100hz pro sport: "100hz or die" nebo mýtus?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Je pro vás vyšší frekvence u TV při výběru důležitá?
Ano, "100hz or die" 15 %  28%  [ 15 ]
Ano, na sport je to nutnost 10 %  18%  [ 10 ]
Ano, hraju 120fps 3 %  5%  [ 3 ]
Ano, jsem citlivý na 24p judder a "stohercovky" si s tím nejlépe poradí 12 %  22%  [ 12 ]
Ano, vyžaduji zapnutou interpolaci 50hz zdroje do 100fps 3 %  5%  [ 3 ]
Ne, samotný typ panelu je pro mě podstatnější (VA x IPS) 7 %  13%  [ 7 ]
Po přečtení článku už tomu nevěnuji takovou pozornost 0 %  0%  [ 0 ]
Je mi to naprosto jedno 3 %  5%  [ 3 ]
Celkem hlasů : 53

Odeslat příspěvekod indeshit 18. 5. 2019 22:27

Čau,

https://www.blurbusters.com/gtg-versus- ... -response/

Geniální článek !!!
Doporučuju přečíst všem "100hz or die" lidičkám a týpečkům :) :  100hz pro sport není modla, je to mýtus (to zní skoro jako titulek z bulvárního plátku :) )

Rozhodně tím nechci říci, aby lidi přestali kupovat "stohercovky", nebo je dokonce nějak hanit, ale možná bude pro mnohé hezký se dozvědět, že není nezbytné tu frekvenci stavět jako nejvyšší prioritu (pokud nutně nejste fanoušci interpolace a nehrajete Xbox hry v 1440@120fps nebo PC hry s nabušeným kompem, který vám taky utáhne vyšší framerate).
Pokud chcete špickovou telku, tak to "stohercovka"  bude, ať už chcete nebo nechcete, ale v nižším segmentu možná vám lépe poslouží 50hz VA než třeba 100hz IPS. Vždy záleží na požadavcích. Každopádně doporučuju přečíst a možná přehodnotit požadavky při výběru. Kolikrát totiž můžete z fleku požadavek na vyšší frekvenci s klidem vypustit a zaměřit se v rámci rozpočtu na pro vás důležitější věci (koukání čelně versus koukání z boku apod.).

"Stohercovka" pro filmmaniaky je pochopitelně TOP, o tom žádná (120hz:24 je 5 =5:5 pulldown, nedělá to judder, ale ten stejně takřka nikdo nevnímá, nebo snad ano? ) , ale při tom sportu přece nechcete 3 puky, mizení puků, duchy kolem hráčů a hokejek, nebo snad jo?

Není to žádnej hejt na "stohercovky". Je to jen pokus o rozproudění možná zajímavý debaty.

Přidávám anketu -dlouho jsem tu žádnou neviděl, tak ať to tu trochu ožije.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod leroj 19. 5. 2019 08:42

preferuji 100hz + VA - tak nevím, kterou odpověď vybrat...
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 19. 5. 2019 09:21

Ano dejme do TV 50Hz panely a podsvícení nechejme pořádně blikat. Však to lidi stejně koupí. Asi bych to viděl takto. „Nejlepší je“, když jdou novináři podobným věcem naproti a výrobcům v těchto nesmyslech napomáhají.

Nechápu pak Tebe, indeshite, proč Ti vadí IPS, RGBW atp. Vždyť je to taky „jen krok jiným směrem“. Něco se někde trochu změní, výrobce ušetří, ale telka může stát pořád stejně. Vlastně ne, dáme tam nějaký vhodný nápis, marketingově dobře vymyšlený a cenu ještě zvedneme. Ať si kupující myslí, že náš drahý výrobek, rovná se kvalitní výrobek.

Nicméně ano, jistě existuje celá spousta obyčejných diváků, kterým poctivě udělaná „padesátihercovka“, poskytne slušný obrazový zážitek a já proti tomu vůbec nic nenamítám. Ne všichni chtějí televizor za dvacet tisíc.

Tak trochu mně to indeshite přijde, omluvám se za tu myšlenku, že máš chuť uhýbat z jednoznačné kvality, pro navýšení prodeje v segmentu, který se zde na fóru tolik nepodporuje.

Mimochodem, včera jsem viděl ve hře obyčejné LG s IPS RGBW panelem a celá rodina byla se svým výběrem (kterého jsem se já vůbec neúčastnil) spokojená. Telku mají již více než půl roku. Nebolí je ani IPS, ani RGBW. Paradoxně pro Tebe mají zapnutou navýšenou plynulost - dopočty. A to řádně. Avšak přijali by trochu vyšší pohybovou ostrost a klid. A tam by jim zcela jistě (IMHO) 100Hz panel byl nápomocen. Takto si k lepšímu výsledku dopomáhají jiným nastavením zabarvení a přeostřením obrazu. Škoda, že Tvůj příspěvek vznikl až po mé návštěvě. Mohl jsem Ti to nafotit, abys věřil. Takto mám pouze fotku označení typu a aktuálního softwaru.

Můj závěr je - já svým známým doporučuji výrobky přesně napasované na jejich preference. A zcela jistě všem z nich doporučím televizor se 100Hz panel, a to minimálně pro porovnání s méně hertzovou konkurencí. A jak zde bylo opakovaně napsáno. Ono to není jen o těch Hz. Ono je to velmi často o tom, že právě televizory s lepším panelem mají i silnější HW, který následně s adekvátně nastaveným softwarem vytváří lepší vizuální zážitek. Televizor je po všech stránkách kvalitnější, vybavenější, nezřídka i rychlejší.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DRSG 19. 5. 2019 10:32

Stačila by nabídka odpovědí Ano/Ne .... :-D ale proč to neudělat složitější, že? :-D
DRSG
Junior

Odeslat příspěvekod indeshit 19. 5. 2019 10:50

Však já nepodporuju low-end, jen jde o to, že by možná lidi nemuseli dělat ze 100hz modlu.

Pochopitelně, ze u 100hz modelů se výrobci snažej více tak nějak obecně. Já to nezpochybnuju.

Všude akorát když vidím někoho doporučovat / komentovat 50hz model, tak automaticky ten model je odsouzen jen kvůli frekvenci panelu. Mnozí právě se domnívají, že 100hz je pro sport nutností, a tak jsem jen chtěl trochu rozdmýchat debatu, opřít se o fakta z článku, se kterýma se maximálně ztotožuju.

Osobně jsem fanoušek ryzího signálu, žádné interpolace, nepřítel soup opery.

To IPS x VA byl jen příklad, kdy možná by někomu potom výběr správné technologie mohl přinést větší užitek než kdyby dával při výběru větší důraz na frekvenci.
Třeba hospodskej by se taky nemusel upínat na frekvenci a vybrat radši IPS, aby nejenom jeho štamgasti z protekčního stolu viděli dobře, aby i jiní hosté viděli dobře z boku.

Nechtěl jsem sem vpašovat, že IPS je totál nesmysl nebo že RGBW je póvl. Přesně, jak píšeš: ne každému to vadí. Lidi si zvyknou navíc na cokoliv.

K napsání tohoto mě spíše motivovalo to, že tu na toto téma narážime delší dobu. Máme na to s Ryanem třeba každý odlišný názor. Třeba jsem si všiml, že stormborec to vidí velmi podobně jako já.

Celkově jde o to zamyslet se, jestli ty stohercovky až moc nepřecenujeme jen proto, ze jsou stohercové. (Ano, často se jedná o výborné televize, které díky jejich HW a SW jsou dobrými i v jiných disciplínach a 100hz je u nich jen ta pomyslná třešnička na dortu)

-- 19. 5. 2019 10:58 --

Třeba příkladem to klidně může být duel nějakého TCLka versus LG SK8000.
Lidi jsou hodně zmanipulovaní tou frekvencí, takže radší koupí tu LG, než aby koupili tu TCL. Tu TCL jim někdo odsoudí, že je to 50hz, takže už jen z toho důvodu by to neměli kupovat. Přitom třeba jim mohla odvézt lepší job při sledování filmů, na které budou koukat čelně apod. Přitom třeba to TCL by je vyšlo značně levněji a (třeba) by mohli být ve výsledku s obrazem spokojenější.

Pouze příklad.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod orlov 19. 5. 2019 11:59

Ďalšia zbytočná diskusia, 100Hz panel je lepší ako 50 Hz. Bodka.
orlov
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 19. 5. 2019 13:03

indeshit píše:
Všude akorát když vidím někoho doporučovat / komentovat 50hz model, tak automaticky ten model je odsouzen jen kvůli frekvenci panelu. Mnozí právě se domnívají, že 100hz je pro sport nutností, a tak jsem jen chtěl trochu rozdmýchat debatu, opřít se o fakta z článku, se kterýma se maximálně ztotožuju.

Ten clanok je sice poucny, ale je vylucne o odozve a nezahrna niektore ine veci, ktore s vnimanim pohybu suvisia. Tak to netreba aplikovat na celu problematiku zobrazenia pohybu. A takisto tam v jednom odstavci nieco pisu a vzapati si odporuju. Tak neviem ci je to len chyba alebo sami v tom velmi jasno nemaju.
Kazdopadne toto sa tu riesilo milionkrat, nevidim zmysel sa v tom zase pitvat.

Treba si uvedomit, ze vacsina tem sa toci okolo rozpoctu cca 15 tisic+. A v tom uz sa 100 Hz modely vyskytuju. Tak nejak nevidim dovod uprednostnit 50Hz (ak nie su nejake speci poziadavky), ked je to proste objektivne horsie.

Po dalsie, nemam pocit zeby niekto niekedy automaticky nejaky model odsudil len preto ze je 50 Hz. A ak, tak by si mohol byt konkretnejsi.

A v neposlednom rade to ze prave ty niekomu vycitas to ze nieco automaticky odsudzuje je trosku usmevne, ked v "kazdom druhom" vlakne automaticky odsudzujes IPS. Tak som si teraz nie isty ako to chapat.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod indeshit 19. 5. 2019 13:10

Však jsem napsal, že treba pro toho hospodskýho by to mohla být lepší varianta ta IPS obrazovka.

Explicitně to tam nepíšou, ale pravě proto, že to tam nepíšou, tak proto na to močná nemusí bejt kladen takový důraz (na to vybrat za každou cenu stohercovku). Mnoho lidí totiž má zafixováno, že vyšší frekvence panrlu =automaticky nižší blur, což se pravě snažím vyvrátit.


Píšou tam hlavně o tom, ze blur může být stejný na 60hz, 120hz, 240hz
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dockalacek 19. 5. 2019 16:34

Ono taky záleží, jaký kdo má nároky a jak kdo co vnímá. Já té problematice zas tolik nerozumím, takže budu psát jako totální lama, ale když jsem četl indeshitův příspěvek, přemýšlel jsem o tom, kolik lidí by dokázalo ocenit přínos 100Hz panelu, interpolace, kdyby nevěděli, že 100Hz je lepších.

Já, než jsem sem k vám přišel, jsem vůbec nevěděl, že se nějaký takovýhle parametr u televizí vůbec udává. Jde mi o to, že laik, který se vůbec v telkách neorientuje, by uměl posoudit a (do)cenit význam a přínos sta hertzů. Je jasný, že když mu řeknete, že je pro něj lepší VA 100Hz panel než 50Hz IPS, tak by byl blbec, aby si kupoval horší televizi.

Co vlastně znamená 100Hz reálně pro uživatele? Plynulejší, netrhaný pohyb? Není to nakonec spíš o citlivosti očí? Já se klidně přiznám, že už jsem tady za těch pár let tak zdeformován, že taky považuji 50Hz za nekvalitní telky (s interpolací i bez ní). Ty lidi, co se sem chodí ptát, chtějí logicky za své peníze to nejlepší. Ale kolik lidí ve většinový populaci je třeba jako stormborec, tedy velmi citlivý na plynulost pohybu?

Máme tu scénu z Hobita, na které se zde často testuje zpracování pohybu, zda se trhá či nikoliv. Zkusím ji najít a otestovat na své telce, co je 50Hz a bez interpolace. Už kolikrát mě napadlo, jak to trhání vypadá, jestli bude postřehnutelné i mnou, nebo jen máte citlivé a trochu hnidopišské oči.

Dost mě potěšil příspěvek MgX, přidám svou osobní zkušenost. Před asi 10 dny se našim rozbila telka, 32" LG. Šlo o ložnicovou telku a já byl pověřen náhradou, větší úhlopříčka nebyla možná.

Původně jsem chtěl doporučit nějaký Hisense (chytrý) za asi 6 000, dokonce jsem ho měl vhozený v košíku. Ale pak jsem si řekl, že šest nebo sedm let byly zvyklý na LG, proč to měnit, a že je slušná šance, že i nová LG by mohla mít podobné ovládání. Jedinou podmínkou bylo, aby měla telka satelitní tuner, naši frčí na Skylinku. Nakonec jsem vybral hloupou LG 32LK510BPLD za 4 490 korun a jsou, myslím, spokojení. A o tom to je.

Když se sem někdo přijde zeptat, dostane se mu kvalitních a fundovaných rad. Přesto si troufám tvrdit, že lidi, kteří se sem chodí ptát, nepředstavují většinovou populaci. Ne, nechci tím říct, že je lidem vesměs jedno, jakou mají televizi, ale myslím, že většina lidí při koupi televize neřeší frekvence a panely, většině lidí stačí, že to má obraz, co se jim líbí (nechtěl jsem psát spojení "pěkný obraz", protože pod tím si každý z nás může představovat něco jiného).

A jak jsem dopisoval předchozí odstavec, napadlo mě, jestli se dnes ještě vyrábějí televize s vyloženě hnusným/špatným obrazem? Já myslím, že ne, beztak je to o tom, jak kvalitním signálem televizi krmíte. Kdysi jsem slyšel hlášku, už je to možná pěttadvacet let, že se nevyrábějí špatná auta. Jen dobrá a ještě lepší (záměrně nepíšu o stabilitě systému a ovládání, to je taky zásadní, ale nej je obraz).
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 19. 5. 2019 17:21

Každá technologie, která je schopna vylepšit obraz televizoru v jakémkoliv směru a smyslu a přiblížit ho reálnému světu, je přínosná a má význam pro každého. Jedinec nikdy nemůže dopředu vědět, jak moc mu určitá anomálie bude vadit, respektive unaví jeho zrak. On je rozdíl koukat na telku dvě hodiny a pak si v klidu přečíst knížku a koukat dvě hodiny a pak si muset brát prášek na hlavu a kapat do očí.

I ti lidé, kteří nejsou nároční na obraz, ho ale sledují svým zrakem. A i oni by měli vnímat přínos některých vlastností a výbavy, které jsou schopny snižovat zatížení zraku, i jejich zraku. Nehledě na to, jak moc tématu rozumí, nerozumí.

Rozdíl mezi obrazem jednotlivých řad televizorů stále dokáže být poměrně radikální. S rostoucí úhlopříčkou, či se snížením pozorovací vzdálenosti, je schopen člověk vnímat více neduhů. Když si někdo koupí 32" LCD a dívá se na ně ze čtyř metrů, uvidí hodně málo z případných vad na kráse.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stormborec 19. 5. 2019 18:41

"ale v nižším segmentu možná vám lépe poslouží 50hz VA než třeba 100hz IPS"

Přesně tak

Nicméně bych dodal, že pro ten sport je spíše zásadní rychlost toho panelu (odezva pixelů), kdy nevadí že je to 50 Hz (při vypnuté interpolaci je to úplně jedno v případě 50i zdroje), ale může být problém, že ty 50 Hz panely mívají pomalejší odezvu, takže pohyb je máznutý (viz. Samsung NU7).

Což ovšem není problém při filmech, protože tam je ten pohyb rozmazaný už ve zdroji. Pokud člověk používá interpolaci pohybu, pak ani neřeší žádný 24p judder a řekl bych že není prakticky rozdíl mezi 50Hz a 100Hz.

(Jinak je to ve skutečnosti 120Hz a 60Hz - coby maximální frekvence, která se ovšem při našem TV vysílání sníží na 100Hz a 50Hz - to jenom tak pro úplnost)

-- 19. 5. 2019 18:56 --

Z hlediska zatížení zraku je důležitá frekvence podsvícení, resp. její modulace - tady došlo ke zhoršení s nástupem LED podsvícení. Některé TV jsou v tomto horší, jiné lepší a některé jsou OK (např. Sony, nebo vysoké řady Samsungu, a pak také OLED) - tedy - neblikají.
Ale to stejně většina lidí nevidí a každá ta plazmovka co vím blikala stejně víc než jakákoli LCD a to nemluvím o CRT, které ovšem se zas sledovaly typicky z větší vzdálenosti.

Další faktor v této otázce je právě ta plynulost pohybu, kde sehraje svou roli právě interpolace, kterou některé TV nižších řad nemají. S vypnutou interpolací některé TV zobrazí ten trhaný obraz "rovnoměrně trhaně" (stutter) - tedy typicky ty 120Hz - zatímco ty 60Hz užijí tzv. 3:2 pulldown jinak řečeno judder, který prý ovšem stejně skoro nikdo nevnímá - nepozná rozdíl od pravidelného stutter.

A toto vše je samozřejmě zcela subjektivní.
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jibmaster 19. 5. 2019 22:02

Když mě před měsícem rodiče poprosili, abych jim vybral novou TV na normální pozemní vysílání CT, Novu, Primu v HD apod. zašel jsem sem na forum a nestačil se divit jak se doba změnila, jsem absolutní laik co se týče TV, takže jsem si o tom nejdřív musel něco přečíst, nicméně jsem věděl, že třeba 100Hz panel je prostě lepší jak 50Hz, ale dnes v cenové relaci mezi 10-15k se dá pořídit 100Hz jen u Hisense. Tak rodiče trochu zvedli rozpočet a vyrazili pro Samsung 55NU8002. V elektru kde jsme to vyzvedávali, měli prodejci hned vedle sebe 55NU8002 a OLED55B8PLA od LG. Chtěl bych se místních odborníků zeptat, jak je tahle OLEDka hodnocená (jestli to třeba není nějaký základní model OLED), protože na obou běžela nějaká předváděcí smyčka a ty rozdíly rozhodně neodpovídaly cenovému rozdílu. Musel bych být blázen, abych koupil OLEDku o 10k dražší, když rozdíl byl minimální, ale jak jsem psal jsem laik a prostě je to dost možné, že to nepoznám. Měli tam i 7172 a ten panel bych nechtěl i přesto, že se dá koupit za 10k.

Ještě jsem chtěl dodat, že rodiče měli teď nějakou 50" od LG s IPS a 100Hz a prostě kupovat 50Hz se mi už z principu nechce, když před lety ta LG byla levnější o 7-8k a měla 100Hz sice IPS oproti dnešní VA, ale stejně, kdo si chce dobrovolně koupit 50Hz místo 100Hz (kterou má aktuálně doma) a jít tak kvalitou dolu?
jibmaster
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod indeshit 20. 5. 2019 06:31

Ano, stohercovky bývají lepší, ale často je to tím, že mimo té vyšší obnovovací frekvence jsou to televize, co třeba mají lepší procesor, mají třeba kovový rámeček atd. Prostě se na ně výrobci víc zaměřují, protože jim vytvářejí větši profit, a tak chtějí, aby obecně byly více fancy.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dockalacek 20. 5. 2019 08:45

jibmaster píše:Když mě před měsícem rodiče poprosili, abych jim vybral novou TV na normální pozemní vysílání CT, Novu, Primu v HD apod. zašel jsem sem na forum a nestačil se divit jak se doba změnila, jsem absolutní laik co se týče TV, takže jsem si o tom nejdřív musel něco přečíst, nicméně jsem věděl, že třeba 100Hz panel je prostě lepší jak 50Hz, ale dnes v cenové relaci mezi 10-15k se dá pořídit 100Hz jen u Hisense. Tak rodiče trochu zvedli rozpočet a vyrazili pro Samsung 55NU8002. V elektru kde jsme to vyzvedávali, měli prodejci hned vedle sebe 55NU8002 a OLED55B8PLA od LG. Chtěl bych se místních odborníků zeptat, jak je tahle OLEDka hodnocená (jestli to třeba není nějaký základní model OLED), protože na obou běžela nějaká předváděcí smyčka a ty rozdíly rozhodně neodpovídaly cenovému rozdílu. Musel bych být blázen, abych koupil OLEDku o 10k dražší, když rozdíl byl minimální, ale jak jsem psal jsem laik a prostě je to dost možné, že to nepoznám. Měli tam i 7172 a ten panel bych nechtěl i přesto, že se dá koupit za 10k.

Ještě jsem chtěl dodat, že rodiče měli teď nějakou 50" od LG s IPS a 100Hz a prostě kupovat 50Hz se mi už z principu nechce, když před lety ta LG byla levnější o 7-8k a měla 100Hz sice IPS oproti dnešní VA, ale stejně, kdo si chce dobrovolně koupit 50Hz místo 100Hz (kterou má aktuálně doma) a jít tak kvalitou dolu?


Nechci do toho tahat ekonomiku, ale ono to je o penězích. Nevím, jak staré máte rodiče, nicméně by mě zajímalo, jaká je průměrná pořizovací cena televize v ČR. Někteří jsou limitováni prostorem a větší telku si zkrátka dovolit nemůžou. Myslím, že v případě mých rodičů bych je měl problém přesvědčit, aby vyplázli za 100Hz telku 15-20 tisíc, pokud by se jim tam nějaká 49"-55" do ložnice vešla. A jo, měli by na ni. Ale 15-20 tisíc nejsou tak malý peníze a furt je to "jen" televize.

Ten Samsung UE55NU8002 je dobrá telka, o tom žádná. A kór když byli vaši rodiče zvyklí na 100Hz, byla další stohertzovka asi nutnost, já měl devět let hloupý plochý Samsung LE32C350, teď mám nějakýho chytrýho Hisense za 7 tisíc. Rodiče měli před touhle LG nějakou plochou hloupou za 6 tisíc, takže je to prostě o prioritách. Tím, že ani já, ani rodiče nejsme odkojení 100 hertzama, nám to nevadí. A těch 8 tisíc, který dělí mýho Hisense za 7 tyček od H55U7A, radši prožeru :D

Takže je to i o potřebách, prioritách, o tom, kolik chce (může) za tu telku utratit.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stormborec 20. 5. 2019 11:21

U mě to třeba není ani tak 50Hz vs. 100Hz, jako spíš bez interpolace vs. s interpolací.
A za ten cenový rozdíl se pravda dá pořídit nějakou lepší službu coby zdroj kvalitnějšího obrazu a ono to pak i na té levnější TV může vypadat ve výsledku líp.
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků