Návrh ozvučení 5.0/5.1 - Denon X2500 alternativy

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod ViaDraco 14. 4. 2019 14:29

Ahoj, prosím o rady s ozvučením obýváku do 25k (původně jsem myslel 20k, no...).
Předem se omlouvám, nejsem znalý a budu možná plácat kraviny.
Jde zejména o filmy a "nenáročnou" muziku, nechci bazarové komponenty a úpravy místnosti nejsou moc reálné.
Popravdě mám docela problém s umístěním těch zadních repro, ale k tomu radši až později...

Z hudby to bude AC/DC, Iron maiden, Nightwish, Van Canto, Greta van Fleet, ale i Adele, pop z rádia, prostě všehochuť.
Zdroje: USB/NAS, přehrávání youtube z mobilu, spotify,...
TV: malá tragická chrastící Samsung, do budoucna něco většího ve 4k

Chci dobrou konektivitu a podporu moderních formátů, i když na Atmos to nikdy nevidím, chci přehrát rozumně všechno i do budoucna a ne za 5-10 let měnit AVR.
Budu potřebovat, aby to dobře hrálo i potichu (večerní filmy a spící děti). Obývák je totiž otevřený do celého domu, vizte plánek níže...
Obecně nemusím přebasovaný projev, spíš věrnost středů a rozumné výšky, ze kterých netřeští hlava :)

Dle výbavy se mi líbil Denon X2500.
Uvažuju dobře vybrat si prostě podle výbavy ze značek a modelů, co tu ve vláknech doporučujete, tedy Denon X2500, Marantz 1509, Pioneer VSX-933?
A až potom vybírat repro, co k tomu ladí?

Přikládám plánek místnosti (v plánku vpravo nahoře), kam jsem vyznačil TV, pohovku, jídelní stůl, navržené umístění beden a (přerušovaně) potenciální alternativy - kdyby bylo potřeba dát přední repro dál od sebe, nebo kdybych chtěl zvučit ve vedlejší místnosti PC přes AVR (nevím, jestli je to dobrý nápad, dělat takhle druhou zónu).
Byl bych rád, kdyby třeba rádio hrálo "obstojně" i v té jídelně, to bude z nejčastějších použití (i když s relativně nízkými nároky na kvalitu zvuku)...
Modře jsou naznačeny vyústění připravené kabeláže (8x2.5mm2 obyč měď. lanka) z přední strany k zadní, jde to podlahou.
Obývák je otevřený přes jídelnu do kuchyně a do haly se schodištěm, proto potřebuju rozumný projev "i potichu".

Místo na sloupy je (mohou být od sebe cca 3m), ale předpokládám, že budou u zdi, takže bassreflex asi vpředu...
Vzadu asi jedině přímo na zeď, ale do výše uší ani bohovi - máme tam 2.5m široký okno (parapet 150cm od země) a nedokážu si představit jiný umístění, než na zemi, nebo pod stropem (2.65m) - prostě by to vypadalo hnusně. A stojany s regálovkama, aby byly aspoň 20cm od zdi, no nevím...

Díky předem za všechny vaše vstupy a doporučení.
Snímek obrazovky 2019-04-14 v 13.52.35.png
ViaDraco
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tombas 15. 4. 2019 07:14

Koukám, že sis dal práci s dotazem, vč. plánku. Super, nicméně řešení je stejné jako v mnoha opakujících se dotazech tady na fóru.
Zda ti vyhovuje určitý charakter zvuku si musíš někde poslechnout, to ti nikdo neřekne.
Denon X2500 je tady často, ale ne vždy je majitel úplně spokojen se zvukem. Zdá se, že ani doporučené kombinace např. s repro Dali ne vždy fungují v domácím prostoru k plné spokojenosti.
Těch kombinací je nekonečné množství a popravdě tvůj cenový limit (při nákupu v ČR) zase tak moc nedovoluje se rozšoupnout.
Jak jsi psal, je vhodné vybrat nejdříve AVR a pak odpovídající repro.

Jak se bude vybraná sestava chovat ve tvém prosotru ti nikdo neřekne, záleží to na mnoha faktorech, zatlumení místnosti (což s tím otevřeným prostorem do jídelny moc nejde), materiálu zdí a stropu, podlaze (koberec, dlažba, plovoučka...).

Vždy je dobré, když může repro dýchat, tj. má kolem sebe dostatek prostoru, aby se eliminovaly přímé odrazy od nejbližších stěn, které nejvíce ovlivňují kvalitu zvuku.
Není od věci přední repro vysunout trochu dopředu před TV. Odstup od zadní a boční zdi min. 30cm, lépe 50 a více.
Umístění zadních repro nad hlavami posluchačů je OK, ale úplně pod strop bych je taky nedával. Na podlahu bez stojanu (pokud to nebudou sloupy) určitě ne.

Ještě se nad tím zamyslím. :hm
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pekr77 15. 4. 2019 09:00

Ahoj. Ten případ s Denonem (X3500H) a Dali (Oberon 3) jsem já :-) Ucho si časem zvykne, také není ideální akustika / umístění mých repro, apod. - sešlo se asi více faktorů.

Nyní k Denonu obecně - Denon je za dané peníze poměrně dobře vybavený. Píšeš třeba o druhé zóně - řada značek má druhou zónu, ale pozor, občas v nižších řadách pouze tak, že tam hraje stejný zdroj, jako na hlavní zóně.

Netvrdím, že to někdy budeš v praxi potřebovat, protože kuchyň i obývák jsou otevřené, tak tam asi nebudeš hrát najednou rozdílné zdroje. s HEOS bezdrátovými repráky a přenosem někam do jiné místnosti, už si to trochu představit umím. Třeba ten Denon X3500 se dá sehnat nový za cca 18 tis. Kč a umí do druhé zóny i HDMI, tohle třeba Yamaha umí až u 1080 za cca 38 tis. Kč. Opět netvrdím, že to budeš potřebovat ...

Co se charakteristiky projevu jednotlivých značek týče a pokud jde jen o tento aspekt a nebudeme hned v úvodu řešit akustiku u Tebe doma - fakt by bylo nejlepší to jet někam slyšet. Třeba Solony Denon, mají Denony i Marantze. Netuším odkud jsi, ideálně najít něco blízko Tvému bydlišti.

Až budeš vybírat repráky, pozor také na další aspekt - často dostaneš nabídku je slyšet na zesilovačích, které budou někde jinde, než Tvé AVR. Dobré je to v tom, že uslyšíš, co ta bedna případně umí. Blbé je to v tom, že Ti to nemusí sednout ke Tvému AVR - opět ideální jít někam, kam ti ty bedny nechají hrát přes dané AVR. Jsou pak shopy, které Ti oproti záloze půjčí bedny domu, to by asi bylo vůbec nejlepší.

Nějaké odbornější rady nechám rád na jiných, jsou tu jinačí odborníci :-)
pekr77
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ViaDraco 15. 4. 2019 10:08

Ahoj, díky oběma za odpovědi.

Druhá zóna je uvažovaná v pracovně (pokoj vlevo nahoře), ale není třeba to asi řešit. Důležitější je ta hlavní cimra.

Zatlumení místnosti je dost naprd. Není to úplně minimalistickej holobyt, ale těžká konstrukce z VPC a litej betonovej monolitickej strop, gauč, stolek pod televizí, plovoučka bez koberců, záclony ale bez těžkejch závěsů, miliarda hraček na zemi.

Odstup od zdi bude asi problém, proto uvažuju i ty přední bassreflexy. Počítám realisticky tak 20cm odstup od stěn.

U těch zadních vůbec nevím.
Dávalo by smysl teď vzít třeba přední sloupy a střeďák - a ty zadní satelity pořešit až potom? Mohlo by pak na to být celkem víc peněz (i když to asi vyjde postupně dráž, než set naráz)...
Uvažoval jsem dát bi-amp předky a střed - na filmy už by to mohlo být o dost lepší než nějaký soundbar - i když stále bez surroundu.

Zkusím salon Denon, díky za tip. (Jsem při Praze.)

Vzhledem k cenovce se obávám, že skončím stejně u něčeho jako:
- Polk T30, T50, T15
- Magnat monitor
- Dantax Classic One
- Heco Victa

Spíš abych neskončil jen u rozhodování Denon/Marantz, máte tip na obdobně vybavenou Yamahu prosím?
Díky.
ViaDraco
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pekr77 15. 4. 2019 10:34

Co se Yamahy týče, tak její Aventage série začíná na modelu A680, což je cca 19 tis. Kč, čili asi něco z "V" řady. Osobně jsem slyšel jen V485 s Dali Zensor 3, jevilo se mi to docela v pohodě, v ideální poslechovce a asi 3 songy, které ale jinak v detailu neznám. Opět - co ucho, to názor :-)
pekr77
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anton12345 15. 4. 2019 10:58

Zajdi do toho Salony Denon a skus si tam vypocut nejake repro od WILSON, v niektorych testoch su celkom dobre hodnotene, pripadne set DALI SPEKTOR 6/1/VOKAL HS a receiver skus ten Marantz NR1509. Mozno ti daju aj nejaku zlavu, ked to kupis u nich komplet. V kazdom pripade by som sa vyhol repru Magnat Monitor, tieto lacne Magnaty (a v podstate aj Heco) nehraju moc dobre.

-- 15. 4. 2019 11:06 --

Este ma v Prahe napadla predajna Horizon Trading Prague (htpshop), ale neviem, ci sa da nieco z toho, co maju na internetovom obchode, u nich aj vypocut, ale ceny a ponuku na internete maju dobru.
Philips 65OLED806
Denon AVR-X4200W, Dali Opticon 5, Dali Opticon 1, Dali Opticon Vokal, Dali SUB E-9F
Marantz NA6006, WD My Cloud, Google Home Mini
Logitech Harmony 950
YouTube Premium, Netflix, HBO Max, SkyShowtime
anton12345
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 15. 4. 2019 11:23

S tvým rozpočtem se mi jako nejlepší volba s poměrem cena/výkon, jeví ten Pioneer 933, dá se koupit kolem 12 tis. a má vše, co potřebuješ. Trochu dražší je Onkyo NR686
http://www.yamaha-shop.cz/www-yamaha-au ... R686-cerny a dle specifikace a zadního panelu to je hodně podobné tomu Pioneeru.
Pamatuj na to, že zvuk dělají hlavně repro a kupovat AVR za 20 tis. a k tomu chrastítka za 8 nemá vůbec smysl.
Pokud jde o HECO, výborná je řada Music Style, ale nejsou nejlevnější,
Levným Magnatům a Jamo se vyhni, Dantax v kombinaci s Marantzem hrají dobře.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Adult Hilfer 15. 4. 2019 12:38

Denon X2500 je myslím dobrá volba, nedávno jsem ho pořídil taky, má dostatek vstupů i výstupů, hodně možností na přehrávání hudby (NAS, Spotify a spol., internetová radia apod.) a za ty peníze i dobře hraje. Kalibrace repro pomocí mikrofonu je velice dobře funkční a dokáže i napravit některé nedostatky v místnosti. Dá se u nás sehnat za 13 tisíc a třeba z německého Amazonu za necelých 11.
Ohledně repro je to složitější (taky řeším obdobnou situaci, zatím poslouchám na starých Magnat Monitor), vzhledem k rozpočtu to bude vždycky kompromis. Umístění repro moc jinak než navrhuješ asi nevymyslíš. Zadní repro bych dal na pohyblivé držáky na zeď, aby se daly natočit a trochu odstoupily od zdi. Na zem ani ke stropu bych je pokud možno nedával.
AKG K530 Ltd. na doma, IBasso DX50 + CustomArt Ei.XX na ven.
Adult Hilfer
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ligo 15. 4. 2019 12:39

Tombas má svätú pravdu. Navrhol by som ti tuto sadu http://www.hifiguru.sk/kategoria/domace ... ch-r-620f/ myslím že v sade to je menej penazí ako keby si kupoval jednotlivo a na filmy a rockovú muziku budeš nad mieru spokojný.
Ligo
Junior

Odeslat příspěvekod anton12345 15. 4. 2019 13:01

Ligo, ked uz doporucujes, precital si si aj jeho rozpocet ? Je to 25000 a ty mu radis zostavu za 40000...
Philips 65OLED806
Denon AVR-X4200W, Dali Opticon 5, Dali Opticon 1, Dali Opticon Vokal, Dali SUB E-9F
Marantz NA6006, WD My Cloud, Google Home Mini
Logitech Harmony 950
YouTube Premium, Netflix, HBO Max, SkyShowtime
anton12345
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 15. 4. 2019 13:16

Zas na druhou stranu, kdyby byl rozpočet 25000€, to by se dalo vybrat něco lepšího :).
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ligo 15. 4. 2019 13:22

Jaj ...no nie neprečítal som. Ja sem píšem iba od brucha. Je to o 500 € viac ako do toho chce dať ale je to nové má to v záruke a určite lepšia volba ako dať 1000 € za bazárové. Nechápem prečo máš potrebu komentovať môj návrh.
Ligo
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 15. 4. 2019 13:28

Myslím, že s tím Pioneerem by se daly zkombinovat i jiné repro a pořád by to bylo levnější, ale popravdě těch 25 tis. je fakt docela málo. Solidní sestava repro začíná kolem 20-25 tis.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ViaDraco 15. 4. 2019 13:36

Díky, na Pioneera se podívám, Salon Denon zkusím naplánovat - X2500 i NR1509 mají prý k poslechnutí.
Dává smysl to příp. dělit na 3.0 a zadní satelity později?

-- 15. 4. 2019 14:54 --

Ještě jeden dotaz, dá se uvažovat cíleně 7.x receiver zapojit jako 5.x setup, s předními sloupy zapojenými bi-amp?

-- 15. 4. 2019 15:19 --

Díky za tip na ten amazon.de:
Dá se tam sehnat Pioneer VSX-933 za 370EUR (9500 Kč) i s dopravou. Super...
ViaDraco
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tombas 15. 4. 2019 14:19

Záleží na konstrukci AVR, jestli takové zapojení umožňuje, zpravidla je to možné, když zapojíš druhou zónu do hlavních repro jako bi-amp a v nastavení zvolíš současné ozvučení zóny 1 i 2 stejným zdrojem zvuku.
Otázka je, jaký to v této cenové kategorii AVR a hlavně tedy reprosoustav, bude mít přínos.
Na druhou stranu musíš vybírat repro, které bi-wire/amp umožňují a opět v této kategorii jich nebude moc na výběr.

Máš výhodu, že v Praze je možnost poslechu ve více studiích než jen Denon, např. HTP a spousta dalších.

A sestavu repro raději hned kompletní, později se už třeba těžko shání stejný typ jako je hlavní repro.
SW naopak můžeš dokoupit kdykoliv později a na značce moc nezáleží, jestli bude stejná jako ostatní repro, snad jen kvůli designu.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků