Výběr TV 65XG9505 vs QE65Q80 vs 65B9PLA

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod avio 2. 10. 2019 08:56

Ahoj,

vybírám novou TV a po přečtení a shlédnutí všeho možného se nemůžu rozhodnout. Ani porovnání všech tří vedle sebe naživo není prakticky možné. Každá má podle mě svá pro a proti.

https://www.alza.cz/65-sony-bravia-kd-6 ... 571280.htm

https://www.alza.cz/65-samsung-qe65q80-d5560765.htm

https://www.alza.cz/65-lg-oled65b9pla-d5620820.htm

Sleduji převážně seriály cca 30 hodin týdně a fotbal cca 12 hodin týdně + další sporty příležitostně (MS hokej, Play off NHL, Olympiády atd.).

Největší můj strašák je vypalování OLED obrazovky při sportech, protože to, co jsou schopné televizní stanice mít za loga a score bary to je tedy něco :(.

Má někdo vlastní zkušenosti nebo názory na tyto TV?

Předem děkuji za jakékoliv reakce.
foobar 2000 @ WASAPI @ SoX > Styleaudio CARAT-RUBY2 > VINCENT CINCH 0,6m > PMA dispre v4 > Phonak Audéo
ostatní: SUPRA SÍŤOVÝ FILTR MD06-EU SP > VINCENT PREMIUM POWER CABLE :: LG 60PK550 ​
avio
Junior

Odeslat příspěvekod indeshit 2. 10. 2019 10:09

Kdyby náhodou to měla vyhrát Q80, tak se dá teď sehnat za libovou prajs - 43992,- vč dph
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pandero 3. 10. 2019 18:30

Q80 považuju za lepší model než XG9505. Má lepší pozorvací úhly a umí velmi solidní černou barvu. Navíc je tam antireflexní filtr proti odlkeskům světla.

U B9 záleží na tom, kolik máš doma světla, nesvítí tolik. Co se týče vypalování, stát se to může. Nebo taky nemusí.
Pandero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod indeshit 3. 10. 2019 19:18

Minimálně tedy 42 hodin týdně u TV ... wow :)
Možná bych vybral levnější kategorii a zbytek třeba propil nebo vyrazil někam víc za zábavou :)
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 3. 10. 2019 21:56

Předpokládám, že Q80 bude mít nižší frekvenci PWM, tudíž může více namáhat citlivé oči.

OLED doma i ve světlejší místnosti není takový problém, jak se opakovaně uvádí. Vždy jde o to, co při slunečném dni, v místnosti plné záře od TV očekáváš. Jestli kino zážitek, tak ten nedá ani LCD. Vždy je potřeba zatemnit alespoň nějak okna.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod indeshit 4. 10. 2019 07:44

Naopak v této disciplíně PWM by na tom měla být lepší než třeba zmíněná Sony

https://www.rtings.com/tv/tools/compare ... eshold=0.1

Záléží dost na každém oku.
Nejlepší jsou telky, které jsou jak Flicker-Free, tak i zároveň umožnující možnost flickeru pro podporu zvýšení ostrosti pohybu - prostě ať má člověk na výběr.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 4. 10. 2019 07:53

A není to u Samsungu hodnota PWM jen do chvíle, než si uživatel zapne dopočty u obrazu? Ne, nechci provokovat, jen se ptám. Třeba o tom něco víš... reálně.
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dm602 4. 10. 2019 08:35

Deti majú v detskej 55qe 6fn minuloročný nemá ani priame podsvietenie napriek tomu je obraz ok systém Tizen spolu s ovládačom geniálny podľa mňa skvelý tv za tie peniaze
Pokiaľ ti nie je treba dolby Vision je Samsung dobrá voľba ináč by som pozrel niečo s dolby Vision.
Tip možnosť je OLED panasonic
Dm602
Junior

Odeslat příspěvekod avio 4. 10. 2019 11:21

Mám žaluzky a okna na východ, takže kromě víkendů koukám převážně ve večerních a nočních hodinách a i o víkendu je to až odpoledne, ráno a dopoledne mám právě na RL, tudíž tam už slunce přímo nesvítí.

Další věc je, otevřeně se přiznám, že mám rád omalovánky spíše než reálné zobrazení, chci si ten obraz užít.

OLED má, zdá se mi, podle videorecenzí s přímým porovnáním živější barvy a lepší kontrast, ale někdy se mi víc líbí způsob zobrazení na QLED. Typicky, když je na obrazovce hodně světla (sluneční svit), tak u OLED na obličeji, na kterým se odráží slunce, zanikají detaily (je to přesvícené).

Obecně se mi zdá, že QLED má lepší detaily a lepší celkový look/feel, ale těžko porovnávat tady od monitoru.

Sleduji, mimo jiné, i sousední vlákno viewtopic.php?f=1703&t=1292070&st=0&sk=t&sd=a&start=30 , kde se také diskutuje o OLED vs QLED a zdá se mi, dle této diskuse, že OLED je přecejen dál a lepší technologie.

Opravdu nevím, jestli v tom moc nešťourám a nakonec bude spíš záležet jak si obraz na TV nastavím, než na tom, jestli je jedna či druhá technologie lepší. Jenže ... 60k nejsou drobné :roll: .
foobar 2000 @ WASAPI @ SoX > Styleaudio CARAT-RUBY2 > VINCENT CINCH 0,6m > PMA dispre v4 > Phonak Audéo
ostatní: SUPRA SÍŤOVÝ FILTR MD06-EU SP > VINCENT PREMIUM POWER CABLE :: LG 60PK550 ​
avio
Junior

Odeslat příspěvekod nokáč 4. 10. 2019 16:39

Osobne som kúpil pred pár dnami XG9505.. dlho som váhal..
- Sony vs Samsung vs Jiná značka
- OLED vs QLED resp. iný full panel

- OLED som zavrhol po diskusiach tady, i keď to bol moj favorit.. primárne presvetlený obývak - potrebujem jas, má to aj iné muchy.. nemyslím vypalovanie - to som ako problém nebral, zas to šetrí oči.. ale nakoniec OLED nene

- každý bere samsung, ja som mal a nebol som spokojný - zvuk, farby, fotky, rychlost systému, ale i aplikace ako Spotify, youtube šlo to s nimi dole vodou..
po 4 rokoch som začal mal vypálené časti obrazovky, také tie tmavé stíny.. a to bol drahší model

- SONY nakoniec vyhralo.. obraz super, trochu vinetace v rohoch v bielych scénach.. ale spokojnosť.. velká. V pár drobnostiach ohladne nastavenia mám chaos, ale inak super.. pár maličkostí má príjemne prekvapilo

Nicméně doležité je, keď do televizie trochu zainvestuješ, zobereš FULL LED panel, budeš max. spokojný .. pretože tie rozdiely sú tak malé, že si toho pri bežnom živote nevšimneš..

na sony krásne, detailne, prekreslené fotky - porovnávam uz mac book pro, vlastný 4k obsah je perfektný.. filmy záleži od zdroja ale obecne naozaj velký posun oproti starému samsungu i u HD

keď zobereš OLED, budeš rovnako spokojný len za trochu viac penazí

Skor si rozhodni zda android.. bál som sa a teraz max. spokojnosť, i keď toho moc nepotrebujem..
Alebo Samsung.. ktorý ma viac obmedzení.. citelne - mal som oba.. ale to je na inú debatu.
nokáč
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod indeshit 5. 10. 2019 10:10

MgX píše:A není to u Samsungu hodnota PWM jen do chvíle, než si uživatel zapne dopočty u obrazu? Ne, nechci provokovat, jen se ptám. Třeba o tom něco víš... reálně.


Možná vyzkouším, reálnou zkušenost nemám. Nikdy jsem na Samsungách nepociťoval, že by mně nebo jiným, se kterými jsem se na ně v jejich domácích prostředích či v prodejnách, vadilo blikání, o kterém se zmiňuješ. Na druhou stranu víš, že jsem vlajkonoš haterů všech dopočtů, takže je vypínám všude a stejně tak doporučuju kamarádů, známým a klientům.

Navíc i funkci LED clear motion taky nesnesu a ostatní výše zmínění taky ne - skoro vždy všem leze pěna od huby a navíc to zdvojuje, když BFI není v souladu s kadencí snímků zdroje.

-- 5. 10. 2019 11:26 --

Jinak k tomu výběru: vybíráš high-end ... vždy to bude kvalitní obraz.

Má poslední 2 telky byly XE9005 Sony a teď OLED873 Philips.
Se Sony max spokojenost, TOP LCD přes den super a některé světlejší filmy mají větší kule než na OLEDu. Asi po 3 tejdnejch se udělala čára pixelů vodorovně přes celý panel. Reklamace? Katastrofa. Pokud nebydlíš v Praze nebo v Brně, kde Sony má "premiový" svoz, tak můžeš využít pouze DPD svoz, ale nesmíš mít TV větší než 50" a ještě musíš mít origo krabici. Musel jsem to do Elvie odvézt. Řešení zakázky trvalo 27 dní. Poté jsem si pro TV opět musel. Prostě vopruz. Jinak obraz super a Android mi taky vyhovuje - nejsem TV divák, ale filmový divák.
Byla ale moc malá, a tak šla do světa a dělá dál radost.
Nastoupil OLED873 - naprosté okouzlení Ambilightem, super filmový obraz, Android (primárně KODI). Veliká spokojenost. Přes den ale jednoznačně horší než na XE9005 a Q80 jakbysmet. U Q80 ten antireflex je fakt parádní. U Sony šlapal o krapet lépe ten systém, ale to nějak neřeším. Pro mě škoda, že Tizen nepodporuje Kodi.
U Samsungu je super, že když se to v záruční lhůtě podělá, tak se s tím nemusíš nikam tahat. Zavoláš jen na infolinku, nadituješ seriovku a servisáci přijedou k tobě na plac to vyřešit - k nezaplacení.
Všecko má prostě své výhody a nevýhody.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Atrumeos 22. 10. 2019 00:24

Snad je ok, že se tedy k tomu ještě vrátím...momentálně mám Panasonic 780E, který mi skoro od začátku přijde malý a rád bych při jednom i upgrade obrazu. Před časem jsem měl půjčený Samsung Q90R, který je perfektní, ale skoro trojnásobně překračuje rozpočet.

Jsem víceméně rozhodnutý pro OLED, jelikož většinou koukám potmě a pod úhlem, ale nemůžu se zbavit obavy z dlouhodobé výdrže a láká mě vyšší jas LCD a snad impact HDR. Obecně jsem se ovšem stal trochu posedlý černou - na tom Panasonicu je ok, ale pořád je to kus k úplnému splynutí s tmou kolem, z čehož jsem byl nadšený u Q90R.

U Sony a levnějších Samsungů se obávám nízkého počtu stmívacích zón, hlavně co jsem viděl nějaká videa od HDTV Test, kde buď chybí detaily v tmavších částech obrazu nebo se naopak rozsvěcuje půlka obrazovky. V reálu žel nemám kde možnost to vidět, na prodejnách není nikde tma :lol: . Jak moc to otravuje při reálném provozu? Hlavní problém bych měl asi s titulkami, což ale snad jde vyřešit jinou barvou a vyšší transparentností...

Taky si u současného Panasonicu občas všimnu nepříjemného trhání/poskakování obrazu při panorámování - pokud tomu správně rozumím, OLEDy budou v tomhle ještě horší?

Jinak bych teda šel nejspíš do loňských verzí zmíněných, rozdíly jsou stejně, pokud vím, celkem minimální, snad kromě Samsungu.
Atrumeos
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků