Jsou ještě vůbec potřeba externí DACy pro mobily?

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Linuxing 11. 5. 2019 11:51

Děkuji všem za názory i konkrétní tipy na produkty. Z diskuze a konzultace přes SZ jsem si udělal tento závěr:

Ke sluchátkům za 10tis. Kč:
  • tím, že do nich nezasahuje akustika místnosti, tak je v nich slyšet čistčí a detailnější zvuk než u repro za 20tis. Kč
  • je k nim tudíž potřeba kvalitnější DAC/Amp (v rozmezí 7-20tis Kč podle sluchátek)
  • za tuhle cenu to budou otevřená sluchátka a v létě se v nich aspoň nebudou potit uši
  • je nutné používat nějaké bezztrátové soubory (Flac) a dívat se i na to, aby hudba nebyla zničená remastrováním (loudness war)
  • nejsou vhodné AVR a stereo zesilovače, protože v drtivé většině je sluchátkový výstup jen vyvedený přes nějaký odpor z výstupu na reprosoustavy takže to není žádný sluchátkový zesilovač
  • nejvíc by se mi líbilo mít DAP (kapesní přehrávač) s wifi/BT připojený ke sluchátkům kabelem (kvůli volnému pohybu po bytě), ale obávám se že takový DAP, který se kvalitou vyrovná stolnímu DAC/Ampu bude o dost dražší. A kvůli baterii těžký, takže je to zase na úkor té mobility.
  • ještě lepší než DAP by byla bezdrátová sluchátka a já bych do nich pouštěl hudbu z PC/mobilu/tabletu, ale bohužel jsem nenabyl pocit, že by se bezdrátová sluchátka svojí kvalitou vyrovnala drátovým.
  • problém s DAPem by asi nastal kdybych si chtěl z PC na TV spustit video koncert a zvuk bych chtěl do sluchátek. Za prvé hrozí problém s latencí co popisoval Martas38 zde viewtopic.php?p=12206984#p12206984 a za druhé při připojení přes Bluetooth mám obavy o sníženou kvalitu zvuku. Nebo je Bluetooth u DAPů již srovnatelné s drátem?
  • analogový výstup z tabletu bez ext. DACu (byť je označen jako "hudební" nebo Hi-res tablet) není vhodný pro sluchátka v této cenové relaci. Nejde totiž jen o kvalitu DAC čipu samotného, ale také o kvalitu zesilovače a ostatní elektroniku a drivery.
  • digitální výstup z tabletu (důležitý pro externí DAC) je v dnešní době snad už dobrý. Snad. Akorát je mi divné, že jedinou "bit perfektní" aplikaci, kterou jsem našel byla "USB Audio Recorder PRO (UAPP)", takže nevím jestli Androidí OS Mixer hudbu z ostatních aplikací nějak "neprzní". Nevím co si mám myslet o této větě z Google Play UAPP (https://play.google.com/store/apps/deta ... o&hl=en_US): "Note that the official Tidal app resamples audio back to 44.1/48kHz on many Android devices or upsamples to 96/192kHz when using a USB DAC and cannot deliver a bit-perfect signal for MQA rendering!"

K reproduktorům za 20tis Kč:
  • největší roli hraje kvalita repro a akustika místnosti a hned v závěsu je kvalitní zesilovač
  • abych se kvalitou reprodukce vyrovnal sluchátkům, tak bych do repro+akustiky+zesilovače musel investovat přes 100tis Kč, tady je hezké video ukazující vliv akustiky: https://www.youtube.com/watch?v=cp56A6TcL1E
  • na DACu tady moc nezáleží (stačit bude nějaký za 3tis. Kč), např. https://zesilovace.heureka.cz/pro-ject-dac-box-e/#o=2 , https://zvukove-karty.heureka.cz/audioq ... black/#o=2 nebo https://www.schiit.com/products/modi-1
  • asi by byl použitelný i tablet (případně s ext. DACem), ale v tomto případě tablet ztrácí význam, protože by kvůli kabelům k zesilovači nebyl mobilní. Takže kdybych se rozhodl, že hudbu budu ovládat z tabletu nebo z notebooku, tak bych zvolil nějaký levnější bezdrátový DAC nebo Chromecast Audio připojený optikou na normální DAC
  • důležité je, aby bezdrátový DAC byl v notebooku nainstalovaný jako zvuková karta, tzn. abych nebyl odkázaný pouze na používání aplikace dodávané s DACem, ale abych mohl posílat zvuk z jakékoliv aplikace -
    u Chromecastu by to mělo jít - https://www.omgubuntu.co.uk/2016/08/cas ... chromecast
  • zalíbila se mi i varianta nového kombinovaného Streameru (bezdrátový DAC a stereo zesilovače v jednom), ale tam by cena musela být asi 15tis. Kč a výš, protože v levnějším (třeba za 10tis) by byl zesilovač jen v "hodnotě" třeba 5tis a to je k repro za 20tis slabota.
  • každopádně je nutné aby u jakéhokoliv DACu nebyla latence o které psal Martas38
  • nezaujaly mě bezdrátové aktivní reproduktory co v diskuzi padly. Připadají mně hrozně malé a zdá se mi, že se tam platí moc peněz za moderní wireless fičury na úkor kvalitních reproduktorů, ale na druhou stranu jsem nezavrhl nějaké kvalitní aktivní regálovky nebo studiové monitory pro blízký poslech.
  • rozdíl mezi Flacem (Tidalem Master) a mp3 320kbps (Spotify Premium) asi nebude moc znát. To bych musel zainvestovat více, mj. i do té akustiky.

V dnešní době je lepší koupit externí DAC (např. Modi 3) než interní zvukovka do PC (např. Asus Essence STX II).

Souhlasíte s tímto shrnutím nebo máte k tomu nějaké upřesnění?

Určitě je pravda co tady psalo více lidí, že člověk by si měl techniku před koupí poslechnout nebo objednat z eshopu s možností vrátit, ale zároveň by měl mít představu co asi bude/nebude hrát dobře a jaké jsou možnosti. Díky vám snad už tuhle představu mám, takže za to dík.
Linuxing
Junior


Odeslat příspěvekod pseudomagick 11. 5. 2019 19:17

No,rozepsal jsi to pěkně. :-)
Ne se vším se dá souhlasit a není jednoduché ti poradit.
Pochopil jsem,že chceš všechno za co nejmenší peníz...a aby to kompletně hrálo minimálně výborně. :tleskani
Dle částky,kterou jsi nadhodil se do hi-end zvuku nedostaneš.
Jde tedy spíše o zkombinování jednotlivých položek(aparátů)v klasickém hi-fi levelu.
Napsal jsi toto:

"Hlavní pro mě byla otázka jak je kvalitní integrovaný DAC v tabletu ve srovnání s externím DACem. Podle toho budu dál přemýšlet jestli ke sluchátkům/reproduktorům koupit:
-tablet
-externí DAC
-DAP
-Streamer (DAC+zesilovač)
-zvlášť zesilovač pro repro a zvlášť DAC/Amp pro sluchátka
-jeden zesilovač pro oboje"

Chceš tedy kupovat:
1)sluchátka
2)tablet
3)reproduktory
4)DAP
5)externí DAC
6)zesilovač
7)streemer

K čemu to všechno? :-)
Není možné to nějak minimalizovat?
Např. reproduktory YAMAHA NX-N500 "zabijí několik much jednou ranou". :-)
Mají v sobě DAC ESS ES9010K2M ,Bi-amp zesilovače,bluetooth,wi-fi streemer a jako bonus i dálkový ovladač.
Můžeš(i v hi-res zvuku)streemovat z mobilu,tabletu,DAPu,PC či TV.
Aplikace MusicCast je sice jednoduchá,ale o to více spolehlivá.

Zde: https://europe.yamaha.com/en/products/a ... oduct-tabs
Zde: https://www.alza.cz/yamaha-nx-n500-cerny-d5122329.htm

Pak už by zbylo pouze dokoupit DAP+sluchátka.
Pak už záleží jak moc kvalitní zvuk na cesty chceš(zda hi-fi či hi-end).

-- 11. 5. 2019 19:56 --

Osobně jsem nad koupí reproduktorů YAMAHA NX-N500 také uvažoval(společně s Naim Mu-So a dalšími alternativami). :-)
Pokud vím,tak jsou jediné na českém trhu,které kombinují tolik možností.
Bohužel se s nimi nejde připojit k Tidalu,Qobuzu či Deezeru. :-\
Astell&Kern A&futura SE200, Noble Kublai Khan, 64 Audio U12t, Shanling M6 Pro, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-50
pseudomagick
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod akburt 11. 5. 2019 20:44

Kdybych se zeptal deseti mých kamarádů,jestli potrebují k mobilu DAC,tak minimalne 8 nebude vůbec vedet,o cem hovorím.
Vzhledem k tomu,ze ty vís,co DAC je a navíc jsi si nasel toto forum,tak bych rekl,,ze odpoved uz znás.
akburt
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Linuxing 11. 5. 2019 22:08

pseudomagick píše:No,rozepsal jsi to pěkně. :-)
Ne se vším se dá souhlasit a není jednoduché ti poradit.

S čím přesně nesouhlasíš, abych věděl v čem moje názory poupravit?

Já vím, že to se mnou není lehké :-) a díky za trpělivost, ale neočekávám v tomto vlákně jednoznačnou odpověď co koupit. Spíše podle rad zkušenějších vybírám, které produkty zařadím do užšího výběru a které si pak někde poslechnu nebo objednám z eshopu. Ano, jak správně píšeš hledám v dané cenové kategorii za co nejmenší peníze co nejvíce muziky (jako většina lidí) :-). V prvé řadě jde o kvalitní zvuk a ve druhé řadě do toho zakomponovat bezdrát, což není úplná nutnost, ale doba si žádá své. Sluchátka chci jen na doma a chtěl jsem je kupovat až později, ale teď když vím, že budou o dost kvalitnější než repro, tak to možná ještě přehodnotím.

U těch regálovek pro mě ten bezdrát není potřeba, protože kdybych šel do aktivních regálovek, tak by byly na blízký poslech a tudíž by byly vedle PC a i kdyby tam byl notebook, tak zastrčení káblíku není takový problém. Poslouchání regálovek z větší vzdálenosti (ze sedačky) s tabletem v ruce mě nepřijde dobrý nápad, to se mi zdá být lepší koupit sloupy, třeba níže zmiňovaně QA 3050.

Takže, abych mluvil konkrétněji, tak zatím mám v hledáčku tento repro řetězec:
PC/tablet/notebook >
přes USB/toslink/coax/Chromecast Audio (1.000 Kč) >
DAC: Pro-Ject DAC Box E (2.500 Kč) nebo Modi 3 (3.500 Kč) >
Zesilovač: nějaký vintage stereo zesilovač (do 5.000 Kč) nebo Onkyo A-9110 (nemá dig. vstup) (6.000 Kč) >
nebo
DAC a zesilovač v jednom: Marantz PM6006 (11.000 Kč) nebo Onkyo A-9130 (9.000 Kč)
Repro: Dynavoice DF6/Wharfedale Diamond 230/Q Acoustics 3050(i) (cca 20.000 Kč)
nebo
Často tady na fóru čtu, že je výhodnější pořídit i repro z bazaru. Třeba "Infinity Kappa 7.2i" tady na fóru byly zmiňované jako repráky kterým stěží mohou konkurovat nějaké nové v dané ceně.
Na Totemy 100 se asi vykašlu.

Takže kdybych šel do kombinace Chromecast + ... + Q Acoustics 3050, tak mi celý řetězec vychází bez kabelů na cca 25.000 - 29.000 Kč
To by přece mělo hrát lépe než bezdrátové regálovky (YAMAHA NX-N500 nebo KEF LSX nebo Naim Mu-so), které by byly +- za stejnou cenu.

A co se týká sluchátek:
PC/tablet/notebook >
přes USB/toslink/coax >
Modi 3 (3.500 Kč) + Magni 3 (3.500 Kč)
nebo
Cambridge Audio DacMagic Plus (10.000 Kč)
nebo
iFi Audio Micro iDAC2 (11.500 Kč)
nebo
DAP ??? >
AKG K 712 PRO / Sennheiser HD 650 / HiFiMan HE-400i (do 10.000 Kč)

-- 11. 5. 2019 23:10 --

akburt píše:Kdybych se zeptal deseti mých kamarádů,jestli potrebují k mobilu DAC,tak minimalne 8 nebude vůbec vedet,o cem hovorím.
Vzhledem k tomu,ze ty vís,co DAC je a navíc jsi si nasel toto forum,tak bych rekl,,ze odpoved uz znás.

Teď nevím... odpověď na co? Pořád tápu a hledám a jelikož nejsem žádný odborník, tak ještě chvíli potrvá než budu mít odpovědi na mé otázky :-) Jestli myslíš odpověď na kvalitu zvuku z interního vs externího DACu z tabletu a mobilu, tak teď už asi odpověď znám, ale ještě před založením tohoto vlákna mně byl vnucován názor, že externí DAC v dnešní době hudebních hi-res mobilů je vyhazování peněz a znak snobství.

-- 11. 5. 2019 23:14 --

malabar píše:https://cyrus-audio.eu/katalog/prislusenstvi/cyrus-soundkey/

Díky za tip. To myslíš k reproduktorům? Protože ke sluchátkám za 10tis. si myslím, že to bude slabé nebo máš nějakou zkušenost ve srovnání s ostatními DAC/Ampy?
Linuxing
Junior

Odeslat příspěvekod pseudomagick 12. 5. 2019 00:10

Nesouhlasím s tímto:

"Ke sluchátkům za 10tis. Kč:
tím, že do nich nezasahuje akustika místnosti, tak je v nich slyšet čistčí a detailnější zvuk než u repro za 20tis. Kč"

Nemyslím si,že něco jako akustika místnosti je ku škodě.
Nikdy jsem neslyšel sluchátka,která by dokázala podat zvuk,který se lyne prostorem.
Nevýhoda všech sluchátek je,že jsou buď přímo v uších(in-eary)nebo na uších(náhlavní).
Kde by také měly být,že? :D
Pokud by si někdo strkal in-eary do nosu,tak bych mu urgentně doporučil návštěvu psychiatra. :D
Ale vážně.Jde ale o to,že člověk používá k percepci i vnější části ucha.
Souvisí to s lokalizací zvuku v prostoru...
Věřím,že tento "neduh" bude v budoucnu odstraněn novými technologiemi virtualizace prostorové akustiky.Bude se jednat o jakousi virtuální zvukovou realitu.
S něčím co naznačuje tuto virtuální zvukovou realitu jsem se setkal při poslechu "dummy head recording".

"za tuhle cenu to budou otevřená sluchátka a v létě se v nich aspoň nebudou potit uši"

Pokud bys je chtěl používat venku s DAPem,tak to moc nedoporučuji(ruch okolí).
Pokud ale venku přes DAP poslouchat nechceš,tak bych to neřešil.
Kupovat DAP pouze na domácí použití je dle mého názoru zbytečné v jistém smyslu omezující.
Běžný zesilovač má v sobě DAC integrovaný. Např. ONKYO A-9130.

"problém s DAPem by asi nastal kdybych si chtěl z PC na TV spustit video koncert a zvuk bych chtěl do sluchátek. Za prvé hrozí problém s latencí co popisoval Martas38 zde viewtopic.php?p=12206984#p12206984 a za druhé při připojení přes Bluetooth mám obavy o sníženou kvalitu zvuku. Nebo je Bluetooth u DAPů již srovnatelné s drátem?"

Zajímavé,složité a v představě celkem děsivé. :-)
Proč z PC pouštět koncert do TV(a filtrovat současně zvuk přes DAC v DAPu)a pouštět do sluchátek?
Nestačí PC propojit HDMI kabelem s televizí a sluchátka prostě připojit k TV,aby obraz i zvuk šel stejnou synchronizovanou cestou? A co koncert(soubor)přesunout na flasku(či ext. HDD)a pustit přes USB v TV?
Pokud zvuková stopa v záznamu koncertu(ať už on-line,z HDD či SSD apod.)nebude v hi-res formátu,tak ti ani DAC v DAPu nepomůže.O DTS z DVD se zmiňovat nebudu. :pozor


"abych se kvalitou reprodukce vyrovnal sluchátkům, tak bych do repro+akustiky+zesilovače musel investovat přes 100tis Kč"

To si rozhodně nemyslím.Jak už jsem napsal výše.

"rozdíl mezi Flacem (Tidalem Master) a mp3 320kbps (Spotify Premium) asi nebude moc znát."

Rozdíl mezi FLACem a Mp3(320kbps)je znát(ale ve sluchátkách za 500,- asi ne).
Bezztrátový zvuk je plnější bez jakési "zvukové zrnitosti".Pokud si stáhneš program na zvukovou spektrální analýzu,tak to i uvidíš.
Např. Spek – Acoustic Spectrum Analyser
Zde: http://spek.cc/


Chromecast Audio bych si asi nekoupil.
Spíše bych volil YAMAHA WXAD-10(s DACem Burr-Brown).
Recenze zde: https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... ha-wxad-10

Také po něčem pokukuji a nejlepší řešení se mi zdá Naim Mu-So.
Hraje i bez subáče luxusně,dá se lehce přenést a nezabere mnoho místa.
Pokud ale hledáš spíše sloupové repro,tak ti asi už moc neporadím. :pozor
To už asi do běžného bytu nebude(kde jsou sousedi). :pozor :D

Pokud bych byl ochotný utratit cca 65k,tak bych volil zřejmě nejlepší soudbar s prostorovým zvukem Sennheiser Ambeo(basy od 30Hz).
Zde: https://insmart.cz/na-vlastni-usi-sennh ... pi-zvukem/
Astell&Kern A&futura SE200, Noble Kublai Khan, 64 Audio U12t, Shanling M6 Pro, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-50
pseudomagick
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bazi 36 12. 5. 2019 07:57

For linuxing:

Na konkretni rady,co koupit,bych se jeste prozatim vykaslal. Tvoje nazory,ktere sis zrejme pod vlivem fóra postupně třídil,jsou víceméně zcestné. Vse vychazi z toho,žes pravdepodobne jeste neslysel hrat zadnou stereosestavu a kvalitnejsi sluchatka,nez jsou spunty za tri stovky. To bys mel napravit jako prvni(tu poslechovou zkusenost). Pak se ti nebudou vkrádat do hlavinky porovnávací nesmysly repro versus sluchatka a nebudes operovat konkretnimi cenovkami,kde oddelujes castkami co je a nebo uz neni kvalitni a co se k cemu hodi a nehodi,pouze na základe ceny. Pletes hrozne moc veci dohromady a to proste nejde. Nejprve by sis tim poslechem mel ujasnit,co vlastne chces,jinak je to lizani zmrzky pres sklo a doma bys pak po zapojeni cumel ja osel,co ze sis to vlastne objednal a proc to nehraje v té fantasktní vysněné kvalite.
Bazi 36
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Linuxing 12. 5. 2019 13:02

@Bazi 36:

Ano souhlasím, poslechnout věci je správné, ale nechci chodit půl roku po obchodech, kde mi bude každý prodavač nabízet něco jiného a budou mít všude jinou akustiku, takže nedokáži srovnávat repro napříč prodejnami. Chci mít nějaký předvýběr a pak si objednat poslechovku. Nevidím nic špatného na tom, že tam dávám konkrétní cenovky, cena většinou reprezentuje kvalitu a mám na to určitý budget, takže musím mít představu kolik co stojí.

"...kde oddelujes castkami co je a nebo uz neni kvalitni a co se k cemu hodi a nehodi,pouze na základe ceny."
Proč si myslíš, že určuji co se k sobě hodí jen podle ceny? Většinou jsou to doporučené komponenty, není to žádný random výběr na základě ceny. Mám jich ve výběru více, tohle byly ty, které byly pochvalné i v recenzích.

"Nejprve by sis tim poslechem mel ujasnit,co vlastne chces,jinak je to lizani zmrzky pres sklo a doma bys pak po zapojeni cumel ja osel,co ze sis to vlastne objednal a proc to nehraje v té fantasktní vysněné kvalite."
No, ale tomu se chci právě vyhnout. Jestli příjdu do prodejny, kde mají dobrou akustiku a pak to donesu domů a až potom se dozvím, že do akustiky budu muset nacpat dalších 30 litrů, tak to budu fakt čumět jak osel. :-)

"Tvoje nazory,ktere sis zrejme pod vlivem fóra postupně třídil,jsou víceméně zcestné."
Nejen pod vlivem fóra, ale i pod vlivem přímé konzultace. Pokud napíšeš co konkrétně je na tom mém shrnutí zcestné, tak to pro mě bude mít velký informační přínos.

-- 12. 5. 2019 14:31 --

pseudomagick píše:Nemyslím si,že něco jako akustika místnosti je ku škodě.
Nikdy jsem neslyšel sluchátka,která by dokázala podat zvuk,který se lyne prostorem.

Taky si nemyslím, že akustika místnosti je ku škodě... pokud je ta akustika dobrá. Díval ses na to video? Dáš "vycpávky" do rohů a ztratí se ti basy atd.
Co si pod tím "lyne prostorem" mám představit. Ozvěnu?

pseudomagick píše:Souvisí to s lokalizací zvuku v prostoru...

Tím myslíš, že otáčením hlavy zjišťuješ odkud zvuk vychází? To pro mě u sluchátek na hudbu není důležité.

pseudomagick píše:Kupovat DAP pouze na domácí použití je dle mého názoru zbytečné v jistém smyslu omezující.
Běžný zesilovač má v sobě DAC integrovaný. Např. ONKYO A-9130.

Pokud bych neměl DAP, tak bych musel mít několik metrů dlouhý kabel ke sluchátkům přes půlku místnosti. To je také dost omezující. Tou zmínkou o ONKYO jsi myslel, že bych mohl připojit sluchátka přímo k němu? Od toho jsem byl odrazován viz výše v mém shrnutí, že běžné stereo zesilovače nejsou vhodné jako sluchátkové zesilovače (...jen vyvedený přes nějaký odpor z výstupu na reprosoustavy...).

pseudomagick píše:Nestačí PC propojit HDMI kabelem s televizí a sluchátka prostě připojit k TV,aby obraz i zvuk šel stejnou synchronizovanou cestou?

Přemýšlím nad tím DAPem nebo bezdrátovými sluchátky (které by ale zase nedosahovaly kvalit drátových) proto abych se zbavil kabelu přes půl místnosti. A navíc používat DAC/Amp v TV je přece šílenost, tam bude nějaký laciný a nekvalitní. Kdybych už teda nekupoval DAP a smířil bych se s kabelem, tak bych kabel od sluchátek zasunul přímo do stolního DAC/Ampu (např. modi3+magni3), který bude určitě lepší než v TV.
Někdo si pro sluchátka za 10tis pořizuje DAC/Amp i za 20tis takže představa, že bych to živil z TV mě trochu děsí. :-)

pseudomagick píše:A co koncert(soubor)přesunout na flasku(či ext. HDD)a pustit přes USB v TV?
Pokud zvuková stopa v záznamu koncertu(ať už on-line,z HDD či SSD apod.)nebude v hi-res formátu,tak ti ani DAC v DAPu nepomůže.O DTS z DVD se zmiňovat nebudu.

To přenášení přes flasky mezi PC, TV, projektorem není praktické. Co se dívám, tak většinou na DVD uvádějí "DTS 5.1" nebo "DTS-HD", ale navíc je tam i "PCM Stereo" nebo "LPCM 2.0". S DTS by asi DAPy měly problém, ale třeba u tohoto https://www.muziker.cz/fiio-x5-iii-rd píší, že PCM umí. Nebo je nějaký problém s přenosem PCM vzduchem?

pseudomagick píše:Rozdíl mezi FLACem a Mp3(320kbps)je znát(ale ve sluchátkách za 500,- asi ne).
Bezztrátový zvuk je plnější bez jakési "zvukové zrnitosti".Pokud si stáhneš program na zvukovou spektrální analýzu,tak to i uvidíš.

Ty rozdíl na Naim Mu-So slyšíš? ...aha o řádek níže čtu, že o něm uvažuješ. Myslel jsem, že ho máš doma.
A na nějakých repro ten rozdíl v kvalitě FLAC a Mp3(320kbps) slyšíš?

pseudomagick píše:Chromecast Audio bych si asi nekoupil.
Spíše bych volil YAMAHA WXAD-10(s DACem Burr-Brown).

DAC v Chromecastu bych nepoužíval. Chromecast bych napíchl optickým kabelem do lepšího DACu (třeba toho Modi 3), takže by Chromecast sloužil jen jakýsi most k přeposílání digitálního signálu.

pseudomagick píše:Pokud ale hledáš spíše sloupové repro,tak ti asi už moc neporadím. :pozor
To už asi do běžného bytu nebude(kde jsou sousedi).

Já sloupy nekupuji kvůli týrání sousedů :-). Jak jsi před tím posílal to video na Naim Mu-So, tak to byly také slušné detonace (450 W :-) ). Myslím, že i při nižších hlasitostech dokáží větší repro (sloupy) vykreslit lepší detailnější zvuk než malé regálovky. To jak to hraje při nízkých hlasitostech je pro mne důležité a často to v recenzích bývá uvedeno. Repro, které by to neumělo dobře si zrovna škrtám.

pseudomagick píše:Pokud bych byl ochotný utratit cca 65k,tak bych volil zřejmě nejlepší soudbar s prostorovým zvukem Sennheiser Ambeo(basy od 30Hz).

Na filmy dobré, ale na hudbu... no nevím. Já bych raději koupil opravdu dobré stereo a ty co mají jen vytvářet prostor (boční, zadní) už jen nějaké lacinější.
Linuxing
Junior

Odeslat příspěvekod Bazi 36 12. 5. 2019 18:28

No tady je presne to,o cem píšu,podle me moc teoretizuješ a pak se v tom takhle plácáš:

"Myslím, že i při nižších hlasitostech dokáží větší repro (sloupy) vykreslit lepší detailnější zvuk než malé regálovky."

Toto je ten příklad zcestnosti,úplný nesmysl.
Bazi 36
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod pseudomagick 12. 5. 2019 21:04

Abych tě trochu uvedl do reality... :D
Za cenu do 30tis. toho chceš fakt mnoho. :pozor
Řešíš akustiku jako bohatý audiofil,který si chce koupit hi-end sestavu za stovky tisíc? :shock:
Ano,pro tyto lidí jsou speciální poslechová studia,ne však pro nás,kteří utratí za domácí hudební aparaturu pouhých 30-50 tisíc.
A víš vlastně co vůbec chceš? :roll:
Níže zde kopíruji svůj text z jiného vlákna.

Sám sháním nějaký all-in-one systém či hifi systém a podrobně jsem prostudoval úplně vše(to nejlepší)co se v ČR prodává do 25.000,-(v českých a anglických recenzích + srovnávání parametrů)...včetně všech reproduktorů.
Zatím u mně vede:
1)Naim Mu-So
2)Yamaha MCR-N670D
3)Pioneer P2-K
4)Naim Mu-So 2nd Gen.(chystá se do prodeje)
(chci něco pokud možno i s wifi streamingem). :D

V aktivních reproduktorech s bluetooth jsou to 4 kandidáti:
1)YAMAHA NX-N500 (mají i wifi s MusicCast)
2)EDIFIER S2000PRO
3)IK Multimedia iLoud MTM (chystají se do prodeje).Zde: https://www.gear4music.cz/cs/Nahravani- ... gJVOfD_BwE
4)EDIFIER E235 Luna 2.1 (nedají se koupit v ČR)

Je možnost i něco poskládat z komponentů,ale hrozí riziko...

-- 12. 5. 2019 21:13 --

"Myslím, že i při nižších hlasitostech dokáží větší repro (sloupy) vykreslit lepší detailnější zvuk než malé regálovky."

Toto je fakt nesmysl. :pozor
I menší a levnější verze Naim Mu-So(tedy Naim Mu-so QB)dokáže podat pěkné basy i při nižších hlasitostech.Má na to speciální funkci.
Samozřejmě nemůžeš od takového reproduktoru očekávat basy(kvantitu)jako od profi subwooferu za x desítek tisíc. 8-)

-- 12. 5. 2019 21:28 --

Např .Chromecast Audio je vhodné si dokoupit ke staré sestavě či repro.

"Taky si nemyslím, že akustika místnosti je ku škodě... pokud je ta akustika dobrá. Díval ses na to video? Dáš "vycpávky" do rohů a ztratí se ti basy atd.
Co si pod tím "lyne prostorem" mám představit. Ozvěnu?"

Myslel jsem tím zvuk,který k tobě přichází z větší dálky,včetně stereo poslechu atd.

-- 12. 5. 2019 21:55 --

Další možnost je např. multimediální centrum DUNE HD DUO 4K(D/A převodník ESS SABRE32 Reference).Nebo nějaké jiné MC.
Stačí pouze dokoupit kvalitní repro a propojit s TV.
Jsou ale i další možnosti..(Olive ONE 1TB,PC či notebook+zvukovka atd.)
Astell&Kern A&futura SE200, Noble Kublai Khan, 64 Audio U12t, Shanling M6 Pro, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-50
pseudomagick
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Linuxing 13. 5. 2019 21:40

"Za cenu do 30tis. toho chceš fakt mnoho. :pozor
Řešíš akustiku jako bohatý audiofil,který si chce koupit hi-end sestavu za stovky tisíc? :shock:
Ano,pro tyto lidí jsou speciální poslechová studia,ne však pro nás,kteří utratí za domácí hudební aparaturu pouhých 30-50 tisíc."

Ano, bylo mi řečeno, že u takto relativně levného repro není potřeba investovat do akustiky místnosti, ale je to důkaz jak je repro za 30-50tis obroti sluchátkům nekvalitní. Repro za 30-50tis je základní hi-fi level, kdežto sluchátka za tu cenu jsou hi-end.

""abych se kvalitou reprodukce vyrovnal sluchátkům, tak bych do repro+akustiky+zesilovače musel investovat přes 100tis Kč"
To si rozhodně nemyslím.Jak už jsem napsal výše."

No psal jsi o lokalizaci zvuku v prostoru a o zvuku, který přichází z větší dálky. Také to že nemáš nic na uších je nesporná výhoda reproduktorů nebo to, že zvukové vlny basů u repra cítíš "tělem". Ano s tím souhlasím, ale nepsal jsi o detailnosti zvuku a o nuancích. Mně několik lidí potvrdilo, že se sluchátky se dá dosáhnout zvuku, který by u repra byl mnohonásobě řádově dražší - viz předchozí zmínka o akustice kdy repro za 30 tisíc je tak "špatné", že ani nevyžaduje akustické úpravy bytu. A na tom videu co jsem linknul je sakra poznat rozdíl v akustice a to bouchal jen na bubínek.

"A víš vlastně co vůbec chceš?"
Chci nejlepší hi-fi zvuk za svůj rozpočet, ale zároveň, aby to nebylo nepraktické (kabel přes půl místnosti). Zdroj zvuku PC, chci převážně používat kabely kvůli kvalitnějšímu zvuku (i když ke sloupům by kabel byl možná i 10m dlouhý), a občas tam i něco střelit vzduchem z mobilu/tabletu/ntb. Sumarizuji si všechny výhody/nevýhody sloupů/regálovek/sluchátek. Zařizuji byt, takže pro rozmístění komponent jsou dveře otevřené.

Wireless vyřeším tím Chromecastem (nebo jinou alternativou, kterých je na trhu dost: s digitálním výstupem: https://www.aliexpress.com/item/EarRise ... 30848.html , https://www.alza.cz/taotronic-bluetooth ... gK7SfD_BwE ). Nenapsali jste žádnou nevýhodu, takže to považuji za nejelegantnější řešení pro sloupy/regálovky. Tím pádem mohu vybírat ze širokého spektra reproduktorů a nejsem odkázany jen na ty co obsahují vestavěné wireless funkce. U sluchátek to Chromecastem samozřejmě nevyřeším.

""Myslím, že i při nižších hlasitostech dokáží větší repro (sloupy) vykreslit lepší detailnější zvuk než malé regálovky."
Toto je fakt nesmysl. :pozor
I menší a levnější verze Naim Mu-So(tedy Naim Mu-so QB)dokáže podat pěkné basy i při nižších hlasitostech.Má na to speciální funkci."

Máš na mysli nějakou funkci "loudness", která při nižší hlasitosti zesílí basy? Jak se ta funkce u Naim Mu-so jmenuje, abych si to mohl najít?

-- 13. 5. 2019 22:45 --

Bazi 36 píše:No tady je presne to,o cem píšu,podle me moc teoretizuješ a pak se v tom takhle plácáš:
"Myslím, že i při nižších hlasitostech dokáží větší repro (sloupy) vykreslit lepší detailnější zvuk než malé regálovky."
Toto je ten příklad zcestnosti,úplný nesmysl.

Pseudomagick také píše, že pročetl recenze (české i zahraniční) a dokonce do svého výběru zahrnul i to co se v ČR neprodává nebo mi doporučuje to co ještě ani nebylo uvedeno na trh. (Pseudomagicku to není nic proti tobě, neber to jako útok.) Všichni na tomto foru teoretizujeme. Takže nemám pocit, že teoretizování a vytváření nějakých pravidel podle kterých vybírat kvalitní "zvuk" je něco špatného. Kdyby jediné správné bylo jít poslechnout do obchodu, tak by tohle fórum ani nemuselo existovat. Produktů je na trhu tolik, že není v mých silách je všechny slyšet. Hi-fi sluchátka jsem zatím žádné nezkoušel, to je pravda, ale ten kabel by mě pro dlouhodobý poslech vadil, proto tady teoretizuji jestli jsou nějaké varianty jak se ho zbavit.

Takže když to napíšu takhle tak už s tím budete souhlasit?:
"U menších reproduktorů určených pro blízký poslech mohu dosáhnout toho, abych i při nízké hlasitosti slyšel více detailů na středech a výškách (tím, že je mám blíže uchu), ale zase se připravím o basy, protože malý reproduktor nedokáže vytvořit tak dobře nízké tóny jako velký reproduktor."

Co jiného jsem ve shrnutí napsal špatně?

Zatím jsem se od tebe dozvěděl jen "Pak se ti nebudou vkrádat do hlavinky porovnávací nesmysly repro versus sluchatka", ale co jsem napsal konkrétně špatně jsem se zatím nedozvěděl.
Linuxing
Junior

Odeslat příspěvekod pseudomagick 14. 5. 2019 01:13

"Pseudomagick také píše, že pročetl recenze (české i zahraniční) a dokonce do svého výběru zahrnul i to co se v ČR neprodává nebo mi doporučuje to co ještě ani nebylo uvedeno na trh."

To,co ještě ani nebylo uvedeno na trh jsem uváděl:
1)Naim Mu-So 2nd Gen. (cca 1.500,- EUR)
2)IK Multimedia iLoud MTM (cca 22.000,-)

Nepochybuji,že to bude hrát výborně,neboť oboje jsou upgrady již známých a vysoce uživatelsky hodnocených produktů.Je to něco jako sázka na jistotu.
Který audiofil by např. pochyboval o Devialet Phantom Gold?
Osobně bych ti také doporučil koupit si něco(značku apod.),o které se nediskutuje.
Již nějakou dobu tu na fóru(a bazaru)tiše přihlížím jak si hifisté kupují různé DAPy a in-eary(china low-cost).
Když už jim to hraje celkem dobře,tak pak se objevují softwarové lagy apod.
Netvrdím,že vše z Číny je špatné.Např DAP Aune M1s hrál výborně.
Tvrdím tedy,že je lepší si ušetřit na kvalitní věc o které se nediskutuje a nepochybuje.
Už jenom úvaha o nákupu Chromecast Audio ukazuje kam míříš... :D
Takovou věc si koupí někdo,kdo má doma např. starou věž,nechce utrácet(nebo na to nemá)a chce prostě streamovat.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pokud by něco nebylo dobré,tak bych to nedoporučoval a ani bych si to nedával do svého wishlistu alternativ.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

"U menších reproduktorů určených pro blízký poslech mohu dosáhnout toho, abych i při nízké hlasitosti slyšel více detailů na středech a výškách (tím, že je mám blíže uchu), ale zase se připravím o basy, protože malý reproduktor nedokáže vytvořit tak dobře nízké tóny jako velký reproduktor."

Kup si k nim subáč,pokud nebydlíš v paneláku. :-)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Zatím jsem se od tebe dozvěděl jen "Pak se ti nebudou vkrádat do hlavinky porovnávací nesmysly repro versus sluchatka", ale co jsem napsal konkrétně špatně jsem se zatím nedozvěděl."

Srovnávat sluchátka a domácí poslech je tak trochu mimo mísu.
Někdo zde na fóru by i řekl,že srovnávat in-eary a náhlavní sluchátka je také trochu mimo.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Chci nejlepší hi-fi zvuk za svůj rozpočet, ale zároveň, aby to nebylo nepraktické (kabel přes půl místnosti). Zdroj zvuku PC, chci převážně používat kabely kvůli kvalitnějšímu zvuku (i když ke sloupům by kabel byl možná i 10m dlouhý), a občas tam i něco střelit vzduchem z mobilu/tabletu/ntb. Sumarizuji si všechny výhody/nevýhody sloupů/regálovek/sluchátek. Zařizuji byt, takže pro rozmístění komponent jsou dveře otevřené."

Výše jsem ti dal doporučení na nejlepší zvuk za rozpočet,který máš.
Kabelem vše vést ani nemusíš,pokud máš doma wifi(asi ano,páč pochybuji,že sem píšeš přes mobilní síť).
Všechny systémy,které jsem uvedl mají wifi streaming.Takto si propojíš systém,mobil i PC.
U některý aparátů nepotřebuješ vůbec žádný kabel(pouze ten do napájení 220V).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uvědom si,že tvůj rozpočet je dost omezený a ke špičkovému zvuku se ani náhodou ani nepřiblížíš. :pozor
To,že u hifi systému píšou,že má špičkový zvuk(např. u Pioneeru P2-K)je pravda,ale pouze relativní.
Pokud bys toto tvrdil nějakému majiteli,který má doma Audio Physic Cardeas plus+,tak se ti tiše vysměje a bude si myslet své. 8-)

-- 14. 5. 2019 02:06 --

Náhlavní sluchátka,abys nemusel vést kabel?
Asi bych si šel do Audiga.cz poslechnout tyto: https://www.audigo.cz/Sluchatka/Radiova ... ser-RS-195

Bohužel ti je nemohu doporučit,neboť ani krátký poslech Sennheiser HD 800S(za 43.400,- Kč)mě moc nepřesvědčil.
Asi jsem zarytý a nepolepšitelný in-earista. :D
Je ale možné,že ti Sennheiser RS-195 budou vyhovovat.Kdo ví? :roll:
Naposledy upravil pseudomagick dne 14. 5. 2019 02:53, celkově upraveno 1
Astell&Kern A&futura SE200, Noble Kublai Khan, 64 Audio U12t, Shanling M6 Pro, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-50
pseudomagick
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pseudomagick 14. 5. 2019 02:20

"Ano, bylo mi řečeno, že u takto relativně levného repro není potřeba investovat do akustiky místnosti, ale je to důkaz jak je repro za 30-50tis obroti sluchátkům nekvalitní. Repro za 30-50tis je základní hi-fi level, kdežto sluchátka za tu cenu jsou hi-end."

Ano,s hudebními systémy(přesněji bednami)v takové cenové se moc akusticky neexperimentuje.Spíše se bedny pouze správněji umístí(od stěny či od sebe apod.).

Nejde o žádnou nekvalitu.Jde o to,že domácí hifi technika urazila už pěknou cestu v čase a zkušenostech.Oproti tomu DAPy a in-eary jsou teprve v plenkách.
Domácí hifi technika je tudíž daleko vyvinutější,sofistikovanější a tudíž i dražší.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Mně několik lidí potvrdilo, že se sluchátky se dá dosáhnout zvuku, který by u repra byl mnohonásobě řádově dražší - viz předchozí zmínka o akustice kdy repro za 30 tisíc je tak "špatné", že ani nevyžaduje akustické úpravy bytu."

Bohužel jsem neporovnával repro za 30k s in-ery či náhl. sluchátky.
Ani drahé repro nemám.
Hudba ale přeci není především o detailech.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trochu jsem za tebe udělal "domácí úkol" a pátral po sloupových reproduktorech. :-)
Požadavky byly 40-22000Hz,výkon min.150W,citl.min.cca 90 dB/mW a našel jsem ještě lepší.

YAMAHA NS-777 zde: https://www.alza.cz/yamaha-ns-777-cerne ... tm#recenze
Magnat Monitor Supreme 1002 zde: https://reprosoustavy-reproduktory.heur ... e/#section

Možná ale objevíš ještě lepší.
Astell&Kern A&futura SE200, Noble Kublai Khan, 64 Audio U12t, Shanling M6 Pro, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-50
pseudomagick
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod janekh 14. 5. 2019 07:28

Moc nechápu co by mělo být špatného na Chromecast Audio. Naopak, zvukově je to obecně velmi dobře hodnocené zařízení, navíc za směšnou cenu. Bohužel se jej Google z nějakého důvodu rozhodl zaříznout a tak jsou v prodeji poslední kousky. Mám jej připojené k aktivním Ruark Audio MR1 bedničkám a funguje velmi dobře.

Spíše mi na takovém řešení vadí dvouúrovňové nastavování hlasitosti. První úroveň nastavení hlasitosti je prostřednictvím ovládací aplikace Chromecastu a v tom případě funguje jako nastavení úrovně na vstupu zesilovače, druhá úroveň je pak samotné nastavení hlasitosti výkonového stupně připojeného zesilovače (v mém případě aktivních reprosoustav). A to je podle mne problém.

Proto jsem se rozhodl jít do integrovaného zesilovače s vestavěným Chromecastem, konkrétně NAD C 338, který toto zdvojení eliminuje – nastavování hlasitosti Chromecastu reguluje rovnou výstupní úroveň zesilovače. NAD se také dokáže probudit do provozního režimu při detekci signálu na audio vstupech i na Chromecastu, má dostatek vstupů, minimum ovládacích prvků a velmi slušný zvuk. Potřebuji aby byla celá sestava velmi snadno použitelná i pro ostatní členy domácnosti. Za mne ideál bez přípomínek. Koupil jsem ho na německém eBay jako vrácené zboží za 11 kKč. Teď k němu čekám ještě bedničky Dynaudio Emit M10 za podobnou cenu, jsem na ně zvědav. Na kvalitní soustředěný poslech mám pak in-eary Oriolus Reborn + Chord Mojo. Tím moje investice do audia na dlouhou dobu končí :)
Naposledy upravil janekh dne 14. 5. 2019 10:30, celkově upraveno 1
Chord Mojo > Oriolus Reborn IEM (+ custom nástavce) / Sennheiser HD 598 / Grado SR325x
janekh
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 14. 5. 2019 07:49

pseudomagick: jednak v místnosti se špatnou akustikou (holé zdi, podlahy bez koberců, okna bez záclon, různé výklenky apod.) budou hrát mizerně repro za pět tisíc i repro za půl milionu. Akustika místnosti je velice důležitá a dělá se zvukem divy. Je nutno především zamezit odrazům a tříštění zvuku a má smysl to řešit i u repro za deset tisíc. Tím nemyslím poslechovou místnost za miliony ale drobné úpravy běžného obýváku. Protože v těch moderních vzdušných "holobytech" je často poslech repro vyloženě utrpením.
A dál si nemyslím, že repro za 30-50tisíc jsou základní hifi level. Už kolem dvaceti tis. (i méně) se dají sehnat slušné repro např. od firmy Focal JM Lab. Samozřejmě je třeba je krmit odpovídajícím zesilovačem.
Ono možná chce víc poslouchat, než pouze číst recenze a teoretizovat.
Jinak samozřejmě souhlasím, že kvalitní poslech se sluchátky je o dost levnější, než srovnatelný s repro.
Eversolo DMP-A6->Chord Qutest->Cayin HA-1A->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+->Pioneer SX-S30DAB->Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků