Náhrada za starý CRT Samsung

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod vlazy 22. 8. 2019 10:36

radon:
Děkuji za ochotu diskutovat se mnou. I když ne všechno co píšeš zcela a dobře chápu tak jsem rád, že je někdo kdo je ohledně toho se mnou i přes to ochoten diskutovat. Já se na to dívám i z hlediska financi kdy si nemůžu dovolit za to utrácet příliš hodně peněz a to někteří co mají vysoké příjmy a dost úspor těžko pochopí. Také nepatřím k těm co nutně musí mít každou nejmodernější novinku která je k dispozici a to co by ještě mohlo klidně sloužit i několik let vyhazuji jen tak do popelnice nebo dávám do sběrného dvoru jenom proto, že v současné době už existuje něco "lepšího" nebo modernějšího a možná i proto aby se mi jiní z toho nesmáli.
Z této diskuze jsem nyní dospěl k názoru, že 50" televize by v mých podmínkách byla asi trochu velká a to jak na vzdálenost sledování tak i kvalitu obrazu a to i přes to, že někteří mi tu radí, že i větší než 50" by byla úplně v pohodě. 40" mi připadá být trochu málo a tak zvažují o něčem 48" - 49".
Jinak z toho co mi tu všichni píšou mám už z toho v hlavě dost velký zmatek.

Kutil71 píše:V DVB-T2 jsou přece HD programy (a v dobré kvalitě), je tam kompletní ČT, JOJ family a příští rok přibudou základní programy Primy, Barrandova, Seznam a nepochybuji, že později i Nova. Uvidíme. Zatím není potřeba si něco připlácet.
https://www.televizniweb.cz/2019/04/pri ... d-kvalite/
No a právě proto nechci platit za něco co jinam je běžně k dispozici zdarma.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Junior

Odeslat příspěvekod stormborec 22. 8. 2019 11:02

Vzdálenost by byla akorát, ale muselo by se do toho pouštět aspoň 720p, jinak to bude mazanice.
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlazy 22. 8. 2019 12:44

Nevím jestli to dobře chápu, ale připadá mi to tak, že se v Česku prodává mnohé televize které nedokážou dobře zobrazovat vysílání některých televizních stanic.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Junior

Odeslat příspěvekod stormborec 22. 8. 2019 13:10

To SD vysílání nezobrazí dobře žádná televize - kdyby ta CRT měla úhlopříčku 50" a dívalo se na to ze 2 metrů, tak by to taky vypadalo hrozně.
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radon 22. 8. 2019 13:48

my tady píšeme "vypadalo by to hrozně, byla by to mazanice ..." a přitom to srovnáváme s čím? Máme jeho oči? Jeho nároky?
Nejlíp poradil Kutil71, tzn. sehnat si kamaráda, který dokáže na flešku nahrát soubory s Full HD filmem, HD Ready filmem, filmem na DVD (ideálně stejné záběry) a pak totéž s HD TV vysíláním a obyčejným TV vysíláním (třeba zprávy na ČT) a udělat si výlet, ideálně dopoledne, do nějakého řetězce a otestovat si to. Někde se ochotný prodavač najde. Pak samozřejmě vypnout uši, protože prodavač začne vychvalovat to, čeho mají na skladě nejvíce nebo to, na čem mají větší marže :-). Pak odměřit metrem 2,5 m a zapnout oči ... :)
------------
Menší problém bude se světelnými podmínkami, stovky zářivek na prodejně přehluší jen obrazovka s jasem naplno (tzv. Režim prodejna), což budou jiné podmínky, než večer v šeru doma. Takže klidně může vypadat na prodejně efektněji obraz z TV, která doma nebude žádný zázrak ... ale s tím se nedá nic dělat.
(a ještě klasická rada na závěr - LCD TV mají slabou černou, to je vidět doma v šeru. Takže buď si doma přisvítit nebo vybírat z TV s LCD panelem VA, který je kontrastnější než IPS. Zase VA je nevhodný pro sledování pod úhlem, takže záleží na umístění sedaček)
Logitech Duet, DAC1, K701, Vincent SP-996, Monitor Audio RS1, Wharfedale SW150
radon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 22. 8. 2019 18:30

vlazy píše:
MgX píše:Samozřejmě je vždy výhodnější mít možnost trochu posunout sedačku... kdybys měl pocit, že nutně musíš být dál. Upozorňuji Tě, že i dvacet centimetrů je velký rozdíl ve vzdálenosti.
Ano, výhodnější to je, ale ne každý tu možnost má. V mým případě spíše potřebují přizpůsobit televizi podmínkám v pokoji, protože opačně by to bez bourání stěn a přestavby domu příliš dobře nešlo a do toho rozhodně nechci jít.
MgX píše:Znovu - je to o vyzkoušení. Myslím si, že toto jsi schopen prubnout i někde na prodejně. Nahraj si na flešku tři záznamy/videa v SD a pak pusť na vybraném TV. Přepínej přitom obrazové režimy a zkus přenastavit redukci MPEG artefaktů a potlačení šumu obrazu. Uvidíš změny, uvidíš jejich rozsah, poznáš možnosti a kvalitu.

Odzkoušej si onen televizor z menší pozorovací vzdálenosti, než budeš mít doma a následně si odkrokuj vzdálenost, která bude blízká té domácí.
V obchodě na to asi většinou nejsou dostatečné podmínky. Jen tak krátkým pohledem se asi vše dobře nepozná a nezjistí. Pochybuji, že by mi někde v obchodě jen tak dovolili zapojovat k televizi flešku a jen tak si s ní hrát a zkoušet všechno možné nebo měnit nějaké nastavení. Možná by mi ani nedali do ruky ovládač. Spíše by se mne tam snažil někdo z prodavačů oblbovat, že ta či ona televize je určitě kvalitní, tak aby mne co nejvíce nalákal k její koupi.

V dobrém obchodě Ti tuto prezentaci budou schopni nabídnout. Neboj se a zkus to. I když ve kšeftě neuvidíš vše, určitě si všimneš řady věcí, které buď oceníš, nebo zjistíš, že jsou dramatické pro Tvůj účel a využití. Prodavače nemusíš poslouchat, ať si mluví co chce.

A k té vzdálenosti. Sedni si jak běžně sedíš u telky a přesně si odměř vzdálenost od čela k přední stěně panelu. Nezapomeň, že pokud zatím máš CRTčko, tak LCD bys - teoreticky - mohl posunout dál, tedy blíže stěně, protože je méně hluboké.

vlazy píše:
MgX píše:Čím kvalitnější signál/video do TV půjde, tím bude obraz klidnější, příjemnější, ale dá se říci i „menší“, Tudíž si na tu flešku nahoď i nějaké HD video a pozoruj rozdíl.
Jak to myslíš s tím „menším“ obrazem? Znamená to, že HD video se nezobrazuje na celé ploše obrazovky?

Ne. Čím je kvalitnější zdroj, tím obraz vykazuje méně problémů. Tudíž ho lze sledovat s menším zásahem v menu a z kratší vzdálenosti. Samozřejmě k tomu přispívá i rozlišení a kvalita přepočtu.

vlazy píše:Omlouvám se za ty některé možná hloupé dotazy, ale tak to bývá když se v něčem člověk pořádně nevyzná.

Omlouvat se za slušně a vhodně položený dotaz není v žádném případě potřeba.

Nebál bych se navštívit více prodejen. A nešel bych tam jen jednou. Potřebuješ si řadu věcí ujasnit, takže klidně několikrát. A jak píšu - s fleškou v kapse.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stormborec 22. 8. 2019 19:23

HD se jeví "menší", protože tam jsou drobné detaily, které v SD nejsou
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kutil71 22. 8. 2019 21:32

Rozdíl mezi SD a FHD můžete také zhruba vyzkoušet na youtubu. Máte-li např. monitor z rozlišením 1920x1080, pusťte ukázku:
https://www.youtube.com/watch?v=i787jsI ... e=youtu.be
Zastavte video třeba na 24 vteřině od začátku ( jsou zde vidět dobře obličeje) a na ikonce nastavení (pravý dolní roh, ozubené kolo) přepínejte mezi 1080p, 720p a 480p a uvidíte ten rozdíl.
Zhruba lze napsat, že v tomto případě 1080p je s ohledem na detaily maximum, co lze u FHD dosáhnout ( originál je téměř k nerozeznání od 4K), rozdíl mezi 720p a 480p odpovídá velmi zhruba rozdílu mezi HD a SD u běžného televizního vysílání.
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vlazy 22. 8. 2019 22:40

MgX píše:Nezapomeň, že pokud zatím máš CRTčko, tak LCD bys - teoreticky - mohl posunout dál, tedy blíže stěně, protože je méně hluboké.
To všechno vím a s tím vším i počítám. Ta televize bude částečně zasahovat i do okna kde je záclona a závěs a tak ji nechci dávat příliš blízko ke stěně. Předpokládám, že asi každá televize má zezadu nějaké větrací otvory a tak nechci aby je zakrýval ten závěs nebo záclona.
MgX píše:Omlouvat se za slušně a vhodně položený dotaz není v žádném případě potřeba.
Potřeba to možná není, ale dovedu si představit co si možná někteří o tom co tu všechno píšu myslí.

Kutil71 píše:Rozdíl mezi SD a FHD můžete také zhruba vyzkoušet na youtubu. Máte-li např. monitor z rozlišením 1920x1080, pusťte ukázku:
https://www.youtube.com/watch?v=i787jsI ... e=youtu.be
Zastavte video třeba na 24 vteřině od začátku ( jsou zde vidět dobře obličeje) a na ikonce nastavení (pravý dolní roh, ozubené kolo) přepínejte mezi 1080p, 720p a 480p a uvidíte ten rozdíl.
Mám 19" monitor s rozlišením 1366 x 768 a mezi 1080p a 720p tam rozdíl nevidím téměř žádný, ale po přepnutí na 480p už nějaký malý rozdíl vidím.

-- 23.8.2019, 0:14:37 --

Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Junior

Odeslat příspěvekod Kutil71 23. 8. 2019 09:18

Dobrý den, dobrá TV v cenové relaci do 10000 Kč se mi jeví:
https://televize.heureka.cz/samsung-ue49nu7172/
https://www.youtube.com/watch?v=UwKvgZjNmrg
Zaměřil bych se na ni. Ještě nějaký test:
https://www.covybrat.cz/recenze-samsung-ue55nu7172/
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vlazy 23. 8. 2019 10:35

Kutil71:
Děkují za ten tip na Samsung UE49NU7172. Nic proti Samsungu. S touto značkou mám doma dobré zkušenosti. U té konkrétní navrhované televize se mi ale nelíbí, že bohužel nepodporuje záznam na USB. Není to sice nic bez čeho by se nedalo žít, a co bych potřeboval běžně a často používat, ale občas se to může hodit. Z toho co si prohlížím různé televize jsem nabyl dojem, že záznam na USB je u v současné době prodávaných televizi asi téměř standardem.
Nevím, ale připadá mi, že televize LG mají oproti jiným značkám trochu lepší a větší výbavu různých funkcí a ten webOS Smart TV mi připadá být také docela dobrý v porovnání s jinými OS pro televize.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 23. 8. 2019 10:36

Nemá náhodou 55" verze Sama jiný panel než 49"?
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlazy 23. 8. 2019 10:50

MgX píše:Nemá náhodou 55" verze Sama jiný panel než 49"?
Tak to vůbec netuším.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Junior

Odeslat příspěvekod stormborec 23. 8. 2019 11:37

Mám Samsung 40NU7192 - sport z pozemního ČT HD slabší, SD taky dost slabý - ale obrazově kvalitní filmy a seriály - zvlášť ve FullHD to nemá chybu
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kutil71 23. 8. 2019 16:39

No tak si potom vyberte tu LG UK6300 v nějaké variantě 43" (IPS),49" (IPS),50" (VA). Informace už máte.
Jestli Vám stačí menší úhlopříčka, je cenově zajímavý Philips s 5 letou zárukou:
https://www.exasoft.cz/philips-43pus6703_d212503.html
Kutil71
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků