Stereo AVreceiver nebo zesilovač a oddělit zvuk od videa?

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod ArnoldRimmer 15. 6. 2019 17:37

Zdravím. Chtěl bych si splnit sen a pořídit si hifi, ale jsem lajk a po týdnu pročítání návodů a diskuzí jsem snad víc zmaten než na začátku a proto prosím o radu.

Chtěl bych poslouchat především hudbu, ale i vylepšit zvuk filmů a seriálů. Z toho, co jsem přečetl jsem pochopil, že pro reprodukci hudby je nejlepší stereo a že ve stejné cenové hladině je lepší zesilovač, než AV receiver. Ale hudbu i signál pro TV pouštím z Apple TV (tzn. TV funguje jen jako displej, TV žádný signál neposílá) a Apple TV se připojuje přes HDMI. A otázka tedy zní, jaké řešení je lepší, stereo AV receiver a nebo stereo zesilovač s "oddělovačem" audia a videa? Chtěl bych se hlavně zeptat na ten "oddělovač", co to vlastně je a jaké má úskalí? Mohu vybrat nějaký špatný? Nebo jaký vybrat? Chtěl bych se i s reprosoustavou vejít do třiceti tisíc. Místnost je 5 x 8 m se stropem 4 m, takže docela velký prostor. Jaký budu potřebovat výkon? Za rady předem děkuji :-)
ArnoldRimmer
Junior

Odeslat příspěvekod DrumSession 16. 6. 2019 09:30

Jednoznačně ddělit.
To je zase nějaká legrácka?? "Mám velký sen, ale nemám páru, jak má konkrétně vypadat a co vše musí obsahovat, co může a co nemusí." Kvalitní stereo sestavu i s repro do 30ti? Domácí kino 5.1 ? No to už je velký joke…

https://www.salonydenon.cz/cs/MM/Vyrobk ... AVR-X2500H
https://www.salonydenon.cz/cs/MM/Vyrobk ... 06___SP506
ale bez Subu...
https://www.salonydenon.cz/cs/MM/Vyrobk ... TEREO_SETY
Zkus ještě podstatně upřesnit, co si chceš pořídit.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ArnoldRimmer 16. 6. 2019 10:39

Nepsal jsem "velký sen" a že nemám páru, ale sen a že jsem lajk, páru trochu mám:-)

Ale možná jsem se špatně vyjádřil, nechci 5.1, ale jen 2.0 (2.1), protože jsem se na mnoha místech dočetl, že ve stejné hladině je mnohem lepší stero zesilovač, než stero receiver a lepší stereo receiver než multikanál a jelikož mi jde především o hudbu a né o prostorový zvuk, volím stero a protože přehrávač už mám (Apple TV) nepotřebuji ani žádný další přehrávač, rádio a atd. Do stero zesilovače ale nepřipojím Apple TV, takže jsem se ptal především na "HDMI audio/video exractor", který bych zapojil před zesilovač. O tom jsem totiž moc podrobností nenašel, tak nevím jestli se dá vybrat nějaký špatný a jestli to je plnohodnotné řešení (jde mi především o to, jestli se bude zesilovač automaticky zapínat při zapnutí TV, jak to umí receiver).

Každopádně po přečtení dalších mnoha a mnoha stránek jsem zvolil reprosoustavu Q Acoustics 3050i https://www.qacoustics.co.uk/q3000i-ran ... eaker.html a AV receiver Onkyo TX 8270 https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... yo-tx-8270.

...čímž jsem svůj rozpočet značně překročil, ale snad to zvládnu :-) Radši jsem zvolil stereo AV receiver, protože toho řešení zesilovač + audio extractor se trochu bojím, i když by to vyšlo určitě o trochu levněji.
ArnoldRimmer
Junior

Odeslat příspěvekod Leony5 16. 6. 2019 16:13

A proč by nešel připojit Apple TV do stereozesilovače?
Pioneer SA 9500 MKII/ Cocktail Audio x40 / Repro Diy M. speaker
Leony5
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ArnoldRimmer 16. 6. 2019 16:43

Apple TV 4K má výstup pouze přes HDMI. Nemůžu říct, že neexistuje, všechny jsem jistě neviděl, ale žádný zesilovač s HDMI vstupem a HDMI výstupem pro TV jsem nenašel. Vy o nějakém víte?
ArnoldRimmer
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 16. 6. 2019 16:44

Dobrý den,
redukce se nebojte. Jednu vhodnou odkazuji níže. Pokud bude převod na úrovni D/D, nemáte celkem co ztratit. Hádám, že zdrojem je Apple TV 4 nebo 4K, protože předešlé mají optický výstup.
https://www.czc.cz/premiumcord-hdmi2-0- ... 46/produkt

Bedny, které jste vybral, jsou OK. U sterea bych ale zůstal a pokud Onkyo, pak minimálně A-9130 s digitálním vstupem. Velmi upřímnou recenzi má pan Březina na Hi-Fi Voice:
https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... kyo-a-9130
Emil Pastelka
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Leony5 16. 6. 2019 16:51

Aha ono to nemá optický výstup, ale pouze hdmi. Tak to je stavěno pro AVR.
Pioneer SA 9500 MKII/ Cocktail Audio x40 / Repro Diy M. speaker
Leony5
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ArnoldRimmer 16. 6. 2019 17:03

Dobrý den a děkuji za přínosnou radu.

U pana Březiny jsem se právě inspiroval, když někomu v diskuzi pod recenzí schválil Onkyo TX-8270 jako dobrou volbu k Q Acoustics 3050i. Vy myslíte, že Onkyo A-9130 je kvalitativně srovnatelné? Mate mě, že je to o tolik levnější.

Jinak na Onkyo netrvám, jestli máte doporučení z jiné značky, budu vděčný za tip. V některých diskuzích jsem četl, že prý se Onkyo přehřívá. Nicméně v dalších diskuzích jsem četl, že je nejlepší, tak je těžké se v tom orientovat:-)
ArnoldRimmer
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 16. 6. 2019 17:12

Lze srovnávat papírově, ale vhodnější je srovnání v reálném nasazení. Papírově by odpovídal spíše A-9150, ale po ozvučení malého pokoje s vybraným párem repro je A-9130 naprosto OK. Základní rozdíl je v přidaných funkcích - jestli je ovšem nepotřebujete, pak TX-8270 ztrácí své největší výhody. Každopádně TX-8270 je skvělý přístroj.
Emil Pastelka
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ArnoldRimmer 16. 6. 2019 17:24

Tak vám moc děkuji. Projedu recenze i toho posledního zesilovače a popřemýšlím:-)
ArnoldRimmer
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 16. 6. 2019 18:18

Můžu se zeptat, jakou rolu hraje AppleTV v řetězci pro poslech hudby? Protože samotné stereo receivery, ať už TX-8270 nebo např. Pioneer SX-S30DAB nebo Yamaha R-N303D a mnoho dalších mají implementovány síťové funkce, služby jako Tidal nebo Spotify, přehrávače Hi-res suborů, internetová nebo DAB rádia a mnoho dalšího, takže jediné co potřebuješ je nějaké NAS úložiště nebo PC s vlastními hudebními soubory.

V případě integrovaného zesilovače tomu rozumím tam je AppleTV ve funkci přehrávače, ovšem tyto zesilovače nemají HDMI pro připojení, takže komplikace.

Každopádně na přehrávání filmů se zvukem přes receiver je více než vhodné mít možnost propojení přes HDMI, takže dle mého názoru, stereo receiver s HDMI bude nejlepší volba.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 16. 6. 2019 18:32

U levných síťových přehrávačů (což oba zmíněné jsou) je na prvním místě relativně snadné propojení a ovládání více služeb. Kvalita zvuku je až následný bonus. Přemýšlel jsem nad podobnou kombinací a propojení přes AirPlay, ale to je dobré maximálně na muziku. Pokud tazatel trvá na Apple TV (třeba má iPhone a preferuje jednoduchost, nebo má Apple Music), pak bych mu s klidným srdcem podobné síťové přehrávače nedoporučil, protože ani jeden se na jednoduchost obsluhy Apple TV nechytá.
Emil Pastelka
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ArnoldRimmer 16. 6. 2019 18:49

Přesně jak píše Emil Pastelka, používám Apple Music a mám iPhone a iPad s čímž Apple TV skvěle komunikuje a přes Apple TV koukám i na televizi, HBO atd.
Až budu mít doma tu sestavu, mám v plánu porovnat kvalitu Apple Music s hifi účtem na Tidalu a pokud poznám rozdíl, tak nejspíš přejdu na Tidal.
Díky Apple TV nepotřebuji většinu funkcí, které nabízejí stereo receivery, jediná funkce, která mě teď napadá je, že se dá ovladačem přepnout HDMI vstup, to by se asi tak jednou týdně hodilo:-)
ArnoldRimmer
Junior

Odeslat příspěvekod Leony5 16. 6. 2019 19:29

Předpokládám že při používání té krabičky máš zaplou TV a v tom případě je možno vést obraz+zvuk hdmi do TV a zvuk z TV optikou do zesilovače. Jede to bez problému mám to jako alternativu také takto propojeno, kromě usb do D/A převodníku.
Pioneer SA 9500 MKII/ Cocktail Audio x40 / Repro Diy M. speaker
Leony5
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ArnoldRimmer 16. 6. 2019 19:40

Tohle připojení mě taky napadlo, ale myslím, že pak nefunguje ovládání hlasitosti Apple TV a musí se používat ovladač zesilovače, takže člověk musí dost často ty ovladač prohazovat. Tomu bych se rád vyhnul.

...a nebo se mýlím? Já to vyzkoušené nemám, ale z logiky věci mi to tak vychází:-)
ArnoldRimmer
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků