Náhrada za starý CRT Samsung

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Kutil71 21. 8. 2019 08:43

Dobrý den, v některých rozvodech starých kabelovek je ještě pořád analogový signál. Třeba u nás. Já už ji dávno nepoužívám, ale stovky lidí v obci ji pořád používají. Co se týče sledovací vzdálenosti:
https://www.dtest.cz/clanek-5304/jak-da ... televizoru
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vlazy 21. 8. 2019 09:38

Kutil71:
Tak to jsem ani netušil, že by se v současné době ještě někde v Česku mohlo používat analog.
Pokud jde o tu sledovací vzdálenost tak pomalu začínám nabývat dojem, že těch 50" bude asi trochu hodně pro sledování ze vzdálenosti asi 2,5 m. U mne může být problém i v tom, že mám slabší zrak a používám brýle.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 21. 8. 2019 09:57

mám 42'' na 2,5m a myslím, že je to tak akorát, větší bych nechtěl
Otázkou je také, jak kvalitní bude zdroj signálu, čím větší obrazovka, tím více uvidíš nedostatky
Nick Cave
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radon 21. 8. 2019 10:04

Měl jsem 49" na 2,5 metru a u SD TV vysílání to bylo tak akorát, zatímco u HD filmů mně připadala TV malá (zvláště u těch v kinoformátu 2,35). Teď mám 55" a HD TV (IPTV) a uvažuji o 65". No a mám trochu horší zrak.
Jednoznačně bych sladil rozlišení HD filmů a HD TV vysílání a vzal větší obrazovku. Na satelitu je spousta HD kanálů za pár korun a IPTV se dá také pořídit od cca stovky měsíčně.
Fandové do filmů si kupují TV za 30k a více, fandové do fotbalu si platí drahé sportovní kanály, takže normální občan by mohl dát dohromady těch 12k za TV a k tomu měsíční výpalné za HD TV kanály ...
Logitech Duet, DAC1, K701, Vincent SP-996, Monitor Audio RS1, Wharfedale SW150
radon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vlazy 21. 8. 2019 10:53

Děkují lidi za pro mne užitečné rady ohledně té vzdálenosti. Vím, že porovnávat uhlopříčku a vzdálenost pohledu u CRT a LCD obrazovek je asi blbost. Když to ale přes to porovnám s obrazovkou u té mojí starší televize CRT která má uhlopříčku asi 27 - 28" tak u LCD vše větší nad 40" bude asi dost značný rozdíl. Kolik palcovou televizi by jste mi kdo doporučili pro sledování ze vzdálenosti 2,5 m? Vím, že jednoznačně se na to asi nedá odpovědět, protože ne každý má na to stejný názor a každý máme trochu jiný zrak nebo jsme zvyklí na něco jiného.
Byl jsem už téměř rozhodnutý koupit tu LG 50UK6300MLB, ale nyní jsem rád, že jsem se neunáhlil a nekoupil ji i když její koupi prozatím ještě zcela nevylučuji. Jdu hledat něco menšího než 50". Nejvíce mne nějak lákají LG.
Jinak na tom satelitu mi příliš nezáleží a nebýt toho, že mám na střeše už dávno satelitní anténu i s motorem, tak bych o satelitu asi ani neuvažoval. Když už to mám tak bych to chtěl ještě zprovoznit a zkusit využívat. Možná se mi budete smát, ale nemám v úmyslu platit za placené televize a klidně mi stačí ty neplacené a volně vysílané kterých si myslím je na satelitech dost.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Junior

Odeslat příspěvekod stormborec 21. 8. 2019 12:41

LG v jiných úhlopříčkách než 50" ovšem budou nejspíš to jejich IPS
Volně vysílané co nejsou HD mají na velké LCD tristní obraz. Tam se bude zdát každá úhlopříčka až moc velká. Naopak nějaké ty HD ripy filmů, seriálů by i na té 50" ze 2,5 metru byly tak akorát
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod leroj 21. 8. 2019 13:26

vlazy píše:Kolik palcovou televizi by jste mi kdo doporučili pro sledování ze vzdálenosti 2,5 m? Vím, že jednoznačně se na to asi nedá odpovědět, protože ne každý má na to stejný názor a každý máme trochu jiný zrak nebo jsme zvyklí na něco jiného.

za mě rozhodně 55, sám na ni koukám asi ze 2,20-2,50 a občas mě napadá, jestli nekoupit 65 (ale k tomu asi nedojde)
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod radon 21. 8. 2019 13:51

ad Možná se mi budete smát, ale nemám v úmyslu platit za placené televize ...
- v pořádku, respektuji, sám jsem to měl podobně. Ale nevím, jestli si rozumíme ... pořád chcete poradit úhlopříčku, přitom tady jasně píšeme, že ta zásadně závisí od rozlišení pořadu. Já nenavrhoval placenou TV abyste měl více pořadů, těch je jak píšete neplacených až dost, já navrhoval
a) připlatit si za ty samé pořady, jen ve vyšší obrazové kvalitě. Tak se srovná rozlišení filmů z disku i pořadů z TV a úhlopříčky 55-65" budou ideální.
b) nebo rezignovat na kvalitu obrazu, zůstat u SD pořadů zdarma (proč ale pak řešíme TV v ceně pod 10k) a vzít něco s 40", max s 50". TV pořady budou ucházející a HD filmy sice nebudou jako v kině,l ale to vám zřejmě nevadí.
Buď a nebo :-)

Já třeba nebyl ochotný celé roky připlácet za stovky programů kabelovek (nestrávím přece celý život u TV), ale když přišla možnost mít ty samé pořady ve vysokém rozlišení a teď i s automatickým záznamem na týden zpět a hlavně s převíjením reklamy, věděl jsem že za to si rád připlatím.
Logitech Duet, DAC1, K701, Vincent SP-996, Monitor Audio RS1, Wharfedale SW150
radon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kutil71 21. 8. 2019 16:31

To nemáte možnost trochu tu sledovací vzdálenost změnit, třeba posunutím TV na stolku …
Pokud chcete LG, tak jedinou dobrou variantou ohledně obrazu je právě 50" VA, ostatní úhlopříčky jsou IPS a navíc RGBW. VA má lepší obraz pro sledování filmů, ale horší pozorovací úhly. Podívejte se do testu:
https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/uk6300
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vlazy 21. 8. 2019 17:31

stormborec píše:Volně vysílané co nejsou HD mají na velké LCD tristní obraz.
Netvrdím, že nemáš pravdu, ale asi bude také záležet co všechno kdo považuje za tristní obraz.

radon píše:Ale nevím, jestli si rozumíme ... pořád chcete poradit úhlopříčku, přitom tady jasně píšeme, že ta zásadně závisí od rozlišení pořadu.
Také si nejsem jistý jestli si rozumíme. To mám koupit těch televizi více tak aby každá měla jinou uhlopříčku a pak každou používat na sledování něčeho jiného podle rozlišení sledovaného pořadu? :-|
radon píše:a) připlatit si za ty samé pořady, jen ve vyšší obrazové kvalitě.
Kdyby bylo možné si vybrat televizní stanice které mne zajímají a o které mám zájem tak bych nad tím možná byl ochoten pouvažovat. Ono ale v těch různých nabízených balíčcích bývá i spousta TV které mne nezajímají a některé o které bych měl zájem tam nejsou. Nechci platit jen tak za TV stanice které bych asi ani nesledoval. Postačí mi snad ty vysílané v DVB-T2 a to ostatní už pro mne není až tak velkou prioritou.
radon píše:b) nebo rezignovat na kvalitu obrazu, zůstat u SD pořadů zdarma (proč ale pak řešíme TV v ceně pod 10k) a vzít něco s 40", max s 50". TV pořady budou ucházející a HD filmy sice nebudou jako v kině,l ale to vám zřejmě nevadí.
Rozhodně nemám v úmyslu můj obývák předělávat na kino. Záleží mi aby sledovaný obraz na televizi byl dobře sledovatelný, ale rozhodně to nemusí být nějaká nejvyšší super kvalita v HD nebo já nevím jak se to správně jmenuje. Tak aby to nebylo horší než na CRT obrazovkách.
Proč TV v ceně pod 10k? Proto, že televize není mojí životní prioritou a nechci do toho investovat více a také, že televize do 50" se běžně dají koupit do této ceny.
Z toho co tu někteří píšou začínám nabývat dojem, že LCD televize asi nejsou příliš kvalitní po stránce zobrazování obrazu a nedokážou vše dostatečně kvalitně zobrazovat pokud to není nějaká super kvalitní televize za několik desítek Kč.
radon píše:když přišla možnost mít ty samé pořady ve vysokém rozlišení a teď i s automatickým záznamem na týden zpět a hlavně s převíjením reklamy, věděl jsem že za to si rád připlatím.
Netvrdím, že by to nebylo dobré nebo užitečné, ale jsem už trochu starší člověk i když za starce se ještě nepovažuji a tak mám ohledně televize trochu jiné priority než možná někteří ode mne mladší. Nemusím mít nutně vše co je v televizní oblasti dostupné a nabízené.

Kutil71 píše:To nemáte možnost trochu tu sledovací vzdálenost změnit, třeba posunutím TV na stolku …
Možná mi nebudeš věřit, ale opravdu tu možnost nemám a kvůli tomu nehodlám přestěhovávat pokoj nebo přestavovat dům. Je to téměř od jedné stěny ke druhé a přesunuti třeba o 2 cm asi nebude mít příliš velký efekt, pokud vůbec nějaký.
Kutil71 píše:Pokud chcete LG, tak jedinou dobrou variantou ohledně obrazu je právě 50" VA, ostatní úhlopříčky jsou IPS a navíc RGBW. VA má lepší obraz pro sledování filmů, ale horší pozorovací úhly.
A ta mnou zvažovaná LG 50UK6300MLB by tomu vyhovovala?
Kutil71 píše:Podívejte se do testu:
https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/uk6300
Je to bohužel v Angličtině kterou neznám a tak se z toho příliš nedozvím.

Ještě by mne zajímalo jak je to s anténními konektory u těch LG UK6300. Úplně všude na obrázcích vidím pouze šroubovací F konektor pro připojení satelitní antény a nevidím tam nikde druhý konektor pro anténu k DVB-T/T2. Např. zde. Jinam mi bylo odpovězené, že jsou to údajně pouze ilustrativní obrázky které nemusí přesně odpovídat skutečnosti, ale jinak oba dva tyto anténní konektory táto televize má. Nechce se mi ale příliš věřit, že by např. televize z těch obrázků byly pouze pro satelit, ale už né pro DVB-T/T2 když pro to nemají anténní konektor. Můžete mi to někdo kdo se v tom vyznáte vysvětlit jak to s tím ve skutečnosti je?
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 21. 8. 2019 19:06

vlazy omlouvám se, ale tlačí mě čas a tak nemohu podrobně pročíst vše, co Ti zde kdo napsal a cos odpověděl. Dovolím si však rychlou reakci.

Na 2,5 m bych 50" televizor nevyloučil, nebál bych se až tolik. Vždy při přechodu z jiné velikosti, a navíc jiné technologie to bude změna. Na velikost si zvykneš během dvou až třech týdnů. Samozřejmě je vždy výhodnější mít možnost trochu posunout sedačku... kdybys měl pocit, že nutně musíš být dál. Upozorňuji Tě, že i dvacet centimetrů je velký rozdíl ve vzdálenosti.

Technologii VA vs IPS, jako majitel CRT teoreticky taky úplně moc řešit nemusíš. Nicméně VA je fajnovější... pro většinu.

Co se týká stylu zobrazení SD kanálů na takové velikosti a při dané pozorovací vzdálenosti... každé oko bude jinak vnímat případné obrazové defekty. Zatímco jeden bude mlaskat, druhý bude nadávat. Je to jen a pouze o vyzkoušení s následným nastavením. Když koupíš úplný základ, tak tam skutečně nějaké lepší vlastnosti, které si s horší kvalitou a přepočtem nebudou, resp. budou, ale jejich nasazení se spíše nevyplatí. Znovu - je to o vyzkoušení. Myslím si, že toto jsi schopen prubnout i někde na prodejně. Nahraj si na flešku tři záznamy/videa v SD a pak pusť na vybraném TV. Přepínej přitom obrazové režimy a zkus přenastavit redukci MPEG artefaktů a potlačení šumu obrazu. Uvidíš změny, uvidíš jejich rozsah, poznáš možnosti a kvalitu.

Odzkoušej si onen televizor z menší pozorovací vzdálenosti, než budeš mít doma a následně si odkrokuj vzdálenost, která bude blízká té domácí.

Šel bych cestou objednání tak, abys mohl případně vrátit. Za 14 dnů doma určitě poznáš, jak se věci mají. Na vlastní oči zjistíš, zda si telku necháš, nebo potřebuješ větší/menší.

A bylo to zde napsáno. Čím kvalitnější signál/video do TV půjde, tím bude obraz klidnější, příjemnější, ale dá se říci i „menší“, Tudíž si na tu flešku nahoď i nějaké HD video a pozoruj rozdíl.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radon 21. 8. 2019 21:10

Neee, nekupovat vice uhlopricek :), sladit rozliseni TV i externich filmu na maximum a nebude to treba resit. Ale az ted koukam, ze jste psal o filmech na DVD, ok nemate pristup k filmum v HD, tak potom to bude lepsi mensi uhlopricka.
Psal jsem priplatit si za ty same programy v HD (=Nova, Prima ...) a vy pisete o nejakych balickach. Opravdu preferuji obrazove kvalitnich 10 programu pred 30 balicky v mizerne obrazove kvalite.
Na TV za 10k neni nic spatneho, ale 10 ruznych TV za 10k bude mit plus minus stejny obraz. Zato kvalitnejsi zdroj videa kazdou z tech TV katapultuje obrazove nekam radove vys. Proto bych moc neresil znacku, spise vybavu.
Nejsem nejmladsi, uz brzy mne bude 60 :).
Ale vidim, ze to mame kazdy nastavene nejak jinak (rodice take nevidi rozdil SD/HD), tak berte tu LG, urcite budete spokojeny, kdyz se vam tak libi.
radon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vlazy 21. 8. 2019 23:52

MgX píše:Samozřejmě je vždy výhodnější mít možnost trochu posunout sedačku... kdybys měl pocit, že nutně musíš být dál. Upozorňuji Tě, že i dvacet centimetrů je velký rozdíl ve vzdálenosti.
Ano, výhodnější to je, ale ne každý tu možnost má. V mým případě spíše potřebují přizpůsobit televizi podmínkám v pokoji, protože opačně by to bez bourání stěn a přestavby domu příliš dobře nešlo a do toho rozhodně nechci jít.
MgX píše:Znovu - je to o vyzkoušení. Myslím si, že toto jsi schopen prubnout i někde na prodejně. Nahraj si na flešku tři záznamy/videa v SD a pak pusť na vybraném TV. Přepínej přitom obrazové režimy a zkus přenastavit redukci MPEG artefaktů a potlačení šumu obrazu. Uvidíš změny, uvidíš jejich rozsah, poznáš možnosti a kvalitu.

Odzkoušej si onen televizor z menší pozorovací vzdálenosti, než budeš mít doma a následně si odkrokuj vzdálenost, která bude blízká té domácí.
V obchodě na to asi většinou nejsou dostatečné podmínky. Jen tak krátkým pohledem se asi vše dobře nepozná a nezjistí. Pochybuji, že by mi někde v obchodě jen tak dovolili zapojovat k televizi flešku a jen tak si s ní hrát a zkoušet všechno možné nebo měnit nějaké nastavení. Možná by mi ani nedali do ruky ovládač. Spíše by se mne tam snažil někdo z prodavačů oblbovat, že ta či ona televize je určitě kvalitní, tak aby mne co nejvíce nalákal k její koupi.
MgX píše:Čím kvalitnější signál/video do TV půjde, tím bude obraz klidnější, příjemnější, ale dá se říci i „menší“, Tudíž si na tu flešku nahoď i nějaké HD video a pozoruj rozdíl.
Jak to myslíš s tím „menším“ obrazem? Znamená to, že HD video se nezobrazuje na celé ploše obrazovky?

radon píše:Neee, nekupovat vice uhlopricek :), sladit rozliseni TV i externich filmu na maximum a nebude to treba resit.
Znamená to, že vhodné nastavení rozlišení na televizi případnou nekvalitu obrazu do jisté míry vyřeší?
radon píše:Ale az ted koukam, ze jste psal o filmech na DVD, ok nemate pristup k filmum v HD, tak potom to bude lepsi mensi uhlopricka.
Filmů na DVD mám velmi málo a přehrávám je jen velmi málo. Mám i nějaké VHS kazety nahrané z minulosti. Pokud jde o to HD tak myslím, že s DVB-T2 k němu také přístup budu mít.
radon píše:Psal jsem priplatit si za ty same programy v HD (=Nova, Prima ...) a vy pisete o nejakych balickach.
Příliš se v tom nevyznám, protože se placenými programy téměř nezajímám. Předpokládal jsem, že se dají nakupovat pouze nějaké různé celé komplety (balíčky) programů a ne každý TV program zvlášť. Pokud jde o tu Novu, Primu tak tyto TV mne příliš nezajímají a sleduji je jen velmi málo a nerad bych za ně platil když jsou volně vysílané v DVB-T/T2.

Omlouvám se za ty některé možná hloupé dotazy, ale tak to bývá když se v něčem člověk pořádně nevyzná.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Junior

Odeslat příspěvekod radon 22. 8. 2019 09:33

Vhodné rozlišení na televizi případnou nekvalitu obrazu do jisté míry vyřeší? Ano, samozřejmě že obraz "složený" ze čtyř obrazovek běžného SD PAL rozlišení bude mít 4x více detailů a tedy bude působit ostřeji, barevná paleta bohatěji, prostorově hlubší. Na malé obrazovce (nebo sedíc daleko od obrazu) si toho oko tak nevšimne, na větší obrazovce to bude vidět více. Dražší TV samozřejmě mají výkonnou elektroniku, která dokáže i z horšího obrazu (DVD nebo dokonce VHS) vyždímat trochu více, umí lepší černou, ale nikdy neudělají z DVD filmu HD film.
Střídající (ne)kvalitu filmu lze řešit střídavým sedáním blíže nebo dál od obrazovky, ale je to otrava. Proto jsem navrhoval přejít komplet na HD rozlišení (DVD filmy nahradit HD filmy, za HD TV vysílání si připlatit). Nebo se na to vykašlat a koupit menší úhlopříčku a spokojit se s menším obrazem, kde nebudou scházející detaily tak chybět. V obou případech bude stačit mít křeslo na jednom místě :).
Tolik obecně. Když píšete o těch VHS nebo DVB-T2 (která v HD ještě dlouho nebude), nezájmu o Primu (vč. ZOOM?) a neochotě platit, je to jasné ... berte tu menší úhlopříčku (40-50").
Pro mne, který už svou sbírku DVD filmů vyhodil a má doma cca 20 českých HD TV programů a disk plný HD filmů a HD nahrávek z mobilu a foťáku je to jiný svět. Ale bydlím ve velkém městě a za ty HD TV programy si připlácím jen 80 Kč měsíčně. A nemám problém se dostat ani ke 4K filmům. Proto jsem ty rady sice myslel dobře, ale nejraději bych je vzal zpět - jsme nekompatibilní, vy uvažujete spíše jako mí rodiče a to by bylo na dlouhou debatu :) Přeji ať dobře vyberete.
Logitech Duet, DAC1, K701, Vincent SP-996, Monitor Audio RS1, Wharfedale SW150
radon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kutil71 22. 8. 2019 09:47

Dobrý den, v prodejně Vás nechají vyzkoušet co potřebujete. Já zkouším TV v prodejnách několikrát ročně, nejprve si doma nastuduji základní ovládání TV, vezmu testovací flešku. Když jdu po poledni ( mám dost času, jsem už důchodce ), tak tam nikdo není, prodavači se nudí a jsou velmi vstřícní. TV zkouším třeba půl hodiny, někdy tam strávím 2 hodiny a vyzkouším několik TV. Ovšem pokud jste laik tak je to obtížné. Nemáte sourozence, známé, kamarády …, ke kterým byste se nechal pozvat a podíval se, jak jim to hraje, případně vyzkoušel něco z flešky ?

-- 22. 8. 2019 11:06 --

radon:
V DVB-T2 jsou přece HD programy (a v dobré kvalitě), je tam kompletní ČT, JOJ family a příští rok přibudou základní programy Primy, Barrandova, Seznam a nepochybuji, že později i Nova. Uvidíme. Zatím není potřeba si něco připlácet.
https://www.televizniweb.cz/2019/04/pri ... d-kvalite/
Kutil71
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků