Umístění reprodukturů vzhledem k plátnu domácího kina

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod felagund 9. 8. 2019 17:17

Z toho co jsem pochopil, bych měl mít přední centrální reproduktor zhruba v úrovni uší. Jenže tam by zhruba taky měl být střed plátna. Jak se to řeší? Umístit reproduktor za plátno? Ale to by muselo být speciální zvukově prostupné, které se u nás pokud vím moc neprodávají (chci si koupit Electric125H od Elite Screens a akustická verze Electric125H-AUHD se k nám prý nedováží a taky stojí 2,5krát tolik). Nad plátno, pod plátno? Je nějaká varianta lepší? Z hlediska toho jak mám uspořádanou místnost počítám zatím spíše s tím, že reproduktor bude nad plátnem, tzn. ve výšce 2.5 metru. Je to velký problém?
felagund
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dargy 9. 8. 2019 18:31

Jednoznačne pod plátnom alebo zaxplátnom ak je akusticky priepustné. Radšej mať center nižšie a vytočený na poslucháča smerom hore. Ako ho mať 2.5 m hore.
dargy
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 10. 8. 2019 07:39

Souhlas s dargym, plátno raději trochu zvednout a centr umístit doprostřed pod něj a trochu natočit vzhůru.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bubak_Praha 10. 8. 2019 10:30

Nejlepší je jako vždy si to vyzkoušet na vlastní uši, byť v nějaké primitivní testovací formě. Ale i já se jednoznačně přikláním ke kolegům a dal bych centr pod plátno, pokud nebudeš mít průzvučné. Centr nahoře zní z nějakého důvodu strašně nepřirozeně. Možná je to dané tím, že obecně člověk není zvyklý na zvuky shora, spíš z úrovní uší či níže, nevím...
Bubak_Praha
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod felagund 10. 8. 2019 11:30

Jo, to dává smysl to vyzkoušet, uvidím teda, jak to uslyším, ale očekávat budu umístění spíše ne nahoře.

Mimochodem ale zadní reproduktory naopak mají být nahoře, to mě při čtení manuálu k reprosoustavě udivilo.
Naposledy upravil felagund dne 10. 8. 2019 11:47, celkově upraveno 1
felagund
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tombas 10. 8. 2019 11:36

Je to dáno i tím, že většina akce se odehrává ve spodní polovině plátna - tedy typicky od úrovně země nebo podlahy po zhruba dvě třetiny výšky. Tam je nejvíce ruchů, zvuky strojů a aut, pohybujících se po zemi, dialogy atd. Nad hlavami je toho méně a to většinou zastanou efektové reprosoustavy, případně stropní ATMOS.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod felagund 11. 9. 2019 13:24

Plátno mi nakonec končí 35 cm nad podlahou, tak jsem dal reproduktor ke stropu. Subjektivně mi zvuk přijde v pořádku, ale přecházím z 10W přenosného reproduktor (tohohle https://www.datart.cz/Bezdratovy-reprod ... -SE-1.html ) tak jsem asi dost nenáročný. Není to ideál, ale v místnosti se i normálně žije, ten reproduktor by takhle nízko překážel. Jen doufám, že na mě nezačno uchodit sousedi, když jim to takhle hraje do stropu :-D.

Ale díky za rady, subjektivně jsem rozdíl až tak moc necítil ale nakonec - nemám uši asi vůbec vycvičené.
felagund
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků