Správné sladění zvukové aparatury se sluchátkami

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod pavel1756 21. 5. 2019 21:40

Gratuluji ke koupi. Audeze LCD X jsou vynikající sluchátka. Sám jsem je měl a dodnes je považuji za nejlepší sluchátka v poměru cena/výkon.
iFi Nano neznám, ale přesto bych doporučil zvážit koupi lepšího zesilovače. LCD X jsem na několika podobných zařízeních slyšel (Dragonfly Red, Motu Audio Express, Chord Mojo) a i přes dostatečné vybuzení hlasitosti nedokázaly sluchátka adekvátně rozehrát, zejména na úkor dynamiky. Rozdíl mezi těmito zařízeními a kvalitním zesilovačem byl propastný.
pavel1756
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zino333 21. 5. 2019 22:04

Súhlasím s lepším zosíkom. Ja mám LCD-2C. Skúšal som ho kŕmiť cez JDS Atom a R2R 11. Hralo to fajn, ale nestačilo. Teraz mám Lyr3 ako predzosilovač do Audio-gd C2 a posun v kvalite je výrazný. Teraz je to pôžitok.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 21. 5. 2019 22:37

iFi Nano je schopen dávat 285mW do 30 Ohmů.
To není vůbec špatné na "prcka".
LCD-X mají ještě méně - 20 Ohmů.

Ale musím říci, že mě láká Pro-Ject S2 Digital (jako USB DAC s hardwarovou podporou MQA - https://www.project-audio.com/en/produc ... 2-digital/) a k tomu Pro-Ject Head box S2 UNI (linkový zesilovač - https://www.project-audio.com/en/product/head-box-s2/ ). Tam je až 725mW do 32 Ohmů.

Někde bych si to rád poslechnul.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod The Wolverine 21. 5. 2019 22:52

Jaký to má udávaný výkon je v případě LCD-X úplně jedno. Dost nahlas to hraje z čehokoliv, ale až s opravdu dobrým zesilovačem hrají naplno. Tudíž tu zmínku o Head Box S2 považuji za vtip. Aspoň to Micro iDSD BL bych jim dopřál. Jinak dobrá volba, za mě jsou taky LCD-X vynikající sluchátka a jedny s nejlepším poměrem cena/výkon.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 21. 5. 2019 22:56

Proč myslíš vtip? Head box S2 má vyšší výkon zesilovače než třeba populární Chord Mojo :)

iFi Micro je už dost overkill (4,000mW @ 16 Ohm), ale vzhledem k velké spokojenosti s iFi Nano je to favorit taky.

Na Pro-Jectu (jako DAC) se mi pak líbí ta hardwarová podpora MQA (první i druhý unfold), to má jen pár zařízení (Mytek ještě třeba), protože z 90% je u mne zdroj hudby Tidal s MQA.

iFi zařízení podporují MQA všechna, druhý unfold, první pak dělá softwarově samotný Tidal.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod The Wolverine 21. 5. 2019 23:23

O kvalitě zesilovače nerozhoduje udávaný výkon. Porovnávat nějaká čísla je sice jednoduché, ale takhle to opravdu nefunguje.

Psal jsem o Head Box, takže o sluchátkáči. Pre Box S2 Digital je docela fajn DAC s podporou MQA, tedy až na to napájení, že ano.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rendyG 21. 5. 2019 23:26

Většina planárú má ráda hodně proudu, blbý je že spusta výrobců bližší info tohoto typu neudává. Vybírat jen podle udávaného výkonu vždy nestačí.
Myslím že nejlepší je vybírat na základě zkušeností ostatních, než hledat synergii metodou pokus - omyl.

To, že sluchátka hrají ze zesilovače hlasitě ještě neznamená že nejsou "škrcena" zesilovačem. Nejzřetelnější je to možná právě u planárů, kdy rozdíly v hloubce a kontrolovanosti basu jsou u různých zesíků celkem dobře slyšet. Zde musím souhlasit s názorem že Atom není nejvhodnějším řešením, ale zatím u něj z finančních důvodů zůstanu.
rendyG
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 21. 5. 2019 23:36

Ok, s čím by tedy bylo vhodné Pro-Ject S2 Digital spárovat? Anebo to nekomplikovat a vzít iFi Micro :-) A v podobné cenové relaci je ještě MyTek Liberty, ale v něm zesilovač úplně nezáří. Pokud jednu krabičku, pak iFi Micro. Pokud dvě, pak Pro-Ject S2 Digital a co k němu?

Možná toto?
https://www.schiit.com/products/magni-1
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod _daRK 22. 5. 2019 07:55

Radek, ty sa v tom utápaš riadne... uz prestan stále vyberať v cenovej hladine low endu, Magni je fajn, ale k odpovedajucim sluchatkam. Načo su ti Audeze za 50tku, keď to potom kŕmiš ifi nano alebo Magni?
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,LinkBuds S
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 22. 5. 2019 08:10

Věc názoru,,,

Analogový sluchátkový zesilovač = pár tranzistorů, nějaký ten MOSFET, kondenzátor. Technicky jednoduchá věc, záleží u něj na zkreslení a výkonu. Pokud je oboje v pohodě, rozdíl ve zvuku bude minimální. Důležité je napájení, ale zrovna Pro-Ject a jeho 5V se dá zajistit snadno externě, za pár Kč a v top kvalitě, a pak kvalita potenciomentru na regulaci hlasitosti.

LCD-X potřebují tak 100mW aby hrály na max hlasitost.

DAC má trošku větší vliv (a jak jsem psal, poslouchám 96/24 s MQA, takže podpora zde je důležitá, a proto Pro-Ject S2 Digital), sluchátka zásadní (proto LCD-X) a zdroj hudby největší (proto Tidal s Hifi plánem).

Dle *mého* názoru to řeším přiměřeně tomu co má význam :)
Ale já k tomu mám technický přístup, na prvém místě.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pavel1756 22. 5. 2019 08:54

Ze všeho, na čem jsem kdy LCD X slyšel, je jednoznačným vítězem Chord Hugo 2. S ním ty Audeze mají (mimo jiného) mohutný, sytý, velmi detailní a dramatický zvuk. Doporučuju vzít sluchátka a zajít do Audiga a poslechnout Huga, abys měl představu, kam až lze jejich zvuk posunout.

Když to teď vezmu z druhého konce, Magni třetí generace je velmi slušný základ, který hraje ve své cenové třídě nadstandardně. Také ho mají v pražském Audigu k vyzkoušení, tak vezmi i iFi a vyzkoušej.
Z dalších zesilovačů, se kterými jsem Xka slyšel, bych doporučil Burson Audio Soloist MkII, Schiit Valhalla 2 a Mjolnir 2.
Po dobu, co jsem LCD X vlastnil, jsem je poslouchal přes Burson Audio Conductor V2+, ale ten je v podstatě ve stejné cenové třídě jako Chord Hugo 2 a z těch dvou jednoznačně preferuji Huga.

Co se týče těch DAC s MQA, vůči tomu jsem mimořádně skeptický, protože údajně, aby se ten soubor CELÝ rozbalil je třeba mít DAC s podporou tohoto formátu. A přesto jej Hugo 2 přehrává plně rozbalený, i když tento formát nepodporuje.
Používám Roon, kde je implementovaný Tidal, který mi uvádí plnou kvalitu MQA většinou 24bit/96kHz a jak Roon, tak Hugo zobrazují, že se přehrává právě tato kvalita. Ale třeba mi něco uniká, možná jsem něco špatně pochopil.
Napájení: AudioQuest Niagara 1200
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager
Sluchátka: HiFiMAN Susvara | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 22. 5. 2019 09:06

@pavel1756 - děkuji moc za doporučení, cením si jich :)
Jak Hugo, tak za ten tip na Burson Audio Soloist MkII.

Protože toto je prostě parádní regulace hlasitosti :)

Obrázek

Ohledně MQA, existuje první a druhý unfold. Podle mého Roon a Tidal budou dělat ten první, sofwarově, ale pro druhý, další drobné zlepšení zvuku, pak musí být HW podpora v DAC. A to Hugo nemá. Ale ten druhý unfold už je skoro identický s tím, co udělá ten první, aka absence v Hugo nebude zásadní.

Nejlepší článek / měření, co jsem k tomu našel, je tady:
http://archimago.blogspot.com/2017/02/c ... using.html

Ale pokud bych chtěl jít do něčeho tak drahého jako Chord Hugo 2, pak bych 100% chtěl zkusit i MyTek Brooklyn ( https://www.thomann.de/cz/mytek_digital ... silver.htm )
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ondrasheq 22. 5. 2019 14:05

Radek.Hulan píše:Technicky jednoduchá věc, záleží u něj na zkreslení a výkonu. Pokud je oboje v pohodě, rozdíl ve zvuku bude minimální.


Hulán je zpět v celé své kráse, čekal jsem kdy to přijde. Kdyby to tak jen z části bylo, většina výrobců zesilovačů by už neexistovala, protože by všem a na všechno stačily stodolarové krabičky typu Atom nebo poslední Magni.
ASPOŇ si pár zesilovačů poslechni, když už nic.
ondrasheq
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod martas38 22. 5. 2019 14:46

Radek: ty potřebuješ zesilovač, který má solidně řešeno napájení a je schopen dát sluchátkům proudovou špičku bez zkreslení. To skutečně krabička za 100 babek nemá a nedokáže. Kdyby to bylo čistě technicky podle výkonu uváděného na štítku, tak se nevyrábí sluchátkové zesilovače za sto tisíc, ale max. za dva litry. Vem si, že i na domácí poslech se k repro pořizují zesilovače např. 2x100W, byť to v průměru jede na 1W sinusový.
Jednoznačně bych k nim pořídil Hugo2.
Eversolo DMP-A6->Chord Qutest->Cayin HA-1A->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+->Pioneer SX-S30DAB->Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 22. 5. 2019 14:49

LCD-X jinak překvapují (relativním) pohodlím.
Čekal jsem, že ta váha (s kabelem brutálních 700g) bude vadit, ale 2-3 hodiny poslechu v kuse jsou zcela v pohodě.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků