Samovolné restarty TV Sony

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod 54pav 19. 1. 2020 13:53

Dobrý den,
v loňském roce jsme zakoupili nový TV Sony KD – 49XF8505 a od té doby se potýkáme s častými samovolnými restarty TV, cca každý druhý den. Kontaktoval jsem technickou podporu TV Sony, kde bylo doporučeno provést aktualizaci na novou verzi FW a poté provést u TV tovární nastavení. Problém se nevyřešil po několika dnech stejný stav, samovolné restarty. Dalším doporučením (listopad 2019) bylo vyčkat na novou aktualizaci FW. Na stránkách technické podpory Sony jsem ji stáhl poslední verzi FW (6.6545.0255 UEA) a provedl aktualizaci TV na toto verzi FW. Opět bez očekávaného výsledku, zase po několika dnech samovolné restarty. Následně bylo doporučeno:
1. Odpojit externí HDD pokud se nepoužívá
2. Nastavení kanálu - Digitální nastavení - Nastavení interaktivní aplikace -Interaktivní aplikace- VYPNOUT
3. Vypnutí nastavení - Průvodce aktualizací v pohotovostním režimu
4. Místo sítě LAN použijte Wi-Fi

Postupně jsem provedl:
- odpojení externího HDD, USB Flash pro bezdrátovou klávesnici
- vypnutí v nastavení „Průvodce aktualizací v pohotovostním režimu“
- odpojení sdíleného USB Flash ve WIFI routeru
- odpojení HDMI k DVD recorderu
- aktualizaci FW WIFI routeru Archer C7 (TV komunikuje přes WIFI)

Opět po pár dnech samovolné restarty. Od ledna si vedu přehlednou evidenci kdy, v jakém čase, v jakém režimu TV (program, YouTube, Kodi atd…) dochází k restartům. Od 1.1. k dnešnímu dni se TV již sama restartovala 8 x. Jediné co jsem zatím nevyzkoušel, tak to je VYPNOUT interaktivní aplikace. Pokud budu muset vypnou tyto aplikace, tzn. nebude funkční „červené tlačítko“ a další propojení TV a internetem HbbTV, televizi budu reklamovat. Nelíbí se mi mít „chytrou“ TV, která vlastně chytrá není…. Napříč internetem je těchto problémů plný pytel. Jinak jsme s TV nad míru spokojeni, až na ty restarty.
Můžete někdo poradit, jak závadu odstranit ?
Děkuji s pozdravem Pavel
54pav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod madiktim 19. 1. 2020 17:53

U modelu XF8305 se mi dělo úplně to stejné a jediná věc, která mi pomohla, je právě to, co jsi nevyzkoušel. Tedy zakázat interaktivní aplikace (červené tlačítko).
Osobně mně to nějak extra nevadí, protože jsem tuto funkci využíval minimálně, hlavně u sportovních přenosů ČT. Když to potřebuju, tak si to zapnu (a pak zase vypnu).
Každopádně po vypnutí interaktivních aplikaci u mě pak už ani jeden restart.
madiktim
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Shorty-FabiaRS 20. 1. 2020 10:08

Mám stejnou zkušenost u rodičů s XF8596 a pomohlo právě vypnutí HbbTV. Od té doby klid. Je to ale rozhodně nemilé, že to nemají softwarově zvládnuté u takto standardní funkce.
Shorty-FabiaRS
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 54pav 20. 1. 2020 18:09

Děkuji za rychlou reakci na můj dotaz. Je to skutečně asi poslední možnost, vyzkouším a dám vědět. Pokud se to potvrdí budu asi reklamovat. Ještě jednou dík. Pavel
54pav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod neis 20. 1. 2020 19:06

Tak to držím palce.. Maximálně vám přehrájí firmware a pošlou zpátky a jste měsíc bez telky. Možná lepší varianta funkci vypnout a počkat na update. Tohle bude asi problém celé modelové řady a ne jen vašeho kusu. Kdyby šlo něco zásadního tak určitě reklamovat, ale kvůli takové blbosti podstoupit celý proces reklamace u tak velké a křehké věci. No nevím, na tohle bych se určitě vykašlal a počkal.
neis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 20. 1. 2020 19:40

54pav jak plyne z některých testů a informací, podobný problém mají i některé modely od Philipsu. Jen trochu v jiném směru. HbbTV jim padá. Přitom jedou na Android TV 9.

Doporučím Ti jednu věc vyzkoušet. Pokud to lze, což na mnoha TV ano, tak zkus HbbTV buď zakázat globálně a pak povolit pouze na jedné stanici a vyzkoušet, co se bude dít. Anebo naopak zakázat u každé CZ/SK stanice, kde HbbTV je k dispozici a ponechat pouze na jedné z nich. Nejlépe vyzkoušet rozdíl mezi HbbTV ČT, následně HbbTV Nova a pak HbbTV Prima. Vždy jen jedna jediná stanice s HbbTV, zbytek bez.

Paradoxně se občas, a vůbec netvrdím, že je to tento případ, může jednat o jakýsi problém, který nedělá přímo televizor, ale určitá nestandardní záležitost právě v hybridním teletextu. Ta pak způsobí kolaps systému.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Shorty-FabiaRS 21. 1. 2020 07:41

Čekat na update myslím nepomůže, protože od té doby co máme TV, tak vyšly 2 updaty, kde proběhl i přechod na Oreo 8 a přesto to dělá dál.
To co píše @MgX ale dává smysl a dal by se tak vychytat nějaký polofunkční mód.
Shorty-FabiaRS
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 54pav 21. 1. 2020 08:36

MgX, dík za typ. Teprve včera, díky tvému objasnění problematiky jsem zjistil, že lze zakázat HbbTV u každého programu separátně. Tak jsem hned zakázal funkci "červeného tlačítka" u programů, kde se mně to resetovalo, v konkrétním případě u programů TV Nova - NOVU a programů TV Prima - PRIMU. Ostatní jsem nechal aktivní, např. v případě TV Nova - Nova Cinema, Nova Action, Nova 2, Nova Gold a pod. Chápu to správně ? Snad budu úspěšný, opravdu se mi nechce absolvovat kolotoč reklamací. Ještě jednou díky za typy. Dám vědět jak vše dopadlo. Pavel
54pav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Paveljr 21. 1. 2020 10:58

Stejný problém HBBTV se Sony televizemi se táhne už někdy od r. 2015, nebo kdy jsem si koupil 55w805c a v podstatě nikdy to vyřešené nebylo... Nyní mám 65XE9305 a úplně stejné problémy.. Řešení je vypnout HBBTV, ale stejně se občas TV kousne, ale to bude spíš klasická sebevražda Androidu...
SONY 65XE9305
Sony DN1080 receiver
Paveljr
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 21. 1. 2020 18:15

54pav píše:MgX, dík za typ. Teprve včera, díky tvému objasnění problematiky jsem zjistil, že lze zakázat HbbTV u každého programu separátně. Tak jsem hned zakázal funkci "červeného tlačítka" u programů, kde se mně to resetovalo, v konkrétním případě u programů TV Nova - NOVU a programů TV Prima - PRIMU. Ostatní jsem nechal aktivní, např. v případě TV Nova - Nova Cinema, Nova Action, Nova 2, Nova Gold a pod. Chápu to správně ? Snad budu úspěšný, opravdu se mi nechce absolvovat kolotoč reklamací. Ještě jednou díky za typy. Dám vědět jak vše dopadlo. Pavel

Zakázal bych u všech stanic, přičemž povolil opravdu pouze pro jediný program - začal bych u ČT1 (povoleno)... nebo tam, kde nejvíce využívám, ať se tím neblokuješ... vše ostatní zakázáno... tj. vše další od ČT zakázat HbbTV, vše další Novy zakázat HbbTV, vše další od Primy zakázat HbbTV.... A s tímto jedním povoleným HbbTV na jedné stanici (pro příklad ČT1) to zkus.

Máš přehled, po jaké době zhruba dojde k restartu. Dám příklad... víš určo, že do týdne tu byl 2x. Takže týden bych tomu dal, vypnul HbbTV u ČT1, nechal zakázané všude jinde a zapnul jen u - třebas - TV Nova. Ale jen u této jedné stanice, jednoho programu.

Samozřejmě můžeš experimentovat po svém. Jel bych zpočátku takto. Když zjistíš, že je vše OK u jednotlivých televizních skupin... nenarazíš na problém ani na ČT1, ani na Nově, ani na Primě... přidávej postupně po jedné stanici další. Nicméně ono by teoreticky stačilo nakonec - kdyby byl problém - mít povolenou pouze u tří zástupců, tj. po jednom z každé skupiny.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 54pav 22. 1. 2020 17:42

MgX, děkuji za reakci k problematice restartů. Včera večer restart na Primě při vyplém HbbTV, ale jenom na tomto programu, vše další u Primy povoleno. Vyzkouším tvé doporučení. Jinak ty restarty jsou v průměru 1 x za dva dny. Od 1.1., kdy si vedu evidenci jich už bylo 12, převážně ve večerních hodinách a to jenom při sledování Novy nebo Primy, na ty mimochodem koukáme nejvíc. Teď asi vyčkám na zapnutí nové sítě DVB-T2, u nás pro ULK do bude 31.1. a naladím pouze kanály vysílače UL - Buková hora resp. Chomutov - Jedlová hora. V současném stavu mám v nabídce na TV 3x programy Novy, Primy atd. Můžeš poradit k čemu je v nastavení funkce Nastavení - Nastavení kanálů - Digitální nastavení - Technické nastavení - AUTO AKTUALIZACE PROGRAMU Zap(Vyp) ? Zdá se mně, že v programové nabídce přibyly programy, které tam asi nebyly, především Němci. Tak jsem tu funkci vypnul.
Děkuji Pavel
54pav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 22. 1. 2020 18:01

Nemáš zač. Prozkoumej to HbbTV a dej vědět.

Automatická aktualizace programů může dobře i špatně sloužit. Občas stojí za problémem s neustálým přeskupováním programů, jejich samovolnou změnou. Nicméně z druhé strany nemusíš dolaďovat nové a případně mazat staré. Jestliže nechceš cokoliv nového doplnit (myšleno kanály/stanice) - funkci vypni.
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 2. 2. 2020 17:05

54pav nějaké novinky, poznatky, zlepšení/zhoršení?
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 54pav 3. 2. 2020 18:47

Děkuji za optání, zatím kolem restartů nic nového. Včera jsem psal opět na technickou podporu Sony a nic nového o čem bych už nevěděl nebo nečetl na tomto fóru jsem se nedověděl. Asi poslední jejich doporučení je kontaktovat autorizovaný servis Sony. Tak tam zítra zkusím zavolat co s tím. Včera jsem zakázal HbbTV, jsem zvědav co to provede. Budu-li úspěšný a nebude-li se TV restartovat, tak vyzkouším tvé doporučení - postupné zapínání jednotlivých TV (ČT, NOVA, PRIMA atd.). Jinak za leden celkem 15 restartů, téměř pravidelně každý druhý den. Je fakt, že v porovnání s ostatními, jak čtu na fóru to je u mě "zlatý".
Pokud ještě můžu požádat o radu, nemohu aktivovat funkci Přenos seznamu programů pro export resp. import programů, pro snažší úpravu programů v počítači. Tuto funkci jsem využil poprvé v souvislosti s přechodem na DVB T2, cca před 14 dny a provedl export nastavení programů na USB a následně vyzkoušel editaci v programu Sony Channel Editor. Před pár dny jsem chtěl vyzkoušet import editovaných kanálů do TV a už to NELZE. Přenos seznamu programů není aktivní (vysvícen). Postupuji přitom přesně podle návodu - zasunout USB do TV (vyzkoušel jsem postupně všechny porty, 2 x standardní + nahrávací), stále to samé, Přenos seznamu programů není aktivní. Na TV se objeví hláška "Jednotka USB je připojena", na DO Home - Nastavení - Nastavení kanálů - Digitální nastavení - Technické nastavení - Přenos seznamu programů NENÍ AKTIVNÍ. Nepomohlo ani tovární nastavení. Vyzkoušel jsem i jiné USB paměti. Nevím jestli nedělám nějakou chybu, když už to jednou šlo. Tak nevím. Nemáš nějaký typ ?
Děkuji za odpověď
54pav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 3. 2. 2020 21:46

Sony jsem měl několik - Tvoji ne, nicméně takovou nálož restartů jsem nezažil ani u jedné.

Na webu Sony by měl být postup jak dořešit export/import kanálů a jejich externí editaci. Je divné, že Ti to šlo a najednou nejde. Nebyl jsi v té chvíli třeba v jiném seznamu kanálů? Neděláš nějakou drobnost jinak? Momentálně bohužel nemám Sony TV u sebe, abych mohl odzkoušet a více napovědět.

Mimochodem, co využíváš momentálně za připojení k síti Wi-Fi, nebo kabel? Pro zajímavost... jaký máš router?

//Tolik restartů bych nezvládl. TV by šla do servisu.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků