Pozorovací úhel 178st VA x IPS

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod pas4 31. 8. 2019 10:35

Zdravím.Po plasmě Panasonic mám na zkoušku FHD Sony WF665 VA panel.Když koukám kolmo jsem spokojený-černá je černá,clouding žádný.Jak si sednu na druhý konec sedačky je obraz v háji.Má cenu vyměnit za LG 49LK6100PLB která má IPS panel?Obě TV mají stejný pozorovací úhel 178st.Bohužel ty Tv nikde u sebe nemají.Děkuji za rady.
pas4
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 31. 8. 2019 10:41

Ne, neměň to. Nikdy nedosáhneš stejného úhlu jako na plazmě. Když chceš nějaký adekvátní pozorovací úhel - kup OLED.

Obecně ano - IPS nabídne o něco lepší úhel než VA. Nicméně taky tam budeš mít nějaký závoj, jen ten úhel bude větší. Musíš si sám odpovědět, jestli to boční pozorování využíváš. Někdo má telku v obýváku a kouká na ni bokem z kuchyně. Tam je to jasné. Při problémech lze využít i pohyblivé uchycení na zeď/stolek tak, aby se telka dala natočit.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod leroj 31. 8. 2019 10:45

jak daleko od tv sedíš? já mám Panasonic VA 55 a jsem od ní 2.20 - 2.40 a obraz mi přijde v pořádku i z úhlu vedle sedačky... no ale je pravda, že z tohotu úhlu jsem to moc důkladně neskoumal, protože nemám důvod sedět takhle bokem :)
schválně to večer zkusím víc omrknout
ty psané pozorovací úhly bych nebral vůbec vážně...
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 31. 8. 2019 10:46

pas4 jinak pro porovnání přeci nepotřebuješ obě telky vedle sebe. Stačí si zajít na tu druhou kouknout někde na prodejnu, odklonit se od kolmice a máš jasno. Co máš doma znáš a víš.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kutil71 31. 8. 2019 11:00

Dobrý den, já mám 2 TV - jednu s IPS ( LG vyšší třída) a druhou ( Philips novější) s VA. Pozorovací úhly VA jsou ve srovnání s IPS skutečně špatné, pro mě to byl zpočátku šok. Ale už jsem si zvyknul, v temné místnosti při sledování filmů vypadá lépe jednoznačně VA. Ale v mírně osvětlené místnosti, na sledování sportu, běžného tv vysílání mě lépe vyhovuje IPS. Překlad
z rtings.com:
"Úhel sledování znamená úhel, pod kterým můžete sledovat televizi, aniž by došlo k výraznému poklesu kvality obrazu. Některé typy LCD to dělají lépe než jiné.
IPS TV jsou zde jasným vítězem. To je jedna z jejich výhod oproti jiným typům LCD. Většina televizorů VA bude mít značný pokles kvality o 20 ° na stranu, způsob, jakým je vidět, je dramatická ztráta nasycení. Televizory IPS místo toho ztratí jas. Obvykle se pohybují kolem 36 °, než ztratí polovinu jasu, ale některé jsme viděli překročit 50 °. Úzký pozorovací úhel televizorů typu VA je také problematický, pokud je televizor používán jako PC monitor od zblízka, protože okraje displeje nakonec ztrácejí kvalitu obrazu."
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pas4 31. 8. 2019 11:03

Od tv sedím/spíš ležím/3,5m.Zkouknout ty telky je problém-jsem z vesnice a v Pardubicích moc možností není-jsem odkázaný na web a tam sem je spolu nenašel.
pas4
Junior

Odeslat příspěvekod pas4 7. 9. 2019 14:45

Zdravím.Sony jsem vrátil a jsem tam,kde jsem byl.Navštívil jsem známé,viděl jsem IPS Sony,LG a Samsung,ale tam si nejsem jistý co to bylo.Kupodivu nejmíň šedivý byl zboku Samsung.Návštěva EW je k ničemu-nemají tam jediný FHD IPS,DVB-T už vůbec ne.Skusím tedy LG 49LK6100 FHD,IPS nebo něco jiného?Ještě se zeptám-Bude SD vypadat lépe na FHD,nebo to je jedno? Děkuji .
PS-Toho co zakázal plasmy zast... pro výstrahu.
pas4
Junior

Odeslat příspěvekod spyko 7. 9. 2019 18:22

Pokud se chceš přiblížit plazmě nechej VApanel,měl jsem totéž-vzal jsem samsung 8002,manželka se dívá z postele a už nemamře,obraz ze předu3.0m-IPS ti to nedá,soused má panas.780-je to rozdíl vůči plazmě dost,pohled z boku se ti stejně zamlží,naštěstí jsem dal na zdejší rádce!
spyko
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod stormborec 7. 9. 2019 19:07

Plazma byla drahá ve skutečnosti na výrobu, i když se doprodávala relativně levně. Nástupcem je OLED - který plazmu i předčí.

Měl jsem IPS a teď mám VA (viz. podpis). VA když pominu sledovací úhly, které jsou skutečně horší, tak nabízí nesrovnatelnou černou a tedy i kontrast, "hloubku", vykreslení detailů především v tmavých scénách - tedy bez toho nepřirozeného šedého (v horším případě modrého) závoje, který je k vidění na IPS.

Takže na filmy, seriály určitě VA, sledování sportu ve více lidech v nějakém sportbaru - tam možná ten IPS
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pas4 14. 9. 2019 15:14

Zdravím.Tak mám LG LK 61 FHD s IPS.Poz.úhly daleko lepší,černá trochu horší,ale zase v Odložených případech konečně vidím ,co mají na sobě.Teď mě trochu vyděsil Kutil 71s dopočítáváním-ta telka to fakt nepřehraje plynule,ale dalo by se to přežít.Co mě ale dostalo je toto-LG i Sony po ubrání hlasitosti ztratí signál-tv napíše nedostupná služba!Trvá to cca 3s,pak se zmátoří a hraje dál.Nesetkal se stím někdo?Je možné,že by to dělalo DVBT2?Dík.
pas4
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků