Napady pre AV v novom byte

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod bilak 4. 9. 2019 16:46

Ahojte,
stavia sa nám byt a sme vo fáze klientských zmien. Keďže som v oblasti AV lama, chcel by som poradiť od ostrieľaných odborníkov. Nechcem tu poskladať finálne riešenie, skôr zistiť čo sa dá ako spraviť a čomu sa radšej vyhnúť aby som nevyskladal nejaký paskvil :D

Prikladám pôdorys bytu s drobnými úpravami, kde platí červená farba v zmenách dispozície.

veľkosti izieb sú cca (zľava doprava):
    detská izba 1 3100x3600
    detská izba 2 3800x3300
    chodba 4000x1000
    kúpelka vpravo 2700x2200
    kúpelka ložnice 1900x1700
    ložnice 2800x3200
    obyvak 4100x7000

Chcel by som v byte urobiť audio/video, pokiaľ by to išlo a má to nejaký význam tak multiroom audio.
Nie som si ale vôbec istý tým koľko reprákov do izieb potrebujem a kde všade ich potrebujem, napríklad netuším či má význam dávať nejaký reproduktor do chodby. Takisto neviem aké reproduktory a koľko ich mám dať do "detských" izieb. Rozmýšľal som zatiaľ o podhľadových reprákoch.

Viem určite že v obývaku chcem minimálne 5+1 pre domáce kino, s tým že tam bude TV aj projektor. Ložnicu chcem pripraviť tak aby sa tam dal použiť projektor prípadne TV. K tomuto sa mi zdal ako dobrý nápad AVR ktorý by mal možnosť dvoch zón (obyvačka a ložnice). Našiel som yamahu A3080 ktorá sa mi pozdáva tým že má pre prvú zónu dva hdmi výstupy (obyvačka TV a projektor) a pre druhú zónu jedno hdmi (ložnica projektor), čo by asi postačilo. Netuším ale ako takýto AVR funguje (zatiaľ som nebol nikde v showroome)... podľa toho čo som čítal mala by byť druhá zóna nezávislá na prvej (aspoň hdmi), ale ako je to s audiom? Viem prepojiť audio výstup z AVR do reprákov v ložnici?

Viem nejak využiť vyššie uvedené AVR na to aby streamovalo hudbu aj do reprákov v kúpelkách prípadne v deckých izbách?

Je dobrý nápad viesť všetky vstupy na audio káble do obyváku? Ak áno tak ako (husí krk)?
Ak by som chcel potom využiť zabudované repráky v detských izbách tak je nejaká možnosť prepínať medzi vstupom z obývaku a "lokálnym" vstupom kde by bola v detskej izbe nejaká zásuvka v stene (napríklad s jackovým vstupom)?

Čo sa týka audio káblov, aké použiť? Čo som sa zatiaľ dočítal tak sa používajú 2x2.5 prípadne 4x2.5 len sa v tom trošku strácam ktorý je na čo dobrý.
Čo sa týka HDMI káblov na čo si mám dávať pozor? Ja by som sa najradšej HDMI vyhol a použil vždy niečo ako chromecast pri danom zariadení (TV, projektor) ale neviem si predstaviť potom napojenie na reproduktory.

Inak montážne si to predstavujem nejak takto:
    Obyvák:
      6x CAT6/7 kábel k telke - 4 využijem a 2 nechám ako zálohu keby som chcel TV v ložnici
      2x CAT6/7 kábel k projektoru
      1x hdmi kábel od tv k projektoru
      Neviem ako ťahať káble k zadným reprákom rozmýšľal som nad husím krkom pod podlahou prípadne husí krk podhľadom spolu s hdmi??
    Ložnice:
      2x CAT6/7 kábel k projektoru
      1x hdmi kábel z obývaku (TV) k projektoru
      Netuším ako ťahať káble k repro a tu by som chcel aj poradiť aké repráky použiť podhľadové vs nejaké nástenné
    Detské izby:
      2x CAT6/7 kábel k pracovnému stolu
      Netuším ako ťahať káble k repro a tu by som chcel aj poradiť aké repráky použiť podhľadové vs nejaké nástenné
    Kúpelky:
      Zrejme len po jednom repráku ale netuším ako ťahať káble a aké repráky, asi by mali byť hlavne určené do vlhkého prostredia.



budget by som chcel zastropovať na 150000 CZK (av receiver prípadne iná krabička, repráky, kabeláž).


vopred ďakujem za každú radu.
Přílohy
dispo_and_electro.jpg
bilak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PCDaemon 4. 9. 2019 19:55

Jedno riešenie na multiroom je Denon s bezdrôtovými reproduktormi HEOS. https://www.denon.sk/sk/heos
PCDaemon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod e1 11. 9. 2019 23:08

Budget nie je najväčší, ale mal by stačiť. Ja osobne by som ale veci trochu zmenil. Do obývačky by som spravil 5.1.4 systém, t.j. ešte 4 reproduktory do stropu a na zóny cez AVR by som sa vykašlal. Do ostatných miestností by som dal reproduktory Sonos, dal by som ich do skupín a hotovo. Napr. keď som v spálni, už určite nebudem ovládať AVR cez diaľkový ovládač ktorý mám v obývačke, atď. V ostatných miestnostiach sa najskôr bude počúvať iba hudba, prípadne rádio. Vzhľadom na budget, nepredpokladám, že by sme riešili nejaké vynily, skôr to bude prehrávanie zo Spotify alebo podobnej služby, a tým pádom je úplne zbytočné to riešiť cez AVR. Čo sa týka rádií, tie sa zase dajú počúvať online cez Sonos appku a všetko sa dá ovládať pohodlne z mobilu. Okrem toho niektoré AVR podporujú aj synchronizované prehrávanie so Sonosom. Viem, že to má napr. aj Onkyo, ale pravdu povediac, ešte som to nerozchodil. A ani nie je potreba, lebo ja mám Sonos repro v kúpeľni a aj keď počúvam hudbu cez AVR a idem do kúpelne, tak si prepnem Spotify na druhé zariadenie a AVR-ko medzitým môže používať moja polovička napr. na sledovanie TV, alebo inú aktivitu. Takže ja osobne by som sa na zóny vykašlal a riešil to spôsobom lepšieho domáceho kina a do každej izby zvlášť nejaké reproduktory Sonos (alebo niečo podobné). Vraj aj IKEA bude mať behom pár mesiacov niečo v ponuke.

Čo sa týka kábeláže, doporučujem vrámci klientských zmien všetky káble domáceho kina ponaťahovať do stien, obzvlášť tie pre surround reproduktory. Ja som na to zabudol a teraz sa s tým jedujem. Ťahať ich môžeš aj pod podlahou, aj v podhľade, to je jedno. Hlavne aby ich nebolo vidieť, t.j. všetko ťahať ešte pred tým, ako sa začne robiť omietka.
Naposledy upravil e1 dne 12. 9. 2019 14:27, celkově upraveno 1
e1
Junior

Odeslat příspěvekod djkubas91 12. 9. 2019 06:11

Kolik je dětem, mimochodem? A na jakém operačním systému máte telefony (Android/iOS)?

Viděl bych to podobně jako kolega e1 s tím, že pokud jsi na iOSu, tak máš prakticky vyhráno - místnosti postav na Sonos/IKEA reproduktorech, do obýváku klasické domácí kino (s výběrem poradí jiní) s Apple TV a ambientní reproduktory do druhé zóny do stropu. Btw, já bych chodbu určitě nevynechával, má podobně dispozicovaný byt jako já a útlum z obýváku i pokojů bude dost velký...

Ideálně pak všechno rovnou připoj na ethernet a necrckej se s tím po wifi :)
MacBook Pro 13" TB 2017
RaspberryPi 3B
Synology DS213j

IoT je závislost
djkubas91
Junior

Odeslat příspěvekod Kuba78 12. 9. 2019 07:26

kdyz sem si pred 10 lety porizoval byt, taky sem ve fazi klientskych zmen premyslel, kudy necham kde natahnout jake kabely kude bude jake audio, v koupelne apod.. no nakonec to skoncilo tak, ze vyuzivam jen LAN rozvody vicemene.. z audia mam jen jednu televizi v obyvaku a kabelove rozvody ke 4 repro ktere vyuzivam stejne jen velice zridka. reciever sem nepustil ani nepamatuji. deti si pousti pisnicky z lokalniho zdroje v pokojiku, v koupelne audio nepotrebuji a v loznici nakonec nemam ani televizi protoze tam chci mit klid.

Co mi tam chybi a co nevidim nikde napsane - kam chces vsechny ty LAN kabely svest? je to dost kabelu. nekde musis mit switch. tam budes mit asi i router. k routeru potrebujes privest vstup internetu zvenci (kabelovka, modem apod). a co nejaky centralni storage? misto kde budes mit lokalni zalohy vsech dat co mas doma, kde budes mit filmy, pohadky, serialy, apod pro prehravani lokalni (ne vsechno je na netu bleskove a snadno dostupne). a to sviti, blika, mozna i huci. to nechces mit v obyvaku a koukat na to a poslouchat to. takze nekam do komory nebo na chodbu schovat at to neni videt a slyset..asi do te skrinky hned u vstupnich dveri?

a mimochodem, tipuju ze to co byla koupelna u loznice byla puvodne komora, ze? dej si pozor abys mel dost uloznych prostor.. takova 4clenna rodina uz potrebuje uskladnit dost veci.
Kuba78
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rejca 12. 9. 2019 08:03

LAN je jasný... Jen jsem použil Cat 5E, je levnější, mnohem ohebnější a na 100m přenese 1gbit, na 45m už i 10 Gbit... Nikde nemám delší propoj než 45m ...

Cat5e:
Gigabit Ethernet up to 100 meters
10 Gigabit Ethernet up to 45 meters
Cat6:
Gigabit Ethernet up to 100 meters
10 Gigabit Ethernet up to 55 meters
Cat6a:
Gigabit Ethernet up to 100 meters
10 Gigabit Ethernet up to 100 meters

Obrázek

Z jiného fóra:
Cat 5e má garantovaný 1 Gbps na 100m.

A něco měření z praxe , zatím v rámci testů (síťová karta za skoro 3000kč ještě dlouho nebude běžná) :
Vyzkoušeno celkem cca 40 přípojek. Nové UTP Cat5e Solarix

Přípojky do vzdálenosti 45m mají 100 procentní úspěšnost se slinkovat na 10Gbps
Přípojky o vzdálenostech 50-66m se už chovají dle místních podmínek – někdy 10Gbps, někdy jen 5Gbps.
Přípojky o vzdálenostech 70-80m se už chovají dle místních podmínek – někdy 5Gbps, někdy jen 2,5Gbps
Přípojky o vzdálenostech 100-110m vždy 2,5Gbps (ale jednou dokonce 5Gbps).
Přípojky o vzdálenostech 110-116m se už ani jednou neslinkovali na 2,5Gbps, vždy jen 1Gbps.


Nerozumím nač dávat místo 5e třeba cat6? Dále jsem dal ethernet i do kuchyně, na půdu, do sklepa, k přívodu O2 internetu... A vím proč. Jen do obytných místností je málo. Samo vše soustředit do Racku v technické místnosti. (I koaxy pro TV/RAdio). Případně i počítat s nějakou NAS (Synology) - DLNA hudba, filmy...

Rádio FM/DAB není mrtvé, mnohem pohodlnější je si zapnout rádio přímo a nezávisle na mobilu. Stejne tak rozvody na DVB-T2. Deti koukaji na decko... Je tam ivysilani s archivem. Neni skoda je neudelat? Vyjde to na par korun. Jedna TV se necha napojit na IP TV / SAT, ale proc platit za xxx televizi, kdyz jsou programy zdarma.

Centralni rozvody na audio jsou fajn, ale ve finale velmi casto kazdy poslocha neco jineho a jinak, tak neni spatna cesta audia jako elektroniky (kusu nabydku v kazdem pokoji) s reprama nez podhledove repra...

Ale sto lidi, sto chuti...

Co ta repra v rozich? Predni repra jsou asymetricky kolem TV, zadni jsou ze zadu? Maji byt z boku. Navic jen jeden, dva posluchaci budou uprostred, ostatni na gauci budou sedet blbe. V obyvaku projektor proc ne, ale na danou vzalenost bych to videl na 55 - 75" TV. Ta 75" bude mit kinoefekt. Ale delat projektor v loznici? Proc??? Tam se ma spat ci delat jine veci...
rejca
Junior

Odeslat příspěvekod e1 12. 9. 2019 14:46

Čo sa týka ethernetových káblov, určite by som ťahal všade Cat6a, v dnešnej dobe keď už internetové pripojenia sú gigabitové, je treba myslieť aj na budúcnosť. Možno za desať rokov budeme doma pozerať na 16K, a tam už treba mať na to aj sieť.
Príde totiž zlom a začnú sa presadzovať 2.5, 5 Gbps a 10 Gbpssiete, a bolo by blbé, ak by boli obmedzením práve Cat5e káble. Ono to síce bude fungovať ako tak aj cez 5e, ale ak ja by som už len kvôli istote išiel do 6a S/FTP.
A okrem ethernet zásuviek by som ešte nezabudol na kvalitné AP niekam na strop. Buď jeden kus niekam do stredu bytu, alebo dva zvlášť do oboch koncov. Také Ubiquiti Unifi nanoHD, alebo AC-Lite ak chcem šetriť, dokážu zabezpečiť naozaj kvalitné wifi pripojenie aj pre desiatky zariadení, nie ako tie pár eurové wifi routre. Dnes už čoraz viac spotrebičov je smart a komunikuje cez wifi (ja najbližšie už určite kúpim smart práčku, aby som ju mohol spustiť na diaľku), takže treba myslieť aj na to, že dopyt po wifi bude v budúcnosti asi vyšší.

Inak súhlasím s tým, že najlepšie bude potom všetko ukončiť v nejakom racku, alebo v skrini s dobrým vetraním, a tam môže byť aj NAS a nejaký kvalitnejší router a samozrejme PoE switch ktorý bude napájať AP.
e1
Junior

Odeslat příspěvekod rejca 12. 9. 2019 19:05

5e dává 10Gbit minimálně do 45 m, těžko bude mít v bytě delší trasy. 6a je o dost dražší a mnohem tlustší...

A místo toho mu doporučíš do stropů AP, které brzo zastarají (namísto 5e kabelu), i když mu bude stačit na celý byt jeden pořádný router doprostřed. A i kdyby ne (chtěl WIFI 5, 6 ... síť), tak je perfektní např. TP Link DECO (malé satelitky, levné, výkonné... je to mesh tak to funguje skvěle). Jedna do obýváku, druhý do jednoho z pokojů...

Na to je pak nutno myslet ve stanovení poštu zásuvek na ethernet...

Ubiquiti je do větších firem. Chce k chodu ještě i podpůrný HW...
rejca
Junior

Odeslat příspěvekod Pavlos23 13. 9. 2019 06:26

Jen se zeptám, máme dvoupodlažní dům, kde na půdě je router Asus, https://www.czc.cz/asus-rt-ac52u-b1/206 ... gJtUfD_BwE
který rozvádí kabely CAT5e do dalších 3 ethernet zásuvek po domě. Co se týče připojení po kabelu, není žádný problém, ale co se týče WiFi, tak to už je slabší a když vyjdu na terasu, signál už dost padá.
Pokud bych koupil to TP link Deco a připojil ho ke switchi, bude to normálně fungovat? Díky
Pavlos23
Junior

Odeslat příspěvekod estefan2 13. 9. 2019 08:25

cat.5e a cat.6 urcite nepojde 10Gbit, ale len 1GBit. zalezi este na sirke prenosoveho pasma.
cat.5e 100MHz a cat.6 je to 250Mhz. + treba brat na zretel aj priemer medeneho jadra cat.5 0,5mm cat.6 0,57mm. 10GBit ide od cat.6a, kde uz je sirka pasma 500Mhz. Pracujem vo firme, kde sa tym zaoberam kazdodenne, takze su tu realne skusenosti.
estefan2
Junior

Odeslat příspěvekod djkubas91 13. 9. 2019 09:21

Já v tomhle souhlasím s estefan2... Rozdíl v nákladech mezi cat 5e a 6a je v celkovém rozpočtu zanedbatelný a v současné době future-proof... A to i v místech, kde je teď bídné (<20Mbit) připojení po kabelu/DSL. 5G sítě jsou za dveřma a můžou (a nebo taky vůbec nemusí) mít velký význam na využívání netu. Jestli je ten byt teď ve stavební fázi a dá se tam natahat co je potřeba, je určitě lepší tam hodit řešení, které bude vhodné i do budoucna. Vem si lidi, co si před 5 lety mysleli, jak bude všechno bezdrátové a jak je wifina jediná další budoucnost. Dneska brečí a net tahají přes pochybné PoweLiny...

A souhlasím i s tím rozvodem Wifiny přes Unify. Na první pohled je to dost drahá sranda, ale přešli jsme na to teď ve firmě a proti jakémukoliv běžnému routeru je to prostě sto a jedna...

Pro tazatele - ber to tak, že když to teď uděláš všechno jednou a pořádně, nebudeš muset za pět, deset let hledat náhradní a alternativní řešení, jak vše předělávat.

-- 13. 9. 2019 10:23 --

Pavlos23 píše:Jen se zeptám, máme dvoupodlažní dům, kde na půdě je router Asus, https://www.czc.cz/asus-rt-ac52u-b1/206 ... gJtUfD_BwE
který rozvádí kabely CAT5e do dalších 3 ethernet zásuvek po domě. Co se týče připojení po kabelu, není žádný problém, ale co se týče WiFi, tak to už je slabší a když vyjdu na terasu, signál už dost padá.
Pokud bych koupil to TP link Deco a připojil ho ke switchi, bude to normálně fungovat? Díky


Kup jakékoliv dva routery a v 1NP a 2NP je připoj do switche a nastav jako AP. S výběrem routerů ti poradí vedle na fóru Živě.
MacBook Pro 13" TB 2017
RaspberryPi 3B
Synology DS213j

IoT je závislost
djkubas91
Junior

Odeslat příspěvekod rejca 13. 9. 2019 10:24

Kozel zahradníkem...

a) šířka pásma je hezká, ale rozhodující je k poměru ke vzdálenosti

Proto 5e chodí 10gbit do 45m a u cat 6 do 55m, u cat 6a do 100m. Jinak ten kabel nepozná že je gigabitový či desetigigabitový...

b) 2x AP na různé patra je cesta do pekel, zařízení se bude často držet slabšího signálu na úkor silnějšího, řešením je WIFI MESH, např. TP-Link deco, které funguje perfektně (konfiguruje se přes mobil), je jednoduché a narozdíl od Unify je mnohem levnější a pro fungování Meshe není potřeba další speciální HW.

Když tomu nerozumíte a nebo jen okrajově, tak raději mlčte.
rejca
Junior

Odeslat příspěvekod estefan2 13. 9. 2019 11:24

Ano, dlzka je rozhodujuca pri strukturke, to co ty pises cat.5 pri idealnych podmienkach je to mozne, ale urcite nie az do dlzky 45m. Solarix UTP? hmm ked myslis.... Toho kozla si nabuduce odpust,alebo si daj pivo.
estefan2
Junior

Odeslat příspěvekod Pavlos23 13. 9. 2019 11:48

rejca: V čem je ten Mesh odlišný od druhého routeru který bych mohl dát třeba do přízemí? Díky
Pavlos23
Junior

Odeslat příspěvekod Kuba78 13. 9. 2019 17:06

pokud uz tu nekdo chce resit sirku pasma a rychlost a nestaci mu giga, tak si roztahejte po dome nebo byte optiku. om3 neni nijak drahe, jen poresit sfp na koncovych bodech ale i to nemusi byt nijak drahe.. a tam mate rezervu tak do 40gbit, s om4 i vic. do 100 metru vam bohate staci sw moduly.

jinak co se tyce vice routeru nebo AP, je to samozrejme blbost pokud to neresite jako mesh - do domacigho pouziti ty ubiqity jsou vyborne a tripodlazni barak s tlustymi zdmi vam staci pokryt dvema-tremi moduly a vysviti to bohate celou zahradu.. k tomu mikrotik router a fw a vydrzi to roky.
Kuba78
Junior
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků