Nová TV THOMSON 55UE6400 - blikání obrazu při pohybu kamery

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod OndrejSpe 4. 12. 2019 11:53

Zdravím místní.

Prosím o radu/pomoc/info.
Zakoupil jsem novou TV THOMSON 55UE6400 s Android OS. Před tím jsem měl SAMSUNG hloupou 46" LCD cca 10let starou.
U nové TV mám ale problém s "blikajícím" obrazem při pohyblivých scénách (pohyb kamery). Statický záběr je OK. Stará TV s tímto ze stejných zdrojů nemá vůbec žádný problém, přehrávání je vždy naprosto plynulé/nic nebliká/neseká se.
Mam HTPC (DVI/HDMI) s Kodi (jen fullHD už neumí 4K), NEXTSMART (HDMI/HDMI) s Android a Kodi, zkoušel jsem Kodi přímo v TV (Android OS), i HbbTV a ze všech zdrojů to při pohyblivých scénách "bliká". Nejvíce je to vidět třeba na znělce seriálu Vyprávěj. Obličeje herců se ve znělce pohybují a tam je to nejvíce vidět.
Zkoušel jsem i všemožné nastavení obrazu v TV, ale bez úspěchu (nenašel jsem žádnou volbu vypnout Motion Plus apod.) pouze nějaký pohyb, ten je vypnutý, pokud to zapnu, obrazovka se úplně rozbliká, že na to ani nejde koukat. Z DVBT i 2 mi to také nepřijde úplně plynulé, ale je to asi o něco lepší. Dost mi to blikání vadí. I žena to vidí a to není žádný náročný sledovatel. Jediné kdy to blikání "nevidím/nepozoruji" je přehrávání 4K videa pouze z YouTube z app v Android TV, u nižší kvality z YouTube to dělá také. Přičemž ale přehrávání z Kodi (na Android TV) ve 4K při pohyblivé scéně také bliká (hlavně pozadí). Zkoušel jsem v Kodi (na všech zařízeních) nastavovat v sekci Přehrávání synchronizaci s obrazovkou a další nastavení - bez úspěchu. Děje se to i z různých zdrojů a i nenáročné videa (není to tedy nezvládání přehrávání HW/internet apod.), takže problém musí být někde v TV. V čem může být problém??? Stará LCD TV toto "blikání/sekání" vůbec nedělá. Pohyblivé scény jsou plynulé. Což nechápu. Stará LCD bez problémů a nový panel LED bliká/seká? Přemýšlím o vrácení TV ve 14ti denní lhůtě, protože už nevím co s tím a na tohle fakt koukat nechci. Koukal jsem při výběru ještě po Samsungu, ale bojím se, aby toto nedělala také. THOMSON jsem bral kvůli Android OS a možnosti mít Kodi v TV a přehrávat tak i 4K což i přehraje. Zkoušel jsem aktualizaci Android - je aktuální. Přičemž o blikání/sekání se ani nikdo ve zkušenostech reálných uživatelů vůbec nezmiňuje (viz třeba https://www.alza.cz/55-thomson-55ue6400 ... tm#recenze) případně ani v diskuzi. Spíše naopak - uvádějí krásný obraz apod. To to blikání vidím jen já? Nebo mam nějaký zrovna vadný kus (to se mi nezdá)?
Vypadá to trochu, jestli se nejedná o vlastnost panelu. "S trhavými pohyby a malým pozorovacím úhlem musíte žít v této cenové kategorii" viz recenze TV na computerbild.de (https://www.computerbild.de/artikel/avf ... 03447.html). Díky Vám moc za případné info.
OndrejSpe
Junior

Odeslat příspěvekod Lybuna 4. 12. 2019 12:45

hlavní problém bude jak značka Thomson tak ta cenovka, při téhle uhlopříčce to chce vybírat minimálně z kategorie od 15 000kč a jinou značku, android mají i tv Sony, Philips
Lybuna
Junior

Odeslat příspěvekod Kutil71 4. 12. 2019 13:31

Dobrý den, podívejte se na příspěvek:
viewtopic.php?f=1703&t=1302508&st=0&sk=t&sd=a&start=15
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod OndrejSpe 4. 12. 2019 15:46

Lybuna píše:hlavní problém bude jak značka Thomson tak ta cenovka, při téhle uhlopříčce to chce vybírat minimálně z kategorie od 15 000kč a jinou značku, android mají i tv Sony, Philips

Ano drahá televize to není, ale v čem konkrétně je tedy problém? Má ten panel nějaký slabý "parametr", který toto způsobuje? Jaký parametr??? Po jakém parametru/typu informaci apod. mám tedy koukat, aby se tohle případně u jiné TV nedělo? Nemyslím to špatně, díky za reakci, ale věta, že je to značkou a cenovkou je trochu "jednoduchá". Co když koupím dražší a bude stejný problém? Kde mam jistotu, že nebude, když nevím ani čím to je?

Nechápu, jak může 10let starý panel nemít s pohybem problém a nový ano? Takových "levných" TV je spousta a nevím o nikom (i z okolí, ptal jsem se), kdo by si stěžoval na sekání/blikání. I když mají ještě levnější TV, tak nic takového nepozorují. Uhlopříčka by na toto neměla mít přece vliv. Na větší uhlopříčce může být při špatné kvalitě zdroje více vidět, ale trhání obrazu by se mělo projevit i na menší uhlopříčce stejně.

-- 4. 12. 2019 16:50 --

Kutil71 píše:Dobrý den, podívejte se na příspěvek:
viewtopic.php?f=1703&t=1302508&st=0&sk=t&sd=a&start=15

Díky za odkaz. Koukal jsem. Jestli mi nic neuniklo (pointa) tak se zde ale řeší jakou TV vybrat, není zde nějaké řešení sekání/blikání? Nebo mi něco uniklo? Tedy odkaz byl na případný výběr jiné TV ne na info/nějaké řešení k sekání, chápu to dobře? Díky
OndrejSpe
Junior

Odeslat příspěvekod Kutil71 4. 12. 2019 17:15

Je to dáno snímkovou frekvencí filmů, seriálů... 24, 25 či 30 snímků za sekundu nevytvoří plynulý pohyb, dochází právě ke vzniku toho sekání. Bohužel je to i případ komerční DVB-T2, která vysílá jen 25 snímků/sek. Pak se sekají i reklamy, zprávy, sport, prostě všechno.
Musíte vybrat TV, která umí dopočítávat mezisnímky a uměle zvýšit snímkovou frekvenci. Pokud to TV neumí, žádné řešení neexistuje, jinak se musíte smířit s tím sekáním/blikáním. Nedávno jsem si otestoval přímo v prodejně:
https://televize.heureka.cz/philips-55p ... e/#section
Je výborný, u něho žádné sekání/blikání neuvidíte. Mimo android jsem také zkoušel:
https://avmania.zive.cz/nejvyhodnejsi-televizory#part=6
také v pohodě.
Dopočet umí i některé levné TV - Samsung, Philips, LG a další. Jiné to neumí. Jinak někteří lidé to rušivě nevnímají a milovníci filmů to sekání/ blikání přímo vyžadují.
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod OndrejSpe 4. 12. 2019 20:23

Díky za reakci. Pokud je opravdu většina zdroje v +- 25 fps, tak pak tomu již asi rozumím. To že se "nesekal" obraz při 4K přes youtube, kde mi to přišlo jako jediný v pohodě, je tedy zřejmě dáno tím, že zdroj měl vyšší fps? Kdežto v Kodi 4K jede stejně zřejmě v cca 24fps? Na youtube to bylo 4K HDR nějaké pěkné záběry z dronů. Lze si nějak s jistotou případně ověřit počet snímků zdroje? Při přehrávání z netu asi ne moc dobře?
Byl jsem v kamené prodejně a shodou okolností tam měli mezi ostatními na place úplně stejnou TV i včetně uhlopříčky 55. Zdroj byl z HDMI (pravděpodobně v 1080p) nic moc, už samotné přehrávání se sekalo (na všech). Na místě mi tedy blikání/sekání na té stejné TV i přes ten nic moc zdroj nepřišlo tak hrozné, jako je to u mě, ale nedalo se pustit něco "stejného" (třeba i HbbTV), abych to mohl nějak lépe porovnat.
Nicméně oproti ostatním obrazovkám bylo vidět určitého rozdílu v zobrazování a i podle mě horšího "poblikávání" oproti ostatním. Zřejmě tedy nezvládá dopočítávání, jak by bylo asi (na mě) potřeba.
Stejně nechápu, jak to, že stará 46" LCD 10 let tohle zvládá bez problémů a nová TV ne? Tohle by mě nenapadlo. Na satré vše plynulé, na té nové nekoukatelné. Bohužel jsem dal chybně trochu i na "doporučení" kolegy vzít tuto TV. No je už zabalená a zaslal jsem žádost o vrácení. Zítra jí tam odvezu. Tak snad nebude problém...

Samsung až na ty nejvyšší modely (tam ještě možná) mi nepřišel zrovna nejlepší v blikání/sekání. Lepší mi to (subjektivně) přišlo u SONY, možná PANASONIC, ale problém byl v tom bídném zdroji. Obecně 4K co se tam kde přehrávalo mi přišlo plynulé, je to v fps?

No budu hledat a doufat, že tohle už nebudu znovu řešit a je to jen tímto "modelem"...

Ideální by asi bylo si na flešku nahrát různé kvality souborů v různých fps, rozlišeních, atd. a pak to zkusit přehrávat na různých modelech na prodejně a pak vybrat... :-D by mě asi...

Každopádně díky moc za info
OndrejSpe
Junior

Odeslat příspěvekod indeshit 4. 12. 2019 22:04

Když jsi na telenovelu, tak i ty základní Samsungy třeba umí telenovelovat.
Takže klidně do nich. Aspoň jsou to VA panely.
Hisense taky umí telenovelovat.
24p je 24p. Sekaní je u filmů přirozené.
Ty dron shoty byly třeba v 60fps.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod OndrejSpe 5. 12. 2019 08:25

Díky za reakci. Co je, prosím, přesně myšleno termínem "telenovelu/telenovelovat" znamená to dopočítávat"? Ten THOMSON je zřejmě také VA panel co jsem dohledal, ale pochopil jsem, že je asi lepší IPS panel, i na nesekání/neblikání? Ještě jsem to ale nestihl moc nastudovat. VA má i menší pozorovací úhel, co jsem se dočetl. I když sledovací úhel mě netrápí, sedíme v podstatě naproti TV. Na HISENSE jsem na prodejně také koukal a nepřišel mi obraz vůbec špatný včetně sekání/blikání.
To fps zní logicky a myslím, že to do sebe vše i zapadá. Já děkuji místním za "pojmenování problému", které jsem dostal až zde na foru.

Ještě jsem se chtěl zeptat, jak poznám, že daná TV má opravdu funkci dopočítávání a třeba si na to jen "nehraje"?

Díky
OndrejSpe
Junior

Odeslat příspěvekod Meridius 5. 12. 2019 08:37

No, telenovelou asi myslí to, že ten obraz je sice po dopočtu plynulý, ale nepřirozený, umělý. Nicméně si myslím, že ty jsi na to zvyklý. Já to třeba viděl u tchánovců na TV a přijde mi to prostě divný. Je to hladké, to sice ano....ale divné.
Meridius
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 5. 12. 2019 19:04

Míra dopočtů je povětšinou uživatelsky ovlivnitelná, tudíž se ihned nemusí jednat o nepříjemnou soap operu. Sám jsem kdysi měl velký problém s extrémnějším nastavením plynulosti, dnes ale minimálně jemnější dopočet preferuji - mám ho raději, než nepřirozený klokotavý, sek-sek-sek pohyb.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod OndrejSpe 6. 12. 2019 10:18

Včera jsem vrátil do obýváku původní TV SAMSUNG a znělka Vyprávěj z HTPC Kodi a iVysílání naprosto plynulá, prostě nádhera. Na tom THOMSONu se na to nedalo fakt vůbec dívat, znělka nejhorší sekačka jako blázen a stejný to bylo i z HbbTV. Tohle sekání by myslím musel vidět snad každý, opravdu nekoukatelné. Přičemž kolega má stejnou TV THOMSON ale 43" a tvrdí, že se mu znělka z Vyprávěj neseká, včera to prý zkoušel z HbbTV, ale neviděl jsem to. Tak to fakt nechápu. Jestli to fakt nebyl nějaký vadný kus... Pochopil bych, že tahle TV to nezvládne tak dobře jako jiné dražší, ale nechápu, že by až takové sekání výrobce "nechal být".
OndrejSpe
Junior

Odeslat příspěvekod indeshit 6. 12. 2019 10:23

je to normální - film tak vznikl
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod OndrejSpe 6. 12. 2019 10:44

Jinak TV včera na Alze vrácena, i když to byla tedy taková podivná anabáze. Tak předávám zkušenost.
Přinesli jsme TV na pobočku, před tím jsem na netu vyplnil formulář včetně informací proč vracím. Na místě paní povídá, že vystaví reklamační protokol. Já říkám NE, chci to vrátit ve 14ti denní lhůtě! Jo ale já musím vystavit reklamační protokol. EEEeee... ? Já nechci reklamaci, bude to trvat 30dní a pak mi peníze nevrátíte. Zadám to jako reklamaci s dobropisem a vrátím Vám peníze hned tady v hotovosti. Grrr (trochu už pěním ale)... dobrá (co mi zbývá za mnou fronta jako kráva, žena do mě šťouchá). Paní se mě ptá na důvody vrácení... (nechápu proč, když už jsem to jednou vyplnil?) ale sděluji. Vybalíme, zkoukne, že funguje - OK to je jasné. Tady (na tom el. podpisovači) mi to podepište. Já ale vůbec nevidím co podepisuji, povídám. Tak mi paní otočí monitor, kde je reklamační protokol. Říkám, jak mam jistotu, že mi tedy vrátíte peníze, když je to reklamační protokol? Vždyť vám to říkám, povídá paní. Já na to: a to je nějaká záruka, že to tak opravdu bude? (Říct může co chce, pak bude tvrdit něco jiného atd. - znám to moc dobře). No podepisuji tedy (trochu se skřípáním zubů :). Po podpisu z ní vyleze, že mi pošlou peníze na účet, protože mi prý nemůže v hotovosti dát více jak 5tis. Kč. ???? Ehm, to jako před tím nevěděla, že ta TV stojí více jak 5tis., když mi slibovala hotovost? Dobropis došel poté na email (nemít email v mobilu, tak dobropis uvidím, až se někdy k emailu dostanu, na místě jsem ho vůbec neviděl, nebyl mi předložen). Tak snad ty peníze také opravdu dorazí, zatím to tak snad vypadá. Já nevím, ale s Alzou mam (nejen s tímto, ale předchozími nákupy) takové dost podivné zkušenosti. Pokud to jen trochu půjde, nakupuji už příště jinde...

-- 6. 12. 2019 12:32 --

indeshit píše:je to normální - film tak vznikl

Já nějak nevím, zkusím někde dohledat, jestli ta stará LCD má tedy vůbec to dopočítávání (asi ano), ale na té nové to bylo fakt strašné. Nechápu, že by si na toto někdo už někde dávno nestěžoval. Kolega tvrdí, že se mu (znělka z vyprávěj z HbbTV) na stejné TV (ale 43) neseká. Tuto "příšernost" (u znělky Vyprávěj a obecného přehrávání z HbbTV) by podle mě musel vidět fakt každý, a že by to bylo jen menší/větší uhlopříčkou se mi prostě nezdá. Ani v té kamenné prodejně mi to obecně nepřišlo tak hrozné jako u mě doma. Chápu co mi zde bylo sděleno a daný problém, ale jestli tak strašné sekání je opravdu "jen" tímto fps? Blikalo by to taky to je jasné, ale přijde mi, že toto bylo opravdu až nějak moc, ale třeba se mýlím.

No uvidím, vyberu jinou, snad už pak nebude tento problém... by mě už pak asi kleplo :)

Díky všem, asi se ještě ozvu :-)
OndrejSpe
Junior

Odeslat příspěvekod Kutil71 6. 12. 2019 14:30

Dobrý den, pokud jste četl můj příspěvek:
viewtopic.php?f=1703&t=1302508&st=0&sk=t&sd=a&start=15
tak Vám nic nebrání si stáhnout obě krátká videa a otestovat si to sám, případně předat kolegovi, ať si to vyzkouší. Jestli máte dopočet zapnutý, budou videa plynulá, pokud ne budou se výrazně sekat, mě to až rve oči, říkám tomu řezačka na oči. Ale je dost lidí, kterým to prostě nevadí a vůbec to nevnímají. Každý jsme jiný a navíc je to o zvyku. Vyzkoušejte a uvidíte.
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod OndrejSpe 6. 12. 2019 15:08

Díky za info. Ano koukal jsem. Když to půjde, asi to nejdříve zkusím na nějaké kterou vyberu ke koupi, pokud to půjde.
Přesně jak píšete "řezačka na oči" :-D Koukali jsme na jeden díl Vyprávěj asi 50min. a pak jsem z toho sám celý blikal (až skoro blinkal :) Žena po skončení říkala, ať vrátím do obýváku tu starou TV, že tohle se nedá... :)
Jak zjistit/ověřit si, že ten dopočet TV má? Udává se to vůbec někde v parametrech, co mam hledat (jak se to pojmenovává apod.)? Díky

-- 6. 12. 2019 17:04 --

Kolega ověřoval tu verzi TV a není to zřejmě úplně ten stejný model jako byl u mě.
OndrejSpe
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků