TV 55" do 27000,- na hry, Netflix

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Brousek84 10. 12. 2019 18:44

Ahoj, mohl by mi prosim nekdo poradit s vyberem TV?

Na televizi budu prevazne koukat na filmy z Kodi, serialy z Netflixu a hrat hry z PS4.
Televizni porady jako CT, Nova atd me vubec nezajimaji a televize klidne nemusi umet prijimat TV signal :D

Momentalne mam Nvidia Shield a tim si dopomaham k chytre televizi. Takze je varianta koupit TV bez Androidu a krabicku dale pouzivat.

Vybiram mezi:
* Sony KD-55XG9505
* LG OLED55B9PLA kterou mohu mit se slevou za 25 000,-
* Sony KD-55XF9005 - lonsky model, usetrit a koupit novy Shield

Dlouho jsem se rozmyslel mezi Sony a jestli usetrit a vzit model 2018 a nebo 2019 a ted jsem dostal nabidku na LG OLED55B9PLA a uz vubec netusim, co delat :)
Od Sony me malinko odrazuje pomaly Android a jak se na stabilitu systemu misi ruzne nazory.
Na druhou stranu se bojim OLED kvuli vypalovani obrazu a taky si nejsem jisty, jestli je to nejlepsi volba na hry.

Za jakoukoliv radu moc dekuji.
Brousek84
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 10. 12. 2019 18:54

Nevím, za kolik jsou nyní OLEDy od Panasonicu. Jsou to od výrobce špičkově nastavené televizory, co se týká barev. Obrazově mimořádné. Pokud už zmiňuješ OLED se zachováním „chytré krabičky“, pak by to pro mě byla excelentní kombinace. Pravda - netuším/nevzpomínám si z hlavy, jak jsou na tom s input lagem. Co se týče vypalování, záleží na stylu použití. Dovolím si tak trochu tvrdit, že Panasonic bude mít od vypálení kousíček dál, než Tebou zmíněné LG. Nicméně je to záležitost ode mě nepodložená, takže ji ber pouze informativně, nikoliv, jako stěžejní.

Panasonic Ti nevnucuji, jen nabízím pro porovnání.

Jinak všechny Tebou jmenované TV jsou něčím zajímavé.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Brousek84 10. 12. 2019 18:58

To jsem presne potreboval, abych vyber jeste rozsiril - nic ve zlem :)
Ja bych nejspis ani o OLED neuvazoval, ale ciste nahodou jsem dostal moznost koupit OLED55B9PLA levneji a na rtings a techradaru jsou z ni docela odvareni.

Styl pouzivani, jak to myslis?
Brousek84
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 10. 12. 2019 19:12

Nerad přidávám do porovnání další kus. Z druhé strany - Panasonic lidé kritizují za málo aplikací, ovšem obrazově je to špička. Pro mě, jakožto uživatele, by se jednalo o ultimativní kombinaci. Pravda - nejsem hráč. Takže tam neposloužím. Ty nemusíš onen televizor brát jako další, ale můžeš ho někde zahlédnout a zjistit, o co, a zda o něco, nepřicházíš.

Ne každý je ultimativní hráč, který tráví hraním hodiny a má na obrazovce nějaký zásadní statický prvek. Jsou i dynamičtější hry atp. Pravdou je, že u ultimativnějších hráčů bych OLED silněji rozvažoval. Tady neporadím. Zkoušel jsem na OLEDech hrát hry, ale zároveň následně sledoval televizi. OLED TV Sony a Panasonic s běžnější formou hraní a využíváním problém neměly. Zkoušel jsem následně jednobarevné screeny a nic. Vše v pohodě.

Hodně lidí dělá chybu u OLEDu s tím, že je nevypíná do pohotovostního režimu na dostatečně dlouhou dobu. Tím zamezí vyčištění ulpívání zbytků obrazu. Nespustí se čistící procedura a obraz trpí. Lze ji samo spustit ručně. Ale vzpomenou si?

OLED a hry fakt nevím. OLED a filmy jednoznačně ano.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Brousek84 11. 12. 2019 18:17

Zajel jsem do obchodu a trochu tam zkouknul vsechny moznosti. Obrazove se mi nejvice libila OLED55B9PLA, tak jsem si ji privezl domu :)

Barevne podani je naprosto super a God of War na PS4 vypada s HDR o poznani lepe. Hned jsem si spustil Youtube a sjizdel 4k videa s HDR, ani nevim, co v nich bylo, ale vypadalo to super :D
Jsem docela i unesenej z "prostoroveho" zvuku, ktery jsem od televize necekal.

Trapi me jen jedna drobnost a to, ze mi prijde obraz malinko neprirozeny ve scenach, kde se lide pohybuji. Nevim, jak to uplne popsat, ale mam z toho takovy "umely" pocit.

Srovnavam s moji predchozi Panasonic TX-50DS630E.
Brousek84
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kvok 11. 12. 2019 18:21

Z hlediska věrnosti realitě je to naopak přirozené, umělé je to z hlediska věrnosti natočenému materiálu. Tak jako tak, nastavení, které hledáš, se jmenuje TruMotion.
kvok
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rousini 11. 12. 2019 18:27

K tomu obrazu bych jen dodal, že prostě oko bylo na něco navyklé. Musíš tomu jednak nechat čas na přivyknutí a pokud je to barevně nepřirozené, tak hrábnout do uživatelského profilu...
rousini
Junior

Odeslat příspěvekod Brousek84 11. 12. 2019 18:30

kvok: prave jsem se vratil, abych zde napsal, ze jsem vypnul nejakou chujovinu "trumotion" a umelotina prestala :) ale dekuji, bylo to presne ono.

Muzes prosim trochu rozvest, jak to myslis? Tak ze trumotion dela obraz vice realisticky a v kine, kde nic takoveho nepozoruji, je to vice nerealne?
Brousek84
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kvok 11. 12. 2019 18:54

Jestli tě to zajímá víc, tak si vyhledej soap opera effect (v češtině se říká, že obraz vypadá jak telenovela). Filmy se točí v 24 snímcích za sekundu, televizní tvorba často v 50 nebo 60 za sekundu, což je pochopitelně věrnější vnímání reality lidským okem), které pozná i 120. TruMotion a podobné funkce zvýší snímkovou frekvenci na tuto hodnotu dopočtem, ale protože takto vysoké fps se používají spíš u TV seriálů než u filmů, připadá ti obraz nepřirozený.
kvok
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daly90 11. 12. 2019 22:26

Problém není ve frekvenci 24 Hz, která se využívá prakticky pro všechny filmy, ale s přepočtem. Přepočíst na dvojnásobek by asi nebyl takový problém, ale televize se to snaží přetáhnout na 50-60 Hz. LCD ( QLED, Trilu.. , ULED, NanoCell atd... ) mají panel o chlup pomalejší, takže ty rozdíly nejsou tak drastické, ale OLED toho tolik neodpustí. Navíc má B9 loňský čip, takže by např. výše zmíněný Panasonic, nebo C9 od LG ten přepočet zvládly lépe. Mě na plasmě od Panasonic ( 55VT50 ) nejvíc vyhovuje vypnout veškerou pohybovou korekci a nechat to podle zdroje na 24 Hz. Rychlé scény jsou naprosto perfektní a trochu horší je to u pomalých přechodů. Mimochodem, v kině je taky "jenom" 24 Hz. Mám na prodejně vystavenou C9 od LG a pohyb skutečně zpracuje "přirozeněji", než B9.
Daly90
Junior

Odeslat příspěvekod kvok 12. 12. 2019 00:11

B9 nemá loňský čip, má letošní Alpha 7 Gen 2. C9 má vyšší model, Alpha 9 Gen 2. Nicméně tento rozdíl byl i loni (jen pochopitelně byla použita první generace procesorů Alpha).
C9 může zvládnout dopočet lépe např. ve smyslu méně artefaktů, ale SOE bude vidět pořád, to je vlastnost té funkce - koneckonců u filmu v nativních 120 fps bude tento efekt taky.
kvok
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DRSG 12. 12. 2019 00:14

A to blikání na plazmě při 24 Hz Ti nevadí? :-D
A teď vážně, prosím, naučte se rozlišovat mezi nativní obnovovací frekvencí a počtem snímků za sekundu. Opravdu to není to samé!
DRSG
Junior

Odeslat příspěvekod Brousek84 12. 12. 2019 08:36

Me je asi jedno, jestli to umi prepocitat lepe / rychleji / pomaleji, tuto fci budu mit stejne vypnutou, takze pro me to asi nepredstavuje problem.
Brousek84
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daly90 12. 12. 2019 11:50

Letošní čip Alpha 7 gen 2. je totožný jako loňský Alpha 9. Tuto informaci mám přímo od LG. Letošní značení neznamená automaticky změnu výroby, nebo vývoje. Na druhou stranu čip Alpha 9 byl i minulý rok velice povedený. Proto B8 byla ze všech OLEDů na trhu nejslabší, co se obrazu a interpolace týká.

Jinak blikání plasmy nevnímám :D viděl jsem to na starším modelu, který je u mě vyřazený, ale VT50 to nemá tak drastické. Pro mě důležité, aby byl obraz z pohledu pohybu i barvy maximálně přirozený. Beztak ji zapnu jenom občas ( poslední dva týdny jsem ji nezapnul ani jednou ). Proto zatím neřeším přechod na OLED.
Daly90
Junior

Odeslat příspěvekod Brousek84 14. 12. 2019 17:23

Dam sem par postrehu na LG B9 po par dnech pouzivani. Je to narez! :)
Budu muset poresit rychlejsi pripojeni k internetu, protoze 4k s HDR je proste bozi.

PS4 hry bez problemu, kdyz hra podporuje HDR, tak se na televizi zobrazi v rohu info o tom, ze se obraz prepnul do spravneho nastaveni a to ostatne dela i u jineho vstupu content i s Dolby Vision.

Nevim, jestli je to vlastnost televize, nebo jsem proste jen mantak, ale mam pocit, ze si obcas nepamatuje nastaveni pro specificky HDMI vstup. Obcas se mi stane, ze mam zapnute trumotion i pro HDMI kde mam PS4, ale pri tom, jsem ho urcite nezapl. Kazdopadne ted dost experimentuji s nastavenim, takze jsem to klidne mohl nejak udelat...

Vsiml jsem si, ze v nekterych serialech z Netflixu jsou obcas videt takove trhance v obrazu. Zatim jsem na to narazil jen na Netflixu, ale celkem me to dokaze vytrhnout z pozornosti. Se zapnutym trumotion "trhance" prestanou, ale pak mam zase problem se SOE.
Zkousim vzdy prehrat stejnou cast na telefonu (Pixel 4 - OLED) a na macu (retina IPS) a tam jsou ty trhance take. Zvlastni, ze drive jsem si toho nevsimal.
A jeste jedna issue s Netflixem, kdyz je nejaky content s Dolby Vision / HDR, tak titulky vypalujou oci - jas je strasne napaleny. Castecne se to da resit polopruhlednymi titulky, ktere se daji nastavit v Netflix profilu.
Brousek84
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků