LED projektory

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod felagund 10. 8. 2019 17:06

Pokukuju po projektoru a zaujala mě možnost osvětlení pomocí technologie LED. Má menší spotřebu a co jsem pochopil z recenzí, měla by být tišší. Nevýhoda je nižší svítivost, ale promítací místnost můžu velmi dobře zatemnit venkovními roletami, tak bych to rád aspoň vyzkoušel. Není mi ale jasné, proč je na trhu tak málo voleb. LG PF1500G má dost extatické reakce, ale je 4 roky starý. Jestli to dobře chápu, byl nahrazen modelem LG HF60LSR, který je ale prakticky totožný. Pak jsem ještě našel novinku ViewSonic X10-4K, kterou ale ještě prakticky nikdo nerecenzoval.

Máte s těmihle projektory někdo zkušenost? Poloviční cena mě láká k tomu LG, ale rád bych měl promítací plochu 125 palců, přičemž se u něj uvádí maximální promítací plocha 120 palců. Myslím si, ale nejsem si jistý, že to by ještě bylo funkční. Ale bylo by pak asi třeba používat nejvyšší stupeň svícení, což dle recenzí už znamená slyšitelnost větrání. Ten Viewsonic by tímhle asi netrpěl, navíc je 4K (ale s tou technologií posuvu, o které nevím, zda to za to stojí), ale je dvakrát dražší.

Máte s LED projektory někdo zkušenosti? Proč jich je na trhu pořád tak málo?
felagund
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod radon 12. 8. 2019 11:13

zase tak málo jich není:
https://www.atcmarket.cz/zbozi/Projekto ... e=1&sort=2

a ano, LED je dražší, než žárovka, ale to přece platí i u osvětlení do lustru.

Většina projektorů umí větší obraz, než je doporučený výrobcem, pak záleží na zatemnění a na divákovi ... ale 5 palců bych fakt neřešil.
Logitech Duet, DAC1, K701, Vincent SP-996, Monitor Audio RS1, Wharfedale SW150
radon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod felagund 13. 8. 2019 10:44

Tam to nemají úplně vždy namícháno, ale objevil jsem tam ještě Acer PD1520i a pak následným googlením InFocus IN1188HD a Optoma LH200, zdá se že jen ještě nedorazily do mainstreamových e-shopů. Hloupé je že na ty projektory téměř nejsou recenze, jsou asi všechny hodně nové.Nejspíše si jich budu muset objednat několik a vyzkoušet to.

Jinak já srovnával jeden LEDkový projektor s jiným, spíš teď koukám že ty laserové projektory, které jsem původně neuvažoval protože vypadaly hrozně draze, možná nejsou úplně marné.
felagund
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod radon 15. 8. 2019 11:32

PD1520i vypadá fajn, zbylé dva jsou podobné, ale dražší. Laser je drahý. Osobně bych nejraději nějaký ten short umístěný u plátna a daleko od mých uší, ale přešel jsem teď raději na TV ... :-)
Logitech Duet, DAC1, K701, Vincent SP-996, Monitor Audio RS1, Wharfedale SW150
radon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod felagund 11. 9. 2019 13:20

Tak jsem si všechny tři objednal (zlatý internetový prodej - ale na druhou stranu by mi je v obchodě asi nikde nepředvedli, tak jak má člověk zjistit, jaké mají ty projektory vlasnosti) a můžu říct toto

PD1520i je hodně hlučný a nemá žádný zázračný obraz oproti tomu LG.

LG HF60LSR je opravdu asi nové označení pro LG PF1500G. Je tichý a vysvítí podle mě v pohodě i 150" plátno, které jsem si nakonec koupil. Až mě ta kvalita obrazu překvapila. Je teda trochu temnější, ale v naprosté tmě nebo v místnosti se zataženými závěsy přes den mi obraz naprosto dostačuje. A je opravdu tišší než ostatní, i když téměř neslyšitelný je jen na nejvíc eco-mód, kdy už je docela hodně temný. Ale i na nejvyšší mód je hluk pořád snesitelný. Každý eco-mód má odlišnou úroveň hlasitosti. Také má super dálkový ovladač na radiovém spektru, tak s ním člověk nemusí ukazovat a ovládací rozhraní je hodně intuitivní. A nastartuje se do deseti vteřin, to je super.

Ten ViewSonic X10-4K má lepší obraz, to je bezpochyby (A to jsem ani nemohl vyzkoušet 4K, protože jsem si idiot koupil redukci miniDP<>HDMI která zvládá jen FullHD). Je kontrastnější, ostřejší a barevnější. Jinak se ale dlouho startuje (cca 30 vteřin), má poněkud pro mě neintuitivní ovládání, kdy je potřeba používat dálkový ovladač, který je ale infračervený, takže pro změnu nastavení člověk musí jít k plátnu, obrátit se a provést změny nastavení - vzhledem k tomu, že je je od plátna na vzdálenost menší, než je úhlopříčka plátna, asi těžko bude člověk sedět mezi ním a plátnem. Je docela hlasitý a na hlasitost se nezdá mít vliv to, zda člověk zapne eco-mód nebo ne. Co je dobré je to, že se sám zaostří.

Nakonec to vyhrál ten LG, nejlepší poměr cena/výkon, doufám, že časem vyrobí 4K verzi s větší svítivostí, protože jinak mi ve všech ohledech přijde úplně perfektní.
felagund
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod petrvopal 11. 9. 2019 16:45

LG pred casem (cca pul roku) predstavil fullhd laser projektory..Ceny od 34.000 Jsou male a maji svitivost okolo 2500ANSI...Pseudo 4K ma tusim za 52.000 ktery ma ovalny tvar a zvladne diky tomu promitat na strop defaultne.
petrvopal
Junior

Odeslat příspěvekod felagund 11. 9. 2019 17:13

Já měl za to, že mezi Laserem a LED není nějaký velký funkční rozdíl (mimo ceny), on je?

NAšel jsem LG HU85LA, kterej stojí 6000 dolarů, takže k nám se nedováží. A pak LG HU85LA za 40 000, který má tyto paramtetry, ale tím zrcadlem a tak celkově mi přijde poněkud divný. Jinak teda nic kolem 2500 nevidím (koukal jsem na stránky LG USA - na ČR skoro nic není).
felagund
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod petrvopal 12. 9. 2019 07:53

https://www.comfor.cz/periferie/projekt ... gIn7vD_BwE

a jinde se da sehnat o cca priblizne 8 tisic min
petrvopal
Junior

Odeslat příspěvekod felagund 12. 9. 2019 09:26

Jo aha, ten je FullHD ale jen - přehlédl jsem v tvém původním příspěvku nemluvíš o 4K celkově ale jenom o tom jednom. Ale jestli tomu rozumím, jediná výhoda oproti tomu PF1500G je větší svítivost. Nebo má ten laser ještě jiné výhody? Asi bych ho býval objednal na zkoušku, ale nevím zda bych za to chtěl platit dvojnásobek...
felagund
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod petrvopal 12. 9. 2019 10:24

LG HU80KG klesnul na 40300 priblizne,jeden kram ho nabizi dnes.Otazka je jestli tento LG nebo wiewsonic 4K ..Kdo chce promitat na strop tak LG HU80KG.

-- 12. 9. 2019 11:37 --

Laserovy projektor je neco mezi LEDKOU A HALOGENOVOU LAMPOU grafickym obrazovym vykonem.Mam stare ledkove projektrory,cca 7let nazpatek..Laser by nemel topit a 2500ANSI laser je kompromis k klasickemu halogenovemu projektoru 3000ANSI..
petrvopal
Junior

Odeslat příspěvekod xhibit 26. 6. 2021 11:16

Nemá někdo náhodou zkušenost s Acerem PD1530i?
xhibit
Junior

Odeslat příspěvekod xhibit 9. 7. 2021 08:22

Tak mám ten Acer vedle sebe. Pocity rozporuplné..

Pozitiva: Svítivost vysoká (šedé plátno 110", tmavá místnost), použit režim ECO. Okamžitý start i vypnutí, v tomto směru ok. Hlučnost taky v pohodě, můžu porovnat se dvěma staršími projektory s klasickou lampou. Spotřeba cca. 150W v ECO módu, ani moc netopí..

Negativa: Celkem viditelný duhový efekt. Co mě ale dostalo je podání barev, diametrálně odlišné od klasické lampy, prostě "omalovánky". Už si s tím hraju druhý den, a pořád to nemůžu nastavit tak aby mě to vyhovovalo. Když vezmu že je tam nastavení sytosti barev 0-100, výchozí nastavení 50, tak já to musím snížit na 35-37 aby to bylo nějak k dívání a stejně mě to přijde barevně ujeté. Zkoušeny různé profily i jejich nastavení, prostě se mě to nelíbí, něco mě na tom vadí..

Je to vlastnost LED podsvětlení nebo se mě to jen tak zdá? Asi 8let jsem sledoval projektory s klasickou lampou, dva různé modely od různých výrobců, a tam jsem v tomto směru problém neměl..
xhibit
Junior

Odeslat příspěvekod marts 9. 7. 2021 10:17

Ta přebarvenost by mohla souviset s tím, že ten projektor má širší pokrytí barevného prostoru než je standard pro HD video (Rec. 709), takže záleží na tom jaký barevný profil na něm máte zvolený - pro HD video by to měl být právě Rec. 709. Cokoli jiného bude vypadat divně.
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xhibit 9. 7. 2021 17:52

Díky za odpověď, ono je to asi i otázka zvyku, když se cca. těch 8let dívám na projektory s klasickou lampou, které mají zase barevnost kdoví jakou.. I když u posledního jsem měl taky nastaven Rec.709 bez nějakých dalších úprav a bylo to ok.
Krom teda zase toho, že ho mám zrovna na třetí reklamaci, a klasika, první reklamace projektor v záruce, lampa už ne, dle servisu chyba v lampě. Tak že placená výměna lampy, po pár měsících stejný problém, poblikávání obrazu, pak údajně kalibrace napájecího zdroje (zdarma, v záruce už ale jen lampa), pár měsíců používání a zas to samé. Krám jménem OPTOMA, tuto značku už nikdy.. Tak že problém byl od začátku zřejmě jinde, asi ve zdroji, to už ale servis samozřejmě nepřizná a to mě tu původní lampu ani nevrátily. Tak že jsem se chtěl těmto problémům vyhnout, koupit něco co má záruku komplet na vše..

Každopádně zde mám profil Rec.709, a i tak sníženou sytost barev na 35 z původních 50ti. K tomu snížen jas opět z 50ti na 30 a ECO režim. Je zde i možnost 3stupňů modrého filtru, ten mám na 1 nejnižší úroveň. Dívat se na to už dá. Ale vidím jiný problém co asi nepřekousnu a to "rainbow effect". Ten je zde opravdu hrozný, přitom u předchozích dvou DLP projektorů co jsem používal jsem ho nijak nevnímal.
A ještě jsem si všiml další věci, na ostrém přechodu barev, nebo spíš přechod černé do světlé, třeba otevřené okno přehrávače oproti ploše ve windows, okno total commanderu apod. jsou barevné přechody. Někde do zelena, jinde do červena. Ve videu to vidět není, ale kdoví co to pak dělá s tou barevností. Nějaké digitální korekce, nebo jen bídná optika?
Nevím, asi to bude adept na vrácení ve 14denní lhůtě, škoda. Jinak bych byl spokojen. A zase budu řešit problém co koupit..
xhibit
Junior

Odeslat příspěvekod marts 10. 7. 2021 08:35

U těch barevných přechodú do zelena/červena bych to tipoval na optiku - pokud je to ve středu obrazu OK, u levého kraje obrazu přechod do jedné barvy a u pravého okraje přechod do druhé tak je to na 100% projev optické vady - https://cs.wikipedia.org/wiki/Chromatick%C3%A1_aberace

https://www.avsforum.com/threads/green- ... l.3040606/
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků