Moje Onkyo TX-NR686 + Q Acoustics

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod tombas 10. 5. 2019 13:31

To je ale román... bude to mít i pokračování? :)
Ale v podstatě jsou výsledky tvých experimentů správné a tak trochu i obecně platné.
Prostor potřebuje každá bedna a není to jen samoúčelný výmysl výrobce, aby uživatelům komplikoval život.
Bazi to výše popsal srozumitelně a je na každém, jestli doporučení dodrží nebo ne. Hrát to bude tak jako tak, jen by to mohlo hrát lépe.
Pokud jde o tu akustiku, tak opět povrzuješ, co bylo napsáno výše, zatlumení je důležité, ale nesmí se to přehnat a pokud slyšíš po tlesknutí ozvěnu, tak je to špatně.
Nad sedačkou naproti TV by určitě neměla být holá stěna, protože je často tak blízko k posluchači, že odražené vlny mají jen minimální zpoždění oproti přímému zvuku z repro, že se bijí a kvalitu zvuku citelně degradují.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pekr77 10. 5. 2019 14:03

A ten střeďák nad TV? Asi to bude fungovat, občas to někde na fotce vidím, vizuálně mi to ale doma neprošlo a tak se lopotím s TV na zeď do sádrokartonu a střed do 2-3 měsíců přijde pod TV :-)
pekr77
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rich-doonie 10. 5. 2019 14:08

tombas:
Pokračování asi nééé :-) Jen jsem chtěl skutečně popsat svoji reálnou situaci, že rozmístění opravdu má svůj vliv a že výtka na pozici centru není jen takové plácání a bezpředmětná kritika.

S ozvěnou to já osobně nemám tak strašný, ale když je naprosté ticho a ze sedačky nad hlavou tlesknu, tak ozvěna slyšet jde ... Akustickým obrazem nad sedačku jsem již nějakou chvíli rozhodnutý, že budu situaci řešit. Problém je jen vybrat vhodný motiv, na kterém se doma shodneme, což je zatím největší problém ... :-D
Rich-doonie
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 10. 5. 2019 14:22

Stačí nějaký Picasso na plátně, případně i Michelangelo nebo Rubens, pro milovníky surrealismu doporučuji Salvatora Dalího :).
Jo jo, originál je originál a pak už na motivu až tak nezáleží.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pekr77 10. 5. 2019 16:15

Nebude to o něco málo dražší, než celá ta hifi sestava, případně včetně bytu? :-)
pekr77
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tombas 10. 5. 2019 18:28

Co by pravý hifista pro lepší zvuk neudělal? :)
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bazi 36 10. 5. 2019 18:32

Jo Salvator Dalí,toho jsem znal osobně i Marii Curie a Hynaise.....vsechny jsem je znal osobně.
Bazi 36
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod dracul77 10. 5. 2019 22:03

no pekne.... :-)
dracul77
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod rosswell 12. 5. 2019 14:23

Chlapy já se omlouvám za svůj post na 2 stránce :roll: Nechtěl jsem na nikoho útočit a vím že mi chcete pomoci.Když jsem to psal byl jsem lehce pod vlivem alkoholu a příspěvek bych teď nejraději vymazal :'( :mrgreen: Momentálně jsem teda ve fázi testování s tím centrem :hm ale mám problém s TV stolkem.Trochu jsem popřemýšlel že bych TV stůl vzal ke stolařovi na úpravu bočnic abych tam potom mohl dát ten receiver a měl tam trochu i místa na větrání.
Na ten můj centr jsem žádný nástěný držák nenašel tak ani nevím jak bych ho zavěsil na zeď. :hm
A díky Rich-doonie za skvělý obsáhlý příspěvek
SONY 55XF9005
Playstation 4
Onkyo TX-NR686
Q Acoustics 3050i 5.1
rosswell
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tombas 12. 5. 2019 15:22

Dva zadní basreflexy a vysunuté svorky na tom centru dávají jasně najevo, že to není určeno na zavěšení na stěnu.
Já bych pro něj na zdi udělal polici, trochu hubší, aby byla zadní strana alespoň 10cm od zdi.
Můžeš klidně udělat dlouhou nad celou TV, v barvě, jaká se ti hodí a doprostřed položíš centr a kolem může manželka nastavět nějaké serepetičky.
Zvuk bude i tak slyšitelně lepší, než když je centr nacpaný v regálu pod TV.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rosswell 12. 5. 2019 16:01

Ale ta police by byla až moc hluboká (přes 31cm).Já to asi udělám tak že stolek nechám zvednout o 15-20cm,bočnice nechám vyrobit nové a receiver tam zapasuji a ten centr položím na horní desku místo stávajícího receiveru.
SONY 55XF9005
Playstation 4
Onkyo TX-NR686
Q Acoustics 3050i 5.1
rosswell
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pekr77 12. 5. 2019 17:18

Hele, ty pod tou telkou máš místa dost. To by Ti vadilo, kdyby ten receiver byl stranou? Dej tam receiver vlevo, střed na střed a vpravo Ti ještě zbude místo na gramec :-)
pekr77
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rich-doonie 12. 5. 2019 19:30

rosswell:
Na daný centr (QA 3090i) existuje celá řada nástěnných držáků, včetně originálního - Q Acoustics 3000WB (WB = "Wall Bracket") k dostání za necelých 8 stovek i v ČR ;-) Ten mám i já a maximální spokojenost.

tombas:
Svorky jsou úplně v pohodě, ty umístění na zeď vůbec nebrání. A co se týče zadních bassreflexů, tak jsem z toho měl z počátku taky trochu strach, ale po dlouhé a vyčerpávající diskuzi na toto téma s odborníkem z hifistudia + korespondenci přímo s výrobcem jsem byl ujištěn, že centr QA 3090i je dimenzovaný pro instalaci na stěnu a jakákoli slyšitelná degradace zvuku vlivem tohoto umístění je prakticky vyloučena. A z vlastní zkušenosti musím potvrdit. Je nutné zohlednit, jaká část zvukové stopy z centru vychází. Jsou to v naprosté většině dialogy, u kterých opravdu není nijak postřehnutelný negativní vliv blízkosti repráku ke stěně. Něco jiného je z tohoto repráku pustit nějakou zvukovou stopu s dominantní basovou složkou ... ale kdo by tohle dělal :-)

Jinak tebou navrhované řešení s poličkou si nemyslím, že by bylo dobré řešení ... Já měl tuhle vizi taky chvíli, ale nakonec jsem ji zavrhl. Jednak (jak zmiňoval i rosswell) by ta polička musela být strašně hluboká (já se dostal na min. 35 cm hloubku, aby to mělo smysl) - a to je skutečně OHAVNOST mít něco takového ještě nad televizí ...
A druhá věc, která již u mě rozhodla do tohoto řešení nejít a u rosswella by to bylo podle fotky ještě markantnější. A to je výška společně s nemožností centr na poličce naklopit směrem dolů. rosswell má již dost vysoký ten TV stolek (oproti mně řekl bych tak +15 cm), navíc má dalších cca 20 cm mezeru z důvodu zavěšení TV na zeď. A pak samotná TV ... takže bych tipoval, že by se s poličkou dostal na výšku tak 160-170 cm od země a to si myslím, že taky není úplně optimální ...

Zatímco s diskutovaným držákem na stěnu si člověk může libovolně centr naklonit, čímž se zase o něco oddálí záda repráku od zdi (já to teď měřil a bassreflex mám přesně 5 cm od zdi; zatímco při scénáři s ohavnou poličkou hloubky 35 cm by byl bassreflex od zdi nějakých 12-13 cm maximálně). Takže dle mě je zavěšení centru na zeď mnohem lepší řešení jak z pohledu designu, tak funkčnosti ;-)
Rich-doonie
Junior

Odeslat příspěvekod ongeo 12. 5. 2019 20:44

Já už jsem taky rozhodnutý pro tyhle reproduktory, ale pořád váhám, s jakým AV receiverem je mám koupit... Místnost mám cca 5 krát 3 metry. Onkyo tx nr 686 nebo marantz nr 1609 nebo denon X 3500 h...
ongeo
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 12. 5. 2019 20:52

Onkyo cvaká, viz. vedlejší vlákno.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků