Zpoždění u videa u bezdrátových sluchátek

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod saurauia 24. 5. 2019 05:33

Dobrý den
vybírám pro sebe opravdu bezdrátová bluetooth sluchátka(do 5 tis). Uvažovala jsem o sluchátkách jabra Elite Active 65t.
Ale! Narazila jsem na to, že bezdrátová sluchátka můžou mít zpoždění zvuku při přehrávání videa. Sluchátka si primárně kupuju k počítači na sledování videa a až sekundárně k mobilu na sport. Chtěla jsem se zeptat jestli nevíte, zda touto nepříjemnou vlastností trpí obecně většina opravdu bezdrátových sluchátek v této cenové kategorii a zda není lepší volbou koupit bezdrátová sluchátka spojená šňůrou? Nebo je to zpoždění vůbec tak velké, že s ho všimnu?
Od sluchátek chci aby se dobře nosily a nevypadávaly z ucha, chci jenom pecky(špunty).Připojovat je budu k počítači s win 10 a mobilu s androidem. Sluchátka by měly mít i nějaké rozumné handsfree.

Mockrát děkuji všem za radu.
saurauia
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Česlo Česlič 24. 5. 2019 09:03

Dobrý den. Musíte mít vysílač i přijímač (sluchátka) podporující AptX LL (low latency), jinak bude dost znatelné zpoždění zvuku oproti obrazu.
Česlo Česlič
Junior

Odeslat příspěvekod saurauia 24. 5. 2019 09:47

Česlo Česlič píše:Dobrý den. Musíte mít vysílač i přijímač (sluchátka) podporující AptX LL (low latency), jinak bude dost znatelné zpoždění zvuku oproti obrazu.

U sluchátek to občas bývá napsané, ale jak to poznám u notebooku? To má podporovat bluetooth nebo operační systém(win10)? A máte nějaký tip na sluchátka, která tenhle kodek podporují?
saurauia
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 24. 5. 2019 11:03

U notebooku musíte pátrat v parametrech, případně hledat. Je to hloupé, ale nejedná se o hlavní parametr, proto to výrobci neřeší. Když tedy zjistíte, jakým čipem/kartou je notebook osazen, podívejte se na stránky výrobce dané komponenty.
Pak je ještě důležitá SW podpora operačního systému. Nevím, jak to má řešen Windows 7, ale u Windows 10 po spárování dvou AptX zařízení vyskočí informační bublina s logem AptX.
Pokud zjistíte, že Váš počítač AptX nepodporuje, lze dokoupit relativně levný USB adaptér.
Bohužel, vaše sluchátka Aptx nepodporují a jejich zpoždění je cca 1/4 sekundy. Nejsou tedy vhodné na sledování filmů a adaptér to nespraví.
Emil Pastelka
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod marts 24. 5. 2019 19:29

Zpoždění u bezdrátových přenosů zvuku jsou všude. Správně by to mělo fungovat tak, že videopřehrávač (nebo možná operační systém) zajistí, aby se obraz opozdil o stejnou dobu po kterou trvá poslání zvuku do ucha diváka.

Alespoň tak to běžně funguje na mobilech Android/iOS a na MacOS.
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Carabei 24. 5. 2019 20:29

Každopádně nutností aptx bych si nebyl jistý, používám beats x a ty třeba zpožděním zvuku netrpí. Spíš to závisí na tom jak výrobce nastavil u sluchátek buffer, čím kratší tím menší zpoždění.
Carabei
Aristokrat klubu D2
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 25. 5. 2019 11:14

marts píše:... že videopřehrávač (nebo možná operační systém) zajistí ...

Obousměrný je pouze proces přenosu, tedy zařízení A pošle data do zařízení B, následně B potvrdí příjem. Zpracování dat (latence) je již interní záležitost.
Latence se projevuje vždy. I sluchátka připojená drátem vykazují cca 50-80 ms. AirPods komunikují s iOS nad rámec BT a mají vlastní synchronizační protokol pouze pro video, herní obsah je s latencí. Jejich základní zpoždění je pod 120 ms.

Carabei píše: ...nutností aptx bych si nebyl jistý.

BeatsX stejně jako AirPods mají čip W1 a Bluetooth kodek AAC. AAC má z pohledu latence podobné výhody jako aptX. Nicméně Android telefony podporující AAC mají obecně horší implementaci a zpracování zvuku než iOS zařízení.
AptX je však ve všech ohledech výrazně lepší, proto je univerzální radou s vyšší mírou pravděpodobnosti úspěchu :)

Do rodiny aptX patří několik verzí kodeku. Například aptX-LL (low latency) umí až 32 ms, což je dokonce lepší než kabel :) Nicméně na úkor kvality. Běžné BT kodeky trpí latencí 80-140 ms a záleží na uživateli, jakou kvalitu reprodukce hledá a zda preferuje pouze poslech, nebo vyžaduje i videa či hraní.
Emil Pastelka
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kuko61 25. 5. 2019 13:19

saurauia píše:U sluchátek to občas bývá napsané, ale jak to poznám u notebooku? To má podporovat bluetooth nebo operační systém(win10)?


Musi to podporovat aj hardware - BT adapter v NTB/PC a samozrejme aj ovládače.
Ja mám na PC základnú dosku od MSI s BT adaptérom od intelu. Samotný BT adaptér podporu Aptx aj Aptx LL má, ale ovládače pre BT od MSI podporu Aptx nemajú.
Preto som si nainštaloval ovládače od Dell-u a Aptx mi začal fungovať. Pokiaľ teda máte BT adaptér od intelu a ovládače od výrobcu Aptx nepodporujú, ovládače od Dellu môžu byť riešením, každopádne výsledok môže byť aj znefunkčnenie BT v NTB a nutnosť preinštalovať pôvodné ovládače od výrobcu.

Ak PC Aptx podporuje a ak sa s počítačom s Win 10 spáruje zariadenie podporujúce Aptx, objaví sa takáto notifikácia
APTX PC 2.png
APTX PC 2.png (40.09 ) Zobrazeno 7184 krát

A v nastavení zariadenia je moznost zapnut alebo vypnut Aptx a Aptx-LL
APTX PC.png

Ja som to skúsil len zo zvedavosti, pripojenie BT slúchadiel na BT adaptér na základnej doske nepoužívam. Jeden problém je krátky dosah a druhý velký šum. A je počuteľný aj pri zapnutom Aptx, kde je to trochu lepšie, ako pri SBC. Ale pokial používam prenosný prehrávač Cayin, alebo BT vysielač pripojený k PC cez optický výstup, šum nie je skoro žiadny.

Ak notebook Aptx nepodporuje, potom je riešením kúpa USB adaptéra s podporou APTX-LL. Na Aliexpresse som našiel dva
https://www.aliexpress.com/item/3300663 ... l?spm=2114
https://www.aliexpress.com/item/3294973 ... ?spm=a2g0s

Ja som skúšal rozne BT kodeky pri pozeraní filmu a pre mňa jediné prijateľne spozdenie bolo pri APTX-LL. Pri iných BT kodekoch mi to vadilo. Ale podla mna je to individualne a niekomu to mozno vadit nebude. Moze to byt podobne ako s blikanim plazmy - niekto je na to citlivy a ja napr ziadne blikanie nepozorujem :)

Čo sa tyka sluchadiel, podpora Aptx-LL bude podla mna uvedená v špecifikáciách - výrobca sa určite rád pochváli podporou. Ale pokial by sa mi jednalo len o pozeranie filmov so slúchadlami, radsej by som si asi kúpil napr. Sennheisery s rádiovým prenosom zvuku a nie BT slúchadlá. Ale samozrejme tie su neprenosne...

Na strankach Aptx je zoznam slúchadiel podporujúcixch Aptx-LL
https://www.aptx.com/products?field_pro ... pe_tid=484

Ale predpokladám, že tam nebudú úplne všetky, tie ich zoznamy nie sú úplné...
AVR Yamaha -> Infinity Kappa 8.2i
Dali Zensor 1 AX
Pioneer U-05 -> Burson Soloist SL / xDuoo TA-20 / Loxjie P20 -> Audeze LCD3, Verum One, Meze 99Classic, HE400se, Senn HD530/II, HD540/II, HD560/II, HD565
kuko61
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kultus 25. 5. 2019 13:46

Podle mne zbytecna investice, aspon prozatim. Pul roku pouzivam predevsim na filmy Sony WH700, zadne zpozdeni zvuku ani pri pripojeni obyc APTX z mobilu ani SBC z notebooku, ktery APTX nepodporuje vubec a to jsem se na to prvni tyden po koupi doslova soustredil. Zkousel jsem i cinske BT spunty a taky nic tak to asi tak zhave nebude...mozna ve hrach (nehraju). Kup sluchatka jake chces odzkousej funkcnost a uvidis, o koupi dalsich zarizenich nebo vymene sluchatek v 14ti dnech se pak v klidu rozhodnes.
kultus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Česlo Česlič 25. 5. 2019 15:51

Možná na to nejste tak citlivý, mi osobně to dělalo velký problém - nesynchronizace pohybu rtů a zvuku. Tedy v mém případě to vyřešila až kombinace vysílače a přijímače s Aptx LL. U hudby bez obrazu je zpoždění 30, nebo 100 ms jedno, ale u filmů / tv ani ne (tedy podotýkám, alespoň pro mne).
Česlo Česlič
Junior

Odeslat příspěvekod kultus 26. 5. 2019 15:58

Ja jsem citlivy na vsechno :D praveze jsem se na to zameroval a zkousel hodne filmu jestli neco nepoznam jinak bych vracel. Samozrejme nejake zpozdeni je vzdycky. Kazdopadne jsem spokojenej a usetril jsem nejakou tu babku za BT krabku...
kultus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod juliusIV 29. 5. 2019 11:45

Každý tuto věc vnímá jinak. Mě osobně to vadí. Je tam sice rozdíl fakt malý, ale jsem na to hrozně citlivý. A věc co mě štve snad ještě víc je úsporný režim u sluchátek. Když je tichá část, tak se zapne, pak zase vypne a takhle pořád dokola.
juliusIV
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků