JAK UZEMNIT GRAMOFON

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod jakub1983 6. 7. 2015 12:57

Dobrý den,
potýkám se s menším "problémem". Zakoupil jsem nový gramofon Denon a všiml jsem si, že membrány u repro se chvějí mnohem více, než při jiném zdroji zvuku. Nijak nehučí, i jsem zkoušel vyřadit built-in předzesilovač gramofonu a připojit k phono vstupu, ale tento jev je na tomto nezávislý. Napadlo mě, že to může být uzemněním. I v návodu od gramofonu je schéma zapojení klasickou dvoulinkou RCA a z ní ještě "čouhá" drát na uzemnění. Samozřejmě můj zesilovač má možnost toho zemnění (GND), ale nevím, jak to udělat...to mám jako natvrdo k dvoulince přiletovat další drát a přišroubovat k zesilovači? A může vůbec toto neuzemnění způsobovat mnou pozorované větší chvění membrán? Taky je jen prostě možné, že to je přirozený jev poslechu z gramofonu - nikdy jsem s gramofony zkušenost neměl. Jen na závěr podotýkám, že zvuk mi nepřijde nějak zkreslený.
Všem moc děkuju za reakce!
jakub1983
Junior

Odeslat příspěvekod Petulda 6. 7. 2015 13:43

Projev nesprávného uzemnění gramo je dobře slyšitelný brum s nosnou frekvencí 50 Hz.
To, co se děje tobě, jsou subsonické vibrace zachycené přenoskou. Jejich původ je několikeré povahy - od nedostatečně stabilního a od okolí odizolovaného uložení gramce, kde se do přenosky a potažmo repro přenášejí vibrace podlahy / domu (zkus u gramce OPATRNĚ dupnout...), přes chvění desky samotné, rezonancí raménka atd.

Řeší se mnoha různými způsoby, základem je stabilní umístění gramce na opravdu pevnou podložku - žádný běžný nábytek. Dobrým lékem je velká hmotnost - podložky, šasi, talíře, přítlačného puku.
Anebo relativně levný a fungující "ojeb" je pořízení předzesilovače se subsonic filtrem, který ze signálu uřízne vše pod cca 20 Hz (tam leží většina onoho chvění).
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod shudy 16. 8. 2019 14:17

Dobrý den. Mám doma gramofon Omnitronic BD-1520 a rád bych ho (alespoň prozatím připojl k aktivním bednám Genius SP-HF 500A. Pořídil jsem si gramofoní předzesilovač AQ MM3, ale dochází k silnému "brumění". Pomohl by předzesilovač od Omnitronic? Nebo je chyba jinde?
Svorku GND mám připojenou na zemní potencial, ale stále k brumu dochází.v bytě je elektřina dělaná nově (letos)

co s tím?
shudy
shudy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 16. 8. 2019 18:02

Kupte si "galvanické oddělení linkového vedení" pro propojení audia a prodlužovací kabel s mnoha zásuvkami na konci - do toho pak zapojte všechny vaše spotřebiče (pc, bedny).

Třeba zde - https://www.hifi24.cz/galvanick%c3%a9-o ... en%c3%ad-5
Emil Pastelka
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod shudy 5. 9. 2019 14:22

děkuji moc uživateli Emil Pastelka!
tip rovnou i s odkazem! Luxus! :) zakoupeno, zapojeno, funguje!!
shudy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ramonek33 25. 12. 2019 00:51

Dobrý den, prosím o radu.Předem avizuji, že jsem úplný laik..Zakoupil jsem gramofon Thomson TT600BT. Spároval jsem ho se svým reproduktorem přes bluetooth..Při přehrávání slyším v reproduktoru hučení. Čím větší hlasitost tím větší šum. Je to velmi nepříjemné. Vypozoroval jsem, že se stačí jen dotknout prstem gramofonu ( kovové části ), nebo v zadní části tzv. zemnícího šroubku a náhle je zvuk perfektní. Zkoušel jsem dávat gramec i na pevnou podložku, abych zamezil vibracím..stále stejné. Můžete mi prosím poradit jak mám gramofon " uzemnit", nebo co s tím? Omlouvám se jestli můj dotaz je primitivní, ale je to opravdu má první zkušenost. Děkuji Vám za odpověď.
Ramonek33
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Houbičkar 25. 12. 2019 09:35

Pokud ses dotkl zemniciho sroubku na gramo a brum a sum prestal, mas vyhrano. Dotykej se ho dal po cas cele produkce. Myslim, ze tech par hodin se to da vydrzet. Pokud by to pro tebe bylo prilis nepohodlne, nahraď sve telo nejakym medenym vodicem. Pripevnit pod sroub (misto dotykajici se ruky) a na druhe strane pripevnit k zemi (namisto nohou). Spousta lidi vyuziva napr radiator, popripade kvetinace se zeminou.
Houbičkar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tajnik 25. 12. 2019 18:40

Měděným vodičem je míněn slovenský řidič od Rožňavy?
tajnik
Mírně pokročilý


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků