něco mezi těmito profily, tak by to bylo ideální. To přepínání mezi satelitem a anténou nikdo neporadí?

Kdyby sis pustil, byť na špičkovém a drahém televizoru, kalibrovaný obraz, nemusíš být spokojený... a řada lidí také spokojena nebude. Jedni začnou psát, že je to moc do žluta, zelena, druzí, že je to tmavé atp.

Ty si musíš vybrat. Buď pojedeš na profilech, které TV přímo nabízí a výrobce je nějak nastavil. Nebo si tyto upravíš podle svého oka. Nebo si někoho pozveš a ten Ti telku zkusí co nejlépe nastavit kalibrační sondou.

Předpokládám, že cesta, kterou si vybereš, je z Tvých příspěvků jasná - upravit výrobcem definované profily pro svůj zrak. Důležité na tom všem je, nechat oči přivyknout změně. Pokud budeš neustále radikálně měnit nastavení, nedocílíš klidu a radosti.

Začal bych tím, že zkusím kupříkladu profil Kino, přizpůsobím si podsvícení tak, aby mně sedělo... při vypnuté automatice, jestli ji TV má. No a přeházím postupně teplotu barev. Máš tam zřejmě teplou, nebo tak něco. Zkusil bych tedy normální/neutrální. Po změnách si zkus pustit jak kvalitnější HD film, tak nějaký pořad v SD, ale i UHD. Následně se zaměř na typ, který nejčastěji pojede na televizoru. Kupříkladu HD. No tak si tam navol ještě případné snížení šumu a MPEG artefaktů. Nic se nemá přehánět a ne vždy bude vhodná aktivace. Ale proč nezkusit. Hotovo.

Teď dej tomuto nastavení alespoň jeden až dva dny/večery čas. Uvidíš, co řeknou oči následně. Když nebudou spokojeny, přejdi do nastavení a znovu si hraj. Ale snaž se měnit už méně položek, abys to, co by mohlo vyhovovat, neztratil.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod h4nz3k 11. 1. 2019 15:17

Za mně jsou módy Kino den a Kino noc celkem realistické, Kino noc je trochu do žluta, podle mně je to ale schválně abz nebolely oči, zároveň se stáhne i jas, nicméně teďka použivám hlavně Kino noc a i tak se mi barvy zdály reálné a sníh třeba ve zprávách byl bílý.
Bílá například v EPG od Skylinku je opravdu bílá.

Detailnější nastavení pošlu, jak se dostanu k televizi.
h4nz3k
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 11. 1. 2019 16:13

Jasne že je to naschval. Nočny režim je všade do teplych tonov. Či si ho nastaviš na PC, či na mobile... furt bude do žlta. Inak by to nebol nočny režim.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod SmokeMan 11. 1. 2019 18:33

Ja jenom dodam, DNS nebo dynamic noise reduction nebo noise reduction nebo alternativy davej vzdy OFF nebo nejnizsi moznou volbu, u Mpegu plati to jiste, jen to muze byt pojmenovane uplne jinak, tyhle veci skutecne stoji za to vypnout. Vzdy to spis vyslednemu obrazu ublizi a skutecne nikdy sem nevidel, ze by to pomohlo. A zbytek uz mas nademnou.

V tvem pripade to je asi podle kutilova nastaveni NR OFF, MPEG NR OFF


edit: jeste tam je to gamma, koukam, to ze tam je adjustment podle cisel neznamena vubec nic, gamma ti bude letet skoro na 100% at tam das co chces. A bohuzel muze taky hodne ovlivnit obraz. Jenze tady si bez kvalitnich obrazcu a dobreho, idealne zkuseneho oka nebo sondy nepomuzes nijak.
FX 8300@4,4GHz@1,38V, MSI 970 Gaming Pro Carbon, Sapphire Rx 480 8GB nitro+ @580 nitro+ undervolted, 16GB Corsair@1886MHz, Scythe FenrisWolf, KC2000, As2000, Scythe chlazeni
SmokeMan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stormborec 11. 1. 2019 20:26

Určitě je zvyklý na nějakou jinou TV nebo monitor, kde to nastavení může být úplně mimo mísu. Takže by nemělo být cílem dostat se na to nastavení jak je zvyklý, ani bych se neřídil nějakým debilním dtestem. Dal bych tam ten režim kino, nebo co je ten správný jak to má být a po pár dnech kdybych tam přesto našel nějakou nesrovnalost, tak bych to upravil s tím, že budu vědět přesně co ty jednotlivé hejblátka dělají. To se může pak i zeptat tady jako co dělat, když je bílá moc do žluta, nebo xichty málo růžový (ale neřešil bych to na první pohled, že jako zapnu TV a začnu štelovat). Tím by to hned zkraje degradoval ten obraz. Co se týče kalibrace, tak od oka si může nakalibrovat leda úroveň černé (=jas, předpokládám) na to stačí obrazec, kde je část obrazu černá a část nejtmavší šedá a nastavit to na nejnižší možnou hodnotu tak, aby to ještě nesplývalo do černé. Gamma se dá také nakalibrovat do určité míry pomocí obrazce, kde se třídají černé a bílé pixely v porovnání s poloviční šedou, ale je to jen "střední gamma" - celoý průběh té křivky nakalibruje od oka těžko, takže bych to nechal tak jak to je, i když já třeba na TV mám nastavenou nízkou gamma, kvůli mizernému kontrastu IPS, čímž pak lze více ubrat podsvícení a za cenu trochu plošších jasnějších částí zvýšit kontrast v tmavých částech.

-- 11. 1. 2019 20:30 --

A podsvícení se nastavuje podle toho jestli se dívá potmě nebo za světla. To je jediný hejbláko, který si může nastavit jak chce - to je stejný jako hlasitost. Ekvalizér nastavovat nebude, ale hlasitost je čistě na uvážení diváka stejně jako podsvícení.
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod SmokeMan 11. 1. 2019 21:12

Stormborce :) jesi bydlis nekde v centru Brna, rad ti udelam telku :) by voko, na sondu hned potom
FX 8300@4,4GHz@1,38V, MSI 970 Gaming Pro Carbon, Sapphire Rx 480 8GB nitro+ @580 nitro+ undervolted, 16GB Corsair@1886MHz, Scythe FenrisWolf, KC2000, As2000, Scythe chlazeni
SmokeMan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků