Nastavení impedance AV Receiveru

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod minapaik 14. 11. 2019 11:54

Dobrý den,

koupil jsem si AV Receiver Pioneer VSX-934 a k němu sestavu pěti reproduktorů Jamo S 809 HCS. Všechny reproduktory mají udanou hodnotu impedance 8ohm. Je mi jasné, že reálná impedance je však ve větším rozsahu, že není konstantní. Reálně naměřenou křivku jsem bohužel na internetu nenašel. AV receiver má dvě možnosti nastavení impedance. Na zadní straně má doslovně uvedeno: SPEAKER IMPEDANCE 4Ω - 16Ω OR 6Ω - 16Ω. Kterou z těchto dvou variant mám na receiveru zvolit? Myslím si, že v mém případě je to jedno, ale věřím, že jedno z těch dvou nastavení bude mít určitě nějaké výhody a nevýhody. Co byste doporučili a proč?
minapaik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Houbičkar 14. 11. 2019 12:08

Vsak uz se to tu mnohokrat probiralo. Na zesilovaci vzdy stejně, nebo méně nez jsou bedny. V tvem pripade tedy tech šest. Pokud bys zvolil čtyři, musel bys vice otacet volume doprava a namáhat zbytecne zesik. Nejhorsi byla varianta napr. 8ohm na zesiku a 4ohmove bedny,ktere umi propadnout i pod 2ohmy. V takovem pripade muzes zesik pri blbnuti klidne odpalit,kdyz by nevyletely ochrany. Ty jses ale v pohode.
Houbičkar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minapaik 14. 11. 2019 13:16

K tomu mě ale hned napadá otázka - co když se reálná křivka impedance dostane v některé své části pod těch 6ohmů. Jak jsem psal, jikde jsem tu reálnou křivku nenašel a předpokládám, že výrobcem uváděných 8ohmů bude spíše nějaká střední hodnota. Není tedy z tohoto hlediska bezpečnější volit na zesilovači variantu 4 - 16 ohmů?
minapaik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Houbičkar 14. 11. 2019 13:49

Neni. Drive se k zesilovacum 8, vybiraly repro taky 8. Ke ctyrem zas ctyri. Nemeli ani zadny prepinac treba a to ty bedny samozrejme taky litaly nahoru dolů, ale neni to nic, co by poskodilo zesik. Navic v dnesni dobe modernejsich stroju, jsou jiz masinky velmi tolerantni a zvladaji bez jakehokoli rizika chovani bedny v pohode. Zesilovac ma napr na vyber 4-8ohm a bedny jsou 8. K cemu by tam ten prepinac byl, kdyby nekdo chtel vylucovat riziko prepnutim na 4. To by tam ten prepinac nemusel byt vubec a vyrabely by se stroje s impedancnim vystupem nejlepe 2ohmovym. Zesiku zrejme neublizis na ty ctyri, ale ta zbytecna namaha a mensi vykon pochopitelne. Jinak tu toleranci ma strojek opravdu vysokou, pokud plati 4-16 a 8-16 pro jedny repro svorky. Zkontroluj, aby tam k tem 16 nebylo napsano speakers A+B.
Naposledy upravil Houbičkar dne 14. 11. 2019 13:53, celkově upraveno 1
Houbičkar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 14. 11. 2019 13:53

Reálný průběh impedance prakticky každé bedny klesá v menším či větším rozsahu pod její jmenovitou impedanci, přesto to v praxi nepřináší žádné problémy. Proč tomu tak je, by bylo na samostatný článek vyžadující od čtenáře odborné znalosti z návrhu a dimenzování koncových nf zesilovačů.
Rada pro tebe: Neřeš to.
Pokud přesto nastavíš impedanci AVR na hodnotu 4 ohm, prakticky nic se nestane. Jen z AVR dostaneš o něco menší výkon, což by se projevilo jen pokud ho budeš využívat při maximálním buzení (hlasitosti).
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Houbičkar 14. 11. 2019 14:06

A mimochodem, pokud nenastavis knobem vyssi hlasitost, muzes si prepnout vystup pri provozu na obe hodnoty stridave a poznas, jestli vubec a jaky to bude mit vliv na hlasitost poslechu. Pokud nic nezaznamenas, bude to zrejme pro tebe suma fuk.
Houbičkar
Mírně pokročilý


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků