Pomoc s vyberom 65 OLED pre seniora.

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod jairocon 23. 5. 2019 17:20

Dobry den,

nastala takato situacia....

75 rocny senior, ktory pozera telku 8-10 hodin denne (vacsinou do tretej rano, hlavne TV Doma).
Zdroj TV signalu - skylink... cez linux box (maval vu+ neviem ci este stale ten alebo nejaky iny).
Telka je vzdialena 2-3 metre, od gauca, na ktorom vacsinou sedi alebo lezi v sere alebo s lampickou zapnutou.
Na tej telke nepojde nikdy ziaden blueray... ani netflix, pravdepodobne ziadne 4k. Maximalne sa mu v poslednej dobe paci youtube, ktoru si pozera na pocitaci, ked videl ze to ide aj v telke tak mu riadne zaziarili oci.

Jeho poziadavky:
65 palcov
Krasny obraz
Dobry zvuk, hlavne co sa dialogov tyka (lebo horsie pocuje)

Zobral som ho do Nay obchodu, mal som vybrate Samsung NU8002, pripadne LG SK8500. To sa mu nelubilo. K Sony XF9005 som sa ani nedostal, lebo hned zamieril k 2tis+ eurovym telkam, ze take chce.

Vyber teda bol medzi LG 65B8/C8/E8. Predavac zacitil sancu a hned zacal E8 ospevovat, ze ma vstavany soundbar... stryko cely nadseny, ze to chce, aby to dobre pocul.

Takze moja dilema. Osobne si myslim, ze na to sledovanie Skylinku, by aj ten B8 bol fajn. C8 vyhral vsetky testy a zevraj zvuk je celkom ok... ma lepsi procesor nez B8, otazne je ci ten alpha 9 procesor vie vylepsit ten skylink obraz lepsie ako alpha 7 na B8. No a potom je otazka toho zvuku, ci je E8 fakt tak dobry, zeby sa to oplatilo voci C8 alebo B8.

Ceny v nay su B8 za 1700, C8 za 2000 a E8 za 2200. Tie ceny su uz mesiac, asi chytili spodnu hranicu a nizsie uz predpokladam nepojdu.

Doteraz mal 50 palcovu plazmu. Zvuk siel z telky. V noci to uplne reve, aby to lepsie pocul.



Aj som rozmyslal, ze kupit telku + soundbar --- ale nemam ziadne skusenosti so soundbarmi. On mi pili usi, ze si cital na nete ze telky vedia bezdrotovy zvuk a ze on chce repraky vedla gauca, nech to nanho odtial rozprava ... ale dialogy predsa idu hlavne z centralneho repraku pri sustavach, nie? Inac tu telku po nociach pozerava sam.

Nasiel som aj tieto moznosti XF9005 s tym odporucanym HF-XF9000 soundbarom --- no dokopy to je okolo 1800, co uz rovno moze mat tu OLEDku.

Akoze 2tis na pozeranie tureckych serialov na tv doma na skylinku je dost... zas na druhej strane sledovanie telky tvori 80% jeho celodennej aktivity... clovek mu chce dopriat aspon kvalitny obraz a zvuk.

Co poviete? :)
jairocon
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 23. 5. 2019 18:55

S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 23. 5. 2019 21:00

Obrazovy rozdiel medzi B8 a C8 je aj napriek papierovo inemu procesoru v podstate uplne zanedbatelny. Tych 300€ ci kolko je rozdiel, sa rozhodne neoplati priplacat. To uz radsej k B8 prikupit nejake externe repro a je aj dobry zvuk.

Ked mas stereo, tak dialogy ti logicky z centra ist nemozu.

Kazdopadne, na toto pouzitie je ale kupovat oled za 2 litre uplny nezmysel. Vyhodene peniaze. Ono ho to sice mohlo na predajni ohromit, ale pravdepodobne tam islo nejake 4k demo. TV vysielanie je ale o niecom inom.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DRSG 23. 5. 2019 22:41

Jo, senior 75 let, co v 9 večer usne u TV a ta jede klidně do 4 do rána, no a ještě mu k tomu pořídit soundbar - výborný napad! Taky jsme takového souseda měli, po několika upozorněních, že chodím (nejen já) ráno do práce, marných vysvětleních co je sleep timer, jsem přestal zdravit. Díky Bohu, že se odstěhoval!
B8 bude bohatě stačit...
DRSG
Junior

Odeslat příspěvekod kvok 23. 5. 2019 23:20

Chtěl jsem napsat Panasonic TX-65FZ950E, ten má hodně slušný soundbar, nicméně chybí mu FastScan, kdyby se mělo zbavit zmiňovaného settopboxu.
Philips 65OLED903 se soundbarem Bowers and Wilkins je bohužel stále hodně drahý, 65PUS8804 je LCD, které by mělo mít stejně kvalitní zvuk, jenže se ještě neprodává (asi až v červnu a to ještě než to spadne na normální cenu, loni byl v srpnu a září cashback).
Zadní repro jsou primárně ruchové, ale tak může si pořídit stereo a narvat si ho přímo k uším.
kvok
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 24. 5. 2019 05:10

DRSG píše:Jo, senior 75 let, co v 9 večer usne u TV a ta jede klidně do 4 do rána, no a ještě mu k tomu pořídit soundbar - výborný napad!

Nevies ci nebyva v dome. A tiez existuje sleep timer, resp. setric kedy sa TV v pripade X hodin necinnosti vypne.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jairocon 24. 5. 2019 06:16

Stryko byva v dome a ma posunuty biologicky rezim. Vstava poobede a chodi spat rano. Pri telke vacsinou nespi (a podla jeho slov sa mu lepsie v noci pozera, lebo je tam menej reklam). Ta jeho hlasna telka po nociach nejako extremne nerusi nikoho. Takto zije uz hadam 20 rokov. Stareho kona inac uz nenaucim.

Cez den rusi jedine jeho manzelku - ktora s nim vydrzi tak maximalne do osmej vecer. Ale to uz fakt neviem poriesit, ze jeden chce mat nahlas telku a ona nie. Sluchatka odmieta. Ale inac maju osobitne casti domu aj spalne (aj obyvacky), cize travia spolu len poobedie/podvecer (samozrejme prave viacmenej pri tej velkej telke).

No nazad k telke... fastscan asi ani neriesim - to maju osetrene satelitakom, ktory im chodi obsluhovat tie settopboxy. Stryko ma jednu telku, teta ma dve telky.

Viem, ze 2tis eur za telku len na sledovanie skylinku je blbost... ale vsetko pod tisic eur vyzeralo hrozne. A mnou vybrana povedzme stredna trieda, ho vobec neohurila. Ono ten skylink nebude nejako extremne ostro asi vyzerat na ziadnej 4k uhd telke, ci? Na terajsej plazme aj SD programy vyzeraju relativne velmi pekne... a v podstate aj preto skor zvazujem tu OLED. A prave preto som bol v pomykove... ci nahodou teoreticky ta C8 s lepsim procesorom nedokaze vykuzlit lepsi obraz zo skylinku ako B8 s horsim procesorom.

Skocim dnes pozriet este to Sony... na predajni mi aj ukazali RTVS 1 HD cez DVB-T na tych telkach (vyzeralo to hrozne na kazdej) a fakt som nevedel povedat, ci to na niektorej vyzeralo lepsie.
jairocon
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod polda 24. 5. 2019 07:46

Měli jsme skylink satelit, nevím jestli je kvalita s STB stejná ale nic moc. Rodiče nyní mají STB DIGICZ a obraz úplně někde jinde,že by řekli,že mají novou televizi.
polda
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 24. 5. 2019 12:16

Opravdu nabízí Digi více programů v HD, než Skylink? Opravdu mají její stanice vyšší datový tok, než u Digi?
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radon 24. 5. 2019 14:34

buď je ten senior extra náročný s orlím zrakem nebo je někde něco špatně. Osobně koukám na IPTV na desítky českých stanic v HD rozlišení (často upscale) a vypadá to dost dobře. Takže HD programy a jak TV vypadá v obchodě moc neřešit ...
Z TV bych vyvedl audio do externích stereo reproduktorů (není důvod aby byla bezdrátové, navíc hrozí zpoždění zvuku) a ty umístil blíže diváka. Lze to různě, přes AVR nebo třeba převodník z optiky a jako repro zvolit nějaké monitory (repro se zesilovačem).
Jestli se mu líbily videa z internetu (youtube, stream) doporučuji Sony nebo prostě TV s Androidem. Nikdy mne to na TV moc nebralo, ale jelikož třeba YT po přihlášení sleduje o co mám jako divák zájem (vč. mobilu a PC), tak mně ta TV hned v horním panelu trvale nabízí něco z mých oblíbených motivů no a když vám tam běží třeba animace nepovedených přistání letadel nebo něco jiného, co vás zajímá, často na to kliknete :-) ... je to návykové a na té velké obrazovce to vypadá v HD skvěle.
Nebo bych zvážil LG kvůli toho jejich ovladače kurzoru (skoro myši), to by se mu také mohlo líbit, ale je nutné vyzkoušet.
Logitech Duet, DAC1, K701, Vincent SP-996, Monitor Audio RS1, Wharfedale SW150
radon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 25. 5. 2019 04:53

jairocon píše:
Viem, ze 2tis eur za telku len na sledovanie skylinku je blbost... ale vsetko pod tisic eur vyzeralo hrozne.

TV sa nedaju hodnotit podla toho, ako ich vidis vystavene na predajni. To je nezmysel. Tam je treba zobrat do ruky DO a pohrat sa s nastavenim tych TV a idealne aj nejaky usb kluc s videami roznej kvality.

Ono totiz v takej predajni su TV nastavene na prezentacny mod, ktore su nastavene na takych hodnotach, ktore clovek mat doma nikdy nebude.
A takisto casto bezi ucelovo v predajniach na drahych TV (alebo takych ktore potrebuju predat) nejake 4k demo a na lacnych nejake TV vysielanie, nezriedka aj v SD. A to si mnoho ludi nejak neuvedomi a preto je z niektorych TV ohureny a z inych zhnuseny.

V jeho pripade je oled vyhodene peniaze. Ak ale silou-mocou taky musi mat, tak nema zmysel doplacat za C8.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků